Ми се кине срцето кога ќе слушнам нешто вакво. Сигурно ти е претешко. Сакам да ти помогнам, но незнам како. Како што кажа Алиса, неблагодарно е и јас да давам совет, но доколку си од Скопје знам неколку работни места. Ќе се молам за тебе
Ako imas abortus medikamentozen ne zn da ti kazam, ako imas kiretaza, jas imav vo remedika pred nekolku meseci, procesot e lesen, imas minimalni bolki(mene mi dadoa apcinja prvo da se chistim sama kolku sto moze), pa posle vleguvas vo sala, te uspivat, te chistat, i stanes ides doma. Sleduva antibjotik i metilgometril i mnogu teska psihicka sostojba (ako si cekala 3 godini kako mene za toa bremenost). Ti posakuvam sto polesno da projdes. Samo veruvaj deka nisto ne e po bolno od dusava vo toj moment
Јас би го родила бебенцето. А на тој идиотот цел живот не би му го дала да го види. Точно е дека не е лесна одлука, но грижата на совест потоа е претешка. Би го родила бебчето и баш поради бебенцето и поради другите 2 деца би се борела за живот. Отвори жиро сметка, не е лош предлог од члената погоре, колку можеме ќе помогнеме. Провери ја пораката што ти ја пратив има нрколку броеви за работа. Моја пријателка абортираше пред 20-тина години. Никогаш не го прежали тоа бебенце. Во доста тешка ситуација си, но размисли два пати пред да абортираш, тоа ќе те прогонува цел живот.
Би избрала абортус, дефинитивно. Инаку...избркана а со дете, имаш ли барем каде да се сместиш? Бидејќи викаш дека ни семејството не ти помага?
Не е касно ке оде на клиника на комисија Ако е така како шо пиша со дијагноза и наследна болест има право да абортира кога сака
Бидејќи прашањето е што би направила… Со сето набројано, мислам дека бременоста би ми била најмал “проблем”. На улица со две мали деца и без пари или било каква помош од фамилија… првен ќе гледам двете што се тука да имаат покрив и леб после се останато. Јас би го родила и би го дала на посвојување. Ама јас, не е осуда, само мој став.
Ама чекајте жени Тука не е проблем тоа шти е она 22 гн него тоа шо бебето е машко и најверојатно е носител на таа наследна болест значи врз основа на тоа ке може да абортира/раѓа се додека не се породе
Јас како што сфатив била свесна за генетските предиспозиции и големата веројатност за наследна болест и свесно се одлучиле да го зачнат детето а и доколку не се оставиле и да го роди.
па да штом дошла до 22 гн намерата им била бебето да се роди Есега пошто се разведиле има прашање шо да се праве Ја кажувам законски дека закон дозволува да се абортира/раѓа бебе со аномалија се додека е во стомак кај мајката Од кога се раѓа живо нема опција освен да си го чува
Најдобро е да појдеш на гинеколог за да се утврди дали се е во ред со плодот, и доколку може да се утврди дали има знаци на наследното заболување. Доколку ти овозможи комисија со оглед на специјалните околности подобро да абортираш. Ако не е сигурно во врска со генетската болест и ако имаш можност да ја истераш бременоста до крај, па да го дадеш на посвојување. Доколку тежнееш кон абортус подобро веднаш да појдеш на гинеколог бидејќи ќе биде процедура со оглед дека си 22 гн. Овде ќе добиеш секакви мислења, ама ти најдобро си знаеш како можеш да се носиш со одлуката, а што и да одлучиш ќе биде во ред, бидејќи твојот живот е на прво место и не дозволувај никој да ти прави грижа на совест. Ние позади тастатура лесно е да ти пишеме било што, ама тоа се само зборови.
Јас сум строго против абортус никогаш не би утепала свое дете. Ниту подржувам. Секогаш има друго решение освен абортус. Туку додека не е касно да и помогнеме на Елена Еци. Како што пиша феминка погоре можеби треба да отвориш жиро сметка. Малку од малку ќе ти помогнеме. Жени сме да си помогнеме.
И јас да бев во слична ситуација, така би постапила. Би се обидела да го чувам, но доколку не можам би го дала на посвојување. Гревота е да го абортираш. Големо е бебенцето, па и мало да е сепак е греота. Има душа.
Луѓе во ред е да советувате, во ред е да кажете што би направиле на нејзино место ама немојте подмолно едната опција (сеедно абортус или раѓање) да ѝ ја буткате како подобра. На крај треба само она да одлучи.
без работа,пари,маж,дом и родители како ке го чуваш?При тоа ти е трето?Башка едно дете веќе дома има со болест.Еве ме занима кое е твоето решение?
Веќе кажав. Јас би го родила, пошто не би можела да го утепам. Би пробала да го чувам, но доколку не се снајдам би го дала на посвојување. Ти што би направила?