Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. Vincent

Vincent Истакнат член

I dali osetivte podibruvanje i posle kolku vreme ?
    Jas imam nekoj nemir, nervoza nekoi neubavi misli, se slucija nekoi rabori pa mora nesto malku da me krene

I dali osetivte podobruvanje od Eliceata?

Last edited by a moderator: Jun 19, 2020
  2. Anie93

Anie93 Популарен член

Јас ништо немав нус ефекти, секој различно ...

Nightwish11 likes this.
  3. Vincent

Vincent Истакнат член

a dali imashe podobruvanje ?

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Поверојатно е од хелексот да си спиел (анксиолитици се тие) а не од асентрата (антидепресиви). И елицеата се антидепресиви и не мислам дека ќе имаш таков нус ефект. Секако дека чувствував подобрување, ама не можеш да очекуваш одма, најмалце за 2 недели.

Nightwish11 and Elena 28 like this.
  5. Vincent

Vincent Истакнат член

Da mozno e
    Planiram da pocnam od utre pa ce vidime kako ce bide

Dali go podbruvaat raspolozenieto, apetot, neubavi misli ?

Last edited by a moderator: Jun 19, 2020
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Кај мене ги подобрија.

Nightwish11, Anie93 and Vincent like this.
  7. Vincent

Vincent Истакнат член

Mi e strav da gi pocnam, zasto od heleksot i asentrata prvata nedela ne znaev kade se naogam , mn placev , spiev,

8. elmj

elmj Истакнат член

Zdravo devojki :)
    Nova sum na temava, no morav da spodelam so nekoj koj ima iskustva slichni kako moite bidejkji ne e isto koga razgovarash so nekoj koj ne chivstvuva nishto slichno od ona ti shto go osekjash. Sum imala do sega spored razgovorite i vashite iskustva sigurno napadi na anksioznost, so jaki palpitacii, odednash od tolku jako srcebienje mi zapira srcevo, mi se sloshuva, mi se sushi ustata, imam potreba po kratko vreme da se trgnam od momentalnata polozhba i prostorija kade shto sum. Pred 10tina dena pochna prvo so blagi vrtoglavici, nepostojani, slabost vo racete i vo nozete, proprateno so postojano cupkanje so nozete. Bev na internist i mi prepisha neurobion. Poleka mi splasnaa vrtoglavivite, no sekoj den mi pominuva vo zbunetost, kako da ne sum tuka prisutna, kako da pravam sve mahinalno, kako da ne mozham da se skoncentriram i da mislam, i sekoj den placham i me fakja panika zoshto ne mozham da si pomognam. Isto taka sum dosta agresivna kon onie lugje shto sakaat da mi pomognat, zoshto ne mozhat i osekjam slabost deka gubam i sila..
    Bev na nevrolog, mi prepisha helex, neuro forte, L-thyanine, ginko. Eve vekje 5ti den kako gi pijam, no zbunetosta seushte mi e tuka prisutna. Duri i stanuvam mnogu porano se so cel za da se napijam apche mislejkji deka sekoj den kje mi bide podobro.
    Izleguvam nadvor, shetam po 2-3 saati, i isto se chustvuvam. Na 22ri imam pregled eeg se nadevam deka kje bide se ok. Dali vi se sluchilo vaka da vi trae tolku zbunetosta?
    :(;(

Last edited: Jun 12, 2020
    Nightwish11 likes this.
  9. Na.talia 24

Na.talia 24 Истакнат член

Најдобро ти е да си посетиш психијатар или психолог. И се ова овде што го напиша да му го кажиш него. Може да ти треба терапија со антидепресиви, а може и само психотерапија. Колку да знаеш тој период со збунетоста поминва, но кај мене уште толку беше зголемен од гинко кога ги конзумирав. Во разговор со доктор ми рекоја дека можни се тие ефекти. Ама секој човек е различен и најдобро ти е консултација со стручно лице:)

Nightwish11, CindyAnn and elmj like this.
  10. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Периодов ми е многу стресен, па ми проработи анксиозноста. Лоши мисли, главоболки ми предизвикуваат, општа слабост. Ниту можам мирно да спијам, ниту да функционирам. Живеење со страв. Ова ме врати неколку години наназад кога имав посттрауматски стрес и истиов страв беше присутен. Е сега дали не сум го надминала, или пак ми се јавил, не знам. Ама стравот ми е ист, иако настаните се скрос различни. Не знам зошто толку се плашам од тоа. Ми помагаат вежби за дишење ама понекогаш е толку интензивно што ме фаќа паника.
    Споделете некој совет

Nightwish11 likes this.
  11. f.girl

f.girl Форумски идол

Се случува да се врати анксиозноста при стресен период. И јас повторно поминувам низ истото од пред 3-4 години. Само што не го препознав на време, важно е да го спречиш уште на почетокот додека си. Гледај поминувај повеќе време во природа, намали на кафе, прави работи што те прават среќна. Пиши ми лп ако сакаш, ќе поразговараме. Ти праќам гушки :hug:

Nightwish11 and SeaMermaid like this.
  12. Bestgirllll

Bestgirllll Активен член

Дали е нормално од самата анксиозност да помодрува ноктите?

