Говорни маани

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Unfaithful18, 20 јануари 2010.

1. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.392
    Допаѓања:
    1.117
    Темава е за сите што имаат некои говорни маани. Како се помирувате со тоа , и дали некогаш ви било непријатно ? И јас лично спаѓам тука , не знам да изговарам „ Р “ . Ме носеле и на логопед но никогаш не научив :) Како помала се нервирав, избегнував да кажувам зборови дека ногу ми се примеќаше, и се лутев кога ме зафркаваа, а сега веќе не. Ми имат кажано дека звуче симпатично, ама сепак посакувам да знам да ја изговарам...Ама тоа ти е :)

2. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.824
    Абе па шо има врска. Еве и премиеров наш не може да ја рече, па колку успешен човек е. Убаво ти рекле. Мене тоа ми е многу симпатично. :D

На stela 34 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Unfaithful18

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.392
    Допаѓања:
    1.117
    хаха и јас така возвраќам кога некој ме зафркава :) И Груевски не знае , па види до каде стасал :lol: Иначе не сум баш како него, тој ептен не ја угаѓа :D фала Hipica :) позз

4. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.342
    Допаѓања:
    5.891
    Ја неможам да ја изговорам баш добро Л не се приметува секаде на пример можам да го изговорам моето име
    можам да кажам лижалка а да не се примети и веќе кај името Никола не се приметува баш но ипак кочи :)

5. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.227
    Допаѓања:
    10.280
    И јас имам една мала говорна маана околу буквата Р.Кога бев на логопед ми кажаа дека имам жичка под јазикот што треба да се пресече ама мене многу ми е страв и затоа не отидов.Ете такоооојј уште си ја имам говорната мана околу р :)

6. Krisi

Krisi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    155
    Мене исто ми е симпатично кога некој има малку проблеми со буквите р и л, барем француски без проблем ќе ви оди ако ништо друго :D

На buterfly.fly.away му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    27.868
    хах исто и јас. Уште го слушам тоа дека звучи симпатично ама со тек на време со се навикнав на моето специално Р :lol:

8. Scarlet88

Scarlet88 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    329
    Хехе абе уживај си, поголем дел од луѓето имаат некоја говорна мана! И верувај твојата неможе да се класифицира во мана! всушност е симпатично! БТВ мене порано ме викаа Р'то...зошто неможев р да ја изговорам! :@ ! Сега и не ми е ни гајле!.....Јас кога зборувам, ретко може некој да ме разбере....зошто зборувам со шуштење!......Да видиш тоа како е лол! Ама пораснав. и го изгубив тој комплекс! :!:

На Bibko му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tamarax3Ronaldo

Tamarax3Ronaldo Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2010
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    6
    Душичко и јас го имав истото како помала, мајка ми ја имаше струката логопед па таа многу ми помагаше со изговорот на буквата Р но ништо не направивме. И мене ми кажаа за жичката, отидовме, ја пресекоа..Но се сеќавам дека плачев ко луда, но јас плачев и пред да ми ја пресечат жичката па значи веројатно било од страв.. :D Битно се сеќавам дека цела болница ечеше од мене..Откако ми ја пресекоа жичката од ден на ден се подобра и подобра станував со изговарањето на Р..И сега перфектно ја изговарам буквата.. :) :) Така да јас ти препорачувам да отидеш да ти ја пресечат жичката..Можеби боли малку но потоа цел живот нема да водиш грижа :* :*

На happytimee му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Unfaithful18

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.392
    Допаѓања:
    1.117
    Каква жичка |( Првпат слушам :$ :)

11. simonalmf

simonalmf Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2009
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    zickata e nesto kao jazikot ne dopira do nepceto i poradi toe e problemot...mene mi e okey toa ali sepak si ja imam istata mana R :devil: i mi imaat receno deka e simpaticno ali mislam deka toa e samo za da me utesat....inace mnogu mi vliae na samodovervata :x

12. Lady-Sweet

Lady-Sweet Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2010
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    90
    И јас зафаќам на буквата Л бидејќи забите од долната вилица ми се подискривени...
    А искривени се бидејќи како дете сама си ги вадев забчињата :rofl:
    ептен бев палава бе - треба протези да носам ама едно време скапи беа и тоа протезите,,,а сега веќе пораснав, и да ставам - незнам дали ќе ми помогнат :^)

13. simonalmf

simonalmf Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2009
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

ako treba da nosis na dolnata vilica nosi....jas nosev i gore i dole ali na 15 god. i koga bi trebalo pak da nosam bi nosela sea stvarno e tocno ona zelezo za vo odpat i slicno no vredi za rezultatot posle toa osven toa na dolnata ne se ni primetuva tolku mnogu duri mi e i simpaticno fiksna na dolnata vilica

14. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.227
    Допаѓања:
    10.280
    Епа јас кога бев на логопед ме проверија и ми кажаа дека точно под јазикот се наоѓа жичка,епа мојата е дупло поголема и не можам да го испружам јазикот бидејќи ме боли и затоа кога зборувам ја потфаќам буквата р. :)

15. passion.for.fashion

passion.for.fashion Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2010
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    87
    Епа вака...и ја исто не можам да изговорам Р ...како мала ми пречеше и се срамев од тоа што не можев да изговорам( идев и на логопед али џабе, не вежбав доволно и не научив убаво да изговарам) но веќе не ми пречи воопшто... многу луѓе ми имаат кажано дека им е симпатично тоа што не можам да изговарам дури и ми кажале дека е секси ;) :D

16. Suzeto

Suzeto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    19
    i jas maki macam so L
    a toa so zabite nema vrska mene ne mi se iskriveni no sepak ne mozam da ja izgovoram
    ne me nosele nikade sega e vekae docna golema sum :D :D :D mozda da me nosele ce bilo ok jas se sramam i ja izbegavam zaobikoluvam baram zamena za toj zbor i tn.

17. beautiful87

beautiful87 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2010
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    116
    Точно е тоа со жилата под јазикот сите што имате проблем со изговорот е поради таа жила и не е ништо страшно да ја сецнат барем во денешно време и анестезија ќе ви стават ни ќе осетите нешто ни ништо, не е тоа операција. Затоа не се плашете одете и решете си го тоа, доколку ви смета секако. Јас немам проблем со изговор ама некогаш кога ќе се зазборам брзо и можам да го утнам Л :) ама ништо страшно и неприметно е :)

18. TennisBabe

TennisBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2010
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    364
    И брат на брат ми исто му кажаа али тој тогаш беше мал и го беше исто страв и не отиде и после некое време немаше веќе проблеми со изговорот.

19. Suzeto

Suzeto Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    19
    taa zicka ne mislam deka mi smeta, jas ne ja primetuvam,ne me boli nisto

20. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    јас додека сум била мала имам поминато низ некои работи,нејкам да напоменувам какви :tmi: само ке кажам дека имавме пријатели што девојчето беше поголемо до мене 5год,и сеуште не знаеше да зборува јасно и само ке кажам дека бабата на девојчето се обидуваше тоа да го пренесе на мене,беше малку луда,не и успеал планот.јас немам говорна мана,ама ете некогаш како се запирам,неможам да се искажам,неможам ни да објаснам како се осекам глупаво во тие моменти,срека никој не ме забележува,можеби ретко :worried: