Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Здраво луѓе како сме денес?Јас сум исто како и времево што се менува :D ме интересира да прашам дали некој што пиел сероксат нагло се има здебелено на почеток на терапија а потоа кога е на крај да си ја врати килажата.Пошто тоа мене ми се случува кога почнав да ги пијам нагло се здебелив 10кг а сега кога сум на крај на терапија и ми се вратија паничните напади а и килата си ги изгубив можно е да е од апчињата или станува збор за нешто друго ?
    Ве поздравувам сите.

2. tutu18

tutu18 Активен член

Zdravo. Jas sum nova na forumot i se nadevam deka ke mi pomognete. Pred 6 meseci mi se pojavi stav otkako se omaziv i go smeniv mestoto na ziveenje. Ednostavno koga i da ostanev sama doma mislev deka ke poludam od strav. Mi se pojavi strav koga ostanuvam sama, se cuvstvuvam nesigurno, postojano vo mislite mi se vrtat losi misli. Toj strav se poveke i poveke me sovladuva. Otidov na psiholog, no nekako ne mi pomogna. Se poveke i poveke mislam deka tonam i pocnam da se gubam sebesi. Vo tie momenti mislam deka srceto ke mi pukne. Padnav vo depresija, nemam zelba za nisto. Se obidov nekako da im kazam na moite, no ne me razbiraat, vednas pocnaa da mi vikaat i da me obvinuvaat. Poveke ne zboruvam so niv i nisto ne im kazuvam zosto namesto da dobijam nekoja podrska, jas bev prinudena za sebe da slusam navredlivi zborovi od tipot deka sum bila vakva ili onakva i deka sum se odnesuvala kako dete. Navistina veke ne mozam da go izdrzam ovoj pekol na dusava sto vo momentov go cuvstvuvam. Mozebi ne ve poznavam, no znam deka vie mnogu podobro ke me razberete sto cuvstvuvam i kako mi e otkolku moite najbliski :worried:

3. goldenka-123

goldenka-123 Активен член

еве ми ги таблетите пред мене зелена кутијка се викаат баш така КАНТАРИОН,и јас не знаев дека постојат но ете имало,околу 150 денари мислам дека беа и на нив пишува природен антиоксиданс и антидепресив,земете па пробајте,планирам да го тргнам хелексот многу ме успива а работам по 12 саата и сум медицинска сестра,нема да можам да работам,освен стеганјето во грлото и одвреме навреме тресенје по целото тело немам други симтоми повеке,но ми требаше многу време да сфатам што ми е иако секој ден се среќавам со пациенти и ги советувам.....се надевам ке победиме се затоа што ова не е болест која не е излечива :) http://www.panicni-poremecaj.com.ba/ незнам линкот дали ке излезе ама е многу корисен,сега ми го пуштија па прочитајте ве молам! Ве сакам сите и само спокојно :D

4. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Kazete mi kolku se pronaogate vo ovoj post ?????

Агорафобија

Агорафибија е страв од заробеност во одредена ситуација или место од кое нема излез. Се манифестира со паника и избегнување.

Агорафобија се дијагностицира кај околу 4% од жените и 2% од мажите во текот на 12-месечен период. Кај повеќето луѓе ова пореметување се развива во раните 20-ти. Агорафобија ретко се развива по 40-тата година.
    Иако агорафобија буквално значи "страв од отворен пазар", терминот поконкретно опишува страв да се биде заробен во, на пример гужва или врвулица од луѓе без начин да го напуштат местото доколку немирот стане неподнослив.
    Типични ситуации кои се проблематични за луѓе со агрофобија се:

- Чекање во ред во банка или супермаркет;
    - Седење во средината на долг ред во театар или во училница;
    - Возење со автобус, воз или авион.

Некои луѓе развиваат агорафобија по доживување напад на паника во една од овие ситуации. Други луѓе едноставно се чувствуваат непријатно во овие ситуации и може никогаш или пак подоцна да развијат напад на паника. Агорафобија често се меша со секојдневниот живот, понекогаш толку драстично, што ги прави луѓето врзани за домот.

