1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Употреба на колачиња

Оваа страница објаснува како се употребуваат колачињата (cookies) на овој форум. Ако продолжиш да го користиш форумот, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња.

Што се колачиња?

Колачиња или „cookies“ се мали фајлови кои се складираат на твојот компјутер од страна на твојот интернет прелистувач (како што е Internet Explorer, Chrome, Firefox) по барање на сајтот кој го разгледуваш. Тоа му овозможува на сајтот да запомни работи за тебе, на пример, твоите прилагодувања и историја, или да те задржи најавен(а).

Колачињата може да бидат складирани на твојот компјутер за краток период (на пример, додека е отворен твојот интернет прелистувач) или за подолг временски период, па дури и со години. Колачињата кои не се поставени од страна на овој сајт, не ни се достапни.

Употреба на колачиња на форумот

Овој форум употребува колачиња за разни работи, вклучително и:

  • Регистрирање и одржување на твоите прилагодувања. Ова ти овозможува да останеш најавен(а) и го прикажува сајтот на јазикот коj ти гo имаш избрано.
  • Аналитика. Ова ни овозможува да утврдиме како корисниците го користат форумот и да го подобриме.
  • Рекламни колачиња (веројатно од трета страна). Доколку овој форум прикажува реклами, можно е колачињата да се поставени од огласувачот со цел да утврди кој ја видел рекламата и сл. Можно е овие колачиња да бидат поставени од трета страна и во тој случај овој сајт нема можност да ги чита или пишува овие колачиња.
  • Други колачиња од трета страна за нешта како споделување на Facebook или Twitter. Овие колачиња генерално ќе бидат поставени од третата страна независно, па овој сајт нема да има пристап до нив.

Оневозможување на колачиња

Уредувањето и прилагодувањето на твоите колачиња мора да биде извршено преку прилагодувањата на твојот интернет прелистувач. Еве листа со упатства како да го направиш тоа за најпопуларните интернет прелистувачи: