Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Пол:
    Женски
    Даг е декаграм, што значи ако пишува 7даг се мисли на 70 грама, или 70даг би било 700г.
     
    На EMoonlight, joy1 и kjukli им се допаѓа ова.
  2. PrettyDramaQueen

    PrettyDramaQueen Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 мај 2016
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    4.192
    Пол:
    Женски
    Рецепт за фурнаринките :D
    Готово тесто за пица најпрво се премачкува со путер, потоа врз него се ренда кашкавал, се додава оригано и сусам и се пече 5-7 минути.
    Како сос измешав павлака, мајонез и кари 8)
     
    На Mracna, Ane-Goki1, Barbie20 и 13 други им се допаѓа ова.
  3. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Извини @ttrpovska дури сега гледам дека си пишала за салатата.
    Нема филозофија некоја. Се што имав, ставив. Пиперки/бабури, црн патлиџан, тиквички ги потпеков. Шампињоните ги пропржив, а може и тие да се печат. Додадов свеж патлиџан, младо кромитче, сирење и магдонос. И сето тоа залиено со стандардната смеса од лук, зејтин, оцет и сол. И тоа е :)

    Пријатно јадење :)

    IMG_20160811_190415.jpg
     
    На hermosa, manako1, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
  5. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    За пралините потребни се две состојки чоколада за готвење и сува брусница.
    Ја топиш чоколада за готвење. Малку да олади и го потполнуваш калапчето со форми, прво до пола па редиш брусница и потоа го дополнуваш со чоколадата. Го ставаш во замрзнувач да отстои повеќе време некаде до 3-5 часа за да може да се обликуваат убаво, да се стврднат и поубаво да ги извадиш од калапчето.
     
    На galapce, baba Rada и kjukli им се допаѓа ова.
  6. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Какво чоколадо стави? Бидејќи обичните за готвење вака не се многу вкусни.
     
  7. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    Обично чоколадо за готвење од 20 денари што е, не знам која фирма е.
     
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    @skorpija123 ако можеш рецептот за солени мафини да го пишеш.
    @КикиМаус за десертот исто, рецепт да пишиш.
     
  9. skorpija123

    skorpija123 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јули 2011
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    2.624
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. fallenangel

    fallenangel Популарен член

    Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.148
    На skorpija123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. donna.17

    donna.17 Популарен член

    Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    1.718
    Допаѓања:
    5.011
    Пол:
    Женски
    @Kitten ако може рецепт за роденденската торта
     
  12. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Пол:
    Женски
    Секако :)

    Јас ја крстив Роденденска мус торта, меѓутоа е комбинација од три торти: пандишпанот од една, ванила-крем од друга, мусот од трета :)
    Пандишпањ:
    5 белки,
    5 лажици шеќер
    100г мелени лешници
    2 лашици брашно,
    пола пециво
    3 лашички какао (за да биде бел пандишпањот не мора какао)
    - Белките се матата до цврст снег, постепено се доадава шеќер без да се престанува со матење, па пециво, брашното и какото, на крај лешниците. Се истура пола од смесата на хартија за печење во округло тавче за торта и се пече 20мин на 180С. Потоа се пече и рестото од смесата за да добиеме втора кора. Втората кора не ја вадиме од тавчето, редиме врз неа, бидејќи обрачот од тавчето се вади на крај откако ќе се стегне во фрижидер цела торта.

    Ванила крем:
    300мл млеко
    5 лажици шеќер
    1 ванилин шеќер
    5 жолчки
    1 лаш. брашно
    100г путер
    1 пудинг од ванила
    - За кремот се матат жолчките и шеќерот, се додава пудингот и малку млеко, и сетоа тоа се додава во остатокот од млекото кој претходно е загреан на рингла на средна температура, се додава лаж. брашно и непрестано се меша додека да згусне и се трга од рингла. На крај во кремот се додава путерот и се меша. Веднаш истураме врз кората која е во тавчето, па врз кремот ја ставаме првата испечена кора.

    Мус крем:
    300г чоколадо за готвење
    50г путер
    9 јајца
    3-4 лажици шеќер во прав
    -Чоколадото се топи на рингла (пожелно на пареа за да не загори), па се додава путерот да се соединот. Потоа една по една жолчка се додава и се мати (малку долг процес, но кој неможе со жица може да ги мати со миксер. Се трга од оган.
    На страна се матата белките до цврст снег, па се додава постепено шеќерот во прав. Во врелата смеса од чоколадо се додаваат неклку лажици од матените белки и се меша да се соедини. Потоа целата смеса од чоколадо се истура во белките и се меша да се добие хомоген крем. Се истура мус кремот врз тортата и веднаш ставаме во фрижидер да се стегне.

    За декорација јас користев чоколадни мрвици, сецкани лешници и рендано чоколадо.
    IMG_20160828_201934.JPG
     
    На manako1, koritsaki, joy1 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    12.528
    Пол:
    Женски
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    На LivingGlam и mariatim им се допаѓа ова.
  15. mariatim

    mariatim Популарен член

    Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    12.528
    Пол:
    Женски
  16. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Да јас така го сфатив рецептот.
     
  17. baba Rada

    baba Rada Популарен член

    Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Пол:
    Женски
  18. sia.bella

    sia.bella Популарен член

    Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    17.166
    Пол:
    Женски

    Повели :) Јас нешто изменив, во белиот фил додадов рендано чоколадо, во црниот лешници, ама сигурно и без тоа е подеднакво вкусна.:smirk:
     
    На Dgirlll му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.418
    Пол:
    Женски
    @Shelea moze li recept za orizot so kari i kikiritki ?
     
  20. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    43.794
    Потребно е :
    1 чаша ориз
    1 главица кромид
    мало лукче
    1 морков
    коцка за супа
    бибер, вегета, 3 чаши вода

    300 гр стек
    1 лажичка кари
    1 лажичка куркума
    1 мала неутрална хопла
    сол/бибер
    100 гр солени пржени кикирики.

    Кромидот и лукчето се сечкаат ситно и се пржат на две лажици путер. Се додава морковот на коцкички, коцката за супа, оризот и се меша додека да стане оризот стаклест. Се додаваат постепено трите чаши вода и се меша цело време, на среден оган. Се додава бибер, вегета по вкус и се остава настрана да се олади. Оризот треба да е алденте, значи да лепи на заби, да не е кашест, а да не е ни жив :)

    За сосот од кари, треба стекот да го исечкаш на коцки и да го провариш 20 минути во солена вода. Потоа, парчињата месо се пржат на лажица путер, се додава сол, бибер, куркума, кари и пржените кикирики. Се додава хоплата и треба да се крчка барем 15 минути, за да се згусне.

    Од оризот се става во кружна чинија намокрена со вода, додека е уште топол. Се остава да се олади и се превртува во чинијата. Се полева со топлиот сос.
     
    На 1209, Mrs.Bass, Annath и 4 други им се допаѓа ова.