Dali znaete osven propolis , sto moze drugo da se koristi protiv afti? Momentalno imam edna i tolku me boli , pa bi sakala da probam nesto drugo da stavam da mi pomine za pobrzo :roll: pozz
За афтите можеш да користиш домашен лек - 100% проверен - стави на афтата мелено кафе (не талог од кафе, туку свежо, мелено) и држи го така некое време, 10-20 минути, па исплакни... повтори неколку пати, и афтата брзо ќе ја снема... Инаку, има средство против афти, Aphtisol се вика, ама тоа не можеш да си го купиш во аптека, мора на стоматолог да одиш... ама за една афта и кафето помага
Имав и јас авти низ цела уста пред едно месец дена.Се консултирав со стоматолог и ми препорача еден лек(нз како се викаше)ама беше една течност плава и цела уста ми беше сина па од дома неможев да излезам Ама потоа ми рекоа дека за 1 недела секоја авта поминува и стварно така излезе.
дефинитивно само ПРОАФТОЛ спреј како прополис е ама мн е јако одма проага го има во аптеки баш како ПРОАФТОЛ
Кафето е добро за афтите како домашен лек,инаку може и сода бикарбона или некој добар лек од аптеките.Прашај фармацевт сигурно ќе ти препорача
Две лажички сода бикарбона ги растворам во 1 чаша вода и ја плакнам устата 4 пати во денот. Не помага веднаш, но за 2-3 дена ми заздравуваат. Инаку проафтолот е најдобро средство за лекување на афтите, особено ако ви се прават големи како мене
Јас до сега имамо пробувано со сода бикарбона растворена во вода и секогаш ми помагало, ама ќе пробам и од дадениве предлози да ги споредам ефектите
неколку пати сум имала афти и ми помогнала една црвена течност побарајте во аптеките црвена течност за афти многу помага незнам како се вика,ама одма помага.треба да изгргориш со неа неколку пати и после тоа 1-2 часа ништо да не јадиш и пиеш и помага стварно веднаш
Помага, ама искрено, мене свежо мелено кафе повеќе ми помага, афтата ми поминува многу брзо, за ден-два. Иако сум стоматолог, си го користам тој „бабин“ лек веќе долго време
А што е најголем причинител за појава на афти? Имам една толку голема позади долната усна, под забите, централно на непцето, мислам дека поголема во живот не сум имала. Толку ме боли што и тешко јадам.
Нечистотија, стрес и нервози, иритација на непцето од храна, четка, лекови, потоа намален имунитет, настинки - сето тоа може да доведе до појава на афти. Сега особено може да зачестат, поради настинките, грипот и бактериските инфекции.