ТЕМА: Зборови и нивната моќ

Мислење 04 Јул 2010, 15:40

Ова ми е една многу убава мисла
Еден збор е потребен за да ти се поправи расположението, но исто и еден за да ти се уништи
Зборовите кои ги викам магични се : извини, те сакам, благодарам,
Човек кој знае да каже извини и благодарам е човек кој има чувства, лесно е да се каже те сакам , овој збор може магично звучи и многу копнеат да го слушнат , но не само да се каже туку треба и да се докаже.
Како си, се ќе помине, се ќе биде подобро, тука сум покрај тебе...... овие зборови ми влеваат цврстина и сигурност.
Има и многу негативни зборови не сакам да ги пишувам за да не ја извалкам темава и не вредат да се напишат, зборовите кои навредуваат и болат ги викам гнасни и не сакам да ги изговарам и слушам.
Зборовите ако ги наредиме по правилниот редослед и ако знаеме да ги кажеме во вистински момент вредат.
Кои зборови сакате да ги слушате, да ви ги кажуваат и во кои ситуации?
Колкава мислите дека е моќта на зборовите?
Кои зборови не сакате да ги слушате?
Lux

Жолто цветче

21022083
Мислења: 4492
Зачленет: 27 Ное 2009, 16:41
Локација: Право па криво...
Слика
Слика

Мислење 04 Јул 2010, 20:09

Велат: Делата вредат повеќе од зборовите. Незнам можеби навистина е така. Меѓутоа нема човек кој не сака да слушне: Те сакам_!, Ми значиш!, Ти благодарам... Се разбира не кажани ради реда и од дволични личности, туку од оние на кои навистина си им важна. Јас за жал цел живот се изнаслушав грди зборови и навреди и тоа од личност која треба да ми биде една од најголемите потпори во животот, од Татко ми. Секојдневие. Можеби затоа денес ми е посебно мило кога некој ќе ми каже нешто убаво, па најчесто и незнаев да проценам со каква намера е кажано. А кажувам и јас. На дечко ми секојдневно му повторувам колку го сакам. Не за џабе се рекло: Убавиот збор, железни порти отвора. Физичката болка колкава и да е ќе помине, ама навредата не се заборава. Можеби се простува, ама не се заборава!
Lolipop23

Жолто цветче

682599
Мислења: 1272
Зачленет: 21 Мар 2010, 15:11
Слика

Far away there in the sunshine are my highest aspirations. I may not reach them, but I can look up and see their beauty, believe in them, and try to follow where they lead.

Мислење 05 Јул 2010, 16:44

Зборовите не значат ништо,ако не се кажани искрено.Доколку зборот е во согласност со чуството,тогаш е искрено,а ако е кажано туку така,сигурно не е искрено.Нормално како и секој друг човек,дека и јас сакам да слушнам убави зборови,никој не сака негативни зборови,а негативните воопшто не треба да се спомунваат било каде и во која ситуација,па и кога човек е нервозен,лут,гневен,не треба да користи навредливи зборови,негативни.Секогаш внимавам што,како и кому зборам,сосема внимателно ги бирам зборовите,ништо не кажувам туку така,колку само да се каже.Човек и да згреши на дело некому,можеби би можело да се прости,но да згреши со збор,тогаш тоа не се заборава лесно,иако и тоа би можело да биде простено.Најважно е човек кога разговара со други да внимава што збори,без разлика за што,бидејки со тоа тој остава впечаток кај другите за тоа каква личност е,секако во согласнот со неговата права природа,односно неговата искреност,бидејки секој човек е искрен,само поради тоа што бил некогаш повреден од некого,решил да лаже,затоа и постои лагата.Болката е поголема во зборовите,отколку во делата.
Gordana10

Жолто цветче

27473440
Мислења: 4610
Зачленет: 07 Дек 2009, 19:15
Локација: Скопје
Veni, vidi, vici - дојдов, видов, победив!

Мислење 06 Јул 2010, 14:51

факт е дека постојат одредени зборови што сите сакаме да ги слушнеме во некоја одредена ситуација, меѓутоа доколку тие зборови не се вистински односно не се мислат вистински го губат секое значење, во некои ситуации дури можеме да бидеме повредени од тие зборови токму поради фактот што не биле вистински.
постојат и оние зборови кои се лоши и вистина е дека може да се уништи нечиј живот со некои зборови.
сметам дека е многу битно зборовите кои ги искажуваме да ги мислиме вистински. На пример: за некои е многу лесно да каже ТЕ сакам ама ако нема никакво значење или овие зборови се изговорени само за да се дојде до нешто(секс), би била многу повредена.
никогаш не кажувам нешто само за да утешам некој бидејќи знам дека тоа што ќе го кажам не е вистина, тие зборови не се вистински, според мене е подобро да се каже нешто колку и да е болно за доброто на другиот/та.
Е сеа и јас сакам да слушнам многу зборови од некои поедини личности но САМО доколку тоа навистина го мислат во спротивно подобро ништо да не кажуваат
princessofthedark

Жолто цветче

8918
Мислења: 1004
Зачленет: 15 Апр 2010, 22:02
Локација: na mars
LEARN FROM YESTERDAY,LIVE FOR TODAY,HOPE FOR TOMORROW

Мислење 06 Јул 2010, 22:54

Ти верувам, Тука сум...
Овие два (збора) ги одбрав како оние кои сакам да ги слушам најмногу.
Имаат магична моќ...
Hipica

Виолетово цветче

60839561
Мислења: 11394
Зачленет: 31 Дек 2009, 01:34
Локација: Се дувам на врв на Ајфелова
You can still gain me with love and have me for a while, you know? But you're not fighting for us.
Therefore, my love for you will grow low day by day and all the memories will consequently die.

