Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. psiha

psiha Истакнат член

e ajde dee,ne se lutamm ,te svakam potpolnoo no toj pust STRAV ,alii moraaa,moraa napredd,inaku vakaa do nikadee ne se odii,i toa podhitnooo,od ovoj momentt....

dunja likes this.
  2. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

во овој случај стравот се вика сунѓерот боб е ајде шо може да ти напраи ? ке те притиска ке те држи за грло ке те боде во гради ке ти ја здрви раката ке ти направи вртоглавици ке ти ги помати очите и што со тоа ? ништо баш ништо . а знаеш ли зошто ништо? затоа што сунѓерот боб е измислен лик . е сега ти размисли дали би сакал да му се предадеш на суѓерот боб тој да ти го управува животот . смешки навистина смешки . кога утре ке те стегне во желудникот сети се на тоа дека тоа не е ништо друго освен сунѓерот боб како ти чепка во стомакот итн . е ајде да те видам сега дали ке се смееш или ке се плашиш од измислен лик.
    ти благодарам што за прв пат искоментира на некој мој совет
    ај сега гуд најт :D :D :D :D :D

3. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Мила Адела психа не слуша сите, ќе видите од утре нов психа :)
    Инаку јас имам две десни раци за цртање, не ти е лоша идејата ич за цртање, но само шо немам сега баш време, но кога ќе имам ќе пробам искрено да ти кажам :)

Надежжжж зошто пишиш дека си исто, нема промени, што е проблемот, ајде активирај се,кажи што и како, олесни си и дај следниот пат кога ќе пишиш да биде дека има промена на добро :)

Добра ноќ на сите феминки и психа, другите момци ги нема, ве бакнувам :*

4. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

http://youtu.be/Rdvm7e0VhzM
    aj погледнете си го непријателот и секогашфацата замислете му ја гога ке ве чепне

MSkorpionka likes this.
  5. Azzura

Azzura Истакнат член

пак вртоглавица од сабајле ;( аман веќе, не сакам, не сакам, не сакам.....е денес нема да лежам, ќе и терам инат !!!!!!!!

SanjaBucka likes this.
  6. psiha

psiha Истакнат член

Sungerot bob saka da napajga, ama go ostavam neka se vrti tuka vo stomak ams ke si osi niso ne mi mozi

7. anuskaNESTLE

Така бе Психаааааааааааааааааааааа :) Нишо не можи нормално, ќе си ја подвие опашката и ќе си оде.

Азура веќе со недели имаш вртоглавици, а да појдеш на доктор да видиш нешто притисокот да не ти е? Ако не е до тоа, сама сепак си знаеш, немој да дозволиш да е од анксот. ајде Азура, од секогаш си била толку храбра, не подклекнувај сега, полека полека врати се во стара кожа... помина доста време од кога прв пат ти се појавија вртоглавиците, од коа раскина со идиотон, ајде време да се вратиш на нозе., нели :)

Јас денес еве касно станав, сега учам, па после ќе се шетам, утре и во вторник сум во Ск, и немам страв дали нешто ќе ми се случе или не, ме заболе, знам дека ништо неми е, и има да си поминам убаво :D

Ве гушшшшшшкам :inlove:

8. Azzura

Azzura Истакнат член

Анушка Нестле, мене секогаш ми е низок притисокот, крвта ја проверив, ми беше се супер, д-рката вика да сум проверувала центар за рамнотежа, а јас многу не го сакам тоа....како и да е, кога ќе се напијам хелкс ми станува подобро....знам, дека поминаа само 3 недели од раскинот, ама мене ми недостига и вчера сонував чуден сон...наводно некој ми пратил смс со содржина „јави се, он тебе те чека“....лелел, жива срамота сум еј хахахахаха, како 15 -годишно девојче, кога ме остави дечкото на времето дека не сакав да се бацувам со него хахахахаха..... :rofl:

9. Bea26

Bea26 Истакнат член

Азура! Ти , Дуња и Мила23 со вашите постови ми бевте најголема поддршка во надминувањето на анксиозноста, така да обиди се ради нас, оние за кои твоето надминување на анксиозноста им било пример за следење, да се вратиш во состојбата каква што сакаме да те читаме. Сето она што ни се случува, ни се случува поради некаква причина.Јас од оваа перспектива гледам дека соочувањето со анксиозноста ме направи позрела и појака личност, иако кога ќе размислам една од причините за мојот прв паничен напад беше невозвратено внимание од еден дечко.Сега кога ќе се сетам , се смеам многу на таа ситуација, кутриот дечко, ни на сон не е свесен колку ме измрда од место таа негова постапка. Ама затоа сега сум со личност која е спремна светот да го преврти за мене, а го запознав во моите најаксиозни денови.Значи ме прифати во моите најкатастрофални моменти. Девојчето што ќе патува сама со автобус, пиши ни како поминал патот.мене ме чека долг лет со авион и кога ќе помислам ми се превртува цел желудник , ама знам дека ќе биде се ок на крајот. Поздрав.

