Анксиозност

Discussion in 'Психологија' started by dunja, Jan 12, 2010.

1. elisabeta

elisabeta Популарен член

Здраво друштво одамна ме нема на темава скоро и заборавивв оти сум анксиозна :) само имам еден пробелм на забајле ме болат рацете незнам тоа како да го решам долниот дел од рацете значи ,откако ке станам од кревет не ме болат повеќе чудна работа ако знае ова некој да го објасни :?: ?

2. indijana29

indijana29 Истакнат член

Елисабета..Еве и мене веке два дена колениците ме болаат...морам да се држам за да станам..Ама кога ке размислиме подобро...или е од лошо спиење,или реума некоја...бидејки тоа е више болка...Симтомите на аксиозноста неможеме секад да ги поврзуваме со болка...Веке мн добро ни се познати тие синтоми ,на анксиозност...И знам те свакам секоја нова појава на нашето тело е дополнителен страв и сл...Ама па треба да бидеме свесни дека ако не заболе заб ,не е од анксиозност...Не се плаши или нераздвиженост,лошо спиење,може и реума..промена на времето..поздравче..

3. elisabeta

elisabeta Популарен член

не е никаква реума ни пак лошо спиење ова не ми се слицува прв пат години наназат откако ја имам анксиозноста а по готово за време на менструалниот циклус

4. Ane.85

Ane.85 Истакнат член

После толку време анксот пак чукна на моите порти.

Моментално сум извадена од памет.
    Ме болат градите, од напред и од позади, истовремено ме жежат и печат. Печењето оди накај грлото и се симнува надоле. И што е најтрагично, по цел ден ми е така. Не престанува. Исто така и срцето ми прескокнува од време на време..
    Бев во Филип Втори, супер е све.
    Сега не знам дали да одам на лекар да видам што е со градиве и грлово.
    Не ми дава мир.
    Не знам дали ми е од анксот или ми е од нешто друго.

Барам совет.

Фала. ;(

5. elisabeta

elisabeta Популарен член

isto mi bese minatoto leto pot hitno nekoja terapija zasto nema da prestanat sami od sebe zestinite i pozitivna misla sporttuvanje

6. srcekrsacka

srcekrsacka Популарен член

Aне млада си ти за такви жештини-врсничка си ми
    ако од сега ти е така што ке биде понатаму -после 30тата година

7. elisabeta

elisabeta Популарен член

Тоа не е за млада за стара јас на 26 ги имав истите симтоми незнаев сто ми се случува кога на крај открив дека од анксиозноста е сето тоа

8. Ane.85

Ane.85 Истакнат член

Ај болка во гради добро, ќе претпоставам дека е од напнатост на муслулите, ама печење??
    Не ми е јасно??

9. elisabeta

elisabeta Популарен член

Симтомите на анксиозноста по некогаш можат толку да изгледаат застрашувачки што не тераат да мислиме дека несто физички не е во ред со нас ,и јас неможев да поверувам дека до толку може да изгледаат страшни и и нелогички симтомите никако не ми одеа овие жештини во склоп со анксиозноста но за жал тие се резултат од неа

10. Ane.85

Ane.85 Истакнат член

Фала ви на брзите одговори, мислам дека се осеќам подобро...

elisabeta likes this.
  11. dunja

dunja Популарен член

Поздрав Ане :)
    печењето можно да е киселина од желудникот која во случај на напнатост се излачува во поголеми количини и се враќа низ хранопроводот па ние имаме чувство на печење.
    Откако ќе се опуштиш и смириш и печењето ќе го снема.Може и да пробаш со ранитал или ранисан...одлични се за киселина...Верувам помогнав :)
    Поздравче

bilili25 likes this.
  12. indijana29

indijana29 Истакнат член

ок елисабета ти сепак знаеш најдобро...штом ете си сигурна дека не некоја реума и сл...јас навистина скоро сите синтоми ги имам на анксиозност,па ги снемува..ама тоа со рацете го немам..ако некој го има нека напише..позззззз

13. zoceeee

zoceeee Истакнат член

zdravo na site da prasam dali na nekoj od vas mu ima srceto kako trepereno ili kako da podripnuva i naednas da se prepotite i da ve lazat kako mravki po teloto pisete mi ve molam cekammmm

pozaren likes this.
  14. nesi.vanesa

nesi.vanesa Истакнат член

Da da, i toa se simtomi na anks, i mene mi se ima sluchuvano toa, i te shtreckaat gradite :( i se prepotuvash cel :/

15. Ane.85

Ane.85 Истакнат член

Ах Дунја, колку ми значи твојот коментар :angel:

Прочитав на нет за киселината и за тоа дека може да се качи нагоре и да прави проблем како печење во градите и во грлото, се напив малку сода за да пробам дали ќе помине и ништо.
    Изгледа треба да пробам со апче..
    Интересно е тоа дека ако не ме пече, ме болат градите, ако не ме болат градите, имам како воздух или грутка во грлото која се спрема за прерипнување на срцето, ако не е тоа, тогаш ме боли грбот... значи нема крај.

Искусив доста симптоми и доста прегледи периодов и преживеав :D

Мислев дека анксиозноста не е ништо друго освен гушење и зештини по телото со одвратно чувство на страв, ама не. Таа си прави симптоми какви што си сака..

