Кај операција во повеќето случаеви со одземање на визуално најздравите ткива, при безрезултатна интервенција логично се утежнуват околностите за подобрување на општата состојба. Дури со хормонска стимулација секој следен обид за вадење на ткиво е се потежок. Има мажи кои се сецкат и по 5 пати, брзајки за резултат без да се информирале за реалната состојба. Дури и клиниките за инвитро не кријат дека постои можност от атрофија на тестисите како последица на тесето. Кажано на кратко- до колку не се произведуват здрави сперматозоиди мора да се најде причина. Најлесно е да легнеш под ножа, но тоа кај неопструктивна азооспермија неможе да има процент повисок от 5-10. Мислете и се информирајте. Многу зависи и от причината. Мажите може да се влошуват а и да се подобруват, зависно от проблемот. Некогаш многу едноставни нешта може да помогнат, а некогаш ништо неможе. Во Б'лгарија има и група с тема бебе след азооспермија, каде помогнале "сиофор", билки, "колостибегит", антибиотици. Продолжувам да читам и е споделено за маж со иста диагноза "хипосперматогенеза от тежок степен". А таква нема. Или е хипо...или е арест на созревање.
се се врти за пари, тебе бар ти кажале реално, нас не бафтаа дека има извадено, плативме мрзнење, плативме транспорт на крај за ништо ...
Во прилог ете го резултатот кај нас от опедацијата. Продолжуваме со природна терапија и детоксикација.
Може затоа што кажавме дека ќе одиме преку фондот, а секако не ни е битно каде ќе се прави инвитрото, бидејки несакавме да ризикуваме транспорт- вие не извадиле, тие не зачувале, оние незнаеле да најдат... а пак Мицкпвски му кажал на мм да одиме со донор, барем да го фатат ваучерот от фондот. Се лутам бидејки не кажуват дека наспроти тие 5-10% от операцијата за која им плаќаш одма стојат 70-80% за створање на некој милион во ејакулатот после 6-24месеци на здравословен режим со правилната диагноза. Тоа е време во кое хормонскиот репродуктивен систем може да се рестартира и да следи инвитро от еакулат или спонтана бременост.
Многу битно пред тесе е да се регулират хормоните. До колку на некој му се брза (сите сакаме 2 црти час поскоро), е добро тестостеронот да се покачи. Во главно не е фактор кој мењава многу, но при крајни мерки, мора да си спремен. Нешто за кое ми е многу жал што не се поинтересирав. Сепак, ако 5те проценти можело да се 8, зошто да не.
Наспроти процентите за вадење на жив материал от операција најдов и прогнози при лечењето на проблемите. Прекратувањето-арестот на созревање се дели на поранен и подоцнежен. Раниот може да се подобри со 50%, а доцнежниот со 70. Синдромот на само Steroli-еви клетки не се лекува и все пак може да се намери нештичко с микро тесе~10-20%... Очигледно кај мм има некоја комбинација от повеќе диагнози. Во наодот от Мицковски пишува за едно, како диагноза за друго...
Здраво на сите, сакам да прашам дали на некоја членка маж има скоро правено операција на варикоцела, каде и колку чини на приватно? Секое искуство и препорака се добродојдени
Zdravo devojki, jas sum nova i samo sto procitav se sto imate spodeleno na temava pa sakav da prasam za nasata situacija. Soprugot ima 39 godini, ne e pusac, ne pie alkohol (fitnes trener e po profesija), jade najzdravo na svet i epten se cuva sebesi zdravstveno. Jas imam 29 godini, i jas sum kompletno obratna od nego . Vo brak sme 2ipol godini, i od start probuvame za bebe prirodno - poradi nedovolna informiranost od nasa strana i posto mislevme deka do sega ne fatilo radi mene (posto sum obezna i imam 3,5 TSH pa me ubeduvase endokrinologot deka do toa e problemot) nemavme proverno spermogram kaj soprugot. Sega pred 1 ipol mesec napravivme spermogram i ispadna Azoospermija. Napravivme pred 1 nedela vtor spermogram na drugo mesto i se potvrdi istiot rezultat Azoospermija. Vo megjuvreme, odma posle prviot spermogram otidovme vo 8mi septemvri na urologija kaj Prof.Dr. Jovan Ivcev kojsto ni dade upat da napravime hormoni, spermokultura i urinokultura. Spermokulturata i urinokulturata ispadna cisti, no hormonite pokazaa pokacen FSH na 20 (18 bese gornata granica), i LH pokaceno za 0.1 (pokaceno kon normalno ni rekoa). So ovie rezultati, doktor Ivcev mu napraci eho na soprugot i mu rece deka ima i varikocela no umerena i samo na leviot testis. Ni prepisa hormonska terapija Tamoxifen od 50mg na den (site se cudea koga slusnaa za dozava) po 5 dena nedelno so 2 dena