zdravo..... Jas mislam koga panicime pritisokot se kacuva a pri kacuvanje na pritisok nema onesvestuvanje. Onesvestuvanje moze da se desi samo pri nizok pritisok. I jas sum kako tebe izlegov do prodavnica i gotovo pocna da mi se vrti i si mislam uste eden cekor i ke se onesvestam samo filmovi si pravam vo glavata i nabrzina pazaruvam i begam odma doma a nakaj doma koshmari pocnuva beter vrtoglavici gadenje srcebienje i koga ke dojdam doma kako da vleguvam vo drug svet odma sum dobra. Jas mislam deka se e do psihata non stop mislime a so sekoe mislenje ni se najavuvaat i simptomite na primer se sum dobra i sedam i odednash ke mi tekne sto ako sega mi se sloshi i padnam se onesvestam i odma pocnuva da mi se gadi i vrti. Se e do mozokot tatko mi mi vika ne misli na losho misli na pozitivni i ubavi raboti zbori i druzi se nemoj da dozvolish koga si vo drushtvo site zborat se smeat a tebe mozokot ti zatalkal so crni misli. Jas mnogu imam podrshka od nego poshto i on ima pominato niz ova cudo na vremeto koga bil mlad i so edni tableti sto mu gi ima dadeno psihiatar znaci so samo edno ispieno kutice mu isceznalo se zashto on vikadeka bil katastroffa. Zatoa pomalku da mislime a sto vika majka mi koga ke i kazam lele mi se vrti sto mi e i ona vednas vika leleeee sto se potresuvas odma pa moze pritisokot ti e padnat napi se kafe sokce i ke pomine pa zivi luge sme se deshava a ako site sedneme i vikame lele ni se vrti i sega da sedneme i ke cekame da umreme. E so ovie zborovi mnogu me ohrabruvaat moite ama jas sum si pak ista pak po moe. Vo eden moj post napishav deka i na Sasho jasnovidecot vo emisija vo zivo mu prativ poraka da mi kaze za zdravjeto i znaete shto mi kaza : premnogu psihicki se preoptovaruvash a nema potreba mnogu negativni misli nemij zashto kako psihicki taka i fizicki opagash a stvarno nema potreba. I jas toa si go imam snimeno vo mob i shtom ne mi e dobro go slusham i odma anksot si odi. Bidete mi pozdraveni i prostete za latinicata od mobilen pisuvam
Decki jas Imam problem plunkata ne mozam da si ja goltnam i odma se gusam, mu se desilo na nekogo ova???
Znaci na vakvo vreme sum sekogas down a pa i pred dobivanje sum .se me boli site koski i muskuli i mi slapa nesto vo gradite i me tera da kaslam.krs neviden sum . Dali znaete nesto za ajurveda nekoi prirodni preparati.dali nekoj gi koristel.mislam asvangha nekako se vikaat.
Некни стигнав до брза помош. Не можев да станам да се облечам за да отидам на болница.Толку лошо мислам дека не ми било никогаш.Почнаа црните мисли уште сабајлето па проследени со мали панични напади па после тоа си реков како ке одам на работа и тортурата почна.Почна да ми се јавува чувството како да сонувам,почна да ми трнее лицето,не си го осеќав јазикот и се тресев како епилептичар некој. Татко ми се преплаши и викна брза помош бидеќи не можев да се облечам.Кога им кажавме што е се помислија но сепак дојдоа.Ми ставија инекција и тако даље. Мноооогу многу многу си се разочарав во себе Премногу дефинитивно!Падната сум и во некоја пролетна депресија што ја врвам секогаш уште од мала овај период. Пробувам да не мислам но само ми се вртат мисли да не сонувам се си помислувам дека не сум јас таа што го живее животов,зошто изгледам вака,зошто се наоѓам кај што сум,секој чекор си го анализирам,почнувам да се затворам во себеси и се плашам!Ми е страв овие симптоми да не се некоја почетна фаза на некое поозбилно заболување скраја да е некоја шизофренија Зошто јасс?!Зошто? Утре мајка ми ќе ме закажи кај друга докторка на еден разговор па да видиме што ќе ми речи..Сериозно,незнам што ќе се прави
Здраво феминки. Неколку дена не сум ви пишала, нема некоја посебна промена се е исто, се држам некако и се обидувам да останам на нозе со оглед на тоа дека не пијам лекови. Ако имате време погледнете го видеово, можеби малку ќе ве охрабри, како што ме охрабри мене пред некој ден кога за малку ќе се откажев и ќе појдев пак на лекар (си снимав еден дел од него на тел. и сега си го пуштам штом осетам дека не ми е добро и кај мене има ефект, ми дава сила) може глупо звучи ова ама јас така си помагам па сакав да споделам и со вас може некому ке помогне. Поздравче https://www.youtube.com/watch?v=VZP1bc8NvJU
Aма тоа време ми е вече преку тоа ..после доолго време отсутност од форумот еве да написам и јас нешто ...со фативме мувла од тие дождови ,плус анкссссс аааааааман вече, ..имам гадење неколку време, несоница, апетит нулаа, а за нервоза да не спомнувам, плус вшера бев за крв да испитам, па една паника ,страв па ми се слоши, а бе ми идеше дасе исшамарам ехеее ....