13. M1234

M1234 Истакнат член

Здраво. Се пронајдов во твојот текст.И на мене ми се врати се од пред неколку години, и многу тешко се справувам овој пат.Секој ден чувствувам голема вознемиреност, главоболка, гадење, стегање во градите и во левата страна.Се обидувам да ги игнорирам на секој начин, но не успевам до крај.Но постојано си велам ништо не ми е, се охрабрувам секој момент, се молам постојано и се надевам дека брзо ке ја надминам оваа состојба.Те охрабрувам и тебе мисли само позитивно мора да биде се во ред, ние сме храбри многу повеќе од она што мислеме, сами ако не си помогнеме нема кој.Се е до нашиот мозок и нашата мисла, ако е таа негативна и ние ке бидеме негативни позз и да се надеваме дека брзо ке го надминеме ова

Nightwish11, CindyAnn and SeaMermaid like this.
  14. popins

popins Истакнат член

Хрлекс таблети пијам од кога почна ситуацијава ги пиев 3пати дневно 2недели па двапати се дур немав некои нус ефекти... Зациментирани нозе 0енергија,почна фа неможам да голтам и неверојатно но неможев на нозе да застанам. Докторката ми рече дека е хелексот и дека време е да го птркинам бидејки има нус ефекти односно не ми одговара. Не наеднаш но почнав место савајле и навечер по едно дамо сабајле 1на половинка. Од понеделник треба да го оставам скрос, но не се осекам соремно.. Се потам и грлово ми се затвара немоѓам да голтнам.

Дали некој имал слично искуство со хелексот и откажувањето

15. Bestgirllll

Bestgirllll Активен член

ima podobrovanje od eliceata

16. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Исто и кај мене.
    Се чувстувам како под притисок, од родителите, од ситуацијава. Од се.
    Јас па не можам од место да мрднам.
    Дали си пиела терапија, си посетувала психолог?
    Пиши ми слободно.

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Мене хелексот ме заспива. Лани после панични напади, ми препиша психијатрот заедно со терапијата по 2 дневно, и постојано спиев. Ги намалив на едно, па после целосно ги оставив. Немав никаков проблем после прекинувањето, не ми направија зависност. Сега од време на време пијам, ама немам потреба од нив. Намали ги па после ќе видиш како ќе ти оди.

18. Вереничка

Вереничка Популарен член

❗❗❗Ве молам предлог за витамини, таблети, или какво и да е средство на природна база за прееееголем константен стрес?
    Ги читам најразлични, неуробион, релаксан, Валерија, витамин ц, од А до З итн итн.... Земи си магнезиум, б6 и терај. Ама не. Валеријана или недоволно долго сум користела или едноставно немала ефект. Магнезан магнетранс или како и да беше исто ништо. Класика Б6 така така (дали некој знае колку најмногу во еден ден може да се зема и дали реално помагаат за релаксирање и дали е подобро Б6 или б комплекс)
    Ве молам од лично искуство или од последни истражувања, кои од нив се најдобри за секојдневно анулирање на огромниот стрес и се поголема анксиозност?
    И особено нешто за вечерно смирување, што би придонело за подобар мирен сон и утро без главоболка и вознемиреност?
    Благодарам ама стварно многу! :l:

Elena 28 likes this.
  19. Elena 28

Elena 28 Активен член

Neurobironot e dobar a mnogu ne bi pomognal.. Ali sepak pi drugite ne znam

Вереничка likes this.
  20. Anie93

Anie93 Популарен член

Витамин б6 за возрасна личност можеш 3 пати во ден по две таблетки. Мене ми помагаат колку толку. Пробав магнезан + б6, еве сега и лунерба дневна зимам чат-пат ама кај нив е во помала колочина б6. така да кога ќе се напијам лунерба пијам уште 3 таблетки во денот (а не 6). Валеријана како ја конзумираш? Јас пијам чај и ми делува, ме успива брзо, за навечер ми е добро, само што тоа не треба да се користи континуирано, се конзумира со пауза после одреден период :) Тоа е моето искуство

Вереничка likes this.