Џигери

Дискусија во 'Рецепти' започната од A.d.e.l.a, 16 ноември 2011.

  1. macence85

    macence85 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    824
    Ние дома јадиме само пилешки џигер со многу кромид. Го подготвувам така што прво го подварувам џигерот и откако ќе зоврие му ја менувам водата. Така два пати и на третото зовривање го оставам да се вари околу 5 минутки. Сецкам кромид, обично две до три поголеми глави на покрупно ( кругови само) и ги ставам да се пржат во масло. Кога ќе омекнат го додавам џигерот, сецкам една лута сува пиперка, му додавам вегета,црн пипер и црвен пипер и додавам една голема чаша бело вино. Го оставам да се динста вака околу пола саат или додека не испари виното а остане само малку како сос од кромидот. Со црвено винце и топло лепче е многу вкусно.
     
  2. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Momentalno varam bel dziger. Mm mnogu go saka veleshkiot svadbarski dziger pa takov poracha. E sega majka mi ja prashav vika se vari pa se peche vo relna a po net chitam deka se poleva so vrel zejtin, svekrva mi pa mi vika da go przham posle varenjeto. I nemam poim shto da pravam :rofl: nekoj shto go ima praveno neka kazhe
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  3. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    И јас мислам дека не се пече,со масло се полева изгледа :) Ај напрај го па кажи,и јас многу го сакам
     
    На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Go varev dobri 4 saati deka nemam ekspres lonec, ako imash ushte podobro. Vo vodata staviv malku sol, biber i zejtin. Posle go iscepkav so raka (ako e svaren sam se dvoi nemora da se seche), ubavo se chisti kozhinkata od stranite i zhilavoto i se przhi na zagrean zejtin. Pak se posoluva so sol, malku vegeta i crn biber. Mm go ispofali i si go izede celiot, 500gr :lol:
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  5. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    15.784
    (y)
     
    На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    529
    Пол:
    Женски
    Предлог со што би се служел пилешки џигер?
     
    На Sahlene му/ѝ се допаѓа ова.
  7. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Печен компир, пире, помфрит. Со компир најмногу ми одговара. И плус салата.
     
    На Broken♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Цунами

    Цунами Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    629
    Пол:
    Женски
    Кај во Скопје да се купи убав телешки црн дроб. Не се разбирам многу, татко ми порано купуваше. Да е младо телето/јунето или како и да се вика кога е младо и да биде пасено, да не е чувано во фарми. Се надевам ме разбравте што сакам да прашам.
     
  9. Цунами

    Цунами Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    629
    Пол:
    Женски
    Ја вчера си правев, една две главици кромид покрупно насецкани, една зелена јаболка, го пржам на малку масло, додавам сол и многу малку шеќер прснувам. И само дотурам вода за да се карамелизира убаво и да се направи како сос. После тоа го додавам џигерот со срцата. Претходно ги мијам и провирам, па ги сецкам и го тргам тој делот со жили што е и од срцата и ми останува само поубавиот дел. Сервирам со пире од компир. Вкусно е.
     
  10. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    5.625
    Пол:
    Женски
    Пилешкиот џигер е најдобро да се вари или се пржи? Се изначитав рецепти :?::D
     
  11. merriel0

    merriel0 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.503
    Допаѓања:
    2.628
    Пол:
    Женски
    Да се динста со кромид, на крај коа ќе испари водата или виното зависи по кој рецепт одиш, малку се запржува.
     
    На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

    nextredstyle Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.004
    Допаѓања:
    130.670
    Пол:
    Женски
    Џигер не се вари, станува лигав. Само пржен.
     
    На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    5.625
    Пол:
    Женски
    Да ви го споделам рецептот,на овој начин го правев и испадна совршено навистина брзо,а сочно и вкусно дефинитивно би го правела само на ваков начин