ТЕМА: Нередовна менструација

Мислење 03 Дек 2009, 19:34

Дали имате редовна менструација?Кои се причините за нередовна менструација?
Дали досега сте имале таков проблем и сте го решиле со помош на лекови и слично?
Тука можете да ги пишувате вашите искуства:):)
ForeverYoung

Сино цветче

2037
Мислења: 244
Зачленет: 03 Дек 2009, 19:00
Life Isn't About Finding Yourself...it is about creating yourself. -George Bernard Shaw

Мислење 03 Дек 2009, 19:41

offf mislam deka pred sekoe "doaganje" mi propaga svetot ! :x Se nesto me nervira,se raspravam, i mnogu placam pred da mi dojde,eve znam deka ako nema posebna pri4ina placam na filmovi :cry: i toa mnoguuu..... :?
K e se podujam cela,se osekam ko 10 kg. pojke da imam,i najcesto mi izleguva po 2-3 mozolcinja :x Ili mi docni mnogu,ili nenadejno mi doaga i stv. e problem barem za mene ! :evil:
doll

Сино цветче

632
Мислења: 287
Зачленет: 26 Ное 2009, 01:45
Слика

Мислење 03 Дек 2009, 20:08

Ne redovnata menstruacija ne se leci.
Moze da se ragulira so apcinja,ama kolku e toa efikasno ,so ogled deka seto toa se hormoni koi dujat ... :?
Jas pred da se porodam imav neredovna menstruacija i mnooogu bolna...
Posle poroduvanjeto mi se regulira,pa mi idi na datum vo mesecot,a bolkite SKROZ isceznaa...
Menstruacijata mozes da ja reguliras po potreba ,koga ke sakas da ostanes trudna,a pred toa vodi zdrav zivot,jadi zdravo,pij i spij zdravo,a sekako i bez rigorozni dieti i ciklusot ke se sredi..
USPEH!
babyketi

Жолто цветче

29432
Мислења: 1284
Зачленет: 29 Ное 2009, 04:35

Мислење 03 Дек 2009, 22:24

знам за апчиња за нередовна менструација ама не би ги пиела :р мада што ми се дешава да ми касни и месец дена па тука те фрка паника и психа ради своје нели :)
urnebes

Фем почетничка

20
Мислења: 29
Зачленет: 03 Дек 2009, 20:31

Мислење 04 Дек 2009, 19:34

Нередовниот мензис е честа појава со оглед на животот кој го живееме и начинот на кој се храниме. Јас веќе 6год како имам добиено, никогаш не добивам редовно. Сум правела хормонски тест, да не имам пореметување на некој хормон па да е заради тоа, но не, се ми беше во ред. Бев на консултации кај повеќе гинеколози и сите ми го кажаа истото - дека не е ништо страшно и дека така ќе ми биде се додека не родам дете :) внесуваме многу конзерванси и хормони во исхраната и тоа доведува до физиолошките промени во организмот. Така да ништо страшно ;)
Можеш да пробаш со контрацептивни таблети, тие се за регулирање на циклусот пред се, и немај воопшто страв од тоа дека дујат и слично, затоа што сега е многу современа фармакологијата така што се со низок процент на хормони. Пред нивна употреба мораш да се консултираш со гинеколог. Јас пиев подолго време и ништо не ми се случи, не се здебелив ич, туку имав позитивни промени - не чувствував нервоза, лицето ми беше многу чисто итн.
Сепак најдобро е да се консултираш со гинеколог, секој организам е различен како и промените во него.
emce-kremce

Жолто цветче

590
Мислења: 1163
Зачленет: 03 Дек 2009, 14:48
...ДОСТОИНСТВОТО е најпривлечно од сите квалитети...

