ТЕМА: Магнетна резонанца

Мислење 03 Ное 2010, 17:04

не знам дали постои ваква тема......
треба да ја снимам главата и многу се плашам
оти проблемот е во хипофизата!

ве молам нека ми каже некој дали е ова ризично
докторот ми рече да правиш магнетна резонанца оти рентген правевме

јас многу се секирам сега све паметот таму ми стои, ама требало да помине малку време од снимката на рентгенот за да го правам и ова сега!!!!!
renata76

Сино цветче

268
Мислења: 216
Зачленет: 09 Апр 2010, 10:46
Miss you!

Мислење 03 Ное 2010, 17:23

рената, не се плаши, не е ништо страшно. на мајка ми и правеа магнетна резонанца и не беше воопшто деликатно.
само што тоа ти е како една перална за алишта :lol: (така наједноставно да ти го прикажам), само доооолга и те пикаат внатре, малку тесничко е, ама ако немаш мака од тесно, уживај тогаш.
е сега тебе ти е страв од магнетната како поим, и шти ли би ти правеле таму, или од резултатите кои следуваат??
е сега, треба време нели да помине од снимките кога си ги правела (на рентген), и да те снимаат на магнетна, затоа што сепак си женско, и д ане дојде до поголемо зрачење на телото, на органите.
нели зрачењето сепак е штетно.
ајде, без страв, и се надевам се ќе испадне добро :)
2468

Жолто цветче

24622302
Мислења: 4469
Зачленет: 23 Дек 2009, 23:22
Локација: Big apple...
Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself! Слика

Мислење 18 Ное 2010, 15:23

Вчера бев на гиниколг за се што имам ке ви пишам во соодветните теми но на крајот од прегледот докторот рече вака;направи магнетна резонанца за да видам подобро и како да се лекуваме понатаму,не можел да виде убаво на вагиналното ехо.Се распрашав на приватно е 1500д тоа не е ни важно но дали е доро,здраво,зрачење ли е.Треба ли јас да си кажам што да ми снимат со извештајо од докторот.Не закажав се моислам што да правам.Имали од вас некој што е бил што мислите вие,вашето искуство. |-) |-)
sonce777

Сино цветче

131363
Мислења: 385
Зачленет: 30 Јун 2010, 14:12

Мислење 18 Ное 2010, 15:52

Сонце, сега не знам кој ти е проблемот, зошто си морала на гинеколог, и што ти кажале таму...
Магнетната резонанца, не прави толкави големи зрачења како рентегнот. При ваквиот начин на снимање не се користат јонизирачки зрачења, за разлика од конвенционалната ренген технологоја...
Исто така бидејќи МР нема зрачење (иако го мислев спротивното, сепак пред некој ден баш ова го прочитав, дека нема зрачење) , често се прави и снимање на осетливите органи во малата карлица.
А во извештајот сигурно ти пишува што треба да се снима, не се секирај ти за тоа. И не се двоуми, закажи си уште веднаш. Ништо страшно. :)
2468

Жолто цветче

24622302
Мислења: 4469
Зачленет: 23 Дек 2009, 23:22
Локација: Big apple...
Life isn't about finding yourself. Life is about creating yourself! Слика

Мислење 19 Ное 2010, 21:41

Благодарам 2468 закажав во недела во 11ч седиштето му е над краш кај рекорд во стан било се распрашав траело неколку секунди...Имам циста на левиот јајник со вагиналното ехо докторот ме прегледуваше 20мин кога го помрднуваше цевчето-стапчето надолу накај чмарот многу ме болеше,при сексуални односи ме боли,ако се преморам,а во последниот месец имав и болна менструација неможеше да види од каде ми е жариштето што предизвикува болка,а ме гледаше и на обично ехо со полна бешика.Да ти се поплакам имам и бело прање.Ликот на докторот беше замислен и ми предложи МР и после тоа пак да му се јавам.Ке видам што ке биде ......
sonce777

Сино цветче

131363

Мислење 19 Ное 2010, 22:51

Не е ризично да се право магнетна резонанца, рендгенот е многу поштетен, а се прави многу почесто. Во државна многу бучи, и безврска е што треба ептен мирен да си, а и легнуваш во една цевка и така малку калустрофобиично е. Должината на снимањето зависи од тоа што треба да се снима - кога се снима глава трае 30 минути.

Цената, ако е за приватно, е прилично евтина - јас за глава прашував, беше 7500.
Ariel

Жолто цветче

1843752
Мислења: 2220
Зачленет: 07 Дек 2009, 01:23
Локација: Малку појужно од таму каде што би сакала да бидам!

Мислење 19 Ное 2010, 22:58

Сонце777 и рената ви посакувам се најдобро :*

а јас сакам да прашам нешто ... Во државна закажуваат многу касно тек во Мај таму ... каде можам да прашам приватно и да закажам ? За снимање цел рбет ? и од прилика колку пари би било ?
teddybear

Жолто цветче

62247075
Мислења: 2366
Зачленет: 28 Дек 2009, 14:51
Локација: Somewhere over the rainbow, where troubles melt like lemon drops ...
Love isn't supposed to be easy, it is supposed to be worth it... Слика

Мислење 19 Ное 2010, 23:36

Јас само Толовски го знам, иако можеби е поскап бидејќи неговата ординација е една од првите приватни од овој тип.

адреса: Железничка 50, Скопје (спроти средно фискултурно)
телефони: (02) 3110 003, 3220844
Ariel

Жолто цветче

1843752
Мислења: 2220
Зачленет: 07 Дек 2009, 01:23
Локација: Малку појужно од таму каде што би сакала да бидам!

Мислење 19 Ное 2010, 23:50

ВИТАСОЛ-СОЛЕНА СОБА-ШТИП УЛ.ВАНЧО ПРКЕ ББ ТЕЛ/О32-607-300 кога се обратив овде ми одговорија немало доволен број на пациенти бидејки докторката доагала од ск.Сакав што побргу одма ми закажаа во недела на 21.11. во 11ч во ск над краш на рекорд.За цената убаво ја разбрав 1500ден.е-mail vitasol@live.com.mk www.vitasol.com.mk адресата ми е од брошурата.... :hai: :hai:
sonce777

Сино цветче

131363

Мислење 20 Ное 2010, 15:04

sonce777 напиша:Вчера бев на гиниколг за се што имам ке ви пишам во соодветните теми но на крајот од прегледот докторот рече вака;направи магнетна резонанца за да видам подобро и како да се лекуваме понатаму,не можел да виде убаво на вагиналното ехо.Се распрашав на приватно е 1500д тоа не е ни важно но дали е доро,здраво,зрачење ли е.Треба ли јас да си кажам што да ми снимат со извештајо од докторот.Не закажав се моислам што да правам.Имали од вас некој што е бил што мислите вие,вашето искуство. |-) |-)

за штетно не е премногу, многу помалку од рентген. јас правам магнетна резонанца на глава на секои две години, и не е ништо страшно. можеби не е премногу пријатно, ама не е болно, нити па ептен језиво. немај гајле, опуштено само ;) сепак за здравје се работи, а и ние жените сме многу силни во такви моменти. со среќа :)
viki85

Бело цветче

186
Мислења: 68
Зачленет: 20 Ное 2010, 14:13

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 17 гости

Site Meter