Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. Simgee

Simgee Активен член

Kazi i za mene kako ja pomina tie 9 meseci sto pravese naj mnogu

2. TRANSPORTER086

TRANSPORTER086 Истакнат член

Како си сега? ти си јака личност ќе биде добро, деновиве е тешко времево екстремни жештини тешко поднесувам и јас еве сеа денес има промени и одма реагира анкс,здравствениот систем кај нас е катастрофа на нас анксиозните ни требаат професионални стручни доктори кои ќе знаат да постапат правилно и професионално, ти пишувам само да ти дадам подршка се ќе биде добро

BurstBerry likes this.
  3. Vegegirl

Vegegirl Истакнат член

Treba nedelava da odam na odmor vo Slovenija....i se raduvam i ne...mi se pravat filmovi kako od promena na klima ke se onesvestam i ke me fatat panicni napadi da ne mozam da izdrzam, ke odam so tetka mi a osven na decko mi i do nekade majka mi so drug ne zboruvam na ovaa tema....pijam elicea sum nemala odamna tolku strasen napad na panika ama filmovite vo glava se vecito prisutni, i deka po pat ke povrakam ke mi se losi itn int

4. sara97j

sara97j Истакнат член

Јас живеам во Љубљана и патувам на таа релација често до Мк. Не е толкава разлика во климата и овде е пекол моментално :) А за по пат и тоа ќе биде океј, после Ниш нагоре баш е топ патот, нема зошто да ти се лоши. Убаво да си поминеш!

5. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Ти благодарам многу на поддржката, ми значи многу. Подобра сум иако пулсот ми е цело време малку забрзан. Се надевам на подобри денови. Вечерва излегов малку, па колку толку се опуштив.Инаку да, времево и те како влијае, ајде залади вечерва малку, ќе ни биде подобро.
    Приметив дека анксиозноста ми е најизразена кога сум дома. Само дома ми лупа срцево, ми излегуваат светки пред очи, ми доаѓаат лоши мисли. Кога сум излезена супер сум.
    Ти како се справуваш ?

TRANSPORTER086 likes this.
  6. 66-mo-1r

66-mo-1r Истакнат член

ja isto ziveam vo ljubljana, i vremeto ne e tolku pekol, barem spored mene, poveke e vlazno i vrnezlivo.

7. sara97j

sara97j Истакнат член

реков моментално, барем деновиве мене ми е жешко, инаку да, не е толку како кај нас топло :)

8. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Zdravo na site...
    Jas vcera si dojdov od odmor.
    ..Bi sakala site sto patite od anksioznost da go procitate ovoj post...
    Imeno, svedoci ste kolkav strav imav da zaminam na odmor na osum dena vo druga drzava...Iako bev svesna deka stravot e nerealen, sepak vo koski go imav...
    Sobrav hrabrost, se soociv so stravot, si ja zemav majka mi so mene i vecerta si trgnavme so avtobus poln so luge...Koga trgna avtobusot osetiv tahikardija, nemir i peckanje vo glavata...I si rekov: smiri se Vojdana, nema da umres,a ako ne izdrzis na prva patarina ke se simnes i so taksi ke se vratis doma...
    IZDRZAV PO PAT...Utrinata stignavme vo apartmanot...Bajkata pocna...Pominav osum prekrasni denovi...Sekoj den soncanje, pesacenje, plivanje, zamor, smea i shala so majka mi kojasto ima neviden smisol za humor, pravenje fotografii, navecer povtorno setanje i doteruvanje, jadenje prevkusna i obilna hrana...So eden zbor- fenomenalno! Se popraviv nekolku kila, se osveziv, se prerodiv...Terapijata Elicea si ja zemam sekoj den redovno, a navecer magnezium...Ne dobiv nitu eden panicen napad...Nitu navecer, nitu vo migovite koga se potev po najjakoto sonce i pesacev kako konj bukvalno...Eliceata za samo eden mesec me krena na noze i mi dade sila da si go vratam zivotot i da pocnam da go bojam so zivi boi, a ne samo so sivo kako do sega...
    Anksioznosta e edna vesterka kojasto ja izbrkav od sebe no ja cuvstvuvam seuste blisku okolu mene i znae povremeno da me dopre...
    Koga se vrakav nazad so avtobusot bese ekstremno zesko vnatre, klimata se rasipa, teloto me pecese od prekumerno soncanje, bev vo lokvi pot, edvaj disev ama IZDRZAV do Skopje i ne mi se slosi i ne umrev...Sabajlevo bev i na rabota duri...
    Setete se na moite mislenja na forumov pred samo mesec i nesto...Bev polumrtva, so denovi vo krevet, so napadi, tresenja, nesonici, bez apetit a nekolku dena i na rabota ne odev...
    Sfativ deka ponekogas toa sto ni se cini deka e tolku loso i deka situacijata e bezizlezna, vsusnost e samo zabluda vo koja ne butka depresijata i anksioznosta...
    Ocekuvam da mi bide uste podobro vo idnina..
    Kako i da e ke se boram so site sili...Nema veke da dozvolam moite kvaliteti kako covek da pagaat vo senka zaradi nekoi iracionalni stravovi i tagi...Nema veke keifot da im go pravam na neprijatelite...