10. anuskaNESTLE

hahaahhahahahahahah :D
    Азура ма, ме насмеа :D
    Абе види, оди и во центарот ете, колку скрос мирна да си нели, ние тоа најмногу сакаме, се да си испитаме, ништо не те кошта, провери си и тоа, и ако е таму се во ред, готово, значи мавни хелекс, и мисли триста работи и застанувај на нозе :D Ако ти помага, пиј си, ама гледај да не се потпирај само на тоа, шо убаво се беше, и еве период, малку ок, кризи повеќе имаш и се, сите имаме таков период, но знаиш ќе помине, стегни се :)
    А за дечко ти, од тогаш немате ли ич зборено, зашо ако уште нешто се двоумиш, не му се јавиш и вака и вака директно и одиш расчистуваш, види како и шо ќе се одвива ситуацијата па може нешто е точно од сонот од кај знаиш :P

11. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

женскиии и психааа

другарката ваша си беше на риболовв и си помина фантастично :rofl:

Азура душичке моја се ти е од нерви ради таа скапаницата мораш да се соочиш мила со тоа дека веќе не сте заедно . размисли мила колку те повреди за да му ја дадеш таа чест 3 недели да се препотуваш и да губиш рамнотежа MRAZI GO тоа тие најлесен пат обидувај се да мислиш само на тоа колку те повреди и уште нешто NESE OBVINUVAJ SEBE ние жените секогаш вината ја туркаме кон себе само за да го најдеме саканиот во право и да имаме причини за смирување . немој тоа само немој . колку што можеш повеке дружи се макар и сосила и во никој случај не лежи затоа што и пагањето на притисокот е гадно . ајде соземи се и помисли на тоа како се забавува скапаницата и воопшто к...т не го боли за ништо и дека ако не му беше сеедно ке се јавеше . сите ние имаме преживеано раскинување тешко е но минливо неси го троши летото бадијала зашто ке се каеш .

психа алал да ти е бре човече :clap: :clap: :clap: веднаш свати со кого си имаш работа . верувам дека денеска е твоето ново рагање и ајде искористи го сега времето за да го надохнадиш изгубеното време плашејки се од сунгерот боб
    уште еднаш браво

:l: :l: :l:
    ве сакам сите мои храбри девојки да не ве набројувам затоа што ке испуштам некоја па ке ми се лути
    :l: :l: :l:

Azzura likes this.
  12. SanjaBucka

SanjaBucka Истакнат член

Здраво дечки, како сте? Јас да си признаам , ме снема, но овие денови се претворив во селанка и си поминав најубаво, не знам зашто, ама многу ме влече селската идила :D .. Како и да е, Ве прочитав и на овој пост не можев да останам рамнодушна. Азура, прво вaка ќе ти кажам .. кој и да ти е психијатар, кажи му дека слободно може да си ја искине дипломата и да си ја фрли во Вардар и потоа нека застане на Бит пазар да продава цреши!!! Како може да ти каже така, па дури и да изгледа тоа како ти да си безнадежен случај?!?!? Мислам алоооо ... Прво, за да воспостави тој/таа рамнотежа меѓу тебе и неа/него, мора да те доближи до себе, да најде начин на кој ќе ја стекне твојата доверба, па потоа да дискутирате подлабоко на проблемот. Тргни од себе, зарем ќе направиш ти така некој да дојде кај тебе и да се обрати за помош?? Нели знаеме сите дека кога се работи за друг, први сме во советите, а кога се работи за нас, никаде не нема ... 30мг е многу голема доза и не ти треба толкава. Колку што можев да увидам, сите си ги храбрела, само заврти се и на истиот начин направи го тоа и за себе. Тоа што нервите ти се надразнети е сосема нормално во ненормалново, исто така и тоа што си агресивна, мислам ај да не бидеш после сето ова што го преживуваш .. секој од нас е, верувај, само многу е битно да научиш да самоконтролираш, тогаш, ги имаш сите адути во раце. Дечко влечко, имаш да ги ринеш со лопати, не ти треба да плукаш два пати на исто место, никогаш нема да го погодиш правилно. Азура, те доживувам како силна и храбра девојка, која само малку е загубена во својата прекрасна личност. Многу добро знаеш како да се справиш со анксов, како да ги препуштиш чувствата и емоциите, уште да научиш како да се контролираш и голем чекор ќе достигнеш. Број до 10, диши длабоко, но не дозволувај некој да ја види твојата исфрустрираност, пукај се на нешто што сакаш да правиш, играј игри, гледај филмови, серии и слично. Јас многу гледам серии, ми одвлекуваат доста внимание. Мила, само едно нешто знам да ти кажам, ништо не ти е, сето тоа што го чувствуваш е производ на нервниот систем кој ти е нарушен(очигледно е тоа чим хелекс те смирува), но не се навикнувај на апчиња. Јас да, пијам асентра, но мене ми беше подобро после 2 недели. Докторот твој мислам дека ти ја греши дијагнозата, нормално кога мислам и дека не те познава доволно ... А погодил/а само во тоа дека се' што е негативно до тебе, треба да го тргнеш, затоа што цел серотонин(хормон на среќата) ти е испиен од истите такви луѓе, тие знаат само со тоа да се хранат, цела позитива ти ја зимаат и те полнат со негатива, и кога ке ти дојде било каков вид на стрес, ти немаш силна потпора да се соочиш со него и се препушташ на стравот да те јаде, а чим еднаш се препуштиш на стравот, секогаш кога ќе му дозволиш, ќе ти брмчи над глава. Затоа, одјеби се', и пушти се на пасење, еден е животот за да си го коцкаш, никој нема да ти даде од неговиот дури и да може, затоа биди себична и прави се', ама се' во своја корист! Убава вечер, Азура!

