Ние дома јадиме само пилешки џигер со многу кромид. Го подготвувам така што прво го подварувам џигерот и откако ќе зоврие му ја менувам водата. Така два пати и на третото зовривање го оставам да се вари околу 5 минутки. Сецкам кромид, обично две до три поголеми глави на покрупно ( кругови само) и ги ставам да се пржат во масло. Кога ќе омекнат го додавам џигерот, сецкам една лута сува пиперка, му додавам вегета,црн пипер и црвен пипер и додавам една голема чаша бело вино. Го оставам да се динста вака околу пола саат или додека не испари виното а остане само малку како сос од кромидот. Со црвено винце и топло лепче е многу вкусно.
Momentalno varam bel dziger. Mm mnogu go saka veleshkiot svadbarski dziger pa takov poracha. E sega majka mi ja prashav vika se vari pa se peche vo relna a po net chitam deka se poleva so vrel zejtin, svekrva mi pa mi vika da go przham posle varenjeto. I nemam poim shto da pravam nekoj shto go ima praveno neka kazhe
Go varev dobri 4 saati deka nemam ekspres lonec, ako imash ushte podobro. Vo vodata staviv malku sol, biber i zejtin. Posle go iscepkav so raka (ako e svaren sam se dvoi nemora da se seche), ubavo se chisti kozhinkata od stranite i zhilavoto i se przhi na zagrean zejtin. Pak se posoluva so sol, malku vegeta i crn biber. Mm go ispofali i si go izede celiot, 500gr