Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Јас бев в кафич, првин заминав по 15мин и после пак се вратив и стоев саат време. Сестра ми цело време опушти се, опушти се..... Е ај дојди ми в кожа да видиш..... Едвај чекам наредна недела да дојди за да одам на психијатар, сега секој ден пијам дијазепам само.....

2. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Дали сте имале чувство на немир и да ви иде како забите да ги стегате?

3. DAngel

DAngel Форумски идол

Или пробај нешто на билна база, имаш билни таблети мешавина од неколку билки или со екстракт од валеријана. јас ги имам Сентис (300 денари). Кога почуствувам немир или болка во градите се напијам едно,. Ама нема да ти помогнат ако е премногу интензивно, во тој случај најдобро иди си на психијатар. Јас ги пиев редовно првиот ден кога бев на преглед кај матичната и ми ги препорача. Сакав а пробам сама да се изборам па ако не успеам да идам на психијатар, ама заради напад и од страв да не ми се случи нешто (затоа што живеам сама) отрчав на хитна каде докторката веднаш ме позна по изразот на лицето :x ми даде деметрин и бидејќи требаше да одам на патување ме советуваше штом се вратам доколку имам барем минимални знаци на анксиозност да си идам на психолог пред да се уништам целосно со негативни мисли.
    Првиот ден испив цел деметрин, потоа по пола само пред спиење уште 3 дена. Ми беше страв, како ќе биде на патувањето, ако ми се случи нешто и триста други глупости. Таму првиот ден се напив Сентис бидејќи чувствував некоја тегоба во градниот кош ама многу поспано се чувствував (заспивав на сред конференција, не дека бев спиена ама ајде). Никакви проблеми немав, едноставно мозокот ми беше на сосема друго место, бев зафатена и растеретена од негативни мисли и апсолутно ни еден напад немав. И од тогаш. не знам дали едно сентис имам испиено. За секој случај си ги носам и сентисот и деметринот со мене, паничарка, шта чеш.
    Сепак, не би му препорачала на никого да остава само да му помине, борете се сами, колку подолго можете да издржите без лекови - супер, ама психолог секако најмногу ќе ви помогне. Јас се надевам дека никогаш веќе нема да имам напади за кои ќе ми бидат потребни лекарства, ама...

4. k.i.m

k.i.m Популарен член

Дали escitalopram дебелеат (отвараат апетит)?

5. HristinaEva

HristinaEva Нов член

Здраво. Јас сум нова на форумот и сакам да објаснам што ми се случува оти ова повеќе не се трпи. Не знам дали сум хипохондрик или анксиозна или две во едно. Пред 5 години имав за првпат висок притисок, беше недела па отидовме во болница. Интернистката ми даде упат да снимам се живо и диво. Ги направив сите испитувања беа ок и на крај последното за абдомен остана. Кога ме прегледваше докторот ми вели: леле каков ти е џигерот како секој ден по пола литар ракија да пиеш. Кога ми стави страв во мене ми се чинеше ќе умрам. Интернистката ги виде снимкитеи вика ништо страшно диета малку и ќе се среди. Така ибеше ама стравот остана. Пред 2години добив вртоглавица и висок притисок повторно. Отидов кај пвт кардиолог, ги маправив сите испитувања и ништо немаше ама во мене се разви еден страв дека имам тумор на мозок, па цироза на џигер итн. Добивав вртоглавици покачен притисок срцебиење и сл. Отидов повтормо се снимив и повторно ништо па кардиологот ми рече дека ми е на психичка база и ми даде лексилиум за смирвање пропранол за анксиозност и срцебиење и торекан против вртоглавица. Ги пиев 15 дена и бев како нова и ги прекинав. Пред 15 дена ќерками имаше болки во стомакот инаку е 9 месеци. И ставаа инфузија во глава, и дадоа еден куп лекарства. Ве меѓувреме пред зграда почина еден постар господин од срцев удар а пред тоа не можеше воздух да земи. Нареден ден на другар ми му констатираа рак на тестиси. Следен ден одам на работа и наеднаш како да снемав воздух, нозете ми се пресекоа. Нагазив за да стигнам побрзо на работа и кога стигнав малку се смирив. Од тогаш наваму еве 10 дена добивам напади како да имам нешто во желудникот како да не можам да ждригнам и само се напрегам. По долго напрегање ми снемува воздух и ме фаќа паника па ми се крева притисокот. Сето ова на работа најчесто а посебно кога ќе влезам во автомобил. Кашлам намерно за да земам воздух, гледам кога кашлам да не има крв, па да не имам нешто на желудникот и така до недоглед. Се сомневав на рак на бели дробови па на желудник па на срцето. Мислам дека полудувам. Си викам цело време НЕ ТИ Е НИШТО ОЛАБАЈ ама не можам да се смирам. Стварно мислам дека имам нешто а пред 3 дена направив ехо на се ми рекоа дека е ок. Уште рентген на гради немам направено ама понеделник и тоа. Моите ми велат не ти е ништо ама мене ме мачи желудникот и мислам дека не можам воздух да земам. Хелекс и лексилиум поќе не помагаат. Совет ве молам за некој добар психијатар во Битола

6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Јас ги пијам. Мене многу ми отворија апетит. Особено на почетокот, се чувствував како јадење да не сум видела. Имам 3 + за месец. Ама, претпоставувам дека ова е индивидуално.

k.i.m likes this.
  7. LUCI 99

LUCI 99 Популарен член

Оди кај др. Јане во психомедика со упат од матичен.

