Антидепресиви

Discussion in 'Психологија' started by lileee, Jun 27, 2011.

1. Ogist

Ogist Истакнат член

Дали може некој кој што е позапознаен со оваа работа да ми објасни која е разликата меѓу антидепресиви и антипсихотици? и на кој начин дебелеат односно дали само го потикнуваат апетитот или плус содржат калориии и дополнителни состојки кои дебелеат ме интересира посебно за антипсихотиците многу ми е важно, чекам одговор и однапред ви благодарам... ?

2. femina.girl

femina.girl Истакнат член

Bi sakala da ve prasam dali nekoi od vas imal slicno cuvstvo kako moeto...vaka,veke 1 godina piam asentra i diazepam po potreba(mnogu malku)...se ,se sluci pred edna godina,od mirno sedenje,naednas se bese crno pred mene,skoro da se onesvestam,silno srcebienje i visko pritisok(154 so 130)i puls 129,mislev deka ke umram.E sega asentrata do nekoj stepen mi ima pomognato,ama poveke pati imam probano da ja namalam i pak isto,samo so poblagi simptomi.ako ja zgolemam imam gusenje ,voznemirenost,gadenje i slic.isto taka od togas imam nekoj golem strav vo mene,deka sekoj moment ke mi se sluci nesto.......Vi blagodaram

3. elisabeta

elisabeta Популарен член

Јас лично имав хронична депресија ,и да бев на АД една година и сега сама ги откажав па морам да ги откажам и да се борам треба во иднина деца да раѓам како ке раѓам со АД?Не е лесно како што кажваш ти да имам 40 години ке ки пијам АД цел живот и не ми смета јас имам 28 ,и за крај мене потсвеста ме доведе до хронична депресија и таја ке ме врати назат

mime87 likes this.
  4. Viki693

Viki693 Популарен член

АД-го покачуваат серотонинот-хормонот на среќата што кај анксиозните е опаднат а
    Антипсихотиците ги подобруваат менталните состојби кои се карактеризираат со
    психози, во мали дози се комбинираат со АД и обично се даваат при ОКП, а може и кај потешки случаеви на анксиозност или депресија.

Немојте да Ве плаши тоа што ќе го прочитате во упатството на антипсихотиците главна намена им е во високи дози да се употребува за тешки душевни болести, но во мали дози лекарите го користат како анксиолитици (ублажување и намалување на надразливоста на нервниот систем) и тоа поновите како што е респиредонот или заластата..

антипсихотиците самите не содржат калории, но го подобруваат апетитот и навистина во текот на нивната примена се покачува 8-10 кг. во рок од 1 год. но после тоа се враќа старата килажа...

доколку некому му препишат антипсихотик во комбинација со АД исто така треба да биде внимателен и дозите да ги зголемува или намалува секогаш со контрола на лекар...

исто така редовно земајте си крвна слика и мокраќа бидејќи антипсихотиците знаат да покачат некои вредности како што е шеќерот или токсини во црниот дроб, затоа не е лошо во исто време да се пијат и чаеви или таблети за прочистување на црниот дроб ги има на природна база...

mal.ecka and Ogist like this.
  5. jasminka-mikus

jasminka-mikus Активен член

site nie imame razlicno mislenje za tie AD sekogas ke bidam protiv niv i opsto za site lekovi za smiruvanje eve eden primer sto mi se slucuvalo a jas ne ni bev svesna za toa,pred da se mazam imav panicni napadi jas ne ni bev svesna za toa celo vreme me nosea po bolnici mislev deka sum bolna nesto znaci odednas srceto zabrzano cuka temno mi e pred oci racete i ustata mi se drvea i ogromen strav deka vo momentot ke umram doznav deka toa bile panicni napadi pred nekoe vreme citajki po internetov ne piev nikakvi lekovi si pomina samo po sebe t.e otkako se maziv togas mozebi nemav vreme da mislam i da se nerviram so gluposti denovite mi bea ispolneti znaci se e do psihata...e sega mozebi onie koi patat od teska depresija i anksioznost treba da gi zemaat tie AD no vo najkratok rok togas poinaku razmisluvas i treba da napravis sporedba od toa kako ti e dodeka gi pies lekovite i kako ti bilo pred toa da ne se zamarame so nekoi raboti...jas ne velam deka sum zdrava mene me maci nervozata so nea imam problem nea ne ja snema ni dodeka gi piev lekovite,eve edna nedela pak zavladea depresijata imavme smrten slucaj strasno se cuvstvuvam tesko mi e ako legnam ne mi se stanuva no ne posegam po lekovi piev samo nekolku dena po pola demetrin pred spienje i tolku gledam da gi otrgnam mislite,izleguvam koga mi e tesko si igram so deteto ima mnogu raboti na koi mozeme da im se raduvame vo zivotot treba da znaeme da gi prepoznaeme....

