Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Па веќе 2-3 години мислам дека ми се дешава ова, но не многу често. Еднаш, до 2 пати во месецот, а некогаш и поретко.

Што знам, не осеќам јас страв. Ниту пак се осеќам отсутна. Спијам нормално, најчесто 7-8 саати. Едноставно, повремено ми се дешава таа ситуација и ме невира зошто обично е кога пробувам да заспијам, па кога не успевам да го исконтролирам, ме фаќа сафра.

Не би пиела апчиња, ако станува збор за одраз на стрес, подобро би барала спас во природа или музика. Обично така се "филтрирам".

2. ivana.0909

ivana.0909 Истакнат член

Kaja*** likes this.
  3. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Jas dve godini piev asentra ima nekolku meaeci otkako ja namaliv na pola I sega posledniov mesec cetvrtina samo pa ke vidam posle

Anie93 likes this.
  4. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Jas bev vo takva soatojba , mnogu e tesko depresija e toa izlegvaj vezbaj setaj pravi nesto od iskustvo ti kazuvam ako iGubis nades I baras po internet za depresija uste poveke ke zapagas . Koga imav sepresija bukvalno nemav ni oset za nesto ni cuvstva samo nekoja praznina sto mi ja parase dusata , nemav ni zelba da zivem

Pozitiven likes this.
  5. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

А ова го надмина со помош на лекови или со активности?

6. ladyh07

ladyh07 Истакнат член

Не знам за сесија колку чини и како оди тоа, меѓутоа прво ти треба преглед од кој ќе се утврди понатамошно лекување. Кога веќе е државно, ништо чудно да биде и сесијата толку евтина. Сепак прво треба да одиш на преглед.

FireStar likes this.
  7. MasterSk

MasterSk Активен член

Прoблем е штo се нервирaш, мене тaкa ми пoчнa се. И јaс првo ги имaв твoиве симптoми, и нервирaјќи се и плaшејќи се пoрaди тoa си јa згoлемив aнксиoзнoстa. Мoј сoвет ти е дa се јaвиш кaј психoлoг. И јaс нaутрo се будев пред време и чувствувaв вoзбудa без причинa. Дури имaше мoменти кoгa ми беше стрaв сaм дa лежaм вo сoбa. Мислев декa ќе пoмине сaмo меѓутoa сaмo се прoдлaбoчувaше зaтoa штo ми сметaше.

8. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Piev asentra od 50 istivremeno pocnav da vezbav so sila pocnav da se cuvstvuvam podobro , potoa ja namaliv asentrata na svoja raka na pola nekolku meseci izminatiov meces skoro ja namaliv na vetvrtina sega se mislam celosno da ja ostavampa ke vidam

9. principessa123

principessa123 Истакнат член

Zdravo na site luge pomagajte vo mnogu teska sostojba sum vo mnogu odvtrna sostojba...Pred 3 god imav panacni napadi od anksioznost no nekako gi nadminav no sekogas bev panicarka za rok vo 3 god se promenia mn nesta fativ decko se omaziv i sega pred 4 mes se porodiv...znaci imav problemi so svekrvata i plus poroduvanje vo stranstvo ossmena bez nekoj blizok i plus drugi mn raboti...no vo toj period nemav panicni napadi...no sega posle 4 meseca so mene se slucuva horor vo mojata glava mi se pojavuvat prisilni misli kako ke ubijam nekoj,kako jas ke se samoubijam so e naj loso se setiv dk neodamna davaa na vestite deka edna vo rusija bese zaklala dete posto slusala glas vo sebe koj i nareduval i jas od kako se setiv na toa umiram od strav sekoja sekunda se plaswm da ostsnam so moeto 4 mesecno bebe nemoj da mi dojdr glas da go storam toa placam po cel den vo depresija sum nemam jadeno kako covek i jas nz kolku vreme od paniks mu kazsv na soprugot da ne me ostsva sama nikako so kerka mi od strav da ne i napravam nesto...a ja sakam najmnogu na svet ona e mojot zivot...bev na psihijatar raskazv se sto kako deka dojam mi dadoa asentra 50 no ptvite denovi po 25..eve 6dena kako gi pijam ne gledam nekoja promena.....ista sum kako bez volja za zivot a i trebam na kerka mi ja gledam so strav kako se obvinuvam deka ima majka psihopat od mislite sto mi doagaat...placam sekoja vecer se obvinuvam se tresam veke i na povrakanje me tera:/ pocnav i visok pritisok da krevam naj los period vo zivotot...strasrn nemir vo dusata koj doziveal ke me razbere koj ne osetil ke se ezi na mojot post...

10. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Ijas mozam vo celost da te razberam bidejki go pominav istoto pred edna godina.Misli od tipot sto ako nesto odvnatre me natera da se samoubijam da posegnam po noz da ripnam od terasa da si go povredam deteto....pojdov na psihijatar mi dade ad I sedativi I sum super nikakvi losi misli nemam sega.Ako gledas posle mesec nema podobruvanje odi neka ti gi smeni tabletite.Nisto ne ti e se e vo nasite mozoci zarem nie straslivci bi posegnale po nasiot zivot ili zivotot na nasite najmili??normalno deka NE.
    Pozdrav I sekoe dobro

11. Kaja***

Kaja*** Истакнат член

Sakam da predlozam nesto. Moze li sekoj koj se izlecil od ova a uste pisuva vo forumot da otvori tema samo za toa kako se izlecil i sekojdnevno da dobivame nekoj sovet.

