Абортус

Discussion in 'Бременост' started by Spidy, Dec 8, 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1,629 vote(s)
    73.0%
  2. Не, никако

602 vote(s)
    27.0%
  1. WildMk

WildMk Форумски идол

Кога порано? И во кој месец абортирале? Во 5ти??

2. danichap

danichap Moderator Staff Member

Преку крв може уште во 10та.

zalosna likes this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Штета...
    Ко така, можат да абортираат ради полот и не можеме да ги запреме.

4. danichap

danichap Moderator Staff Member

Поскапи се тие тестови, ама и нив веќе им паѓа цената. ПРед 4 +5 гидини беше 850 еу, пред 1-2 веќе пола цена.
    Се прави од 9та недела, па додека стаса резултатот веќе би било 10та.
    Во Германија зеабрането им е да даваат информација за полот. Кажуваат дали има/нема даун синдром и останатите хромозонски нарушувања. Но, мене барем, во доверба демек, сите три пати ми кажаа уште 10-11 недела пол.

WildMk likes this.
  5. Independent Girl

Independent Girl Истакнат член

Језиво, скоро 500 гласови против на анкетата, со кое право туѓо гајле берете?! Ако некоја жена абортира нејзино е нема вас грев да ве фати уживајте, као демек некој морал пропагирате а две чисти немате у тиквите а посебно ако сте жени тие шт сте гласале против.

6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се згрозив од веста за Алабама што мажи изгласале да се забрани абортус. Изроди.:envy: :@

Мажи не смеат да имаат никакво, апсолутно никакво право да кажуваат што жените да прават со нивните тела. Абортусот на никој начин не ги засега нив.

После модерна била Америка. Еве колку е. :puke:

poppie, candy.cane, smooch and 4 others like this.
  7. DAngel

DAngel Форумски идол

Америка е едно од најтрадиционалните општества со неверојатно низок коефициент на еднаквост меѓу половите.
    Интересно е што левицата успева да добие битки кои би ја загрозиле положбата на жените во општеството, а не успева да добие такви кои би ја подобриле. Изгледа не е до традиционалната, туку до чистата мизогинија. :shake:

smooch likes this.
  8. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Јас ставив дека сум против,а тоа беше далечната 2014 кога едвај сум била 15години.Штета што не може да се смени.
    Он топик.Сум за личен избор.Секој има право да избира.Детето е трошок,да бидеме реални и не секој може да си дозволи таков трошок.Тоа е една многуте причини за кои жените се одлучуваат за абортус.Државата и владата не се тие што треба да диктираат на жените дали да абортираат или не.
    И да,најголемата иронија во сето ова е што мажите одлучуваат дека жените не треба да абортираат. Screenshot_20190517-153243_Gallery.jpg

poppie, WildMk, naturallmess and 3 others like this.
  10. Martka

Martka Популарен член

Финансии требаат точно............но кога ќе ги видам ромите(без пари,без облека,без покрив над глава)и раѓаат ли раѓаат еден куп дечиња(нека им се здрави и живи),мојата потреба од финансии се руши и испаѓа дека треба само јака воља,љубов,желба за дечиња,а финансии во МК Д секогаш ќе фалат и никогаш нема да ги има.......

Pcelka1315, Meckicja and GirlRose like this.
  11. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Па не дека имаат тие јака воља, туку толку се едуцирани да се заштитат

12. Martka

Martka Популарен член

Да мила,ама не ги абортираат,него ги раѓаат а немаат услови за чување.

13. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Оти не им се дава пари за абортус, башка повеќе деца повеќе примања дома од просење по улици.

poppie, candy.cane, WildMk and 2 others like this.
  14. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Па да и не.И во на дедо времето се раѓале по 7,8,10 деца.Но,сега се други времиња.Треба тоа дете да се испрати во градинка,соодветна храна,облека,треба да се прошета.Понатаму,училиште,книги итн.Од друга страна и родителите треба да се спремни,да имаат љубов,трпение,воља.
    Ромите се друга приказна.Има и едуцирани,ама оние другите се поопасни.Јас се чудам тие деца каков имунитет имаат.

15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Порано раѓале што повеќе деца за да имаат повеќе раце за работа дома. Едно на пасење со кравите, едно со овците, три на нива...
    Така размилсувале барем така мене ми кажале.
    А трошкови освен јадењето немале за нив ни школување, ни курсеви, екскурзии, кафичи, кафани... Немало ништо тогаш :)

ku4ence, poppie, candy.cane and 4 others like this.
  16. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

За жал не се живее само од љубов. Според мене себично е да раѓаат деца (општо ова, бидејќи има многу неедуцирани роми) а да немаат основни услови за живот ни за себе како прво. Само се изложуваат децата на непотребно страдање што можело да се избегне.

ku4ence, poppie, candy.cane and 7 others like this.
  17. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

https://www.facebook.com/What.If.science/videos/1020696854795505/

Еве едно објаснување од научната и логична емисија What If за тоа што би станало со светов ако насекаде стане илегален абортусот.
    Болници полни со жени повредени пробувајќи сами да си предизвикаат абортус, полни затвори, уште плус огромен број на деца - посебно пренаселување на најсиромашните краишта и уште поголем недостаток на ресурси во нив, милиони непосакувани деца несреќни без љубов и во мизерни услови на живот...
    Тоа е тој life во самопрогласената комплиментирачка етикета pro-life.
    Нареден пат замислете се за што се залагате всушност...

18. hristinan12

hristinan12 Популарен член

А зашто мислиш дека ако на 18год затрудне девојка ќе и се уништи животот? Јас еве имам 19 и сум 8ми месец, со душа го чекам денот кога ќе си го видам бебушот. Среќни сме и јас и сопругот, а и ова бебе не е настанато "погрешка", туку со двострана воља. Не гледам дека сум си го уништила животот, напротив. 8)

19. Meckicja

Meckicja Форумски идол

А зашто да немаат право кој го праве детето само мајка ти ли јас колку што знам мажите немаат право за телото на жената ама за детето и тоа како имаат право знаеш колку примери има такви каде што жените не сакаат да ги гледаат своите деца па ги гледаат татковците и не им фали ама баш ништо

Јас се омажив на 20 год па не сметам оти мојот живот е уништен се борев за дете долго време и тоа ми беше приоритет а сега сега ќе продолжам со школувањето ми каде што застанав откако се омажив тогаш такви беа условите

Martka and hristinan12 like this.
  20. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Ако гледаме така, колку мажи има што само ќе и го „направат“ бебето на жената па потоа бегаат и не сакаат ништо да имаат со истото?
    И да, жената го има крајниот збор кога се работи за нејзиното тело. Ако не сака да роди, нема да роди и готово. Таа го има правото да одлучи, бидејќи врз нејзин грб паѓа ризикот доколку одлучи да го износи и да го роди.

Мажи не треба да имаат право да изгласуваат закон што не ги засега нив, навистина жално..

ku4ence, poppie, Anomis11 and 5 others like this.