Инспирација си за многу членови тука..

Фала :*

16. dunja

dunja Популарен член

Поздрав драги мои :)
    Ане ...исто се чувствував ИСТО и како тебе и како Зоцеее......и кога отидов да го снимам желудникот една асална докторка ми рече...,,не мари за тоа што ти подрипнува во градите, срцето ти е здраво тоа е само желудочната киселина која прави проблеми и го иритрира целиот желудник, пече, гори (а таа кога сме под стрес нормално дек асе лачи во големи количини), напијс е ранитал и шетај....,,
    Јас тоа го сфатив здраво за готово, кога ќе ми се свртеше во градите како топка да сум голтнала, с епрепотував , се жештев, с етресев ама игнорирав....и поминуваше.Отпрвин не беше лесно ама со тек на време се проретчии запре.
    Значи...една работа сфатете....игнорррр на симптомите и продолжете со работата, не застанувајте, не се фаќајте веднаш за главата и не барајте да седнете.ОСТАНЕТЕ НА НОЗЕ..за кратко ке стивнат.
    Знам дека нее лесно ама ТОА Е ;( , со анксот така се бори.Во ЛП една членка ми напиша дека оваа не било баш така лесно...ееее знам де јас бев анкс.и знам како нозете не ме држеа и знам за СЕ овде што пишувате(сите симптоми гиимав , сите, тресење, потење, затнато грло, морници, полудував хахаха...) ...ама останувава за инает , останував, си ги свртував мислите кон моето дете , кон семејството , кон оние штоги сакав.Претурав по мозокот да најдам некоја причина поради која ќе останам на нозе, се борев незнам колку пати 3,5, 9, пати....19 и успеав.Сега се зад мене и ако можев јас можете и сите ВИЕ.
    анксот ништо не ви може тој есамолоша мисла, а мисла никој не убила...
    Секој од вас раскажува за своите симптоми (ве следам)..ОК треба и тоа дасе каже , може нее се од анксот како на пр. болки во колена и раце..барем јас мислам дека не се од анкс..ама пак премногу жалење , а малку борба гледам на форумов.
    Почнете вака :!:
    секој ден по еден член нека напише како успеал да надмине паничен напад и како се чувствувал по тоа.
    Јас лично се чувствував како ХЕРОЈ, си честитав сама на себе што останував на нозе и велев браво за мене....може звучи излитено ама така е со анксот инаку ..како ВЕ молам, како??
    Погледнете му во очи и за инает останете на нозе , еднаш, два пати....незнам колку пати ама знам дека еднаш тој си замина..јас победив .
    Од срце ви посакувам да станете инаетливи ВЕДНАШ И СЕГА!!! :inlove:
    Ве сакам Ваша Дуња
    ПС.Не жалете се пишувајте позитивни искуства така најмногу ќе сипомогнете и на себе и на другите!!!!
    Е да и мене грбот многу ме болеше ама сега НЕ..Најдете вежби за опуштање на нет и редовно вежбајте!!!

taci1, Ane.85, anggell and 5 others like this.
  17. slimy

slimy Популарен член

Потполно се сложувам со тебе Дуња,

Еве јас едно искуство секогаш пред да излезам па макар и до слаткарница за сладолед ќе пиев прво бедоксин или пола деметрин ако треба некаде подалеку со луѓе да излезам.Сега еве 3 месеци нозете се тресат почнувам да се потим ама за инает не пијам апчиња.И пред да влезам прошетам малку повеќе пешки излегувам малку порано од дома и веќе не се плашам толку.
    Еве еден проблем пример што мислам дека го победив.
    Имам уште многу борба за правање цел живот изгледа ама никогаш не сум се откажала.
    Истото во го советувам и на вас јас 6 години се борам со анксиозата.

позрав ;)

dunja and doki55 like this.
  18. troubleforme

troubleforme Истакнат член

Се согласувам девојки, и да го додадам уште ова мое мислење
    Значи не само што секоја болка во рацете главата или срцето не мора да значи дека е од анкс. исто така во момент кога ке осетите тага нервоза или бес, немора веднаш да паничете дека еве анкс. ви се враќа и сега што ке праите, туку сфатете го тоа дека е нормално дека сепак сме живи суштества и дека е нормално дека мора од се по нешто да чувствуваме. Прекинете да се анализирате цело време.
    Јас си помагав со тоа што се опколував со позитивни луге, правев работи да се чувсвувам корисна, едноставно бидете зафатени да немате многу време да мислите, правите работи макар и на сила, шетајте на сила, и нема ни да забележите кога и што се влегле пак во "шема" ;)
    Направете си кутивче каде ке си ставате по едно ново ливче запишувајки секогаш кога ке ви се случи убава работа, и прелистајте си ја кога сте многу тажни.

-- pain is the sensation of weakness leaving the body --

-- if things are really bad they can only get better -- :*

dunja, mal.ecka and Viki693 like this.
  19. nesi.vanesa

nesi.vanesa Истакнат член

Tie shto imaat napadi na panika, dali sekoj den imate napadi ili na nekolu dena? i kako se spravuvate so niv? i kako se prebroduvaat?

20. dunja

dunja Популарен член

Е оваа е за поздрав!!!Вака се успева , чекор по чекор!!!! :inlove: (особено кутивчето...хе хе ...)