Мислење 08 Јул 2010, 18:15

Ако се искрено кажани зборовите многу ми значат,но доколку се изречени ради реда несакам воопшто да ги слушам!На секого му значи тоа да добива внимание од другите,чувството дека е сакан и дека некој се грижи за него.Мене ми значат:Извини,прости ми,ми требаш,како се чувствуваш?...
viki44e

Жолто цветче

979996
Мислења: 1997
Зачленет: 17 Мај 2010, 21:09
Локација: *On a pool party*
Some people come into our lives and quickly go.Some stay for a while and leave footprints on our hearts.And we are never,ever the same...

Слика Слика

Мислење 10 Сеп 2010, 13:18

Убави зборови од Видое Подгорец,се пронаоѓам во нив :)

Ај,да измислуваме убави зборови!
Еве вака:
Да биде радост наместо мака.

Се што е насилно,свирепо грубо-
нека го носи името-љубов!

Вистина ставаме наместо лага
смеа и веселба наместо тага.

Болката нека е ведрина сега,
а сите војни да станат шега.

Црното нека си остане боја,
но,да не тежи во душата твоја...

Солзите-мака в срце што носат
нека се претворат во капки роса.
doktorka-an

Жолто цветче

301272
Мислења: 1079
Зачленет: 02 Мај 2010, 14:39
Локација: in his mind..........
Слика

Мислење 10 Сеп 2010, 16:57

Еве ви еден убав текст од мене. Против латиница сум, ама голем е и ме мрзи да го препишам сега на кирилица :$ Прочитајте го, преубав е :!:

Cekori smireno niz vrevata i zabrevtanosta, i seti se na mirot sto moze da se najde vo tisinata. Kolku sto e vozmozno bidi vo dobri odnosi so site luge. Zboruvaj ja svojata vistina smireno i jasno, i slusaj gi drugite duri i glupavite i neukite, bidejki i tie imaat svoja prikazna. Izbegnuvaj gi bucnite i agresivnite lugje, zatoa sto tie se tovar na duhot.
Ako se sporeduvas sebesi so drugite mozes da stanes ogorcen ili gord, bidejki sekogas ke ima pogolemi i pomali od tebe.
Raduvaj se so svoite dostignuvanja kako i na svoite planovi. Odrzuvaj go entuzijazmot za sopstvenata profesija kolku i da e skromna. Toa e vistinsko bogatstvo vo promenlivi vremiwa. No toa neka ne te poprecuva da gi vidis doblestite kolku sto gi ima. Mnogu lugje tezneat kon visoki ideali, i zivotot nasekade e poln so heroizam.

BIDI TOA STO SI- BIDI SVOJ.

Osobeno nemoj da glumis ljubov, nitu pak da bides cinicen kon ljubovta, bidejki i pokraj svojata ogorcenost i razocaruvanjata, taa e vecna kako i trevata.
Spokojno primi go iskustvoto na golemite, skladno napustajki gi rabotite od mladosta. Neguvaj ja duhovnata sila za da te stiti od neocekuvani nesreki, no nemoj sebe da se zalostis so izmislici.
Mnogu stravovi se javuvaat poradi zamor i osamenost. Osven odrzuvanjeto na zdrava disciplina bidi blag kon sebesi.
Ti si dete na Univerzumot, nisto pomalku od drvjata i zvezdite. Imas pravo da bides tuka. Bez ogled dali ti e toa jasno ili ne, nema somnevanje deka Univerzumot se razviva onaka kako sto bi trebalo. Znaci bidi so gospod, kako i da go zamisluvas. I bez ogled kakva i da ti e rabotata, i kakvi ti se aspraciite vo bucnoto previranje na zivotot, zadrzi go mirot vo dusata. I pokraj ovaa necistotija i sruseni sonista, ova e sepak prekrasen svet sozdaden od tvoritelot za tebe.

BIDI VNIMATELEN I TEZNEJ DA BIDES SREKJEN...
Offspring

Црвено цветче

78594259
Мислења: 5669
Зачленет: 14 Јун 2010, 14:20
Сакаш било каде, ама и таму нема место...

Мислење 10 Сеп 2010, 17:06

Мене ми е убаво кога се грижат за мене...
Кога ми велат дека сум најдобра! :$ (ова звучеше како Федерер)
Кога некој што ми значи,а ми згрешил ќе ми рече “прости ми!“
И уште многу би сакала да пишувам сега, но треба да учам. Ветувам- ќе напишам!
OzzyAngel

Жолто цветче

11471065
Мислења: 1884
Зачленет: 18 Мар 2010, 00:30
Локација: On a Stairway to Heaven...
I thought you were so strong
You'd make it through whatever
It's so hard to accept the fact you're gone forever

-To my Dad

Слика

Мислење 10 Сеп 2010, 17:21

Ми значат зборовите: Те сакам, Не се нервирај, Ќе помине... Но сум голем ситничар и една насмевка мојт да ме расположит и еден погрешен збор како Не Можам да ме разтажит до тој степен што можам и да заплачам... Многу повеќе би ми значело некој да ми покаже колку му значам со дело отколку со збор, затоа што секој може да зборува, да кажува, но не и да докажува! :)
katakomba24

Зелено цветче

496440
Мислења: 602
Зачленет: 20 Фев 2010, 14:56
Локација: Vaci Utca... <3 47-48
Ништо на светов
не сакам
колку што
Те Сакам Тебе,
зарем тоа не е чудно?

Врати се на Психологија

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 2 гости

Site Meter