Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Мило многу пати ти кажав да одиш кај психијатар пак и да ти ја врати старата доза или нешто друго да ти даде и земај си некое време терапија додека ти е подобро и после со консултација на докторот ќе намалуваш многу бавно.
    Кога е потребно терапија потребно е, не знам зошто имате олку против терапија.
    Јас сум гласна за нивното бавно намалување и не злоупотребување.

Anksioznaa234 likes this.
  2. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

А ти не ми враќаш веќе во лп зашто изгледа те преплашив со моите проблеми :?:
    Иначе да така се намалувале. Само што јас едно време ги прекинував на своја рака за да ослабам и бетер станав.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Има некој што му се слошува во маркет? Како да нема воздух некако, затворено, се гушам, како да ме притиска нешто од сите страни.

prashinka likes this.
  4. steela.honey

steela.honey Популарен член

Леле ве читам и се ова го минав, првпат кога отидов на психијатар, и објаснив дел од симптомите и она одма ми рече девојче не си ти за тука, распрашај се за добар психотерапевт, и добив неколку препораки, и стварно Од оваа перспектива сум и многу благодарна, затоа што направив правилен избор, и сето тоа помина .

Snowflake92 likes this.
  5. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Па затоа велам, ако веќе се почне со терапија, да се истурка како треба, без брзање за намалување.
    Ако планираат да ја намалат одма кога ќе се осетат подобро, подобро ич да не почнуваат, зашто објаснив погоре што се случува со рецепторите кога сме на терапија и дека истата многу бавно треба да се намалува за да не дојде до траума и сетбек со уште полоши симптоми него претходно.
    Сигурно читаш колку членови полошо се чувствуваат после прекинувањето на терапијата и велат дека доживеале нешто многу полошо него претходно.
    Е тоа се случува од многу брзо кратење на терапија и временски и количински.
    Една четвртина е многу за кратење.
    Најмалку осмина и истата се држи подолго време, недели буквално, па после пак осмина ако си подобро, ако не се седи на истата доза додека се осетиш подобро.
    А некои ги читам за две недели се скинале после месеци АД и не знаат што им се случува.
    Апстиненцијата е ужасна. Нервите се преосетливи.
    Членови се имаат подмочувано и доживувано оргазам од кивање и запрепастени се што им се случува.
    Уште поинтензивни симптоми им се враќаат ..
    Мора сѐ да оди бавно за да не се растревожат нервите.
    Тоа е најбитното за една терапија да е успешна.
    Ако ти се брза подобро не почнувај.

steela.honey and Dashing:) like this.
  6. ani23

ani23 Истакнат член

Brzo kratenje na terapija kako sto vikas na osminka ,doktor ne prepisuva ,obicno ide cetvrtina ,pola, pa preku eden den.Kako mozes da skrsis tableta na osmina AD ,sto ne e vo tecna forma tolku malku?

7. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Tamu ne prepisuvaat I zatoa ima tolku recidivi na simptomi.
    Ovde terapija se namaluva po 4,5 meseci najmalku i skoro nikoj nema recidivi.
    Ima i aparatcinja ovde za krsenje specijalni duri so mala vaga da se vaga sekoj miligram.
    Tamu vo edna nedela ke te spustat za posle pak da im se vratis.
    Eve neka napise nekoj koj ne doziveal setback na simptomi a namalil brzo.

Last edited: Apr 16, 2022
  8. NewMember23

NewMember23 Истакнат член

20

9. LukrecijaBorgija

LukrecijaBorgija Истакнат член

Jas

gjoker4e likes this.
  10. Зуси

Зуси Активен член

Здраво.Од вчера почнав да пијам Елицеа по пола заедно со хелекс наутро и на вечер*хелекс.Многу ми се спие,еве седам ми зујат ушите сум ги пиеа пред 5год исто Елицеата али сега др-ката ми ги врати пак бидејќи имам некој тежок период.Можи да споделите искуства ќе.ве молам со Елицеа.поз

11. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Јас пијам Зепира, ама исти се со Елицеата. Мене не ме тераат на спиење, мислам дека ти е од хелексот тоа. Издржи некое време додека почнат да ти делуваат ад и сигурно ќе ти го намалат/исклучат хелексот. Барем мене така ми направија.

Зуси likes this.
  12. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Имам земано Елицеа пред години. Добра е.
    Елицеа е братучетка на Асентра само во многу поблага верзија.
    Помалку несакани ефекти има и многу помага за генерална анксиозност. За опсесии и ОКП не помага толку како Асентрата.
    Асентрата е баш за опсесивно к. растројство добра.
    Ако имаш само анксиозност, Елицеа е супер.
    Хелекс и јас пиев еден месец заедно со АД и после ми го тргнаа.
    И со Елицеата после ми беше супер.
    Она што и многу членови рекле а и јас приметив е што многу отвора апетит за слатко.
    Не можев да се наситам од благо јадење и ставив некое килце, ама ништо страшно.
    Анксиозноста ја снема и пулсот многу мирен ми беше.
    Помирен пулс во живот сум немала.
    Од мене 10 ка за Елицеа, а Асентра знае да покаже заби додека се прилагоди.
    Супер ќе бидеш, земај си ја.