9. 66-mo-1r

66-mo-1r Истакнат член

jas ne znam z vas, ama mene mi e navistina strav da ne imam problemi so nekoj nerv osteten ili nz (ili problemi so vratot). Kako so pisuvav porano, poslednata nedela imam custvo deka nemam ramnoteza, kako da ne mozam da si gi digam racete i nozete kako da mi se teski, imam mornici po teloto, glavata, vkocanuvanje na prsti na race i noze. Nz dali se ova simptomi na anks, ili nesto drugo e povrzano so vratot. Inaku sum anksiozna licnost, sum gi imala skoro site simptomi, panika, strav, losi misli, vrtoglavici, tahikardija voznemirenost. Nz so da pravam. Moram da idam na lekar, dali na nekoj drug mu se slucuva ova?

10. Tigar92

Tigar92 Активен член

Mene istoto mi se slucuva i se cudam sekoj den sto da pravam...

11. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Секоја чест и фала за охрабрувачкиот пост :) Навистина е така, јас двапати успеав да се изборам со анксиозноста и се научив да не се плашам од тоа повторно да не се појави. Со позитивни мисли, храброст, па дури и медикаменти секоја состојба може да се надмине. И јас го имав сосема истото искуство летово кога требаше да одам на викенд во Грција. И сепак грешка ќе беше да не отидев, поминав два прекрасни дена и убаво се одморив. Порака до сите, погледнете му на стравот во очи и докажете му дека сте посилни од него :)

12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Баш така Војдана :) порано ме повредуваше кога луѓето мислеа дека од аздис пијам ад и дека се' само ќе помине, но, мене Асентрата ми го врати животот назад.
    Пред неа постоеше страв, несигурност, паника, параноја, тага, страв од стравот... Сега живеам.

Само некој што го живее животот со анксиозност може да разбере, каква борба е во прашање.

Многу ми е мило, биди храбра, ќе видиш дека ќе биде уште подобро :hug:

Nalayan, Sandra91, Anie93 and 3 others like this.
  13. avtomobil

avtomobil Истакнат член

Ima nekoj sto pie asentra i mu e vtora nedela i dali znae nekoj od koga ocnuva da deluva

14. TRANSPORTER086

TRANSPORTER086 Истакнат член

Драго мие што си подобро, јас денес сум подобро а кога беше екстремно жешко променлива ми беше состојбата, инаку и кај мене мие анксиозноста најизразена дома а штом излезам од така да ја наречам комфорната зона одма е подобро ,не мислам на глупости најмногу ми одговара шетање во природа тогаш супер си поминувам. Треба само да работиме на себе, на личниот развој, да мислиме позитивно и се ќе биде добро