Третман

Доколку не се лекува, агорафобијата може да се потисне и намали во тежина, па дури и целосно да исчезне, можеби затоа што лицето има извршено некој вид на лична бихевиористичка терапија

Експозициона терапија – лицето постојано се провоцира и изложува на ситуацијата од која се плаши, со цел да ги надмине стравовите. Овој можеби агресивен начин на лекување на агрогобија се покажува како најефективен и помага кај повеќе од 90% од случаите.

Когнитивна – бихевиористичката терапија е исто така полезна. Лицето учи да препознава кога неговата перцепција за одредена ситуација е искривена, и соодветно да го прилагоди сопственото однесување. Супстанции кои ја намалуваат функцијата на централниот нервен систем, како алкохолот или големи дози на лекови против нервоза влијаат на овој тип на терапија и се препорачува нивно исклучување пред примена на истата.

Ако луѓето со агрофобија се длабоко депресивни или имаат напади на паника, препорачливо е земање на антидепресиви.

dunja and ibanez like this.
  5. goldenka-123

ставив един линк горе,види го и прочитај го,овие симтоми се слични на анксиозност,можеби се пропратни не сум сигурна :)но сепак мора консултација за земанје било какви депресиви од послаби до појаки, на своја рака може Б6.еве и хелекс нека и е диазепам за се друго мора лекар да се праша!

GABRY likes this.
  6. emilijamak

emilijamak Истакнат член

goldenka jas imam staz so anksioznosta veke 10 godini, bev i ekstremno agrofobicna, bukvalno zatvorena vo 4 zida, sega sum ok samo imam uste posledici sakam i toa poslednoto sto e ostanato od nea da go iskorenam, ... agrofobijata e povrzana so anksioznosta, kako sto citam poveketo od lugeto ovde na forumot sto se ili bile anksiozni i te kako bile agrofobicni bidejki koga si agrofobicen pred se se plasis od guzvi od premnogu narod na edno mesto, ne deka se plasis od lugeto ili potsvesno se plasis navistina od niv, kako i od samite simptomi sto se pojavuvaat na takvite mesta, sto mozat da te paralizirat od strav,... i tn i tn na site im se poznati simptomite nema sto da povtaram, ... za kantarionot ubavo e da se pijat no sepak i oni imat negativni efekti treba da se izbegnuva izlozuvanje na sonce i dokolku se pijat kotraceptivni piluli go namaluvat nivniot efekt a kako sto znam i oni kako i samite antidepresivi ne se kako sedativite da se napies i odma podobruvanje, nivnite efekti nastapuvaat posle dve tri nedeli, lani imav prilika da kupam 10 piluli samo i toa imase gi poslabi i najjaki edno apce kostase evro i pol i mi bese skapo inaku moze ke probam koga ke se vratam vo mkd no sepak treba da vidis koja miligramaza ja zemas ako se pie caj treba dnevno po 4-5 solji da se zema vo podolg vremenski period za da se dobie sakaniot efekt http://sr.wikipedia.org/wiki/Kantarion, a eve i druga terapija na prirodna baza http://alternativa.hr/content/view/234/199/

7. goldenka-123

Emilija kako e mozno tolku vreme da sa borish protiv anksioznosta tolku vreme,kako si izdrzala neznam sekoja cest,jas ja imam mnogu kratko i mislam deka ke poludam,problemot beshe sho neznaev sho mi e,i si napraviv problemi zdravstveni koi nemaat nikakva vrska so ova,megutoa navreme sfativ shto mi e ustvari i na sekoj mozen nacin ke se potrudam da iscezne,pocnav da izleguvam i da se druzam mnogu poveke i mislam deka ke uspejam da nadminam se,mislam deka za ova treba mnogu cvrsta volja,najvazno e da se zboruva za problemot i da se kaze na doverlivi osobi shto te maci ustvari,so sedenje doma nema uspeh,jas mislam dosta sedev,se nadevam site ke ja pobedime :)a za kantarionot tabletkite mi kazaa deka nema nikakvi nus pojavi niti zavisnost stvaraat pa vredi da se proba!Pozdrav

8. ibanez

ibanez Истакнат член

ЕМИЛИЈА-твојот пост кAко да ме опишува мене......Не да се препознавам ....тоа за жал сум јас -со години наназад :doh: Чаре барам ,имам успони и падови......а излез некако потешко :envy: Поздрав :hai:

