ТЕМА: Шизофренија

Мислење 26 Ное 2011, 18:08

samanthago напиша:Spored mene poteska bolest od sizofrenijata nema. Majka mi bese bolna od sizofrenija i postojano ne voznemiruvase. Non stop i bese loso. Piese po osum apcinja na den, jas i gi davav, no edna nedela ne gi zemase i na kraj se samoubi. Nemozam da vi opisam kolku e tesko da se zivee so sizofrenicar, potesko nema. I sega koga ja nema, nema koj da me voznemiruva poveke, no od druga strana tagata e mnogu golema. Na nikoj ne mu posakuvam,vklucuvajki me i mene da zaboli od sizofrenija

Прими го моето жалење еве јас можам да те разберам само што мојата не е толку храбра да се самоубие!И не убива нас тивко и пополека скоро 30 години! :(
soco

Сино цветче

145159
Мислења: 383
Зачленет: 12 Мар 2011, 19:51

Мислење 27 Ное 2011, 18:35

Шизофренијата е делумно наследна болест, бидејќи прво и основно ги напаѓа невроните, а потоа и ја преполовува психата... Сепак, во некој паралелен универзум, шизофренијата не би била само болест, туку знак за генијалност... what do you think?
Gunshine

Зелено цветче

47872
Мислења: 790
Зачленет: 06 Мај 2010, 14:08
Локација: Сиетл
-Soon our voices must become one, or one must leave.

Мислење 27 Ное 2011, 22:56

Gunshine напиша:Шизофренијата е делумно наследна болест, бидејќи прво и основно ги напаѓа невроните, а потоа и ја преполовува психата... Сепак, во некој паралелен универзум, шизофренијата не би била само болест, туку знак за генијалност... what do you think?

Немам познавање од оваа област, ама ова болдираново ме потсети на филмот A Beautiful Mind, врвен математичар кој ја имаа оваа болест!

Можно е да има нешто вистина во генијалноста! :)
miljkovic

Сино цветче

228360
Мислења: 415
Зачленет: 27 Дек 2010, 00:27
Не знам со какви оружја ќе се води третата светска војна. Но знам дека четвртата ќе се води со дрва и камења.

Мислење 27 Ное 2011, 23:36

Познавам лице со висок коефеициент на интелегенција кое боледува од шизофренија. Незнам колку се истражува за оваа болест, ама има доста генијалци со шизофренија. Може да е наследна но и не мора да значи. Ме интересира како настанува, што се случува во организмот? Колку што знам најчесто се појавува над 18та година и околу 40.
Feminkaa

Сино цветче

53359
Мислења: 294
Зачленет: 20 Мар 2011, 16:06

Мислење 28 Ное 2011, 00:17

Feminkaa напиша:Познавам лице со висок коефеициент на интелегенција кое боледува од шизофренија. Незнам колку се истражува за оваа болест, ама има доста генијалци со шизофренија. Може да е наследна но и не мора да значи. Ме интересира како настанува, што се случува во организмот? Колку што знам најчесто се појавува над 18та година и околу 40.

еве кај мајками се појави кога имаше 33 или 32 години ! ама јас мислам дека си ги носела симтомите од порано ! само што никој не можел да ја разбере ! нели нејзините родители се изразуваа со зборовите ете : лута е , лошичка е ,се сака по нејзино да биде ! Ама ! не беше баш така ! работите кои ги кажуваше пред 25 години за мене и за брат ми беа еден вид ,,научна фантастика ,, :tmi: тоа за жал не можам со денови да ви го опишам !за се си имаше објаснување и си ги поврзуваше работите на нејзин само за неа разбирлив начин ! И што е најважно ,,ПРЕД ДРУГИ НЕПОЗНАТИ ЛУГЕ ИЗГЛЕДАШЕ НОРМАЛНО ПРЕД НИВ НИШТО НЕ СПОМЕНУВАШЕ ..!
П.С. целата таа приказна е тажна но вистинита ! :!:
soco

Сино цветче

145159
Мислења: 383
Зачленет: 12 Мар 2011, 19:51

Мислење 28 Ное 2011, 00:37

miljkovic напиша:
Gunshine напиша:Шизофренијата е делумно наследна болест, бидејќи прво и основно ги напаѓа невроните, а потоа и ја преполовува психата... Сепак, во некој паралелен универзум, шизофренијата не би била само болест, туку знак за генијалност... what do you think?

Немам познавање од оваа област, ама ова болдираново ме потсети на филмот A Beautiful Mind, врвен математичар кој ја имаа оваа болест!

Можно е да има нешто вистина во генијалноста! :)

Многу големи умови низ историјата биле декларирани шизофреници.И ден денес шизофренијата и високиот интелект кај овие болни е предмет на многу научни истражувања.
Lola-M

Сино цветче

184112
Мислења: 283
Зачленет: 16 Ное 2011, 22:56

Мислење 04 Дек 2011, 00:12

ПРВ ПАТ СЛУШАМ ЗА ШИЗОФРЕНИЈА! :fubar:
awee

Сино цветче

6739
Мислења: 214
Зачленет: 06 Ное 2011, 13:39
Слика

Мислење 19 Јан 2012, 12:38

Здраво.Во последно време има проблеми со спиењето кога навечер ќе се разбудам за чаша вода или Wc потоа имам телесни халуцинации имаам чувство на сензации по телото како да патувам некаде, поминува струја по нозете и слично.Ова ми се случува ретко 1-2 пати месечно но сепак се плашам дали е можно да боледувам од шизофренија или што ми се случува бидеќи ова не е нормално :/
Aquarius7

Фем почетничка

00
Мислења: 7
Зачленет: 13 Авг 2011, 22:02

Мислење 19 Јан 2012, 14:53

http://www.zazdravje.com.mk/upload/show ... 1%98%D0%B0

Еве овде е многу добро објаснето се за шизофренијата
SOVRSENSTVO

Жолто цветче

915340
Мислења: 2454
Зачленет: 20 Сеп 2010, 14:25
Локација: далекy од реланоста...
We are in love Слика

Совршенството неможеш да го достигнеш,но никогаш не се откажувај од стремежот кон него!

Мислење 07 Фев 2012, 13:11

Инаку ,и јас во мојата околина познавам неколку болни од оваа болест.Наследна е,а и за чудо сите што ги познавамс е страшно интелигентни :| згледа има нешто во тоа.Брат и сестра и двајцата болни од шизофренија.Братот дипломирал со 9,нешто просек и после се разболел,за жал почина.Сестра му исто се запиша на факултет била со висок просек,но з ажал псоле тоа се разболела.Познавам еден доктор од мојот град,чиј татко исто е доктор,откако дипломира се вработи,се разболе,го гледам често и низ Скопје оди насекаде :worried:
Чудно ми е што еве овие случаи ,немале ништо додека биле помали,конкретно се манифестирала болеста подоцна,20,30 години.Ако има некоја девојка што студира на психологија,може да ни објасни пдоетално.
П.с. имав и јас психијатрија предмет,ама сум заборавила срамота :$
maca99

Жолто цветче

14762661
Мислења: 1756
Зачленет: 19 Сеп 2010, 22:54

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 2 гости

Site Meter