12. principessa123

Malku mi e polesno koga vidam dk ne sum samo jas so ova poremetuvanje mi strav da ne se naviknam na tabletite pa da mo stanat zavisnost ...se plasam ako prestanam so niv nemoj poloso da mi se sluci..

Matea94 likes this.
  13. MasterSk

MasterSk Активен член

Тoa се oпсесивни мисли пoрaди тoa штo чувствувaш вoзнемиренoст штo немoжеш дa јa кoнтрoлирaш и ти е стрaв дa не ескaлирa вo нештo другo, a никoгaш немa дa биде тaкa. Ти никoгaш тaa мислa немa дa јa претoчиш вo делo бидејќи ти чувствувaш стрaв тoa дa не гo нaпрaвиш. Тoa ти штo си зaмисливaш декa мoже дa стaнеш вo иднинa се сoсемa други дијaгнoзи кoи се случувaaт пoрaди генетски предиспoзиции, и тие луѓе гo прaвaт тoa зaтoa штo им е убaвo, сметaaт декa тoa е дoбрo и не е ништo лoшo. Тoa се oгрoмни рaзлики. А тие oпсесивни мисли се јaвувaaт пoрaди тoa штo вo минaтoтo преку медиуми или муaбети сме aлушнaле декa луѓетo мoжaт дa бидaт вo тaквa сoстoјбa , a никoј не oбјaснувa кaкo и зoштo нив им дoшлo дo тaa сoaтoјбa, пa ние лaички си прaвиме филмoви. Бидејќи кaј aнксиoзнoте личнoсти стрaвoт oд oвa е стaндaрднa рaбoтa, свaти гo сaмo кaкo симптoм нa aнксиoзнoстa.

Pozitiven likes this.
  14. Pozitiven

Pozitiven Истакнат член

15. principessa123

Vo zivotot sum nemala potezok period od ovoj sega,namesto da se raduvam na kerka mi da ja gledam kako raste jas ja gledam so strav ponizuvajki samata sebe i osuduvajki se poradi ovie opsisivni misli...Sekoja nok si placam ja guskam ja gledam i si velam pa kako?zosto?da pomislam nesto loso na tebe da ti napravam koga jas ziveam za tebe,za tebe bi go dala zivotot...ti si edinstvenata sreka vo mojot zivot...Moram da komuniciram so nekogo licno vo poraka za da se tesime i da si pomogneme od ovie stravovi...Koj minuva niz ovoj pekol slobodno neka mi pise..pozzz

Kaja*** likes this.
  16. Sofceto

Sofceto Истакнат член

Здраво луѓе,дали на некој од вас ми се случува да се разбуди во текот на ноќта и наеднаш да мисли дека му се случува нешто?Сношти си легнав и се разбудив со мисла дека имам тахикардија ама се смирив малку и видов дека немем тахикардија и после опсесивни мисли.

17. Olitomboy12

Olitomboy12 Истакнат член

А да ве прашам,дали некој знае како можам да и помогнам на другарка која има социјална анксиозност,изглегуваме некаде каде што има повеќе луѓе,и таа почнува да паничи,не и е пријатно,бара да си одиме,не ми е тоа проблем,ќе си одиме ама за неа ми ее,како да помогнамм?

18. principessa123

opsesivni misli se misli koi doaagat naednas vo glava bez razmisluvanja so strav i so zaplasuvacka misla od koja ke se cudis mnogi od kade dojde ovaa misla i zosto pa jas ova ne go mislam kkao da se boris so mozokot i od strav na tie misli sto se plashish da gi mislis gi mislis poveke i se po cesto stanuvaat opsesia ednostavno

ladyh07 likes this.
  19. sanya.n

sanya.n Активен член

zdravo,sakam da ve prasham dali nekoj koj pati od anksioznost ima problem so glavata? znaci sekogas koga ke se iznerviram mnogu (za veme na ciklusot osekjav mnogu nervoza koja mi idese od vnatre za bez nikakva pricina)i sega kako da mi e zategnato vo glavata nesto celo vreme,mnogu cudno mi e koga rabotam nesto se zaboravam na toa i posle pak ete go tuka,mnogu mi se osetlivi ocite na svetlina, a imam i slab fokus kako izubena nekoja sum nekolku dena;(

Matea94 likes this.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Сеуште имате изговори дека не можете ? :)
    Мој познаник,бај д веј.
    http://markukule.mk/македонецот-бојан-ја-победи-парализа/
    Еден е животот, ваш е, никој друг нема право на него…
    Не се откажувајте од тоа што силно го посакувате.
    ЈАС НЕМАМ ОПРАВДУВАЊА, А КОИ СЕ ВАШИТЕ?