8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Anskioznosti su skloni ljudi koji:
    -su preveliki perfekcionisti
    -previse detaljisu
    -previse planiraju
    -hoce sve da imaju pod kontrolom ('controlfreak')
    -potiskuju emocije i prave se emocionalni nedodirljivi i hladni
    Isto tako se zna javiti nakon vecih zivotnih sokova, npr. smrti roditelja ili bliskih clanova familije, gubitka egzistencije itd. Ovo drugo se ne moze kontrolisati, al ove stvari gore sigurno mogu i to treba uciti i raditi na tome

LadyyGaga, Miki2 and LUCI 99 like this.
  9. Nemokna

Nemokna Нов член

Eve i uste eden clen so vas! Do sega samo ve citav ama sega vi se prikluciv.Ne e toa za falenje.Sostojbata stanuva polosa, stom sakam da sum so vas.Godina i tri meseci se boram.Ispitav se kade sto me pratija.Se e super.Samo setanje po doktori .I nikoj ne ni rece anksiozna si, od internet i simptomite, sama si utvrdiv.Ne stignav do psihijatar , mislejki deka sama ke se izboram.I bozem mi stana podobro.I do koga? Do nov monent vo zivotov.Treba za nekoj den da pocnam so nova rabota i si vetiv deka nema da dozvolam da si gi propustam zivotnite sansi, dosta bese.No dva tri dena sonuvam KOSMARI,a kapak na se bese vecrva, izlegov da se setam i gotovo,ke se onesvestevI sega???? Kako nova rabota ????Pak li da se propusti zivotna sansa, a neli na novoto rabotno mesto postojano mene ke mi bide loso i "moze "ke se onesvestam? Sto ke pomislat tamu??? Se mi e jasno za mojata sostojba i deka nema da padnam, i deka nisto nema da se desi, ama ajde izbori se ??? Se izvinuvam za dolgiov post, ama nova sum , ke me trpite

Miki2 likes this.
  10. Nemokna

Nemokna Нов член

Najmnogu mi e krivo sto ne mozam da izdrzam na teatar, opera, koncert(toa sto najmnogu go sakav),da pesacam,ne mozam nikade kade sto ima narodIzleguvam od predstava i ostanatite gi cekam nadvor.A ne sakam da recam ne doagam, bidejki toa e kraj.Vo ludnica li ke zavrsuvame luge???

11. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Никој не завршил и нема да заврши во лудница.Само позитивно,ќе дојдат убави денови,за се се наоѓа чаре,ќе биде!

Happy face and LUCI 99 like this.
  12. Nemokna

Nemokna Нов член

Da se nadevame na dobro

Happy face likes this.
  13. pajton

pajton Истакнат член

Mi ide ladno pa nekoj nemir potoa po4nam da se prozevam kako mi se spie

14. Sunkrik

Sunkrik Активен член

Добро, колку години имаш? Не се сеќавам дали порано те имам прашано!

Јас ги пиев скоро две год и немав таков проблем.

Last edited by a moderator: May 7, 2017
    k.i.m and biGirl like this.
  15. biGirl

biGirl Истакнат член

zimi se prirodata voda treva sino nebo sonce cist vizduh iskluceno wifi zivoticinja toa e majkata :D toa e lekot.Ako ne se moze podaleku do park site moze da si dozvolime da pojdeme :)

Happy face likes this.
  16. Sunkrik

Sunkrik Активен член

Психолог, психијатар посети нешто?

17. Nemokna

Nemokna Нов член

Ne!!!!
    A site mozni drugi doktori gi projdov i zamisli nisto ne mi najdoa!!! Neurologot na kraj mi rece bori se ,ako ne uste psihijatar! Centar za ravnoteza,spondiliza na vrat,fizikalna terapija,teroidna zlezda,neurolog,200 pati kaj maticna Se druzam so doktori edna godina i tri meseci! Eve denovive mi e poloso,pa od ponedelnik maticnata me ceka i sigurno veke misli kaj sega da me prati konecno da mi najdat nesto

Dali go zgolemuvaat apetitot??? Dosta sedativite debeleat pa i ova ??? Dali ste zabelezale nesto takvo

Last edited by a moderator: May 7, 2017
  18. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

1.Доколку сакате да додадете нешто ново во ваш веќе постоечки пост одкако веќе сте го пратиле користете ја опцијата ,,редактирај,,.

2.Ако сакате да им одговорите на постовите на повеќе членови, не пишувајте за секој член нов пост туку кај сите кликнете ,,цитирај,, На крај кликнете на ,,вметни цитат,, и одговорајте.

3.Ве молиме користете кирилица.

zoran43m.k likes this.
  19. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

jas sum sega 47 godini i seto ova sto go pisuvas sum go pominal nekade od 18 do 25 godini , dobro e sto logicki i zdravo razmisluvas , svesna si deka problemot e psihicki a ne fizicki i ke pomine vreme i ke se sredis , molitvata e najdobar odgovor vo tie momenti na strav , najdi pravoslaven molitvenik , tamu ima i molitvi i instrukcii za toa kako da se molis , mene toa najmnogu mi pomogna , samo da ne baras instant resenie , treba trud i iskrenost za da pocne molitvata da ti pomaga.
    a sekako , piev i jas nekolku vreme diazepam (2,3 meseci) i nosev dolgo vreme vo mene za "ne daj boze..." no ne e strasno , ke pomine :)

Sunkrik and GirlLove like this.
  20. GirlLove

GirlLove Форумски идол

26

@Nemokna нз,досега имам 4 испиено оти еднаш се пијаат во денот,подобра се осеќам од нив,посвежа

Имам едно добро видео,мора да го погледнете...