ТЕМА: Проблеми со устата и забите

Мислење 22 Апр 2010, 13:49

Девојки нова сум на сајтот али имам еден проблем.....

Секогаш ги миам забите редовно на контроли одам али пак здивот ми е катастрофа :( ...нон стоп мастики џвакам...али некогаш ми е дојдено и преку глава и од тоа....дај кажете некој лек...
kristii

Зелено цветче

227546
Мислења: 838
Зачленет: 10 Апр 2010, 01:20
A dress makes no sense unless it inspires men to take it off of you.....

Мислење 22 Апр 2010, 14:34

Од мене, стручен совет: не треба само забите да се мијат, треба и јазикот да се мие. А ако и покрај редовното миење на забите и јазикот, со употреба на забен конец, повторно имаш проблем, прво оди на забар да видиш каква ти е ситуацијата со кариес, со пародонтопатија (парадентоза по народски кажано) - дали постојат џебови, отвори и слично во кои се задржува храна, па таа се распаѓа, затоа што нив не можеш да ги исчистиш со обично миење со четка.

Ако пак се е во ред со устата и забите, тогаш би ти препорачала да припазиш на видот на храната што ја внесуваш, посебно ако јадеш многу кромид и лук (што баш и не верувам дека е така).
Тука и друго би ти рекла - крајниците - тие знаат понекогаш да бидат местата од кои се шири непријатниот здив од устата, а тоа е така поради тоа што тие имаат крипти - места како ниши, вдлабнатини во кои исто така може да се задржува храна и да се распаѓа под дејство на бактериите кои се присутни таму. Исто така, ако имаш проблеми со стомакот, конкретно варењето на храната, и тоа може да предизвика непријатен здив од устата. Така најдобро е да се провериш на лекар. Поздрав!
Annath

Жолто цветче

22233515
Мислења: 3548
Зачленет: 09 Јан 2010, 17:01
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 08 Мај 2010, 15:36

kristii напиша:Девојки нова сум на сајтот али имам еден проблем.....

Секогаш ги миам забите редовно на контроли одам али пак здивот ми е катастрофа :( ...нон стоп мастики џвакам...али некогаш ми е дојдено и преку глава и од тоа....дај кажете некој лек...

Ako nemas nekoj rasipan zab togas e problemot vo zeludnikot - nekade sum taka procitala, sepak konsultiraj se so tvojot zabolekar toj najubavo ke ti kaze
pozz
slavica999

Жолто цветче

1209529
Мислења: 2347
Зачленет: 27 Дек 2009, 01:31

Мислење 11 Јул 2010, 04:21

Annath напиша:Од мене, стручен совет: не треба само забите да се мијат, треба и јазикот да се мие. А ако и покрај редовното миење на забите и јазикот, со употреба на забен конец, повторно имаш проблем, прво оди на забар да видиш каква ти е ситуацијата со кариес, со пародонтопатија (парадентоза по народски кажано) - дали постојат џебови, отвори и слично во кои се задржува храна, па таа се распаѓа, затоа што нив не можеш да ги исчистиш со обично миење со четка.

Ако пак се е во ред со устата и забите, тогаш би ти препорачала да припазиш на видот на храната што ја внесуваш, посебно ако јадеш многу кромид и лук (што баш и не верувам дека е така).
Тука и друго би ти рекла - крајниците - тие знаат понекогаш да бидат местата од кои се шири непријатниот здив од устата, а тоа е така поради тоа што тие имаат крипти - места како ниши, вдлабнатини во кои исто така може да се задржува храна и да се распаѓа под дејство на бактериите кои се присутни таму. Исто така, ако имаш проблеми со стомакот, конкретно варењето на храната, и тоа може да предизвика непријатен здив од устата. Така најдобро е да се провериш на лекар. Поздрав!
Потполно се сложувам со постот на Анатх!!Анатх колешка ми си ?? :lol:
viki44e

Жолто цветче

979996
Мислења: 1997
Зачленет: 17 Мај 2010, 21:09
Локација: *On a pool party*
Some people come into our lives and quickly go.Some stay for a while and leave footprints on our hearts.And we are never,ever the same...

Слика Слика

Мислење 15 Јул 2010, 13:55

Поттикната од тоа што често добивам пораки од членките на форумот за проблеми со устата и забите, решив да ја отворам оваа тема. Тука ќе се потрудам да и дадам добри совети за вашите проблеми доколку ги имате. Ако можам да ви помогнам вака без преглед, ќе го сторам тоа. Па девојки, слободно пишете! :)
Annath

Жолто цветче

22233515
Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you have imagined.
Слика

Мислење 15 Јул 2010, 14:05

леле еве јас одма се пронајдов во темава па да си пишам :)
вака значи. долг период (околу 3 години) имам лош здив од устата.
најпрво бев на заболекар секако. и тоа не на еден. Првиот ми рече да сум ги триела непцата на забите со лимон и портокал бидејќи сум имала недостаток на плунка.. немаше никакви резултати..
потоа отидов на друг забар. тој ми рече да ја плакнам устата со хидроген 3% и бета каротен... имаше подобрување извесен период додека го правев тоа . кога престанав се врати и миризбата. а ми рекоа дека постојана употрба ќе ја оштети глеѓта на забите..
третиот заболекар ми кажа само да употребувам помека четкичка за заби за да не ги раздразнувам непцата, да употребувам Lacalut и да мачкам непца со Gingival..
и повторно имам проблеми. и веќе навистина не знам што да направам.
Најтрагичното е што забите ми се сосема здрави.. и непцата исто така.. се случува да имам недостаток на плунка. и тоа исто направив анализи . докторот ми кажа дека се ми е во ред (и мокрача и крвни анализи)
јас навистина повеќе не знам што може да е причината за лош здив :doh:
испобав се можно и се ми личи ко да нема решение за мојот проблем... :sweat:
Kaliopi

Бело цветче

40
Мислења: 69
Зачленет: 08 Мај 2010, 14:24

Мислење 15 Јул 2010, 14:07

леле бета картотен сум пишала хаха мислев на BETADINE ;)
Kaliopi

Бело цветче

40
Мислења: 69
Зачленет: 08 Мај 2010, 14:24

Мислење 15 Јул 2010, 14:09

Јас не се разбирам многу ама може да ти е од крајниците , обично ако се е во ред со забите и непцето , може крајниците да ти предизвикаат лош здив. Јас имам проблем со крајниците и сум приметила дека ако нешто не е во ред со нив, значи ако имаш црвено грло или ако често гнојат, може многу лошо да мириса устата.
Особено ако си пушач миризбата се задржува, и од кафето исто така.
irenna

Жолто цветче

13481507
Мислења: 2547
Зачленет: 01 Дек 2009, 20:19
Локација: Скопје
There are three ways to do something: good way, bad way and my way

Мислење 15 Јул 2010, 14:18

Причини за лош, непријатен здив од устата има повеќе. Обично се работи за расипани, кариозни заби, или пак присуство на тн. џебови околу забите во кои се задржува храна и се распаѓа. Присуството на туѓи тела - протези, мостови, вилици - сето тоа може да биде причина за непријатен здив. Меѓутоа, како што велиш, си била дури кај тројца стоматолози, секој од нив се фокусирал на непцата и никој од нив не те посоветувал да испиташ дали можеби имаш некој друг проблем. Некогаш непријатниот здив од устата може да се јави и од крајниците. Крајниците имаат бројни вдлабнатини како ниши, во кои исто така се собира храна и се распаѓа. Мирисот зависи од бактериите кои се присутни во устата - кај сите луѓе постои одредена бактериска флора во усната празнина (различни бактерии се застапени во различен процент, некои бактерии ги има кај поединци, кај други ги нема) и тоа може да дава некој карактеристичен мирис.
Освен тоа, непријатниот здив може да потекнува и од желудникот. Ако имаш проблеми со варењето, ако ти се враќа храната, ако често имаш потреба да подригнуваш - може да се јави непријатен здив од устата.
Ако ниеден од овие проблеми не е присутен кај тебе, тогаш, покрај редовното четкање на устата и забите и користење на забен конец, можеш да ја плакнеш устата со водичките кои се продаваат во секој супермаркет, мислам дека може да се подобри ситуацијата ;)
Се надевам дека ти помогнав :)

P.S. А тоа што велиш дека имаш недостаток на плунка, веројатно не внесуваш доволно течности. Пиј повеќе вода, секогаш со тебе имај си шишенце.
Annath

Жолто цветче

22233515
Слика

Мислење 15 Јул 2010, 14:29

Браво Annath , а бе кој си ја знае работата , знае и убаво да објасни . Јас сум чула, ама не сум дочула. :D
Фала за објаснувањето, јас не го поставив прашањето , ама добро ми дојде одговорот.
irenna

Жолто цветче

13481507
Мислења: 2547
Зачленет: 01 Дек 2009, 20:19
Локација: Скопје
There are three ways to do something: good way, bad way and my way

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Google [Bot], T.e.d.d.y и 13 гости

Site Meter