Не смееш да мешаш хелекс и дијазепам, или едно или друго. Исто така, додека се пијат АД не смее апчиња кои се на природна база, може да јават контраиндикации. Многу внимателно треба со антидепресивите, дури ни валеријаната не се препорачува додека се пијат тие. Чај од камилица, од маточина, кантарион, тоа смее, но други апчиња не. Познавате ли некој што се извлекол од ова? Кој психијатар / психолог вистински ви помогнал? Јас почнав да кревам раце веќе, мислам дека од ова нема спас. Апчињата ме упропастија, сега без апчиња и плус бремена го достигнувам дното. И не знам едноставно каде да барам помош.
@Missy980 Помош барај во самата себе. Моќта на потсвеста е многу добра книга, прочитај ја. Од една негативна мисла, во рок од 1 минута се привлекуваат уште 100. Мора да се соочиме со нашите најголеми стравови, за да ги победиме. Исто така, медитација и јога многу помага. Јас досега не сум пиела лекарства, дури не сум посетила ни психолог/психијатар. Ја доведувам под контрола со позитивни мисли, вежбање и валеријана во било каква форма.
Не знам што подразбирате под извлекување. Според мене најбитно е прво да ја прифатиш состојбата. Едноставно така е како што е. Без зошто мене, како, што. После тоа мораш да научиш да живееш со тоа. Не, никогаш не си оди комплетно. Ама, ако научиш ти да ја владееш неа, а не таа тебе животот пак ќе ти биде нормален. Друга работа што помага е да рационализираш. Да се обидеш во ситуацијата да размислуваш исклучиво рационално. Пр. Ако одам таму ќе ми се слоши е скроз нерационална мисла. Ама ако седнеш и ја рационализираш на крај ќе отидеш и нема ништо да ти биде. Друга битна работа е дури и во најтешките денови да не се откажуваш. И да мислиш дека умираш денеска да продолжиш со денот., тоа ќе ти даде храброст. Следниот пат кога ќе почнеш да паничиш ќе ти текне дека еднаш си поминал низ тоа и ете си жив и здрав. И да, да ги игнорираш физичките симптоми. Што почнеш да ги игнорираш одма ќе ги снема. Ова барем од мое лично искуство, после месеци и месеци борба можам да кажам дека функционирам нормално
Јас сум во ситуација да не можам да продолжам да функционирам. Петта недела немам излезено од дома, не можам да завршам основни обврски, не можам да одам на работа, спијам по само 2 саати, сето останато време буквално се мачам. И не гледам излез од ова. На почеток на бременост сум, морав да ги исфрлам сите апчиња ама ова е неиздржливо.
Почни да излегуваш и јас ја имам состојбата и сватив дека само кога сум дома ми е така кога сум надвор некаде едноставно не мислам многу на тоа..
Нормално е ова, сите сме се соочувале. Патем, да не знае некој цена на таблетиве? Прилично се нови на пазарот.
Na primer ja se plasam poveke doma koga sum mislam deka vo cetiri dzida ke se zagusam mi lupa srceto...
@Missy980 со доктор се консултираше пред да ја исфрлиш целосно терапијата? Читав дека полошо е ако наеднаш се прекине, а знам и дека во бременост има жени што мораат да примаат терапија за анксиозноста соодветна за состојбата. И ова сега што ти се случува не е добро за плодот, особено на почеток на бременост, јас ти препорачувам што побрзо да одиш на доктор.
Jas bev kaj eden psiholog stvarno nisto ne mi pomogna.. Samo sto vlegov ke se ugusev vnatre pusat zamagleno edvaj go vidov.. Sega ako mi se vlosi situacijata ke odam kaj nekoj na privatno..
Кристина бев на доктор, нормално.... 100 пати Јас една година ги намалував постепено и стигнав до мала доза, 10 мг сероксат и 0.75 мг хелекс дневно. Буквално сите, сите гинеколози и психијатри ми рекоа дека терапија во бременост не смее, барем не првите 3 месеци. Посебно што па за сероксатот (пароксетин) има сериозни истражувања дека прави малформации кај плодот. Единствено што ми дозволија е дијазепам, повремено, затоа што не е баш препорачливо да се воведува сосема нов антидепресив во бременост. Ама ова е стварно неиздржливо, можеби не му штетам на плодот со примање лекови ама му штетам со анксиозност и депресија... Сара и страв ми е да излегувам, ми се врти, матно ми е се, не ги слушам луѓето што зборуваат, буквално како во некое бунило... И згора на тоа, немам ни сила ни волја ни желба за ништо....
Doma ako sedis samo ke ti se vlosi situacijata vo 4 dzida pesaci treba da ima kislorod mozokot za da pravilno razmisluva ja koga sedam doma cel den se custvuvam prazno..
Во право си... ама не знам како, со сила ли да излегувам? Ниту ги слушам луѓето што ми зборуваат ниту имам концентрација, како во бунило ми е се кога ќе излезам. За работа па ич да не зборам, комплет нефункционална.
Dushicka, mnogu dobro te razbiram. Mojot psihijatar mi kaza deka moze da se pie AD vo bremenost, a da se konsultiras ti so poveke doktori? Ne znam dali veke si... Skroz te razbiram i tuka sme za poddrska. Nema da ti velam pravi ova pravi ona poso znam kako e.
Jas Edna godina sum anksiozna AMA eve neklolku meseci sum po dobra takada od vreme na vreme me faka nekoj strav I voznemirenost site analizi gi napraviv se super mi izleze eve so srceto i brzo mi Cuka i aritmija imam, momentalno nisto ne pijam osven b6 i magnezium.samo eden mesec piev seroxat I dva meseci lorsilan I nisto Nemav podobruvanje.od gi prekinav sekoj den iimav panicni napadi sto nesum do lekovi sama se boram I plus bremena sum prvite 3 Meseci mi bea pekol edvaj izdrziv no sega podobra sum fala bogu I se molam do Kraj da bidam vakva I skroz da ja nema anksioznost a