ТЕМА: Псоријаза

Мислење 10 Фев 2012, 00:20

да ви казам јас ја добив болестта на 22год и страсно се упласив се појави поцело тело како кругови најмногу на нозете,се пробав и на крај само оваа маст butavate ми помогна
no.name6

Сино цветче

4787
Мислења: 218
Зачленет: 04 Фев 2012, 14:40
Локација: ni na nebo,ni na zemja

Мислење 18 Фев 2012, 14:06

Здраво. Значи вака: изложена сум на многу стресни ситуации, како со образование, така со љубовни проблеми и ред други работи што до некој степен придонесуваат за појава на стрес Вчера дознав дека имам псоријаза :( што уште повеќе ме фрли во очај и депресија. ми се појави на главата, мислев од прво дека станува збор за првут но кога отидов на лекар уште од далеку кога ме виде ми рече имаш псоријаза. сега читам на нет нешто за тоа и гледам дека е неизлечива болест, дека ако еднаш се изгубат симптомите настануваат потоа рецидиви :( многу сум тажна, незнам како ке живеам со тој проблем. оваа година сум матурантка па ако ми се појави баш тогаш ке си пукнам од мака. почнав да користам креми и да пијам лекови на природна база, но прашањето ми е, има ли некој од вас со сличен проблем? како живеете со тоа? мене ми ствара комплекси, морам да излегувам мрсна во главата, естетски не е добро :( и што е најлошо - лек нема ;(
Kitty18

Фем почетничка

04
Мислења: 6
Зачленет: 18 Фев 2012, 13:58

Мислење 18 Фев 2012, 14:34

Лек има-да избегнуваш било каков стрес. Комшијата мој имаше. Знај дека ќе си ја носиш цел живот. Ама, пази велам ама може целосно да изчезне и години да ја немаш. Т.е ќе ја имаш само нема да излезе на површина затоа никаков стрес. Ако можеш за во главата да најдеш течност Дермоват најдобра е незнам дали во Мк ја има. Или кутерид маст или евентуално бутавате маст. Кај оваа бутавате е скоро слична како Дермоват само што првото е маст а второво течност баш за во глава,веѓи и двете се од GalaxoSmithCare така под нив пишува. Исто и свеки моја имала ама сега чиста е како солза. Така немој стрес и редовно мора да си се мачкаш наутро и пред спиенје рутина. Ако ти излезе на др места користи масти или витаминска крема таа розовата страшно помага. И на море ќе си одиш и сонце треба. Така да пошо матурата е тек јуни птретпоставувам на солариум или на сонце изложувај се мачкај се стрес никако и се ќе си е ок. Се надевам ти помогнав.
NoellePage

Сино цветче

477464
Мислења: 436
Зачленет: 01 Јун 2011, 15:26
Локација: Where the sun always shines
I'm just a woman, not a saint

Мислење 18 Фев 2012, 14:57

Kitty18 напиша:Здраво. Значи вака: изложена сум на многу стресни ситуации, како со образование, така со љубовни проблеми и ред други работи што до некој степен придонесуваат за појава на стрес Вчера дознав дека имам псоријаза :( што уште повеќе ме фрли во очај и депресија. ми се појави на главата, мислев од прво дека станува збор за првут но кога отидов на лекар уште од далеку кога ме виде ми рече имаш псоријаза. сега читам на нет нешто за тоа и гледам дека е неизлечива болест, дека ако еднаш се изгубат симптомите настануваат потоа рецидиви :( многу сум тажна, незнам како ке живеам со тој проблем. оваа година сум матурантка па ако ми се појави баш тогаш ке си пукнам од мака. почнав да користам креми и да пијам лекови на природна база, но прашањето ми е, има ли некој од вас со сличен проблем? како живеете со тоа? мене ми ствара комплекси, морам да излегувам мрсна во главата, естетски не е добро :( и што е најлошо - лек нема ;(

Би ти кажала да не паничиш бидејки од стрес само ке се размножува,послушај ме јас сум го поминала ова,мислев е крај на светот кој ке ме сака мене ваква,како во лето ке се соблечам и само плачев.....Ја открив оваа маст бутаваре и со мачкањето си исчезна се за од прилика две недели и не се појави повеке освен на вегите каде што редовно имам.Купи ја маста и не паничи ;)
no.name6

Сино цветче

4787

Мислење 18 Фев 2012, 15:44

Ке пробам, и се надевам дека ке излезам на крај со тоа, се надевам дека ке се навикнам да живеам со тој проблем. иначе јас користам крем од еден доктор од струга. познат дерматовенеролог е, кај него бев и тој во зависност од тоа кој тип на кожно пореметување имаш сам ти ја прави кремата. ми кажа дека за една недела симптомите треб да се повлечат, па ако тоа не помогне ке се обидам со таа крема. фала ви на двете!
Kitty18

Фем почетничка

04

Мислење 18 Фев 2012, 16:09

Не се знае точно причинителот на псоријазата. Може да е наследно, може да е стрес, може да е нешто сосема трето.
Има неколку видови на псоријаза, иако сите се доста слични и по изглед и по манифестациите.
Се карактеризира со лупење на кожата, појавување на меури, и многу често зафаќање на зглобовите и ноктите. Зглобовите добиваат посебна поставеност, што е многу битно за да се разликува од реумата.
Најчесто промените на кожата се на скалпот, рацете, грбот, придружени со силен јадеж. Може да е зафатено и целото тело, секој милиметар.
Лошото кај оваа болест е што не се лечи. Можни се периоди на ремисии, кои најчесто се куси. Потоа одново следат периоди на напади на болеста.
Како терапија се употребуваат кортикостероидни масти и фототерапија (ПУВА). Целта е колку што може да се спречи ширењето на болеста и повторните егзацербации.
thinkerbell

Зелено цветче

18461132
Мислења: 717
Зачленет: 20 Ное 2010, 15:06
Локација: Далеку од тука
We need to make books cool again. If you go home with somebody and they don't have books, don't fuck them.

Слика

Мислење 18 Фев 2012, 16:26

И сакав да прашам во врска со миењето на косата, затоа што мене ми се појави на скалпот па сакам да знам ако знаете некој да ми кажете колку често можам да се мијам и кој шампон е најдобро да го користам?
Kitty18

Фем почетничка

04

Мислење 18 Фев 2012, 16:48

Kitty18 напиша:И сакав да прашам во врска со миењето на косата, затоа што мене ми се појави на скалпот па сакам да знам ако знаете некој да ми кажете колку често можам да се мијам и кој шампон е најдобро да го користам?

Ке ја миеш што поретко за да не се суши скалпот бидејки тоа е штетно и за косата,ете мене ако не ги мачкам вегите со крема ми пагаат и ке се миеш со природни шампони пр камилица или бебешки.
no.name6

Сино цветче

4787

Мислење 30 Апр 2012, 19:34

no.name6 напиша:да ви казам јас ја добив болестта на 22год и страсно се упласив се појави поцело тело како кругови најмногу на нозете,се пробав и на крај само оваа маст butavate ми помогна

Да да со таа маст се мачка татко ми има и му помага помалку му се тргнуваат тие црвенилата инаку викаат и Омега3 помагале.
Jule.Sk

Сино цветче

3654
Мислења: 357
Зачленет: 28 Мај 2011, 23:45

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: T.e.d.d.y и 12 гости

Site Meter