Ѓевреци

Discussion in 'Рецепти' started by koritsaki, Jan 30, 2011.

  1. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,987
    Likes Received:
    108,482
    Gender:
    Female
    Може ли да ми напишете некој рецепт за ѓевреци? Ама не за варени туку за обичните што се печат само :) Благодарам
     
  2. la-chicka

    la-chicka Популарен член

    Joined:
    Apr 21, 2010
    Messages:
    1,336
    Likes Received:
    1,571
    Gender:
    Female
  3. lily-prune

    lily-prune Истакнат член

    Joined:
    Jan 9, 2011
    Messages:
    545
    Likes Received:
    155
    гевреците од првиот линк ги правевме денес дома многу се убави се топат во уста коритсаки ти ги препорачувам испробани се
     
    SunnyGirl2 and koritsaki like this.
  4. annii

    annii Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    3,343
    Likes Received:
    5,893
    Јас имам рецепт за варени гевреци. Ќе го напишам, можеби на некој ќе му послужи. :)

    Варени гевреци

    1 квасец се замесува со 1/2л. млеко, 5 големи лаж. шеќер и 5л. брашно да стаса. Се замесува со 1кг. брашно 2лаж. сол и 2 филџани за кафе зејтин. Се прават кравајчиња, се сукаат мали кори и се прават како кифли. Во тенџере се вари вода и кифлите се ставаат во неа додека не нараснат. Се вадат и се валкаат во сусам и се печат. Се сечат со голема чаша и во средина со мала.
     
  5. ana-banana

    ana-banana Популарен член

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    1,277
    Likes Received:
    751
    Gender:
    Female
    Многу сакам сусам, а со тоа и ѓевречиња. Ние дома стално правиме и многу се мекички и убави. Еве рецепт:
    1/2 литар млака вода
    250 мл. зејтин
    1 квасец
    5 лажици шеќер
    1 лажица сол
    1 кг. брашно

    Сите состојки се замесуваат и тестото се разделува на мали топчиња. Излегуваат негде околу 60-70. топчињата се чекаат да скиснат, па после се расукуваат и се прават како кифлички, па се мрцкаат во врела вода(со сол), па се валкаат во сусам. Се редат во тепсија, се чекаат да скиснат и се печат.
    Обавезно ги печеме со хартија за печење (си ја купувам од Кам) да не се лепат.
     
    koritsaki and t.i.n.k.b.e.l.l like this.
  6. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Обожавам, ѓеврек и чоколадно млеко - таа комбинација од градинка ми е останата :lol:
    Ама варениот ѓеврек ми е каде каде поубав, ухх сега ми се пријаде
     
  7. figgiMK

    figgiMK Популарен член

    Joined:
    Dec 23, 2010
    Messages:
    6,964
    Likes Received:
    2,301
    Ѓевречиња
    1 кг брашно
    200 мл масло
    3 лажици шекер
    2 лажици сол
    1 квасец
    Млеко пресно по потреба( или вода)
    Се ставаат во ладна вода и се валаат со Сусам. И се ставаат да се печат.
    ________________________________________
    Варени ѓевреци
    500 мл вода
    300 гр масло
    2 квасец
    по 5 мали лажици шекер и сол
    брашно по потреба
    Тестото да стаса, се прават ѓевречиња и се оставаат за стасаат.
    посебно се става вода да зоврие ; се пушта тестото моделирано во водата се вадат и се валаат во сусам.
    Кога ќе се извадат од вода се ставаат на плех со хартија и се ставаат да стасаат и потоа се печат.
    ________________________________________
    * Варени ѓевреци
    600мл вода
    200 мл масло
    1 квасец
    6 лажици шекер
    1 лажица сол
    брашно по потреба
    кисне , се става млака вода, па на салфетка и се става сусам на тестото веке моделирано.
    плех премачкан со маргарин се зема за да се печат сусаменото тесто.
     
  8. hehehe

    hehehe Истакнат член

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Messages:
    201
    Likes Received:
    58
    Се се ама како Кавадаречкото ѓеврече нема никаде... Ако немате пробано пробајте најдобро е! (рецептот не го кажуваат незнам зошто ама имам слушнато дека го варат во пепел) :)
     
    VSkopje likes this.
  9. tweety26

    tweety26 Популарен член

    Joined:
    Mar 30, 2010
    Messages:
    1,650
    Likes Received:
    2,279
    Gender:
    Female
    Ми се допаѓаат и нашите ѓевреци,но како што се убави ѓевреците во Грција.....
    Тука не сум сретнала такви,малечки се многу ама вкусни. :)
     
  10. figgiMK

    figgiMK Популарен член

    Joined:
    Dec 23, 2010
    Messages:
    6,964
    Likes Received:
    2,301

    ЈАс пак највкусни сум јадела во ТУРЦИЈА...мффф мфффф мфффф
    ако има некој рецепт за тоа нешто пракајте!!!
     
    tweety26 likes this.
  11. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Јас минатата недела правев варени и сум презадоволна од рецептата....не ми е при рака тевтерот, ама ќе ви пишам ветувам
     
  12. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Ајде Сноу пиши го рецептот, ако сакаш.
     
  13. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342
    joy1 likes this.
  14. Tina22m

    Tina22m Активен член

    Joined:
    Jun 21, 2018
    Messages:
    90
    Likes Received:
    36
    Gender:
    Female
    Драги феминки обожавам барен/варен(како е правилно?) ѓеврек, но дали некоја од вас знае како се прави?
     
  15. Vesna24

    Vesna24 Активен член

    Joined:
    Dec 21, 2018
    Messages:
    168
    Likes Received:
    119
    Gender:
    Female
    Мене ми се допаѓаат Охридските ѓевречиња.

    А во Скопје, на К-15 ѓевречињата им нема конкуренција. Господинот што продава со количка пред Судот.