на АТВ амазон секоја среда а емисијата се вика Х фактор се прака порака за што сакаш да ти каже и следи ја емисијата он ке ја прочита твојата порака и ке ти каже. Позз
Јас го надминав. Хахахааах.. Не ми се верува, но вистинско е. Уште претходната вечер бев под огромно влијание на анксиозноста, но некако се борев. Со тешки маки ја поминав вечерта. Не можев да отидам кај гостите поради стравот. Се затворив во соба, а потоа дојде другарка ми, па стравот малку се намали. Пред да заспијам почна вртоглавицата и слично. Им кажав на школските дека нема денес да доаѓам на училиште и тако даље. Моите не сакав да ги плашам, па им реков дека не ми се оди на училиште. Едвај заспав. Утрото излегов надвор, сосетката ја береше вишна-црешата. Пиевме чај, па и јас ѝ се придружив. Кога пониските гранки беа обрани, решив да се качам на самото дрво. Мечка страв, мене не страв (аха, уште да беше така). Диши, издиши. Анксиозноста сѐ повеќе се покачуваше. Главоболка, вртоглавица, отрнување. Не, морам да се победам самата себеси. Еден, два, три. Три, два, качувај се. Се качив на првата гранка, сеуште се тресев... Не, морам да продолжам на другата гранка. Ајде Лајтнинг, го можеш ти тоа-сж си велев. Наредниот чекор беше одлучувачки. Дали ќе се симнам, или ќе продолжам нагоре? Знаете што се случи? Ја бутнав анксиозноста, а на нејзино место застана Лајтнинг бестрашната. Кога го допрев првиот плод веќе не бев јас. Завршија моите маки. Повторно се чувствувам слободно. Сега сум весело девојче. Јас успеав, се надевам дека и вие ќе успеете. Ајде, вие го можете тоа. Да ми останете силни.
Еееее гледам јас дека некому ова му е за забава. Девојче бе оди на други теми пишувај глупости бе доста ни е маката што си ја тргаме па уште некој и да не заебава, ти воопшто не знаеш што е тоа анксиозност (и дај боже да не знаеш), си прочитала неколку коментари од темава и веднаш стана анксиозна дај ти се молам. Со берење на ,, вишно-цреши,, ли се надминувала ова состојба мммммм како порано не се сетивме ама кај ќе се сетиме кога такво дрво кај нас нема има само вишни и цреши а за такво сеуште не сум слушнала (ако грешам просветлете ме). Ако е тоа лекот жени, девојки ајде сите да се собереме и кај на лајтнинг комшиката на исцеление, на тоа дрвото кога ке се накачиме и оп готово сите среќни и задоволни, а не само апчиња ќе кркаме и ќе се маваме по лекари и триста други глупости па и овде ќе се жалиме. ццццц СРАМОТА е и ГРЕОТА ова.
Да, да, јас не сум знаела што е анксиозност. Вие сте возрасни и тоа ви пречи само во приватниот живот, а на мене во сѐ ми пречеше. И мене лекарот ми ја дијагностоцираше, не сум јас рекла:" Ај од денес ќе имам анксиозност.". Знам каква е таа болка во градите, недостатокот на воздух, знам како е да се онесвестиш без некоја причина. Цела година го имав тоа чувство сѐ до утрово. И да, со берење црешо-вишново дрво успеав. Му се спротиставив на стравот, иако гранките се тенки и можев да паднам. Се здобив со самодоверба, за разлика од тебе која воопшто не си веруваш. Форумот е за да си ги искажеме чувствата, а не ти да критикуваш некому затоа што не веруваш на тоа што некој го чувствува. Мислиш дека ми беше лесно да велам дека ќе спијам, а всушност одев во кревет колку да не паднам на земја? Моите дури не ни знаеја, а никогаш нема ни да дознаат. Сакав сѐ да остане тајна, па кога ме прашаа што ми кажал лекарот јас морав да молчам. Никогаш не пиев ниту апчиња, ниту одев кај психолог (психијатар). Самата се излечив, не ми беше потребна ничија подршка затоа што верував во самата себе. А за дрвото, да цреша-вишна е (или вишно-цреша). Не е пораснато од купено стебло, туку со садење семки од вишна и цреша. А и плодовите немаат вкус ниту на цреша, ниту на вишна.
