Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Од стручен аспект, ова што го напиша докажува дека си неверојатно совесна и чувствителна личност. Со самото тоа што овие мисли кај тебе предизвикуваат страв и ужас, значи дека нема никогаш да го направиш тоа. Едноставно потсвеста и стравот манипулираат со тебе, поради одговорноста која ја имаш спрема твоето дете. Имај на ум дека тие стравови можат многу брзо да исчезнат, само треба да се навикнеш да не им придаваш големо значење. Како велат, насмеј му се на стравот во лице. Знам дека е претешко, и јас пораснав во дисфункционално семејство и тоа е причината за тие мисли и начин на размислување. Тука сум во секое време, пиши за што и да треба. Научи се да се сакаш себеси, бидејќи си навистина многу совесна и одговорна.Но, понекогаш самата одговорност носи одредени стравови, посебно кога сме израснати во нездрава средина за едно дете. Те плаши можноста и твоето дете да ја има истата судбина. Тоа ти е најголем став. Но, нешто забораваш...твоето дете има огромна среќа да има мајка како тебе, која бескрајно го сака. Поздрав и пиши во секое време.

principessa123 likes this.
  2. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Nekoj so bolki vo levo ramo i leva raka od anksioznost ima? Kako se spravuvate sto piete?

3. misioner

misioner Нов член

Здраво и јас ја добив таа дијагноза после неколку години мака :) слични симптоми имам и јас од време на време

како си сега ? ти помина
    поздрав

4. alehandro

alehandro Истакнат член

Ovie dva dena od koga smena vremevo mn sum napnat i glavobolka imam.i normalno koga mi e taka doaga i mojot strav da ne mi bide poloso da imam jaka anks i jak nemir pa da ne bemozam da se smiram.dali e toa mozno ? Dosega ne mi se desilo edinstveno koga menuvav terapija horor ne mi odgovaraa ad a toj so mi odgovarase togas so i denes pak se vratuv navodno bil posteten i dr rece aj da probame so elicea.po horor.sega sum pak na seroksatot ama ete stravot ostana.da ne mi e poloso.dali promenava vi vlijae od dozd na sonce i obratno i kako da se spravam so toj strav?

5. saricka 86

saricka 86 Активен член

Vaka dosega od januari ovaa godina bev pod terapija diazepam i asentra posle 8 meseci pocna pak da mi se vrakaat nekoi misli strav i simptomi na ankcioznost pred vikendov bev vo neuromed strumica kaj dr.Ljubinka Veta po napraveniot pregled mi preporaca zepira i diazepam a asentrata da ja prekinam no iskreno strav mi e da pocnam so ovie apcinja ne znam moze da mi se aktivira poveke anckioznosta kako promena na terapijata ako ima uskustvo nekoj ve molam kazete iskreno me plasi nova terapija nov lek a se vide deka asentrata ne mi pomognala bas zosto pocnav so vrtoglavici pozzzdravce "Zaedno sme pojaki "

Iako da se nadovrzam pojaka sum psihicki od prethodno mi bese konstatirano depresivno ankciozna sostojba sega sum samo na anckiozna depresijata ja" pobediv" sakam da se druzam izleguvam ponekogas samo go imam toa custvo deka ako izlezam ke mi se sluci nesto no pak izleguvam sto e dobar signal no ova so lekot znaci ne bi sakala sa mi se povtori toa srcebienje tahikardii custvo na taga itn itn

Last edited by a moderator: Nov 21, 2017
  6. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

И да не е анксиозноста, нормални се одредени симптоми како главоболка, умор, намалено расположение како последица на променливото време. Така да симптомите периодов препиши ги на времево и повторувај си дека не е ништо сериозно. Не знам дали покрај сероксатот ти имаат препишано и хелекс, помага при вакви периоди, доволна е многу мала доза на лекот за да има ефект. Сепак исконсултирај се со психијатарот.

7. alehandro

alehandro Истакнат член

Da pijam i heleks.rabotata kaj mene e sto imam samo eden strav a toa e od samata anksioznost da ne memozam da se smiram i slicno.inaku seroksatot super mi deluva no pred dve godini bev super na nego ni eden simtom nemav ama aj da smenime veke si dobar da ne pies seroksat ima eden ponov lek elicea deluva na istite receptori kako seroksatot i aj rekov ok .posto seroksatot mi bese prv ad nemav pojma kako ide zamena.piev 20 mg mala doza i pocnav so eliceata seroksatot go namaluvav eliceata ja voveduvav.pa nema nesto pogrozno i postrasno sto sum iskusil.piev elicea tri meseci a nikakvo podobruvanje plus pojaka anksioznost nemir da neznam kaj teram i pak se vrativ na seroksatot.eve veke dve god go pijam pak ama ne mi e kako prviot pat koga pocnav.nezz kako trauma da mi ostana od zamenata na ad i koga mi e vaka potesko odma toj strav od toj period od takva anks nemir.kako toa da go izvadam od glava nezz.