Зуси and Milicaakraavaa like this.
  13. LukrecijaBorgija

Asentra e sertraline, a elicea e escitalopram,na eliceata najbliska i e zepirata i taa e escitalopram,ne gledam voopsto slicnost so asentrata,nema veze kaj sekoj e razlicno,ne treba mnogu citanje i zamaranje,sto ti dale pij si

14. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Зепирата не ѝ е најблиска, него е истиот лек од друга фармаколошка куќа. Фактички истата. Брендот е различен.
    Асентрата е најблиска до Елицеата по начинот на делувањето, па и по составот до негде зашто и двете се ССРИс, значи најблиска, а не иста. Тоа е различно.
    Еве и овде пишува дека е Елицеа е блага верзија на Асентра (Золофт).
    Золофт е сертралине.

escitalopram Ocjena: 4.7 Trgovački nazivi:
    Tsipraleks, Selectra, Elycea, Lenuksin. - Malo "mekše" Zolofta, jednako rijetko uzrokuje neželjene učinke. Učinkovit s anksioznim poremećajima, napadima panike.
    Neki se pacijenti žale da escitalopram povećava želju za slatkišima.

source: https://hr.expertexpro.com/9-luchshikh-antidepressantov/

Two of the most common, Lexapro (escitalopram oxalate) and Zoloft (sertraline hydrochloride), are safe, effective, and generally tolerable medications.
    Both Lexapro and Zoloft are brand-name medications that are a part of a class of antidepressants called selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs).

The Food and Drug Administration (FDA) approved Zoloft for patient use in 1999 and Lexapro in 2002, and the medications although work similarly, but they are not identical.

Значи слични се а не идентични.
    Разликата е што Асентра помага повеќе за ОКП.
    Ти цитирам психијатар дека рече дека е прва братучетка а и СЗО вели, еве.
    И цивилизирано е да ја означиш личноста на која ѝ реплицираш.
    Како јас еве @LukrecijaBorgija.

15. LukrecijaBorgija

Ne barajte iskustva za antidepresivi,sekoj covek razlicno gi podnesuva,ako mene mi bilo dobro ne znaci deka i tebe ke ti bidi, i obratno, ako imas problemi ke se konsultiras so doktorot sto ti gi prepisal,ovde sto i da procitate samo ke ve zbuni, pijte si terapija,konsultacii samo so doktor

Dashing:) and Зуси like this.
  16. Anksioznaa234

Anksioznaa234 Истакнат член

Zdravo. Dali nekoj gi imal ovie simptomi: bolki vo zeludnik, gadenje i macnina. Glavata mi e matna, mi se cini deka nemozam da stanam. Steganje vo leva strana od gradi, mi se cini deka sekoj moment ke dobijam udar, a pred okolu 1 mesec pravev EKG i eho na srce i mi rekoa deka se e vo red.

Boka98 likes this.
  17. Minhen987

Minhen987 Активен член

Кај кој психијатар и психолог одиш ?

18. Boka98

Boka98 Истакнат член

same shit devojko vcera pravev ekg se e etaman...isto mi se slucue i mene

19. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

toa ti e od anksot i plus panicni napadi i toa e toa,ne se plasi i najdi nesto sto ke ti otrgne misli,rabota,sport,hobi,se dodeka mislis na toa ,povtoruvacki ke ti bidat i macnini i site simptomi sto gi navede i sekako so strucno lice konsultacija za terapija i koga ti e taka ke stanes i ke si vikas vo sebe jas mozam i mene ne mi e nisto,se mi e od mojot mozok i se nadevam ke bides posobro

20. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Ако е вака во секој маркет, веројатно е анксиозност.
    Мене ми се случува само во еден локален КАМ маркет до степен што го избегнувам. Маж ми пак толку го вознемирува што не ни влегува веќе, ме чека мене надвор да испазарам. Не сме анксиозни ни двајцата, туку самиот маркет е преполн со луѓе, продавачи и пакети со роба. Никогаш рафтовите не се полни, сите се туркаат за да видат на крај дека нема тоа што бараат, продавачите се преоптоварени, и сите се однесуваат како да се купува пред крај на светот. Има и еден Стокомак од што е мал, ме фаќа нервоза, се ми личи несредено и непрегледно и него го избегнувам. Така да некои маркети се самите посебе такви и се тригер за анксиозност дури и за луѓето кои немаат проблем од овој тип.

prashinka and gjoker4e like this.