Do kade stasala temava a jas pak se ustrucavav da pisuvam oti ete nekoi gi demotivirav vo borbata so anksot e pa lecete se so nacinov na devojcevo.
Да костадинка јас тогаш тебе ти приговорив за твоите коментари зошто сметам дека овде треба да си помагаме и да изнаогаме начини како да си помогнеме (со добра намера ми беше коментарот) ама ти тогаш ме разбра што сакав да кажам и не ми се налути и не ,,рипна,, да ме колеш за тоа што некој не го споделува истото мислење со тебе, за разлика од други кои се мајтапат па уште и се силни... цццц боже свашта
Анксиозност НЕ Е заебанција и не се надминува преку ноќ со спиритуално прочистување со помош на Шакира и качување по црешови дрва. Анксиозност е многу сериозна работа која може и те како да влијае во многу аспекти од животот на човекот, негативно , и да не му дозволи нормално да функционира. Не мешајте баби со жаби, и не мешајте страв од одредени работи со анксиозност, несамодоверба со анксиозност, не знам уште што со анксиозност, и да не се заебаваме дека се лечи без медикаменти и со медитација, нема ништо срамно во овој факт, ама има во тоа да се себедијагностицираме со некој проблем кој некој навистина го има, и му треба помош и поддршка. Само тие што секој ден не можат да си земат воздух од ваква работа знаат како е. Значи не ми мешајте тинејџерски кризи и стравови со анксиозност и не се себедијагностицирајте, туку ако имате проблем обратете се кај стручно лице за да добиете стручно мислење за сопствениот проблем, па потоа обраќајте се во вакви теми!
Taka e tocno vo pravo si i jas taka mislam kaj adolescentite see poinaku toa jas go vikam detska ansioznost sega ja ima utre ja nema se sto leta se se jade... No za onie kaj navistana imaat problem vklucuvajki me i mene e opasno jas samo gledam da spasam ziva glava i da dojdam do sosotojba vo koja mozam normalno da fukcioniram Ova e serozna rabota i treba vreme a vrtoglavici i glavobolka se bas sekojdnevie i normalna rabota
Јас само би се надоврзала со Џинџер, потребно е да си најдете стручно лице кое навистина ќе работи со вас, а не само ради реда. Дека повеќето само ќе ви тутнат апчиња да голтате и ајде, решен е проблемот. Симптомите можеби да, ама проблемот воопшто не. Не ме сфаќајте погрешно, ама со лекови обично не можеш да познаеш кога ти е навистина подобро, кога е ситуацијата подобрена само од апчињата. Мене мајка ми ме премоли да пијам лекови, и освен неколку пати кога навистина ситуацијата налагаше и морав да земам нешто за смирување, не се напив ништо. Навистина не можам да се изначудам на советот од девојчето со црешите , значи за анксиозноста луѓе практикуваат вежби и техники со недели и месеци, за да дојдат до некој степен на подобро. Можеби имаш моментално примирје од едно ,,соочување со стравот,, , ама вистинската анксиозност не се лечи за еден ден. Не се срамете да побарате помош, не е ништо страшно, ако ги совладате добро техниките, по некое време преминуваат во секојдневие, самодовербата се враќа, животот си продолжува во нормала. Нема магично стапче, секој си работи сам и секој си знае него како му е. Само битно е да се ,,фати,, на време работава, да не се чека да стане полошо.
Цццц абе девојче најмалку што сакам е да се карам со некого, ама на ова не можам да останам рамнодушна. Како тоа бе нас ни смета само во приватниот живот жити се, знаеш ли ти колку од овде со тешки маки работат и заработауваат за да си ги прехранат децата, колку од нас мака мачиме да си го завршиме факултетот заради состојбава, ама не бе возрасни сме лесно ни е нас. Како можеш да кажеш дека јас не сум јака и дека немам доверба во себе кога не ме познаваш бре и каков е тој лекар што ти дијагностицирал анксиозност кога викаш дека не си била на психијатар? Значи нема повеќе да те коментирам да оставиме простор за другите што навистина им треба помош и поддршка. Spoiler Се извинувам ако некого сум го навредила
Jas da kolam nekogo ili da se raspravam boze sacuvaj site sme ovde so edna cel da si pomogneme so nekoj dobar sovet.neznam ova za kogo se odnesuva ova so ripanjevo i kolenjevo.