ТЕМА: Зависност од лекови

Мислење 05 Фев 2012, 19:49

Зависност од лекови мислам дека е и кога не ти е ништо да чувствуваш потреба да земеш некој лек на своја рака. А не кога ке имаш главоболка да се напиеш еден аналгин или парацетамол за почетни симптоми на настинка. Вие пишувате кои лекови ги пиете кога имате некоја состојба. Еве пример сега кога не ми е ништо ако чувствувам потреба да пијам некој лек, и да не се смирам додека не го испијам, тоа е зависност. Јас пијам аналгин кога ме боли глава, заб итн. парацетамол кога чувствувам дека ке се разболам, кафетин менструал кога имам менструални болки, итн и тоа не го сметам за зависност!
creshicka

Жолто цветче

16361044
Мислења: 1457
Зачленет: 30 Мар 2011, 00:19
Локација: На Јупитер, на едно дрво.
It's not always rainbows and butterflies, it's compromise that moves us along...

Мислење 05 Фев 2012, 22:31

Кон лекови посегнувам во краен случај, околу оние стандардни болки - главоболка, или стомачни болки при циклус, трпам неколку часа и ако навистина не успеам да ја издржам болката, тогаш се решавам на аналгин или кетонал, сепак тоа е премногу ретко. Во цел досегашен живот седативи сум се напила само 2 пати, во исклучителни случаеви и двата пати. Мислам дека поради ова имам пребрзи ефекти од делувањето на лекот... Настинките гледам со зајакнување на имунитетот да ги средам, ако качам температура тогаш пијам нешто за намалување, превентивно не...

Инаку мислам дека во земјава владее прилично меѓу народот злоупотреба на лекови, живееме низ проблеми и изложени на големи, секојдневни стресови, голем дел луѓе тоа ги претвора во хипохондрици и земаат на своја рака полна рака секакви медикаменти. Исто, голем дел секојдневно посегнуваат по алкохолот, констатирам само состојба, ни осудувам, ни оправдувам во целост, секој бира она што мисли дека е најдобро за него.

Она што сакам да напоменам е дека сум била сведок на луѓе со погрешна терапија, препишана од стручни медицински лица (предозираност со коњска доза на седативи), така да не дај Боже да има било кој потреба од вакво третирање, ама во случај да има - барајте најмалку второ мислење.
Theodora

Жолто цветче

44603391
Мислења: 1427
Зачленет: 19 Јан 2011, 20:18
There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot.

Мислење 05 Фев 2012, 22:53

Бев зависна од демитрин пола година.
Доколку не го испиев следуваше тахикардија, желудникот-центрифуга, мислев дека ќе се загушам, јазикот ми трпнеше, мислев ќе си го голтнам... црни мисли ме демнеа...матичниот ми дијагнозира анксиозност.
После месеци и месеци читање за состојбата, и на форумов увидов дека не сум само јас таква, ми олесна, дознав се, решив да стиснам заби и превземам акција против чумата!

Денес, не сум зависна од ништо, само кога имам болки и кога сум болна до некој алармантен степен, пијам соодветно апче.
anuskaNESTLE

Жолто цветче

1306545
Мислења: 1254
Зачленет: 25 Мај 2011, 18:25
Слика

Мислење 05 Фев 2012, 22:55

Уф, тешко прашање.
Не ги силувам апчињата, но кога се работи за многу јаки болки е тоа неможам да го истрпам и посегнувам по апче. Најпрво пробувам без апчиња да ублажам но кога не иде, не иде.

Во некои тешки денови може да се случи да имам многу јака главоболка. Тогаш прво пробувам со спиење, но доколку не успее посегнувам најчесто по аналагин. Секогаш го имам при рака. Или парацетамол.
При менструални болки, а ги имам и тоа како болни, земам најчесто кафетин. Знам и свесна сум дека организамот станува резистентен на појаки апчиња и нивно подолго конзумирање, но кога неможе да се истрпи неможе. На неколку наврати морав и да примам инекција за да ми се ублажат болките.
Еднаш во животот испив и еден вентор. Но и за него бев приморана. Едноставно од креветот неможев да се подигнам, го испив и за половина час ми мина се. Но него повеќе нема да го пијам.

Е сега витамините не се сметаат за лекови нели? Е за нив можам да кажам дека ги силувам, но тоа морам нормално да го внесувам во организамот.
Со текот на времето гледам да се навикнам и да земам што помалку лекови. Ми успева засега.

И она што го напомена Трендафилка за македонскиот народ зависник од лекови, потполно се согласувам. Само кај нас не иде ДоктУрот туку ДоФтурот :D .
И баба ми ми вели абе сине, дај ми од тие кафенките и жтките апчиња треба сега да се напијам. А од плавките па после јадење. Тие ми се за тоа, тоа, тоа..
caroline.costa

Жолто цветче

18501668
Мислења: 1089
Зачленет: 29 Окт 2010, 19:53
Локација: Покрај шанкот, со чаша мартини.
Ти можеби навистина си демонски љубовник, но јас сум лошата вештерка.
Мојата магија е посилна.

Мислење 05 Фев 2012, 23:05

Не сум зависник од лекови, ниту пак пијам апчиња. Ако пијат сите апчиња како мене верувајте ќе ги затворат сите аптеки.
Разбирам некој да го боли главата нормално, но при најмала болка да се посегне по апче и секогаш да чуваат барем една лента во чанта не не разбирам.И кога сум болна, и кога ми е препишено од лекар, не ги пијам едноставно ја немам таа навика заборавам дека треба да пијам.
Ама имам дома зависници од лекови маж ми, свекрва ми, свекор ми па имаме дома повеќе апчиња и од аптеките.
Zaljubena111

Жолто цветче

404145
Мислења: 1364
Зачленет: 20 Фев 2010, 01:09
08.08, 12.09, 14.10, 13.11, 13.12, 13.01, 11.02, 11.03, 11.04, 10.05

Бракот не е само парче хартија.Не е носење бурми и собирање на колекција од фотографии.Бракот е да се сакате еден со друг делејќи ја секоја воздишка взаемно.

Мислење 05 Фев 2012, 23:09

Во Македонија се поголема е зависноста од лекови, најчесто седативи. Проблемите на луѓето се поголеми, поврзани најчесто со немаштијата, па најлесно е да ги поттиснат со едно дијазепамче или лексилиумче. Секако оваа зависност е неспоредлива со наркотиците, ама тешка е за лечење.
Најпрво затоа што личноста не мисли дека се штетни. Потоа, зошто некој да се мачи со чаеви и сл. поради главоболка кога може да голтне дијазепам.
Организмот по некое време се навикнува па стандардната доза престанува да делува, што значи наместо 1 апче личноста ќе се напие едно ипол.
Тука веќе почнува да дејствува плацебо ефектот.
Пример мајка ми: Отрпна на сите видови апчиња. Ќе ја заболи глава и никако не и поминува додека не се напие кетонал. Ќе го испие и оп- за 2 минути нема главоболка. Мало морген што за 2 минути ќе делува апчето. Ама ете ако не се напие почнува да и се лоши, не гледа од болка. Пробувам да и објаснам што прави ама не.. не сфаќа. Сега и ги кријам.
Има и друг проблем поврзан со оваа зависност. Еден вид на легална дрога се. Може да ги набави кој сака, кога сака, колку сака без никаков проблем. Затоа е толку тешка превенцијата.
thinkerbell

Зелено цветче

18461132
Мислења: 717
Зачленет: 20 Ное 2010, 15:06
Локација: Далеку од тука
We need to make books cool again. If you go home with somebody and they don't have books, don't fuck them.

Слика

Мислење 06 Фев 2012, 01:16

Апчиња пијам ретко, освен ако имам неиздржливи болки. Деновиве сум ептен болна т.е имам неиздржливи болки, па испив неколку кетонала и совеста ме изеде да не не требаше.
Аналгин пијам само пред добивање, пак ради болките, а парацетамол кога сум настината.
Амоксиклав, ампицилин или како и да се викаат овие лекови ги пијам ептен ретко, зошто мислам дека докторката баш и не разбира што треба да ми препише, па за да ме откачи ми препишува ова. Си сакам инјекција иако не сум примила ехеј одамна.
Е јас имам друг проблем. Прилично сум нервозна, па и брзо се заморувам и потребни ми се апчиња за смирување. Ми препиша докторката некои слаби кои навистина не ми реагираа, па на своја рака си земав дијазепамче. Но, го пијам кога навистина сум нервозна, а тоа еден период беше често. Од 2 мг си преминав на 5 мг, за сега и тие никако да не ме смируваат. Па престанав да ги пијам, зошто гледам нема корист, а за нешто појако мислам дека сум млада.
marama

Жолто цветче

968410483
Мислења: 2752
Зачленет: 20 Апр 2010, 18:04
Локација: во плакарот од соништата
„Нам уште убавината ни остана, но на пат сме и неа да ја ставиме под стечај. Време е да ја наостриме и да ја претвориме во погубно оружје“
Горан Трајковски - Мизар

Мислење 09 Фев 2012, 05:50

зависност од лекови е да ги пијаш и кога не ти требаат,а не како што прочитав кога ве заболи нешто и одма земате таблета.знам јас една личност која е зависна од таблети за болка(painkillers) то ти е многу страшна работа.
ane.bella

Сино цветче

2462
Мислења: 114
Зачленет: 18 Јун 2011, 14:09
Локација: USA

Be who you are & say what you feel,because those who mind don't matter and those who matter don't mind

Мислење 09 Фев 2012, 09:34

Порано исто и јас-веднаш еншто да ме заболи одма апче.
Кај нас во МКД многу малку луѓето користат природна алтернатива,веднаш одат на хемија.Може дека се поскапи,уствари најверојатно е тоа.
maca99

Жолто цветче

14762661
Мислења: 1756
Зачленет: 19 Сеп 2010, 22:54

Врати се на Здравствени проблеми

Кој е онлајн

Оваа категорија моментално ја разгледуваат: Нема регистрирани корисници и 7 гости

Site Meter