8. principessa123

principessa123 Истакнат член

ти благодарам бескрајно многу!!!!! Ме расплака ја гушкам ќерка ми и плачам затоа што има сеуште луѓе како тебе...ми помогна многу!!!

UnordinaryOne likes this.
  9. Manu1

Manu1 Истакнат член

Zdravo Feminki, jas sum nova ovde I dolgo ve citam pa se pronajdov. Eve vaka od ovoj januari mi pocnaa makite. Imam glavobolka vo tilot na glavata od januri do sega sekoj den. Glavobolkata e kako struja (peckanje) vo tilot na glavata. Bea toa neizdrzlivi bolki od koi nemozev da spiam I taka dobiv pomisla deka imam tumor vo glavata. Vo maj mesec bev vo mega med sk da se snimam na magnetna I ispadna se vo red. Megutoa bolkite si gi imaav na svoja taka zemav valerijna mi pomogna no ne prestanaa glavobolkite. Septemvri mesec bev i na EEG isto se vo red. Mi rekoa da piam NeuroForte od 3 do 6 meseci. Od apcinjata custvuvavm odlicno podobruvanje no znae toa peckanjeto da mi se sluci ednas dva pati nedelno. Od koa mi se smiri glavobolkata( ne iscezna) pocna nekoa vibriranje na srceto i grbot. Sho pocnav da mislam deka imam problemi so srceto. Pa nekoe zuenje(pukanje) vo uvo, Ajde I uvo nos grlo sve proveriv, sve ok. Pa sega kako knedla vo grlo I na gradite kako nesto da mi stoi ovie denovi. Go osekam poveke koga pusham. Znaci sakam da znam dali od ovie simptomi mislite deka sum a anskiozna. Pak ke spomenam.Glavobolka vo tilot(struja), vibriranje na srce i grbot, pukanje vo uvo, strav od bolest, kako da mi stoi nesto na gradite I grloto., isto osekav I vnatresno treperenje a koga ke si ja poglednev rakata na oko mirna. Se izvinuvam sto bev dolga no veke pomina godina a nemam so nikoj zboruvano na ovaa tema. A glavobolkata me zagrizuva najmnogu.

Заборавив да кажам дека во меѓувреме имав и треперење на нерви по цело тело ама буквално. На рака, стомак, нога а најмногу над левото уво. Значи колку непријатно чуство....но од апчињата Neuroforte престанаа да треперат.

Last edited by a moderator: Nov 22, 2017
    AlmedinaDina88 likes this.
  10. leoo111

leoo111 Активен член

Здр :D После долго време пак пишувам.
    По две годишната борба со анксиознозта конечно го совладав.
    Више една година немам проблем со паничните напади .
    Единствено што ми останало лошо од тоа фаза е тоа што имам фоби од висина и патувањето.
    Некој да ми дава некој совет како да ги совладувам и фобите .
    Поздрав и борете се со Анксиозноста

11. AlmedinaDina88

AlmedinaDina88 Активен член

I mene skoro cela nedela me boli glavata vo tilot i se si mislam na najloso ke spobudalam pred 3 nedeli se operirav od zolcka i pominav niz mnogu stresna situacija de si mislev imam rak na pluca de rak na debelo crevo proveriv i tumur markeri sve e vo red uste me zagrizuva ova so glavata i predhodno sum imala glavobolki ama ne sum obrnuvala vnimanie kako sega i mnogu mie loso sve si mislam deka ke umram deka imam nekoja bolest ne znam veke kako da se ponasam sakam da sum starata jas ama izgleda mnogu tesko ;( ;(

12. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Деновиве константно добивам неописливи бранови на адреналин, а притоа ништо не правам. Всушност, најмногу ми се случува кога се трудам да заспијам. Често и се будам на сред ноќ или многу рано и почнуваат тие бранови да ме "тресат". Спаѓа ова под акнциозност? Ако не, од која причина ми се дешава? Ако да, како да ги спречам?
    Кога се поинтезивни овие бранови во текот на целиот ден, после некое време чудно ми станува и во стомакот. Ми се јаде, но што и да јадам брзо ми се згадува, па не јадам. Како адреналинот да ми го напнува желудникот...
    Често ме здоболува и главата, ако во кратко време се поинтезивни брановите. Некогаш не ме боли толку главата, колку што осеќам затегање во неа, како притисок.
    Анкциозност или нешто друго?