BurstBerry likes this.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Први подобрувања после 3-4 недели. :)

Vojdana likes this.
  16. principessa123

principessa123 Истакнат член

Lugje pomagajte vo uzasna situacija sum imav ansioznost I stradam od opsesivni misli veke pola godina...Imav premnogu problemi so svekrva mi a i od detstvo sum rasneta so tatko alhoholicar Ednostavnoso roditeli sto cesto se raspravat doma...sega sum mazena majka sum na edno devojce od edna godina...dojdovme da ziveme kaj majka mi Vo Svajcarija taa tuka e veke 3 gidini i se nadevav da ni pomogne da se sredime i nie...Znaci celo vreme sum so malata nemam pomosh nitu od svekrva nitu od nea...eve mesec skoro dava sme kaj majka mi taa kerka mi ne ja poglednuva ja tretira mn grubs Fatila svaler albanec sto mi se gadi koga ke pomislam... go izneveruvala tatko mi so godini toj e vo mk taa ovde se ponasa kako da ima 20 godini telefon non stop vo race,krienje telefonira isto kako Jas koga imav 20 godini...Veke pijam tableti za opsesivni misli I psihijatarot mi rece gusni gi tvoite roditeli I prosti im!!!kako se pravi toa????kako???koga non stop mi vika,deteto ne mi go cuva ni 5 min ne mu se raduva kako baba....Bash pred pola saat taa barese nesto i kerka mi zastana do nea taa ja turna i rece trgnise majkati li ja barash ovde...so shto kosata mi se krena I rekov uste ednas se razderi pa ke vidime Kurvo edna... znachi poludev ne znam kaj sum! Kako bi reagirali da si zamineme???sekoj den ista pesna kako da ne sme tuka kako i e kef taka!!!sovet???

17. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

Вака кога читам си викам да пробам уште еден ад и ја ама мн иам страв, мислам дека мене не ми делуваат ко шо треба, пробав природен антидепресив дури и тој ми ја зголеми анксиозност.

18. SlatkiGreh

SlatkiGreh Истакнат член

Cuvstvoto na neramnoteza I zuenje vo usite cesto znae da se javi kaj anksioznozni licnosti kako I fenomenot deka nesto ne e vo red so nekoj nerv, trnenje na race, vkocanuvanje na vratni zili,pa ottuka sleduvaat misli Za odenje na ushen lekar, pravenje na kompjuter, magnet.. pozelno e da se poseti psiholog/ psihijatar a potoa samokontrola na mislite so pomos na meditacii.. nikoj ne moze da ni gi smeni mislite osven nie samite. Pozdrav.

66-mo-1r and BurstBerry like this.
  19. Anie93

Anie93 Популарен член

Душо не може да не ти делува ад :) треба да го најдеш вистинскиот. Тие се за тоа направени. И јас мислам ако не ја почнев терапијата немаше да бидам тука каде што сум :) тие многу помагаат на почеток да те издигнат на нозе. И како и секој лек имаат несакани ефекти ама не значи дека ќе се појават кај сите и многу јасно дека нема да се јаки последици :)

Sandra91 and GirlLove like this.
  20. Shaimk

Shaimk Активен член

Mene pred eden saat sedev na pc i pocnav da se prepotuvam srceto brzo lupase ja povikav i sestrami se isplasiv deka e kraj so mene a vo noemvri imas ziva vo mene mi ja izvadia i od togas se plasam nemozam da spiam rednovno a srceto go snimav pred 3 meseci se mi rekoa.vo.red teroidnata mi bese pokacena i sega e i ona vo red ama ete jas uste se plasam a imam 20godini.. Nz kako da izlezam.od.ovoj strav i stres.... Se si mislam.deka ke.dobijam nekoj srcev udar :( ...