6. femina.girl

femina.girl Истакнат член

dobro za tebe ako mozes samo taka....iskreno ti zaviduvam ;)

7. Ogist

Ogist Истакнат член

Дали може да се слабее додека се пие антидепресиви и антиспихотици да си на калориски дефицит дали лековите ке влијаат на процесот односно дали ке го запрат или успорат слабеењето?

8. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Може да се слабее,јас ослабев 15 кгдодека пиев антидепресиви и антипсихотици.

Ogist likes this.
  9. jasminka-mikus

i jas oslabev okolu 7 kg dodeka gi piev AD nemav apetit i ne jadev no koga gi prekinav mi se vrati apetitot i odma gi vrativ,nekoi pak se debeleat zavisi od organizmot....

10. jasminka-mikus

mozes i ti sigurna sum treba samo silna volja,jas na primer mlada sum 29 godini imam edno dete planiram uste edno kako ke rodam uste edno so AD toa i bese pricinata sto gi otkazav sakam uste edno dete...i se zainaetiv imam strasen inaet ke umram ako treba no ne zemam vise lekovi...mnogu luge koga se otkazuvaat od AD poradi nesakanite dejstva im se vrakaat no jas ne se predavav tri nedeli pominav niz pekol no izdrzav taka da mozes i ti...za pocetok prestani da mislis deka ke se izlecis so lekovite...poz :*

danielahani1 and elisabeta like this.
  11. lady27

lady27 Активен член

СЕКОЈА ЧЕСТ ЗА КОМЕНТАРОВ ;) СЕ СОГЛАСУВАМ ВО ПОТПОЛНОСТ

andreina likes this.
  12. Lexus

Lexus Истакнат член

Исто се согласувам во целост. Неможам да ги разберам луѓево кои не осудуваат нас кои пиеме АД. Не ги пиеме од убавини. Проблемот е тоа што депресијата (а со неа и анксиозноста, паниката) е болест како и секоја друга болест ( крвен пристисок, гнојна ангина) и мора да се лечи со лекови. Овде зборувам да дијагностицирана депресија, а не сезонска минлива меланхолија која голем број луѓе ја поистоветуваат со депресија и која со добра мисла, чаеви, шетање може да се надмине. Тоа ви е исто како на човек со инфаркт му кажете мисли позитивно ќе ти помине!!!. Се согласувам потполно дека позитвната мисла чуда први, и не џабе рекле старите каква ти е мислата , таков ти е животот. Ама кај нас депресивните таа мисла е зацрнета ( од фактори кои независт од нас). Затоа апчињата помагаат да се доведе мислата во еден баланс ќе ти помогне да се вратиш во нормала и позитивно да размислуваш. па со тек на време и да ги оставиш во целсот АД.

13. elisabeta

elisabeta Популарен член

Не ги осудиваме погрешно си сватила секој има право што сака да пие и како сака да се лечи дали со АД или не негово право,а за тоа што го кажваш дека на човек со инфракт да му кажеш дке само со позитивна мисла може да се излечи ,па може ке ти речам и те како има луѓе со помош на потсвета и позитивна милсла и со никаков друг лек излечени од рак и други разни физички болести ама некој тоа неможи да го прифати а тој што не верува во тоа ни лекови не го лечат ,еве луѓето пијат и АД зошто имаат повторно мачнини и депресија?Пак е тука одговорот немаат позитивна мисла воља верба ете затоа.Јас многу книги прочитав многу работи испробав но верувајте не е до лековите до нас е до главите што ни се како програмирани да мислат негативно