odmor, Ovitrelle 1 ampula ednas nedelno na nekoj od denovite odmor od tamoxifen, i vitamini metilirana folna, metiliran b12 i sperginn forte. Koga pojdovme vo apetka da gi kupime aptekarkata ne sakase da ni gi dade lekovite zatoa sto rece deka pregolema bila dozata na Tamoxifen i da sme otisle uste ednas kaj lekarot da prasame. Bevme nie prasavme pa ni rece epa dobro togas zemete po 10mg na den - i sevo ova bese tolku nesigurno i neserizono sto se odlucivme da otideme na vtoro mislenje privatno kaj Dr. Mickovski vo Sistina. Kaj nego bevme pred 3 dena i mu napravi novo eho pa ni rece deka varikocelata ne bila umerena, tuku dosta napredna 3ti stepen so 7,7mm golemina. Koga ja vide terapijata prepisana od Dr. Ivcev rece deka bila kontraindikatorbo bidejki taa terapija vlijae na proizvodstvo na FSH i LH hormonite, odnosno gi tera povekje da se proizveduvaat a kaj soprugot vekje se pokaceni tie hormoni. Odma rece deka Micro TESE treba da se pravi i ni rece da napravime kariotipizacija i Y mikrodelecii. Ne mozev da najdam termin drzavno, pa si zakazavme privatno vo Sistina utre da odime da gi napravi genetskite. Do sega ne procitav da imalo nekoja slucaj i so hormoni pokaceni, i varikocela i azospermija zaedno pa zatoa sakav da prasam (da ne mozebi sum propustila za konkretnava situacija informacii). Dali moze da me sovetuvate? Sto da napravime? Dali sepak da odime direktno so Micro Tese ili da se sovetuvame i so drug doktor? Od sto sme tolku izgubeni, ne znam ni koi prasanja da gi postavam no samo ve molam za pomos.
Нај прво не се плашете за се има лек. Јас сакам да ти кажама за мојата ситуација од пред 5 години јас веќе имам дете со инвитро направено во Битола. И јас и сопругот 6 години одевме од врата по врата кај доктори сите исти или незаинтересирани или за пари . Како се реши нашиот случај. Сопругот мој отиде на ендокринолог со соодветна терапија успеа да ги регулира хормоните. Од кога му се средија хормоните во Битола во плоност со Стефан ембрилогот работеа за подобрување на квалитетот на спрерматозоидите. По пат на инвитро добивме дете кое сега веќе има 4 години. пиши ми лп ако сакаш ќе ти кажам колку што се сеќавам околу целиот процес.
Само да знаеш дека државно за тасе метода не забрзнуваат материјал. Барајте обавезно материјал да се замрзне .
Државно можат само како биопсија да направат и да бидат дали има живи сперматозоиди. Пред скоро 10 години бев по тие врати.
Кај неопструктивна азоспермија многу чест случај се покачени ФСХ и ЛХ. Кај сопругот не се сеќавам точно кои вредности беа хормоните, одамна беше, ама беа гранични вредности. Нашата приказна: По добивањето на спермограм со резултат азоспермија, отидовме веднаш кај Мицковски, му направи ехо - уредно беше. Па проверка на хормони и генетските испитувања ги направи. Ние веднаш се решивме за микротесе, ништо не пиеше, директно за интервенција се договоривме. Сакавме да знаеме на што сме. Среќа имаше материјал, па го замрзнавме. Направивме неколку инвитра тука, без успех. Добивме предлог да идеме со донор, меѓутоа одбивме и продолживме во Прага. Таму ново микротесе направиме, прво му дадоа хормонски инекции (не се сеќавам кои), па после интервенцијата. Помалку материјал добивме, ништо не помогнаа инекциите. И таму имавме неуспешни инвитра и на крај повторно предлог да пробаме со донор, како најдобра опција, дека со материјалот на сопругот тешко да имаме успех. Сопругот сакаше да идеме со донор, но јас не сакав и пак одбив. Тука ни остана еден ваучер што можевме да го искористиме и имавме замрзнат материјал за уште еден обид. Одлучивме да пробаме уште еднаш и конечно ни се посреќи, имаме девојче. Ако те интересира нешто повеќе пиши слободно.
Fala ti premnogu sto go spodeli tvoeto iskustvo i mnogu me raduva sto si dobivte kjerkicka ^.^ Gi cekame sega rezultatite od genetskite ispistuvanja i odime kaj Dr. Mickovski na kontrola posle toa. Vo megjuvreme, utre imame zakazano na endokrinolog po predlog na @januari19 pa da vidime i tamu sto ke ni kazat. Jas deka se ubiv od citanje na temava gledam deka pisuva prvo se preporacuva da se operira varikocelata, pa da se ceka za nov ciklus obnova na spermatogenezata da se izvrsi koj trae 3-6 meseci pa posle da se proba posto taka bi imalo pogolemi sansi da se najdat zdravi spermatozoidi so Micro Tese (od varikocelata mozno e i tie sto gi ima vo testisot da se "izgoreni" ili nekoristlivi)