Мислење 08 Дек 2009, 19:57

хеххе моја тема :P
имам нередовна менструација ехеее уште од кога првпат добив.. е тоа е долго време веќе 10 години.. на почетокот на лекар ми викаа дека е нормално до првите 2 години додека да се регулира.. но кај мене ништо од тоа.. првпат на 16 год бев на гинеколог.. после ехо ми рекоа дека имам голема циста на матката која е причина за тоа но бидејќи е водна ми рекоа дека со текот на времето сама ќе прсне и веќе нема да е проблем.. но ни тоа не се случи и после една година јас сеуште немав редовен менструален циклус, кога повторно бев на гинеколог овој пат ми беше дијагностицирано поличистични јајници, аменореа и значително намален ѕид на матката а и никаков знак на овулација.. бев на хормонски испитувања.. нова дијагноза.. естероген скоро нула т.е. 42.. никакви знаци на овулција.. (а нормално границата е некаде над 180).. веќе неколку години сум на хормонска терапија со Циклопрогинова.. и јули правев повторно хормонско испитување и сега естерегенот е каде каде повисок 148 :D има надеж.. до јануари ги пијам и готово крај..
е сега многу има околу мене кои се против оваа хормонска терапија како демек тоа е труење, не природно, никогаш не би ги пиела, па подобро било да најдам некои билки и дрн дрн глупости.. па искрено не допираат такви коментари до мене затоа што тоа е мое здравје.. јас сакам во иднина да сум мајка.. а да било целиот спас во билките тогаш зошто постои медицината??? тогаш и тие што имаат срцеви болести а и секакви други зошто пијат толку лекови нека си се лечат со билки..
ayla

Фем почетничка

10
Мислења: 17
Зачленет: 08 Дек 2009, 18:43
Dream until your dream come true..

Мислење 03 Јан 2010, 20:44

ayla напиша:.. веќе неколку години сум на хормонска терапија со Циклопрогинова.. ..

и една моја другарка ги користеше истиве апчиња, но тие кај неа делуваа се додека ги користеше. Кога ќе престанеше пак се по старо. А и + додека ги користеше кај неа се јавија сериозни хормонални пореметувања.
Hipica

Виолетово цветче

60839561
Мислења: 11394
Зачленет: 31 Дек 2009, 01:34
Локација: Се дувам на врв на Ајфелова
You can still gain me with love and have me for a while, you know? But you're not fighting for us.
Therefore, my love for you will grow low day by day and all the memories will consequently die.

Мислење 16 Јан 2010, 22:07

јас го имам истиот проблем..нередовна менструација скоро бев на лекар и ми препиша лекови (со ниско ниво на хормони) и од почетокот бев некако скептична за лековите бидејќи имам читано дека пројавуваат несакани ефекти...па неколку дена се убедував дали да ја почнам терапијата или да почекам :| и решив да ја почнам па би сакала мислење од некој кој има примано таква терапија дали се појавиле некој несакани ефекти?? фала однапред и позз :)
Yvona

Фем почетничка

00
Мислења: 8
Зачленет: 15 Јан 2010, 23:47
If you are not willing to sound stupid you are not worthy of falling in love <3

Мислење 17 Јан 2010, 23:51

Епа вака...јас минатата година бев постојано под хормонална терапија за да се регулира циклусот и покрај тоа што ми беше се ок сепак не доаѓаше редовно. Додека ги пиев апчињата доаѓаше скоро редовно значи и тогаш не беа оние 28 денови туку на 30...32...34 денови ( инаку вака ми доаѓа на 2....3...4 месеци )Додека примав терапија немав никакви промени во ништо и се чудев за се што имав слушнато за промените што ги предизвикуваат. Ама после едно 2 месеци си ставив добри 15 кг на мене во рок од една недела и ми испука кожата на нозете и сега си имам +кг и неколку стрии за спомен и долго сеќавање :)))а неможам да го отсранам нити едното нити другото. Сепак може да е тоа и индивидуално ...што е мн веројатно ама јас имам негативно искуство се целата таа терапија и не би ја промала повеќе ептен ако не е нешто сериозно....поздрав
kalinaaa

Фем почетничка

812
Мислења: 44
Зачленет: 17 Јан 2010, 23:37

Мислење 18 Јан 2010, 04:03

ForeverYoung напиша:Кои се причините за нередовна менструација?

диета, стрес, булемија, анорексија...
Magnolija

Жолто цветче

28892712
Мислења: 1222
Зачленет: 01 Дек 2009, 14:30
Локација: where the wild roses grow...
Мојата младост како да беше однесена од улавите ветрови и понекогаш одѕвонуваше од бреговите на полуостровот. - Б. Павловски

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 16 гости

Site Meter