ТЕМА: Escherichia coli (ешерихија коли)

Мислење 17 Окт 2011, 22:06

Јас фала богу немам проблеми со вакво нешто,ама другарка имаше многу големи болки од ешерихија коли.

Поголема хигиена,раце миење и никако седнување на WC шоља на јавни места.
Bunny2

Сино цветче

4976
Мислења: 222
Зачленет: 26 Дек 2010, 02:51
Локација: Право,па лево (:
No one is to old for fairytales.

Мислење 18 Окт 2011, 09:40

да може да е оди направи испитување на мокрачата
karak

Жолто цветче

19791926
Мислења: 2407
Зачленет: 11 Апр 2010, 18:09
понекогаш и празниот лист кажува многу
Слика

Мислење 16 Дек 2011, 23:11

И јас скоро 2 години се замарам со бактеријава,таман ке ја излечам и по некој месец ми се појавува пак..Мислам дека не прочитав никаде за таблетите Фуролин,јас тие ги пиев и доста ефикасни беа,секако во комбинација со мнооогу чај од брусница и минатиот пат кога ми се појави пиев чај од зајчев трн,го има во билната аптека-гаден е,ама го мешав со чајот од брусница и било какви други чаеви,така да, кога мораш ќе најдеш начин..Сега мислам дека имам пак,имав бактерии во урината,ама не сум отишла да направам уринокултура,па превентивно си пијам по 1-2литра чај од коњско опавче,брусница и зелен :)
butterfly.fly

Сино цветче

2367
Мислења: 110
Зачленет: 14 Дек 2011, 17:58
Локација: behind the great ocean's waves..
...Cause my life belongs to the other side
Behind the great ocean's waves....

Мислење 30 Јан 2012, 15:51

ете и јас ја закчив. од уринокулт рез ми се .број на жизи микрооорг.во 1 мл урина -1000000гфу/мл...голема е бројкава за мене. почнав брусница по 3-4шољи дневно.ке го направам лекот со лук и бело вино.. но сакам да прашам колку увин да се пие дневно и како се приготвува од оригано чајот? се надевам ке помогне некој паталец :( ми дале и антибиотик но матичната треба да види кој.помагајте ! се плашам да не ми влијае на менструација,плодност...имам само 23 години
hipi

Фем почетничка

012
Мислења: 25
Зачленет: 04 Дек 2011, 12:43

Мислење 01 Фев 2012, 18:54

ете и јас ја закaчив. од уринокулт рез ми се .број на жизи микрооорг.во 1 мл урина -1000000гфу/мл...голема е бројкава за мене. почнав брусница по 3-4шољи дневно.ке го направам лекот со лук и бело вино.. но сакам да прашам колку увин да се пие дневно и како се приготвува од оригано чајот? се надевам ке помогне некој паталец ми дале и антибиотик но матичната треба да види кој.помагајте ! се плашам да не ми влијае на менструација,плодност...имам само 23 години
hipi

Фем почетничка

012
Мислења: 25
Зачленет: 04 Дек 2011, 12:43

Мислење 10 Фев 2012, 01:21

Тоа ти е опортунистичка бактерија, што нормално се наоѓа во микрофлората на уринарниот тракт, така да поради нарушена микрофлора станува патогена, да увин чај го намалува бројот на микроорганизмите во мл урина ама не значи и дека ја лекува бактеријата. Според антибиограм ке ти одредат кој антибиотик да го пиеш, малце досадна е подолго време се лечи.
blairwaldrof

Фем почетничка

03
Мислења: 16
Зачленет: 09 Јан 2012, 23:44

Мислење 25 Мар 2012, 12:09

И јас го имам истиот проблем .. Пред една година ми ја пронајдоа ешерихијата после кога прегледував крвна слика имав само леукоцити и епителни клетки во мочта.. Сега имам печење ме чеша .. Дали некој знае дали оваа инфекција може да се пренесе?.. Имам дечко во врска сме 2 години имаме односи и ова е втор пат кога и на двајцата во исто време ни се појавува црвенило,не пече и чеша па дали е можно да му ја имам пренесено и дали тоа ќе може да се испита.. ?? Ако некој знае ве молам да ми каже .. :)
Brave.Girl

Фем почетничка

218
Мислења: 14
Зачленет: 09 Фев 2012, 01:47

Мислење 07 Апр 2012, 11:48

Си имав проблеми со оваа,ама тоа кога бев помалечка,негде на 11-12 години.Тогаш уште немав ни добиено,па многу се плашев и да не ми влијае на тоа...Ама мене многу ми пречеше,имав огромни болки во долниот дел од стомакот и ми се одеше по мала нужда одеднаш,онака у секундата и дури неколку пати се имав помочкано.. :$ :sweat: Отприлика траеше по 10-20 дена па ќе престане па пак...
Се додека не ја излечив целосно со чај од брусница,суви брусници,многу овошје и зеленчук и безброј прегледи на доктор. :envy: :doh:

Сега фала богу дека си немам проблеми,ама мене прашањето ми е за мојата 2ра братучетка.Има 14 години,уште нема добиено,а со инфекцијава се расправа 3 години!Во школо и по надвор таа носи влошки,зошто може да се помоча(од инфекцијата).Никако да се отргне од неа,цело време и се повторува.Ама се плаши да не не добива заради ова?Зошто јас добив откако се излечив од ова целосно.

Многу се плаши,ве молам ако некој знае нека каже... :doh: :) :?:
laryla

Сино цветче

9114
Мислења: 197
Зачленет: 09 Фев 2012, 13:54
Локација: Empire State Building
A girl should be two things:
classy and fabulous.

-Coco Chanel

Мислење 14 Мај 2012, 16:30

Мене по четврти пат во овие 3 години ми се повтори. |(
Кога сабајле ги осетив болките, веќе знаев што и е право на матичен. Арно ама матичниот не сакаше да ми препише никакви антибиотици додека да не види резултати од микро, па ми даде упат за таму. И ајде утре сабајле по болницине ќе се влечкам, а резултати тек во петок.
До тогаш само чај смеам да пијам. Толку веќе го навикнав што не ми е ни гаден, без проблем го пијам.
И еве една препорака до сите што ја имаат оваа инфекција- многу помага еден микс од чаеви што јас го земав од Билна аптека. 11 чаеви се, 11 кутии ви даваат, а после дома ги мешате. Не се во филтер кесички да напоменам. :!:
Внатре има се и сешто - и увин чај и брусница, и некакви си грди треви, ама помага!
Мене ми беше останат од лани, и еве сега многу ми се потсмирија болките откако испив еден литар.
AnaKarenina

Жолто цветче

39163137
Мислења: 1185
Зачленет: 06 Окт 2011, 22:16
Локација: Скопје
Слика

Мислење 22 Мај 2012, 17:09

Не знам зошто, ама чајот од брусница не можам да го пијам.Иако ја имам бактеријава не пијам никакви чаеви. Брусницата знам дека ја пијам како лек и не ми е воопшто убава.
GordanaL

Бело цветче

973
Мислења: 64
Зачленет: 27 Мај 2010, 19:12

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 15 гости

Site Meter