Поздрав и до Вас дечки, Ви посакувам пријатни соништа! :)

13. marinela5

marinela5 Истакнат член

здраво девојки !!!!!!!!!!!!!сабота заминувам за Будва а незнам зошто срцево некако ми е стегнато немозам да се радувам на одморот,инаку до сега бев супер апчињата си ги пиајам(депрозел 20 и хелекс по потреба) и навистина бев супер но вчера добив мен,и мозда заради тоа некако сум не баш своја, инаку апчинјата од октонври теба да почнам да ги намалувам и постеепено ги оставам и малку и тука се замислувам како ке ми без нив, но за тоа потоа ,инаку стравот кој најмногу ми создаваше проблеми (тој од психички болести)од време навреме е тука но со психотерапевтот работиме на тоа,па ајде совети и се надевам дека денес сте сите добри и ви посакувам душевен мир поздрав

14. PetraPanka3

PetraPanka3 Истакнат член

Помалку размислувај , посебно немој да размислуваш што ќе биде, кога ќе дојде октомври ќе видиш како ќе ти делува намалувањето , ИНАКУ РАДУВАЈ СЕ НА БУДВА , И НЕ ДОЗВОЛУВАЈ ПАНИКАТА ДА ТЕ УНИШТУВА.

Азура како си ти? Подобра ли си?

Циело5 ја нема , се надевам дека е добра

Поздрав до сите девојки и психа

15. paulina2

paulina2 Истакнат член

е девојки многу ми е мило што ја најдов темава за да си го поделам и моето искуство.....истото ми се случуваше и мене пред 4 години....сега кога ми текнува на тоа,се ми се чини лкако ка било само сон,како се да му се случувало на некој друг.....
    ми беше страв од се нешто,не можев да спијам...не можев да дишам...осеќав дека ќе се угушам секој миг....ми беше страв дека сум болна од некои тешки болести...нонстоп одев на лекар и испитував триста глупости....ми се вртеше во глава мисла дека секој момент ке умрам....се затворив во себе,престанав да излегувам....кога ќе излезев со другарки ми се слушуваше да се вратам веднаш дома испаничена .....им велев на моите родители дека ќе се угушам дека не можам да дишам....плачев паничев...па мајками ќе ми дадеше нешто за смирување...има уште еден куп други работи кои ми се случуваа за време на тој период...поминав тешки денови,беше тоа мачење за мене и за моите родители....
    мајками исто го има поминато тој период...и лекарите велат дека секој човек во животот го поминува тој период....посебно жените,а никој не знае да каже како резултат на што?се случува се тоа....
    и ми помина..само од себе,кога најмалку очекував.....а траеше подолго време можеби една година....мило ми е што се помина без последици...и најстрашно е што на оној кој му се случува тоа,не можеш да му докажеш дека се е во ред со него,едноставно не можеш

16. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

абе у курац да фатат доктори со ги има во мк. завршиле бугарија романија без учење и со купена семинарска и ајт доктори се направија затоа тука нема кој да ти каже со што се соочуваш . се научиле само апче за ова апче за она . нигде во светот не се пијат антидепресиви и слични апчиња како во мк што се пијат. кога на нешто ке му дадеш име тоа станува NESTO така и со ова му дадоја име на стравот и вознемиреноста и си зеде замав а не дека порано лугето не биле во тешки психички состојби ( војни сиромаштија нереди и тн) па ништо не им било . сега е модерно стресот да се спомнува по 4 пати на ден како да се појавил сега . тоа го имало од секогаш само сега му се дава големо зачење и чисто сумлам дека ако било кој да оди на лекар за пр. главоболка нема да му речат од стрес ти е .
    кога прв пат ке отидеш на лекар тој треба веднаш да ти рече дека нети е ништо и да не те прака на психијатар и воопчто да несе дава име на состојбата .
    апчињата не се потребни тоа е мое мислње ниту психијатарот кој кети зема пари за чамче муабет

17. paulina2

paulina2 Истакнат член

да се слагам со тебе за ова со докториве...но сепак постојат некои тешки случаи на оваа болест или ја би ја нарекла состојба,кои мораат да се лечат...мене мајка ми мораше да ми дава апчиња зашто многу паничев,се тресев и губев контрола да не беа апчињата кои ме смируваа кој знае што би било
    мене ми е мило што не стигнав до психијатар

18. A.d.e.l.a

A.d.e.l.a Истакнат член

тешките случаеви стануваат тешки кога ке почнат на психијатар да одат според мене затоа што тогаш мислат дека се болни навистина болни ( психијатарот е доктор) и дека треба да се лечат од ништо . тогаш тие мисли се всадуваат во мозокот и стануваат зависни од апчињата и психијатарот . психијатарот не може да помогне тоа треба да биде јасно во таа состојба. психијатарот како што кажав е доктор и тој треба да лекува а во случајов нема болест што значи нема потреба . тоа ти е исто како кога имаш менструација ( состојба ) и имаш тегоби па неодиш белки секој месец на лекар кога ке добиеш да се жалиш :rofl: . ке поминеш со или без таблета но во секој случај ке помине за 5 ,6, 7, дена. друг пример е мигрена , лугето што ја имаат цел живот се борат со неа но ниеден доктор и ниедно апче не помага па седат во темница, главата врзана во тивко, . ....

dunja likes this.
  19. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Здраво девојки еве ме мене, не ве заборавив во никој случај само што немав интернет и немав од каде да се уклучам, сега дојде еден другар има лаптоп со него со нет па одма се ставив да ве читнам. Иначе вечерва патувам за Хрватска да ги видам баба и дедо а искрено постои и можност од септември да се преселам таму. Татко ми ја доби старата работа во хрватска која е далеку подобро платена од овдешната па сега ме чекаат мене да отидам во хрватска они се таму се сестра ми за да направиме муабет. Од утре ќе 9имам нет константно така да ќе ве читам се што се напишале и повторно ќе ведружам.
    Мене одморов ми помина онака супер, имам вртоглавици без нив не се може и ме болеше стомак но ја контролирав ситуацијата.
    Ве гушкам сите и ве читам