dimitrijce likes this.
  14. Giovanna

Giovanna Популарен член

Девојки па никој не дошол на темава од што му се пука сеир и да зборува на памет, туку сите се соочувале со истата состојба. Јас пред да ме снајде чудово не ми падна на памет да ги отварам темиве затоа што немав што да кажам.
    Сега од кога скоро се решив со анксиозноста и депресијата можам од лично искуство да зборам дека ме спаси позитивноста и решавањето на проблемите и стравовивте од корен во комбинација со добар психихатар, пишував и во темата Анксиозност пред некој ден.
    Знам дека е премногу тешко, доволно е и што околината не секогаш може да разбере за што станува збор, разбирам и дека има разни степени на депресија и анксиозност, дека секој има различно секојдневие и причина да го туркаат мислите надоле, ама пак сето тоа се лечи на ист принцип.
    Антидепресивите се само моментално решение и самите кажавте. Прво додека да најдеш соодветен ќе се изнамачиш и изнаклукаш со секакви апчиња, а кога ќе престанеш да ги пиеш за 2 дена се се враќа исто како на почетокот, а некогаш и полошо.
    Мора да се реши причината за лошите мисли, да се најде смисла во секојдневието и сила да се поминува секој ден.
    Секоја лоша случка 5 пати полошо ја доживувам од порано, таман се средив па се случи да останам без работа повторно ми се врати се, ама многу побрзо се вратив во колосек затоа што сфатив каде во главава треба да го барам чарето.
    Рековте дека барате добар психијатар. Ја препорачав и во другата тема ќе ја спомнам и тука д-р Љубинка Спирковска, порано беше во Неуромедика сега е во 8-ми септеври Болницата (ова важи за Скопје). Жената премногу ми помогна, ме ислуша, го водеше разговорот, ме враќаше во минатото, поставуваше прашања што беа клучни за да го насочам размислувањето во права насока, ми даваше совети како полесно да поминам паничен напд и сл. Не ми препорача апчиња уште од одма, затоа што сакаше прво да пробаме вака. И самата таа кажа дека антидепресивите и седативите не го решаваат проблемот, туку дека пак самата треба да работам на тоа. Апчињата само ќе го замаскираат тоа што се случува.
    Еве и доколку ги пиете, додека сте на терапија треба обавезно да одите на сеанси ја психијатар, за да пополека си ги склопипте коцките и да ја прекинете употребата на лекарствата, инаку самостојно немаат долгорочен ефект .

Се надевам дека нема лошо да го сфатите коментаров, никој не ве осудува, се обидуваме да дадеме мислење од лично искуство и да помогнеме, затоа што кој не поминал низ тој пекол, не знае како ви е во глава.

elisabeta likes this.
  15. Viki693

Viki693 Популарен член

Џована во 8-ми септември може ли на приватно да се закаже кај др. Љубинка или мора со упут и ако работи директно таа со мобилен ако сакаш да ми го пишеш во порака..

поздравче

16. Giovanna

Giovanna Популарен член

Леле искрено не знам, затоа што и јас пред некој ден дознав дека се преместила во 8-ми септември. Ама мислам дека може да се закаже преку матичниот лекар по електронски пат. Јас за во Неуромедика закажував по телефон ама сепак носев и упат од матичен, затоа што можеше со плави картони и така прегледот ми беше дупло поевтин.
    Ќе и кажеш на матичната каде сакаш да одиш, она ќе ја најде во системот и ќе ти закаже преглед. Телефон за жал немам, ама пробај вака и кажи што си направила.

17. Viki693

Viki693 Популарен член

благодарам

18. jasminka-mikus

potpolno se soglasuvam so giovana narodot veli slusaj patalec ne gatalec....pak ke recam zaludno se klukate so lekovi dodeka mislite deka tie ke ve izlecat...dali odite na psiholog na razgovor?dzabe gi piete AD ako ne odite na razgovor i sami ne se lecite...i caevite smiruvaat i toa kako barem mene me smiruvaat,mene podobro mi e i posmirena sum od koka gi pijam caevite nego vo vremeto koga gi piev lekovite...sekoj razlicnio si gi svaka rabotite i se dodeka nekoj misli deka apceto ke go izlekuva nikogas nema da se otkaze od tie lekovi...se izvinuvam so komentarov no mnogu se nerviram koga nekoj razmisluva na toj nacin...site nie sme pominale niz istoto na site ni bilo tesko no nekoj uspeva da se izbori nekoj ne saka ili ne znae....uste ednas se izvinuvam...poz

danielahani1 and dimitrijce like this.
  19. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Како тоа вештачки?!

20. SnowWhite8

SnowWhite8 Популарен член

Дали некој пробал до сега Валериане? на природна база се..