ТЕМА: Сè од компири

Мислење 06 Јан 2010, 19:16

kompirite mi se omileno jadenje najmnogu gi sakam przeni (znam deka ne e zdravo :oops: ) aj kazete kako vie gi podgotvuvate?
kiki-riki

Сино цветче

434
Мислења: 182
Зачленет: 21 Ное 2009, 11:56

Мислење 08 Јан 2010, 19:10

Излупи ги, исечи го на поголеми парчиња, нареди ги во каравенче, тури му зачин, масло и вода и стави ги во рерна да се печат... Имаат извонреден вкус, а и не се калорични како пржените компирчиња.
Victorya

Жолто цветче

368698
Мислења: 1358
Зачленет: 05 Јан 2010, 03:20
Не барај совршенство за да сакаш, бидејќи ќе умриш без љубов. Најди нешто несовршено, љуби го и направи го совршено!

Слика

Скриен текст: покажи
Слика

Мислење 08 Јан 2010, 19:54

И јас сум голема обожавателка на компирите. Според мене најубави се ако се однадвор крцкави, а внатре меки. Тоа ми се идеално направени компири. Ама вкусот најмногу зависи и од типот на компир. Порано знам дека почесто среќавав од компирите кои поцрвенуваат додека ги пржиш и беа како благи, многу вкусни. Сега одамна немам јадено убави компири.

Инаку за да го избегнам пржењето, а сепак да останат вкусни прво ги сечам на подебели прачиња и ги ставам да се варат. Не ги преварувам, ги оставам додека да омекнат. Во водата во која се варат обавезно да има сол.
Потоа ги ставам во тава со малку повеќе масло и посолувам уште малку. Ги печам додека не почнат да поцрвенуваат и така стануваат крцкави однадвор, а меки внатре ммммммм ;)

И ова не е здрав начин на приготвување, но не би ги заменила штетните компирчиња за ништо друго. :D
madzarovska

Фем почетничка

80
Мислења: 19
Зачленет: 29 Ное 2009, 16:53

Мислење 08 Јан 2010, 19:58

Probaj vaka izlupi gi i iseckaj gi na krugovi debeli okolu 1-1ipol cm namackaj ja tavata so margarin naredi gi eden do dru i vrz sekoe parce stavi polovina lazice margarin i zacin po zelba ovicno sol i vegeta i stavi gi da se pecat. po 30 tina minuti koga ke zacrvenat izvadi gi i vrz eke parce kompir stavi kecap i ostaj gi da se ispecat. Vkusot e fantasticeeeen . mmmmmmmmmmmm prsti da izlizes :D :D :D :D
peperutkaa

Зелено цветче

261305
Мислења: 785
Зачленет: 25 Ное 2009, 19:43

Мислење 09 Јан 2010, 15:09

Јас обожавам крокети од компири. Сварените компири се пасираат, се додаваат зачини - вегета и црн пипер, се прават топчиња, се валкаат во брашно, изматено јајце и презла, и се пржат во врело масло. При обликувањето во средината можете да ставите кашкавал, сирење или шунка. Кога ќе се испржат се јадат со кечап, со сирење, и што сакате. Многу се вкусни Ч)
maja8

Жолто цветче

956477
Мислења: 1920
Зачленет: 03 Јан 2010, 23:46

Мислење 09 Јан 2010, 16:56

maja8 напиша:Јас обожавам крокети од компири. Сварените компири се пасираат, се додаваат зачини - вегета и црн пипер, се прават топчиња, се валкаат во брашно, изматено јајце и презла, и се пржат во врело масло. При обликувањето во средината можете да ставите кашкавал, сирење или шунка. Кога ќе се испржат се јадат со кечап, со сирење, и што сакате. Многу се вкусни Ч)

ej vakvo neto prvpat slusam ama aj ke probam i ke vi kazam :) a biber mora li zasto ni jas ni maz mi ne sme negovi obozavateli :lol: :D
peperutkaa

Зелено цветче

261305

Мислење 09 Јан 2010, 17:04

peperutkaa напиша:
maja8 напиша:Јас обожавам крокети од компири. Сварените компири се пасираат, се додаваат зачини - вегета и црн пипер, се прават топчиња, се валкаат во брашно, изматено јајце и презла, и се пржат во врело масло. При обликувањето во средината можете да ставите кашкавал, сирење или шунка. Кога ќе се испржат се јадат со кечап, со сирење, и што сакате. Многу се вкусни Ч)

ej vakvo neto prvpat slusam ama aj ke probam i ke vi kazam :) a biber mora li zasto ni jas ni maz mi ne sme negovi obozavateli :lol: :D

ne mora be, si zacinuvas po vkus :D vkusno... aj probaj pa kazi mi kako si zadovolna
maja8

Жолто цветче

956477
Мислења: 1920
Зачленет: 03 Јан 2010, 23:46

Мислење 09 Јан 2010, 17:06

Даааа... превкусно е. Само што се пржат во масло :x
Victorya

Жолто цветче

368698
Мислења: 1358
Зачленет: 05 Јан 2010, 03:20
Не барај совршенство за да сакаш, бидејќи ќе умриш без љубов. Најди нешто несовршено, љуби го и направи го совршено!

Слика

Скриен текст: покажи
Слика

Мислење 09 Јан 2010, 17:14

e paaaa vie ami za kompiri e rabotava :lol: :lol: :lol: ako treba i neznam vo to ke gi przam. :D
peperutkaa

Зелено цветче

261305

Мислење 10 Јан 2010, 01:48

Probajte go i ovoj nacin mn e dobar: kompir napraven kako pire ,potoa formiras topcinja od nego i vo sredina stavas edna kocka bilo kaskaval ili pak sirenje, gi valkas vo jajce i prezla i gi przis i mn se ubavi kaskavalot i sirenjero se rastopeni i mmm prsti da izlizes :lol: dobivas eden vid na piroski od kompir :D :D
Milickaa

Бело цветче

10
Мислења: 58
Зачленет: 08 Дек 2009, 12:43

Врати се на Рецепти

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 2 гости

Site Meter