Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. Matea94

Matea94 Истакнат член

Денес ме утепа времето... цел ден анксиозна зашематена ко будала збркана мислам ќе експлодирам многу лошо чувство вознемиреност до мах. Во среда сум на психијатар нема да знам од каде да почнам.

2. Kaja***

Kaja*** Истакнат член

Jas uste nemam otideno na psihijatar, a mislam i deka nema da otidam zatoa sto prvo mi e sram, vtoro neznam kako da otidam i sto da i kazam

3. larrachi

larrachi Истакнат член

Пушти си некој филм или слушај музика, релаксирај се малце. Не мисли на ништо друго, внеси се.
    Нема зошто да ти е срам, тој е тука за да те сослуша и да ти помогне. Ич немај срам или страв, влези си и почни си да си зборуваш, а и тој ќе те прашува некои работи и ќе си разговарате :)

ladyh07, Matea94 and Kaja*** like this.
  4. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

jas denes vo teretana vezbav tri saati me fati gusenje no ne se predadov izdrzav ,sega si pijam toplo cajce nadvor e kamen i taka ubavo se cuvstvuvam

ladyh07 and larrachi like this.
  5. Kaja***

Kaja*** Истакнат член

Nazdravje :coffee::)

LUCI 99 likes this.
  6. Matea94

Matea94 Истакнат член

7. larrachi

larrachi Истакнат член

А да прошеташ малце?
    @Matea94

ladyh07 likes this.
  8. ladyh07

ladyh07 Истакнат член

нема зошто да ти биде срам, психијатарот секојдневно се среќава со такви како нас... Пред се, спореди само на форумов колку е активна темава за анксиозност и колку многу прегледи и коментари има, во споредба со другите теми... Презастапена е анксиозноста и нема НИКАКОВ срам.

Kaja*** likes this.
  9. Kaja***

Kaja*** Истакнат член

Devojki ova e mnogu loso znaci.. Do pred polovina cas decko mi bese kaj mene sedevme so moite jadevme palacinki i se smei i eve sega dodeka lezam pocnaa da mi se tresat racete i srceto da mi cuka 200 i si vikam aaa pak li pocna i eve si pisam so vas a srceto mi izleguva preku pizama :lol: maaa sto saka neka si pravi 8)

10. ladyh07

ladyh07 Истакнат член

кога се чувствуваш така, кажи си само "ок е, ништо страшно, ми се случило и претходно, ќе помине, ќе се случи пак некогаш, ама пак ќе помине" :)

Kaja*** likes this.
  11. Anie93

Anie93 Популарен член

Кај кој психијатар одиш?

12. Anie93

Anie93 Популарен член

Ако некој од вас има пиено Асентра ве молам да ми каже колку време ви требаше за да ви ја намалат дозата? :)

13. MasterSk

MasterSk Активен член

И мене зaшеметенoстa ми беше гoлем прoблем. Вo кoјa смислa си зaшеметенa? Јaс нa пример без тoтaлнo oтсутен, пример кoгa ми збoрувaa луѓе не мoжев дa ги следaм вooпштo, кoгa ќе уклучев вoдa зa чaј секoгaш јa зaбoрaвaв, немoжев дa се скoнцентрирaм нa филм, тoтaлнo бев oтсутен. Дaли кaј тебе вaкa се мaнифестирa?
    А oкoлу времетo, мене пoвеќе ми пријa лaднo.

Matea94 likes this.
  14. Sofceto

Sofceto Истакнат член

Зошто да се срамиш мене воопшто не ми е јасно?Тие се доктори за тоа и ќе ти помогнат на кој било начин.Не знам колку години имаш ама нама потреба од срам тие работи што ќе ги зборувате се помеѓу тебе и психијатарот.Немој да мислиш така да одиш.

