BB-кодови

 • [B], [I], [U], [S] - задебелен, закосен, подвлечен и прецртан текст

  Го задебелува, закосува, подвлекува или прецртува врамениот текст.

  Пример:
  Ова е [B]задебелен[/B] текст.
  Ова е [I]закосен[/I] текст.
  Ова е [U]подвлечен[/U] текст.
  Ова е [S]прецртан[/S] текст.
  Резултат:
  Ова е задебелен текст.
  Ова е закосен текст.
  Ова е подвлечен текст.
  Ова е прецртан текст.
 • [COLOR=боја], [FONT=тип на фонт], [SIZE=големина на фонтот] - Боја на текстот, фонт и големина на фонтот

  Ја менува бојата, фонтот и големината на фонтот на врамениот текст.

  Пример:
  Ова е [COLOR=red]црвена[/COLOR] и [COLOR=#0000cc]сина[/COLOR] боја на текстот.
  Ова е [FONT=Courier New]Courier New[/FONT] фонт на текстот.
  Ова е [SIZE=1]мала[/SIZE] и [SIZE=7]голема[/SIZE] големина на фонтот во текстот.
  Резултат:
  Ова е црвена и сина боја на текстот.
  Ова е Courier New фонт на текстот.
  Ова е мала и голема големина на фонтот во текстот.
 • [URL], [EMAIL] - Поврзување

  Создава линк до целната страница, користејќи го врамениот текст.

  Пример:
  [URL]http://www.primer.com[/URL]
  [EMAIL]ime@primer.com[/EMAIL]
  Резултат:
  http://www.primer.com
  ime@primer.com
 • [URL=линк], [EMAIL=адреса] - Поврзување (Напредно)

  Го поврзува врамениот текст со определена интернет страница или e-mail адреса.

  Пример:
  [URL=http://www.primer.com]Одите на primer.com[/URL]
  [EMAIL=ime@primer.com]Контактирај ме[/EMAIL]
  Резултат:
  Одите на primer.com
  Контактирај ме
 • [USER=ID] - Создавање на линк до профил на корисник

  Создава линк до профил на корисник. Тој автоматски се вметнува во текстот кога ќе означиш одреден корисник.

  Пример:
  [USER=1]{име}[/USER]
  Резултат:
  {име}
 • [IMG] - Слика

  Прикажува слика, користејќи го врамеениот текст како URL.

  Пример:
  [IMG]https://forum.femina.mk/​styles/default​/xenforo/avatars/avatar_s.png[/IMG]
  Резултат:
  [​IMG]
 • [MEDIA=сајт] - Додадени видеа

  Додава видеа од одобрени сајтови во пораката. Препорачливо е да го користиш копчето „Додај видео“ од лентата со алатки за уредување. Одобрени сајтови: Dailymotion; Facebook; Liveleak; Metacafe; Vimeo; YouTube;

  Пример:
  [MEDIA=youtube]oHg5SJYRHA0[/MEDIA]
  Резултат:
  Вградениот YouTube player ќе се појави тука.
 • [LIST] - Листи

  Прикажува нумерирана и ненумерирана листа.

  Пример:
  [LIST]
  [*]Знак за подредување 1
  [*]Знак за подредување 2
  [/LIST]
  [LIST=1]
  [*]Нумерирано 1
  [*]Нумерирано 2
  [/LIST]
  Резултат:
  • Знак за подредување 1
  • Знак за подредување 2
  1. Нумерирано 1
  2. Нумерирано 2
 • [LEFT], [CENTER], [RIGHT] - Порамнување на текст

  Го менува порамнувањето на врамениот текст.

  Пример:
  [LEFT]Порамнет лево[/LEFT]
  [CENTER]Центриран[/CENTER]
  [RIGHT]Порамнет десно[/RIGHT]
  Резултат:
  Порамнет лево​
  Центриран​
  Порамнет десно​
 • [QUOTE] - Цитиран текст

  Прикажува цитиран текст од друг извор. Можеш да го наведиш и името на изворот.

  Пример:
  [QUOTE]Цитиран текст[/QUOTE]
  [QUOTE=A person]Нешто кое било кажано[/QUOTE]
  Резултат:
 • [SPOILER] - Текст кој содржи спојлер

  Го сокрива текстот кој може да содржи спојлер, така што за да биде прикажан потребно е корисникот да кликне на него.

  Пример:
  [SPOILER]Обичен спојлер[/SPOILER]
  [SPOILER=Spoiler Title]Спојлер со наслов[/SPOILER]
  Резултат:
  Обичен спојлер
  Спојлер со наслов
 • [CODE], [PHP], [HTML] - Прикажување на програмерскиот код

  Го прикажува текстот на еден од неколкуте програмерски јазици, нагласувајќи ја синтаксата каде што е возможно.

  Пример:
  [CODE]General
  code[/CODE]
  [PHP]echo $hello . 'world';[/PHP]
  Резултат:
  Код:
  General
  code
  PHP:
  echo $hello 'world';
 • [INDENT] - Вовлекување на текст

  Го вовлекува врамениот текст. Ова може да биде вметнато во подолги пасуси.

  Пример:
  Обичен пасус
  [INDENT]Вовлечен пасус
  [INDENT]Уште пововлечен пасус[/INDENT]
  [/INDENT]
  Резултат:
  Обичен пасус
  Вовлечен пасус
  Уште пововлечен пасус​
 • [PLAIN] - Обичен текст

  Го оневозможува BB-кодот за преведување во врамениот текст.

  Пример:
  [PLAIN]Ова не е [B]задебелен[/B] текст.[/PLAIN]
  Резултат:
  Ова не е [B]задебелен[/B] текст.
 • [ATTACH] - Вметнување на прикачен фајл

  Додава прикачен фајл на определено место. Ако фајлот е слика, може да се додаде или како мала слика или во целосна големина со кликање на соодветното копче.

  Пример:
  Мала слика: [ATTACH]123[/ATTACH]
  Целосна големина: [ATTACH=full]123[/ATTACH]
  Резултат:
  Содржината на прикачените фајлови ќе се појави тука.