xtina.tina напиша:Здраво на сите, имам 20години, и вчера ми кажаа дека имам циста на левиот јајник, за да бидеме сигурнi мат.гинеколог ме прати да правам ехо и на друго место. Јас сум ептен уплашена, зашто никој ништо конкретно не ми кажува. :/ подолго време имав многу силни болки во левиот јајник, пиев и апчиња за болките, еден период немав никакви болки се ми беше океј, ама веќе 2 месеци скоро имам неподносливи болки, и еве ми дијагностицираа циста на лев јајник. Дали некој може да ми објасни нешто повеќе, зашто додека чекам за другото ехо, ќе полудам :S
Ovde ke procitas mnogu mislenje i iskustva, samo ne panici, za zal sekoja vtora ima cisti

I mene na 20 mi otkrija cista, i sega se pravev operacija mi ja izvadoja i super sum. I da ti kazat deka mora da odis na operacija ne e nisto strasno, drugiot den posle operacija si odis doma so odenje. No ako ti e vodena cistata mozi ke treba da popijas apcina za kontracepcija od niv mozi da pukni ili ke pocekas nekoe vreme i samata od sebe mozi da pukni. Samo pojdi kaj nekoj dobar ginekolog, vo nekoja privatna klinika i se ke ti objasnat ke ti kazat. I jas bev preplasena no sega koga pomina se uvidov deka za dzabe sum si gi kinela nervive

Kamelija2115 напиша:Сакам да ве прашам нешто. Гледам дека сите сте пишале дека одкако ќе ви открие гинекологот циста правите испитување па ви дава терапија. Прашањето ми е: зошто мене гинекологот не ми направи никакво испитување, туку само ми рече имаш циста еве ти апчиња (хормони) пиј ги па ќе видиме дали ќе пукне или не? Јас не бев сигурна дали да ги пијам и не ги земав, зошто знам дека можат да пореметат и циклус (кој фала богу ми е многу редовен) и др. работи, а на страна фактот дека немам раѓано (т.е. уште не сум била ни трудна да пијам хормони).
Ако може некој совет...дали постапив правилно што не ги испив или не???
Jas mislam da pocnis da gi pijas. Sega apcinata imaat mn malo nivo na hormoni i ne se stetni, nema da ti napravat steta i pak ciklusot ke ti bidi redoven, samo cistata ke ti pukni. Ne e vo red da stoi cistata vo tebe oti mozi da premini vo endometriozna, da rasti, da ti pravi problemi, cim ti rekle deka ke ti pukni od apcinata treba da gi pijas.