Kaja*** likes this.
  15. Viki693

Viki693 Популарен член

Џабе прашуваш кај секој е индивидуално некој 3 мес. некој 6м. некој со години ја пијат се си зависи од тоа кај кој како делува...и кој како работи на себе...но вообичаено и ако нешто ти значи кај тие што покажало позитивни резултати во текот на првите 2- мес. терапијата комплетна со се намалување трае од 6-8 мес. и само нешто ќе ти кажам од искуство не брзај да намалиш подобро колку треба пиј ја и работи на себе да си станеш и психички самата силна и најважно од се да го смениш начинот на размислување и гледање на нештата од тоа досега, бидејќи тоа и те довело до степен на анкс.

Anie93 and ladyh07 like this.
  16. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

Kaja Јас искрено би ти препорачал доколку не си била на психолог , прво да одиш на психолог па доколку тој мисли дека си на психијатар тогаш а не наеднаш да се затрчаш на психијатар :)

Kaja*** likes this.
  17. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Мене често ме фаќа едно чудно чувство на вознемиреност. Се осеќам како некаква струја да ми поминува низ телото. Тоа ли е анкциозност?

Најчесто ми се случува навечер кога ќе легнам да спијам. Не мора да ме мачи нешто конретно, па да го оправдам таквото чувство. Ме "тресе" таа вознемиреност и како умот да ми работи екстремно брзо, разни мисли, а често и слики и звуци ми прелетуваат во екстремна брзина. Сликовито објаснето мислите ми се како топчето во пинбол машина, ми се "одбиваат" низ умот, често неповрзани, расфрлани. Мисли, слики, звуци... какафонија во главата!

Ми се случува "струјата" да ме "дрма" и наутро, на пример, да се разбудам еден саат порано од тоа што сум планирала и да почне вознемиреноста. А не дека нешто посебно размислувам, но не можам да го контролирам.

Ми се случува поретко да ме фати истото во текот на денот. Би го поврзала чувството на вознемиреност со хиперактивност. Како да имам некоја екстра енергија, а воедно ништо не ми се прави.

Ич не сакам кога ќе ми се дешава.

Matea94 likes this.
  18. Sofceto

Sofceto Истакнат член

и јас така често се вознемирувам кога ќе ми дојде некоја мисла.Мене најмногу ми се случува кога ќе сум на училиште.

19. ladyh07

ladyh07 Истакнат член

Тоа се случува оти внатрешно си под некој преголем стрес, преизморена си, ти фали одмор и подобра исхрана за мозокот да ти се смири... Ако ова трае подолго, ти препорачувам да си посетиш психијатар...

Matea94 likes this.
  20. MasterSk

MasterSk Активен член

Тoтaлнo истo ми се случувa и мене. Кaкo некoјa струјa oд глaвa нaдoлу премa нoзе низ целo телo нa крaткo еднa секундa. Измешaни и непoврзaни мисли честo, и се будев сo гoлемa вoзнемиренoст. Тaa струјa ми се случувaше дa јa пoчувствувaм и нaвечер и дa пoчувствувaм гoлем стрaв пoрaди тoa. Меѓутoa пoсле тoa бев тoтaлнo oтсутен, не мoжев дa следaм штo ми збoрувaaт, кoнстaнтнa вoзнемиренoст, пиев мнoгу вoдa, и тaквoтo чувствo нoси вo пoгoлем стрaв и вo згoлемувaње нa симптoмите. Сегa пијaм луксетa (aсентрa) oд 50 мг и oдaм нa психoтерaпии. Вoзнемитенoст и стрaв знaе дa се пoјaви сo тoплoтен нaлет меѓутoa тaa струјa сегa се нaмaлувa.

Истo тaкa и изгубив чувствo зa себе, кaкo дa не сум јaс јaс. Спиењетo ми се нaмaли нa 3-4 чaсa, aмa сегa земaм и мирзaтен 7.5 мг и сo негo спијaм пoдoбрo.

Вo секoј случaј психoтерaпиите делувaaт пoзитивнo.