GABRY likes this.
  9. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Ibanez site sme isti, retko koj uspeal da se izbori celosno, no sto da se pravi takov e zivotot mora da se borime, mene najdobar lek mi e full rabota vo guzvi togas zaboravam i koja sum i sto sum i kako se vikam :) a za anksioznosta ic na pamet ne mi ide, samo toa mi e spasot

10. Towelie

Towelie Популарен член

Јас мислам дека купување на било какво домашно милениче ќе ти биде од голема помош,бидејќи ќе можеш да се грижиш за нешто додека си сама наместо да размислуваш за тоа. Најди барем една личност што ќе те сослуша за тоа,и не го притискај тоа во себе. Ако не на твоите,збори со твојот сопруг за тоа,кажи му како се чувствуваш,живееме во време во кое анксиозноста зема се поголем замав,но на луѓето им е страв да се отворат од проста причина што мислат дека ќе бидат етикетирани како лудаци или било што. Направи благи промени во исхраната,ако можеш намали го кафето или уште подобро замени го со чај,најди некое добро книгиче,добар филм,било што,и научи да уживаш малку повеќе :) Исто така,немој да се клукаш со секакви апчиња,најубаво е само да пиеш Б6,се препорачуваат препарати на билна база,исто така препорачлива е и медитација или јога,лесно можеш да најдеш вежби на YouTube,и најбитна од се е позитивната мисла :) Поздрав!

emilijamak likes this.
  11. Ane10

Ane10 Истакнат член

Луѓе мислам дека се полошо и полошо се чуствувам мислам дека ќе полудам ова веќе не се издржува денеска колку се чуствувам лошо и беспомошно во животот така не сум се чуствувала дури бев на раб ми се слоши наеднаш не можев да стојам ми се тресеше цела снага бе омалаксана не можев да стојам уште какво апче не се напив и шеќер и вода и сол и бомбон се сум пробала џабе и сега ми се тресе само снагата.притисокот сабајле ко ми го мереа ми беше 110 со 50 дали може од анкс да ми падне толку притисокот?Ова е нешто лудо место да се чуствувам поубаво јас полошо :( не е фер не знам веќе како да се борам со ова многу е тешко се предавам..

12. ribce27

ribce27 Истакнат член

ане,јас го поминав сето тоа имаше моменти кога мислев ке полудам,дека ке направам нешто од што ке испаднам будала пред лугето и сл.но верувај сето тоа ке го пребродиш еден ден.јас имав многу низок притисок ми пагаше дури и 90 со 60 ,но за тоа има решение.пиј многу течности,вежбај макар и сама по дома(на ју тјуб имаш вежби од јога до аеробик,се што сакаш).кога се чувствуваш така почни прави нешто само да го отргниш умот од тоа.почни читај некоја книга ако можеш да ја најдеш книгата Kалугерот што го продаде своето ферари,јас ја барам оваа ама неможам да ја најдам.велат многу била поучна.не плаши и се на една не реална состојба која не ти може ништо .позз

13. Ane10

Ane10 Истакнат член

Па многу се нервирам премногу сум омалаксана не можам дури ни да седам ми смета аман веќе од ништо не ми проаѓа

14. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Драги мои пријаталечиња,

Да ви се пофалам дека оваа ноќ успеав да заспијам без апче , без чај, без паника,ехејјј!!!Спиев дури 10 часа , се пофалив себе си поради ова!Цел ден бев во контакт со себе како што вели мојот психолог , кулирав се забавував , се до еден момент кога почна прво главата да ме боли, па да се знојам , рацете да ми биваат лади , во кола бев по пат -така мисалм дека 10 мин. бев ни на небо - ни на земја!Отако тоа се деси ,почнаа и мислите, ова ќе ти биде ,она ќе ти биде, црни и страшни. Ок , се случи, што се случи!И сега како што вежбав кај психологот , пробав да ги прифатам симптомите.Не беше лесно , зашто мозкот прво мисли дека го негираш и игнорираш.Пробував , се концентрирав на она што бев јас во тој момент, реков ок, тука си ,тука сте со мене , па не сум сама , значи вие сте моите пријатели , дел сте од мене, ве прифаќам.Зашто оваа се навистина наши делови , ние сме ги создале , ама без да бидеме свесни(како деца , тинејџери ) , со цел да се заштитите од некого или нешто.Полека , полека додека умот ми поверува , почна да се смирува , да стивнува , зашто у тој момент кога ќе го прифатиш , ти биваш ти!Мојот психолог вели , ќе си кажеш абе се прифаќам себе си , онаква каква сум и најцрна овца да сум , тоа сум јас, си се сакам и ценам и точка!Оваа не е лесно , верувајте ,но пробајте , ојачајте ја вашата волја и храброст.Јас бев два дена ко у кома, ама два дена по ред од кај психолот не излегов и пак ќе одам и ќе работам на себе!