13. babygirl77

babygirl77 Истакнат член

Аман више од оваа анксиозност, се понапорна станувам, праќам CV за работа, ќе ми се јават да одам на разговор, паника ме фаќа нема да отидам.
    Не можам да контактирам со нови луѓе, цело време паничам..... Ухххх

14. Natali22

Natali22 Нов член

Здраво на сите. Сакам да споделам искуство се надевам ќе ви биде од помош. Вака сега, пред 6 години започна се, ми се случи првиот епилептичен напад и така 5 години се носев со тоа дека така треба да биде, си примав лекови и успевав да се борам со фактот дека сум болна и некако се борев со тоа и функционирав нормално. А според сите испитувања немав ништо, сите болници ги поминав се беше во ред. Се до пред 10 месеци кога се онесвестив , паднав лошо и завршив со неколку конци и потрес на мозок(нападите ми се случуваат во спиење или одма после спиење), сите снимања нормални и пред тоа и после тоа, без дијагноза но според нападите дијагноза како епилептичар. Тоа помина, раната заздраве, но тогаш се јави најлошата болест лошите мислите стравот, што ако ми се случи во јавност, дека не можам да имам нормален живот, иако на секое поле од животот ми одеше одлично( образование, работа, љубов..), и покрај се јас паднав во депресија дека не можам вака повеќе , стравот се повеќе растеше, потонав. Ми беше страв да спијам, ми беше страв да бидам сама дома, ми беше страв да возам, ми беше страв да се возам во автобус, да се движам сама, буквално од се, се затворив дома и ништо не правев. И се така, додека еден ден не се треснав по глава и си реков самата си се уништувам. Решив ниедно апче било седатив или терапија да не ставам во уста, од се што ми е страв да правам па макар и да се загушам од грутката што ја ми се појавуваше во грлото, треперењето по телото и брзото срцебиење. Со подршка од најблиските, со инатот му се спротиставив на стравот. Си реков или ќе ме биде или ич нема да ме биде. И така по неколку месечна борба луѓе успеав, се чувствувам пак прекрасно и мирно, воспоставената анксиозност ја победив и болеста ја победив, добра сум.
    Имајте доберба во себе, правете се што ве прави среќни,не доживувајте се така трагично и стресно(замислете колку.полоши работи има на овој свет), а стравот избркајте го со цврст став одете му контра. Се ќе биде во ред.

15. principessa123

principessa123 Истакнат член

Natali22 likes this.
  16. solenka123

solenka123 Истакнат член

Ми се појави бела дамка на јазикот 3 сантиметри во дијаметар не е баш бела туку ко бледа ама немам кандида пошто таа е поинаква некој некаков совет неможам да заспијам, утре на болница одам...

17. Natali22

Natali22 Нов член

Тешко е многу. Но мора самите да си помогнете. Ми се случуваше од дома до центар да патувам 1 саат( а нормално патување со бус ми се потребни 10 до 15 мин), ќе искочам ќе се качам во автобус една станица и готово мислам ќе се угушам, па ќе се симнам па во друг ќе се качам во него 2 станици ќе се возам па пак ќе се симнам и така полека полека додека не се убедите дека до вашиот мозок е се, ништо нема да ви се случи, не дека навистина нешто сте болни и слично. Еден ден пак успеав за 10 мин да стасам до центар со бус како порано. Како што кажав сеа немам никаков проблем. Само ве молам бидете упорни за да победите.

18. EarthFire

EarthFire Истакнат член

19. Manu1

Manu1 Истакнат член

Sakam da vi preporacam definitivno odenje vo teretana. Vekje odam 3 pat a glavobolkite(kako struja, peckanje na tilot) iskreno mi gi snemuva. Sega ostanuva samo da se izboram so custvoto kako nesto da mi stoi na grloto. Dali da odam na maticen u vrska so toa?! I sho mislite za NeoForte iskreno mnogu mi pomognaa!?

Istoto I jas koa me bolese glavata praev filmovi deka imam tumor, koa mi treperese srceto deka srcev udar ke dobiam, sega koga imam custvo kako nesto da mi stoi na grloto , mislam deka imam rak na grlo?!? mene iskreno odenje u teretana eve veke 3 pat epten mi olesna so glavobolkata isto bi ti gi preporacala NeuroForte (magnezium, ginko takvi raboti sodrzi) . Okolu 700 denari se I se piat cel mesec. Mene mi pomognaa, postepeno no imaat dejstvo! Pozdrav

Last edited by a moderator: Nov 22, 2017
  20. Sandra91

Sandra91 Истакнат член

ehee ja imav iskustvo so psihijatar u koe mi vikase kako sum izmisluvala simptomi .. totalno neprofesionalno , za zal u nasava nerazviena drzava se sveduva na toa lupni gi apcinjata na covek pa posle neka se misli dali mu e od lekot ili od psiha

Malina78 likes this.