20. Cielo5

Cielo5 Истакнат член

Ве читнав набрзина и морав да и пишам на Азура.
    ВЕ МОЛАМ ПРОЧИТАЈТЕ ГО И СИТЕ ВИЕ ОВОЈ МОЈ ПОСТ СЕ НАДЕВАМ НА МН ОД ВАС ЌЕ ИМ ПОМОГНЕ ЗА БИТКАТА ПРОТИВ АНКСИОЗНОСТА! ОВАА МОЈА ПРИКАЗНА КОЈА МОЖЕБИ НЕ ЈА ЗНАЕТЕ ВЕРУВАМ ЌЕ ВЕ НАТЕРА ДА СВАТИТЕ ДЕКА СТЕ ПОТПОЛНО ЗДРАВИ
    Јас мила моја Азура сум секојдневно со вртоглавици, секојдневни се и константни но тие веќе ги прифатив како такви и живеам со нив. Ми се случува понекогаш да ме фатат силни вртоглавици, да ми се тресе цело тело, да не можам ни да одма ни да седам ни да лежам кога стојам ме занесув, кога лежам осеќам како да тонам. И јас почнав пред 6 години се да испитувам ќе ти пишам дел од испитувањата кои ги направив во врска со вртоглавицата и мене така ме шетаа од лекар на лекар за да се заклучи на крај дека органска болест нема дека се е на психичка база предизвикана од пубертет и дека мора да посетам психијатар. Види мила моја јас те разбирам нај нај многу, јас се прашував воопштоп дали има некој толку мн вртоглавици како мене.
    Прво нормално кога почнаа симптомите испитав крвна слика, беше во ред, чекав неке време па ме пратија на ушно, таму нормално следеа аудиологијаи вестибуологија- проверување на центарот за рамнотежа кое е малце непријатно испитување се беше во ред. Тогаш и ми се гадеше па гев на гастроентерохепатологија да ми испитаат желудник и бактерии. Немаше наод, па правев SEP, VEP и BAEP (мислам вака се викаа не сум сигурна за да проверат за вртоглавицата), после правев Еег на главата, па следеше компјутер. Направив обичен компјутер а подоцна правев и со некои сонди во ушите. Времето минуваше, јас не осеќав подобрување денононо бев на лекар имав 40- кг само инфузии едвај одев во школо, се враќав пллачев ми се вртеше какви се не маки претрпев. Вртоглавиците не престанаа воопшто само полошо и полошо ми беше. Бев кај др. Чакар во државна се знае тетка ми со неа траа е на ушно и пак ми прегледуваац центар на рамнотежа и се беше во ред па по итна постапка ми направија и магнетна резонанца на главата. Мајка ми тогаш падна во несвест веќе не можеше да го трпи тоа по толку лекари секој ден толку ноќи неспиени и преплашена да не покаже нешто магнетот но за среќа и фала му на Бога беше во ред и тоа. Тоа ме подсмири малку но со вртењето и мн ме гушеше, јазик ми трнеше,м срце ми чукаше брзо па ајде да не е тоа причинител направив екг на срцето, бев во Филип втори на ехо на срце, на некое мерење на кислород во организмот, снимав и правев ренген на желудник, ехо на дојките, ехо на абдомен, пиев кажа за да ми снимаат желудник и се беше во ред фала му на Бога. За жал вртењетѕо не престана. Направив уште една магнетна резонанца во Хрватска бидејќи не им верував на лекарите и таму се беше во ред. Магнетот ми го правеа со контраст и рбет ми слика и коскена срж се апсолутно сеи јас морам да му заблагодарам на Бога што органски сум здрава. Откако се исклучи органска болест посетив психијатар ми даде да пијам асентра и по 6 месеци пиење немав никакво подобрување. Во меѓувреме имав некои хормонални проблеми крварев по месец дека и примав хормонска терапија која само ги влоши симптомите и која не ми помогна ништо. Примав инекции, какви не хормонални таблети и ми беше само полошо. За среќа малце се среди циклусот иако уште не е во ред. Ги пијам веќе 6та година Депрозелот од 20мг и по потреба деметрин. Одев на психијатар но сватив декја за џабе давам пари кога ги знам работите кои тој ми ги кажува. Терапијата ми ја контролира Др.Пакетчиева од државна а на разговори не одам. Ми се случи годинава од анксот да паднам во рок од недела дена 2 пати во несвест и пак да одам на магнет на глава и се беше во ред и крв и се пак испитав и за среќа го најдов овој форум и пишав.
    Дуња беше личноста која прва ми пиша да ме храбри, а подоцна со разговори со сите вас, вклучувајќи ги и твоите премн добри совети јас се осеќам подобро. Имам вртоглавици секој ден но не се предавам сватив дека не усм болна, дека не смеам веќе да се зрачам по испитувања веќе нема што не испитав и реков дека е време да се борам. Се борам секој ден и вие сте мојата подршка искрено секоја од вас ја сметам толку блиска и мн ми помага секоја раченица напишана од вас.
    Затоа мила моја заборави го кретенот кој ти ја поврати анксата самата себе си си си најважна, рпдителите и дечињата (ако ги имашш или ќе ги имаш). Невреди за маж да се уништува животот не е еден на планетава (Лиле ова е за тебе наменето не се уништуваш само ти и децата се мачат, преземи нешто). Кретенот твој Азура изгубил прекрасна личност во својот живот а ти си добила плус сила за да продолжиш понатаму, да анксот малку с еповратил но само за да те подсети колку си ти силна и да те подсети дека не смееш да се редаваш.
    Бори се Зура, борете се и сите да не ја даваме оваа битка на анксот, се борам и јас верувајте тешко ми е и иусплакав милион солзи дур го пишував ова ми се вратија сите случки пред очи.
    Вие сте мојата подршка и ве читам се надевам дека свативте дека никоја од нас нема органсгка болест (мн нормално секој човек има по нешпто ситно што се лечи и е занемарливо).
    Нема потреба од испитувања и ништо само напред ве молам сакам и јас и сите вие да бидете добри.

nadez31 likes this.