Ве поздравувам и бакнувам сите ,
    П.С некој пиша за табелетки од кантарион , ако некој ги има пробано нека каже како делуваат се чувстува ли подобрување , како се пијат?

15. Towelie

Towelie Популарен член

Еве и ја денеска да се пофалам со мојот голем подвиг,отидов да се пријавам у Завод за Вработување,језда коа влегов ко камен да ме повлече и ми се тресеше цела снага,али достојав некако пред шалтер,се пријавив,на враќање си купив пица сендвич и дојдов дома. Влегов и до фотокопирница за да ископирам личната карта и дипломата,мислејќи дека ќе треба. Језда не успеав да заспијам кога се вратив дома,али вредеше.

Butterfly02 likes this.
  16. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Голденка душо,

Го прочитав линкот што го си го поставила. Ок е, но момчето за книгата бара пари да ти открие техниката ;) Мислам ок , нормално и кога одиш кај психолог си плаќаш за сеансата, сега не знам , многу реклама, или она многу арно не е на арно..хехехе да се нашалам малце!Не знам ,индивидуално е , може стварно на некој ќе му помогне оваа техника, а пак од друга страна има вистина и во тоа додека внатре во себе личноста не ги помири конфликтите и блокадите , не може да го смири ни умот (да не се плаши, а со тоа и паниката).Добро мене ми се допадна реченицата -каде што вели Паничниот напад не може да ве убие, тоа е ментална сензација -како аеробик :) , ок оваа ми се допаѓа ќе си го запомнам.

Кисс за сите вас :inlove:
    П.С ти ги имаш пробано таблетките од кантарион, како делуваат?

17. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Браво мацо!!!Тооо! Само храбро ,те подржувам! Или како што си велам јас самата ан себе- нема седење дома веќе и чекање од господ да ни падне печена кокошка -хехехе :lol: Или како што кажал другарот Јоско, Броз де, ја сум Пники 80-та генерација , кога он умрел Г се родила, хехехе!-Он ја има легендарната реченница-Нема одмора -док траје обнова наше домовине!

Позитив сензешајнс за сите вас од мене :P

18. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

И јас се откажувам не можам повеќе да се борам па 10 години се случува со прекини повеќето го има отколку што го нема исцрпува ;( немам повеќе сили и јас

19. Angel-G

Angel-G Истакнат член

Хеј мачки ,

Уште нешто да ви кажам :P Денска сум ептем у филм , ама тоа сум јас, таква сум кога сум ОК!Може од капките од валеријана ми хехехехе! :P Да ви кажам ли што ме чека овие денови -Понделник преглед кај чичко гинеколог -прв пат ќе одам , не сум била до сега све бегав , се плашев ко бебенце.Е доста е , одам и сакам да одам и не се откажувам ова си го кажав и точка.Во среда , треба да се качам во авиооон , еее , а Г се плаши од високо , хм :P Па ќе се качам де, што , што биде нека биде , ќе летам у воздух де , како е така е, нема да летам сама , пун авион.И они прпаат де, па сега шта је ту је ;) Храбро , храбро , само напред мили, нема ништо појако од нас, плус жените се посилни -причина плус појке да си сакаме и цениме.Ај доста е од мене :inlove:

Butterfly02 likes this.
  20. dunja

dunja Популарен член

Драги мои Феминки (новодојдените)Јас ја имам книгата Panic Away..pisete mi gi e-mail adresite и јас ке ви ја испратам (електронски)
    Убава книга е , полезна ,постарите ја имаат прочитано..вреди :)
    поздрав Ве сака Дуња :inlove: