Абортус

Discussion in 'Бременост' started by Spidy, Dec 8, 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1,629 vote(s)
    73.0%
  2. Не, никако

602 vote(s)
    27.0%
  1. Puellapulchra

Puellapulchra Истакнат член

Ми се кине срцето кога ќе слушнам нешто вакво. Сигурно ти е претешко. Сакам да ти помогнам, но незнам како. Како што кажа Алиса, неблагодарно е и јас да давам совет, но доколку си од Скопје знам неколку работни места. Ќе се молам за тебе:(:l:

2. WonderDreamer

WonderDreamer Активен член

Дали може некоја членка која има искуство со абортус да ми каже како се одвива процесот?

3. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Ako imas abortus medikamentozen ne zn da ti kazam, ako imas kiretaza, jas imav vo remedika pred nekolku meseci, procesot e lesen, imas minimalni bolki(mene mi dadoa apcinja prvo da se chistim sama kolku sto moze), pa posle vleguvas vo sala, te uspivat, te chistat, i stanes ides doma. Sleduva antibjotik i metilgometril i mnogu teska psihicka sostojba (ako si cekala 3 godini kako mene za toa bremenost). Ti posakuvam sto polesno da projdes. Samo veruvaj deka nisto ne e po bolno od dusava vo toj moment

marchi-cool and WonderDreamer like this.
  4. Puellapulchra

Јас би го родила бебенцето. А на тој идиотот цел живот не би му го дала да го види. Точно е дека не е лесна одлука, но грижата на совест потоа е претешка. Би го родила бебчето и баш поради бебенцето и поради другите 2 деца би се борела за живот. Отвори жиро сметка, не е лош предлог од члената погоре, колку можеме ќе помогнеме. Провери ја пораката што ти ја пратив има нрколку броеви за работа.
    Моја пријателка абортираше пред 20-тина години. Никогаш не го прежали тоа бебенце.
    Во доста тешка ситуација си, но размисли два пати пред да абортираш, тоа ќе те прогонува цел живот.:(

Last edited: Aug 23, 2022
    gjoker4e and tessie like this.
  5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Би избрала абортус, дефинитивно.
    Инаку...избркана а со дете, имаш ли барем каде да се сместиш? Бидејќи викаш дека ни семејството не ти помага?

Purelove92 and Anomis11 like this.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Мислам дека веќе ти е доцна за абортус.

7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Не е касно
    ке оде на клиника на комисија
    Ако е така како шо пиша со дијагноза и наследна болест има право да абортира кога сака

Maca Macka, WildMk, tessie and 2 others like this.
  8. snowqueen

snowqueen Истакнат член

neli posle 13 nedeli go ragas nema abortus?

tessie likes this.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Нема комисии веќе,се укинаа со новиот закон мислм и абортусот е дозволен до 22 недела.

tessie and fana like this.
  10. fana

fana Форумски идол

22 недела?
    Цело бебе, човече со сите органи?
    Абортус?

Свашта.

11. danichap

danichap Moderator Staff Member

Бидејќи прашањето е што би направила…
    Со сето набројано, мислам дека бременоста би ми била најмал “проблем”. На улица со две мали деца и без пари или било каква помош од фамилија… првен ќе гледам двете што се тука да имаат покрив и леб после се останато.
    Јас би го родила и би го дала на посвојување. Ама јас, не е осуда, само мој став.

fana likes this.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Ама чекајте жени
    Тука не е проблем тоа шти е она 22 гн него тоа шо бебето е машко и најверојатно е носител на таа наследна болест
    значи врз основа на тоа ке може да абортира/раѓа се додека не се породе

Anomis11 and nena2010 like this.
  13. danichap

danichap Moderator Staff Member

Јас како што сфатив била свесна за генетските предиспозиции и големата веројатност за наследна болест и свесно се одлучиле да го зачнат детето а и доколку не се оставиле и да го роди.

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

па да штом дошла до 22 гн намерата им била бебето да се роди
    Есега пошто се разведиле има прашање шо да се праве
    Ја кажувам законски дека закон дозволува да се абортира/раѓа бебе со аномалија се додека е во стомак кај мајката Од кога се раѓа живо нема опција освен да си го чува

Anomis11 and danichap like this.
  15. violetblue

violetblue Популарен член

Најдобро е да појдеш на гинеколог за да се утврди дали се е во ред со плодот, и доколку може да се утврди дали има знаци на наследното заболување.
    Доколку ти овозможи комисија со оглед на специјалните околности подобро да абортираш. Ако не е сигурно во врска со генетската болест и ако имаш можност да ја истераш бременоста до крај, па да го дадеш на посвојување. Доколку тежнееш кон абортус подобро веднаш да појдеш на гинеколог бидејќи ќе биде процедура со оглед дека си 22 гн.
    Овде ќе добиеш секакви мислења, ама ти најдобро си знаеш како можеш да се носиш со одлуката, а што и да одлучиш ќе биде во ред, бидејќи твојот живот е на прво место и не дозволувај никој да ти прави грижа на совест. Ние позади тастатура лесно е да ти пишеме било што, ама тоа се само зборови.

Anomis11 likes this.
  16. Puellapulchra

Јас сум строго против абортус никогаш не би утепала свое дете. Ниту подржувам. Секогаш има друго решение освен абортус. Туку додека не е касно да и помогнеме на Елена Еци. Како што пиша феминка погоре можеби треба да отвориш жиро сметка. Малку од малку ќе ти помогнеме. Жени сме да си помогнеме.

gjoker4e and elimkd like this.
  17. Puellapulchra

И јас да бев во слична ситуација, така би постапила. Би се обидела да го чувам, но доколку не можам би го дала на посвојување. Гревота е да го абортираш. Големо е бебенцето, па и мало да е сепак е греота. Има душа.

18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Луѓе во ред е да советувате, во ред е да кажете што би направиле на нејзино место ама немојте подмолно едната опција (сеедно абортус или раѓање) да ѝ ја буткате како подобра. На крај треба само она да одлучи.

19. joy1

joy1 Форумски идол

без работа,пари,маж,дом и родители како ке го чуваш?При тоа ти е трето?Башка едно дете веќе дома има со болест.Еве ме занима кое е твоето решение?

S.W.A.G, cresa-jagoda, Emy867 and 7 others like this.
  20. Puellapulchra

Веќе кажав. Јас би го родила, пошто не би можела да го утепам. Би пробала да го чувам, но доколку не се снајдам би го дала на посвојување. Ти што би направила?