Џигери

Discussion in 'Рецепти' started by A.d.e.l.a, Nov 16, 2011.

  1. macence85

    macence85 Популарен член

    Joined:
    Aug 30, 2010
    Messages:
    1,217
    Likes Received:
    824
    Ние дома јадиме само пилешки џигер со многу кромид. Го подготвувам така што прво го подварувам џигерот и откако ќе зоврие му ја менувам водата. Така два пати и на третото зовривање го оставам да се вари околу 5 минутки. Сецкам кромид, обично две до три поголеми глави на покрупно ( кругови само) и ги ставам да се пржат во масло. Кога ќе омекнат го додавам џигерот, сецкам една лута сува пиперка, му додавам вегета,црн пипер и црвен пипер и додавам една голема чаша бело вино. Го оставам да се динста вака околу пола саат или додека не испари виното а остане само малку како сос од кромидот. Со црвено винце и топло лепче е многу вкусно.
     
  2. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Momentalno varam bel dziger. Mm mnogu go saka veleshkiot svadbarski dziger pa takov poracha. E sega majka mi ja prashav vika se vari pa se peche vo relna a po net chitam deka se poleva so vrel zejtin, svekrva mi pa mi vika da go przham posle varenjeto. I nemam poim shto da pravam :rofl: nekoj shto go ima praveno neka kazhe
     
    azelea likes this.
  3. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
    И јас мислам дека не се пече,со масло се полева изгледа :) Ај напрај го па кажи,и јас многу го сакам
     
    Mariangel likes this.
  4. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    Go varev dobri 4 saati deka nemam ekspres lonec, ako imash ushte podobro. Vo vodata staviv malku sol, biber i zejtin. Posle go iscepkav so raka (ako e svaren sam se dvoi nemora da se seche), ubavo se chisti kozhinkata od stranite i zhilavoto i se przhi na zagrean zejtin. Pak se posoluva so sol, malku vegeta i crn biber. Mm go ispofali i si go izede celiot, 500gr :lol:
     
    azelea likes this.
  5. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,784
    (y)
     
    Mariangel likes this.
  6. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2019
    Messages:
    156
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Предлог со што би се служел пилешки џигер?
     
    Sahlene likes this.
  7. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Печен компир, пире, помфрит. Со компир најмногу ми одговара. И плус салата.
     
    Broken♡ likes this.
  8. Цунами

    Цунами Истакнат член

    Joined:
    Jul 7, 2021
    Messages:
    375
    Likes Received:
    629
    Gender:
    Female
    Кај во Скопје да се купи убав телешки црн дроб. Не се разбирам многу, татко ми порано купуваше. Да е младо телето/јунето или како и да се вика кога е младо и да биде пасено, да не е чувано во фарми. Се надевам ме разбравте што сакам да прашам.
     
  9. Цунами

    Цунами Истакнат член

    Joined:
    Jul 7, 2021
    Messages:
    375
    Likes Received:
    629
    Gender:
    Female
    Ја вчера си правев, една две главици кромид покрупно насецкани, една зелена јаболка, го пржам на малку масло, додавам сол и многу малку шеќер прснувам. И само дотурам вода за да се карамелизира убаво и да се направи како сос. После тоа го додавам џигерот со срцата. Претходно ги мијам и провирам, па ги сецкам и го тргам тој делот со жили што е и од срцата и ми останува само поубавиот дел. Сервирам со пире од компир. Вкусно е.
     
  10. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,711
    Likes Received:
    5,634
    Gender:
    Female
    Пилешкиот џигер е најдобро да се вари или се пржи? Се изначитав рецепти :?::D
     
  11. merriel0

    merriel0 Истакнат член

    Joined:
    Nov 3, 2023
    Messages:
    1,503
    Likes Received:
    2,628
    Gender:
    Female
    Да се динста со кромид, на крај коа ќе испари водата или виното зависи по кој рецепт одиш, малку се запржува.
     
    lovely91 likes this.
  12. nextredstyle

    nextredstyle Форумски идол

    Joined:
    Jul 10, 2018
    Messages:
    17,004
    Likes Received:
    130,674
    Gender:
    Female
    Џигер не се вари, станува лигав. Само пржен.
     
    lovely91 likes this.
  13. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,711
    Likes Received:
    5,634
    Gender:
    Female
    Да ви го споделам рецептот,на овој начин го правев и испадна совршено навистина брзо,а сочно и вкусно дефинитивно би го правела само на ваков начин