Бели пецива

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by aNy-to, Jul 22, 2010.

  1. Shaila

    Shaila Истакнат член

    Joined:
    Aug 11, 2011
    Messages:
    149
    Likes Received:
    56

    Ми го отвори апетитоттттт :D :D :D
     
  2. DigY

    DigY Популарен член

    Joined:
    May 4, 2011
    Messages:
    3,479
    Likes Received:
    6,483
    Никако без квасец. Знаци и две лазици оцет, ама и квасец. На килограм брашно 1 квасец ти оди. Добро ке расукаш и нема да ти нарасне :)
     
  3. Gioia

    Gioia Популарен член

    Joined:
    Jul 7, 2011
    Messages:
    634
    Likes Received:
    603
    Gender:
    Female
    Не можам без нив и мислам дека тие ми се најголемиот порок што се однесува на килограмите! Уживам во тестести работи,дали е ѓеврек,бурек,некое лиснато..периодов запнав со форнетки..еве одма ми се пријаде :D
     
  4. agi

    agi Истакнат член

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Messages:
    231
    Likes Received:
    65
    зошто мора квасец,ние дома правиме тесто за пита со оцет.Важно е и колку ставаш вода во брашното
     
  5. pupi.girl

    pupi.girl Популарен член

    Joined:
    Jul 21, 2011
    Messages:
    4,464
    Likes Received:
    7,841
    Gender:
    Female
    Ги сакам многу секој ден си јадам ѓевречиња за појадок лалалаал :$ :$
     
  6. Monna.Monna

    Monna.Monna Популарен член

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Messages:
    3,562
    Likes Received:
    7,992
    Gender:
    Female
    И јас си ги сакам, ама не сум јадела одамна.
    Порано во школо кога одев си купував секое сабајле за доручек, исто за викенди.
    Лиснато тесто, бурек, ѓевречиња, соленки, панцерота, нема што не сакам :D !
    Исто и на мама мајсториите си ги сакам, кифлички пита, зелник. :P
     
  7. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    1,647
    Без панцерота не можам да си го замислам работниот ден,исто така голем обожавател сум на пица, кифли не јадам некако ми се суви јас сакам така богата кифла а не оние како за наградна игра да има во нив :D ЗНам да правам само пица мислам и да ја замесам и се за друго не сум пробала.
     
  8. WhiteAngel

    WhiteAngel Популарен член

    Joined:
    Jan 31, 2011
    Messages:
    2,107
    Likes Received:
    1,642
    Зависна-па не сум зависна, ама ги сакам. Најмногу ги јадам кога сум на училиште за време на голем одмор.
    Бурек, ѓеврек, кифла, пирошка, се јадам, смао да нема спанаќ и такви слични работи во него...
     
  9. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    1,731
    Likes Received:
    843
    Најубави ми се домашни пецива, направени по мој вкус. Надвор веќе кај и да отидам да купам нешто или е суво никакво или наводно е полнето со нешто ама не се приметува исто како да е празно.
     
  10. Dulceee

    Dulceee Популарен член

    Joined:
    Jul 27, 2011
    Messages:
    926
    Likes Received:
    2,240
    Gender:
    Female
    Оооо не да сум зависна. Само ова би јадела да можам :D
    Ама ај, има некој што може да одолее на ова?

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  11. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,840
    Likes Received:
    25,752
    Gender:
    Female
    Леле, сликиве! Ммммммм..
    Јас не сум некој обожавател на бели пецива, ама за крофни душа давам.. И ја исто би јадела секој ден да можам..
     
  12. mysterious

    mysterious Популарен член

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Messages:
    1,491
    Likes Received:
    2,661
    Сум љубител на бели пецива,но не на благи. Јас и онака не сум љубител на благо,а камоли пак и на благи пецива. Од пецива јадам или со сирење нешто или со спанаќ,печурки,кашкавал,такви работи. Не ги јадам многу често,ептен некогаш кога ќе се настрвам или кога ми се јаде,а сакам да ме држи. Ѓевреци не јадам и ништо со сувомесно или виршла или такво нешто. :puke:

    И јогурт,обавезно! :)
     
  13. Seznajka2

    Seznajka2 Истакнат член

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    590
    Likes Received:
    120
    Моментално ми недостига само бурекот,онака од се сум заситена во Италија има и што сакаш и што нејкеш,ама бурек немаа
     
  14. AzSxDc

    AzSxDc Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2011
    Messages:
    100
    Likes Received:
    24
    зависник сум на бели пецива
    мммм ги обожавам :D
     
  15. Ann.94

    Ann.94 Популарен член

    Joined:
    May 13, 2011
    Messages:
    727
    Likes Received:
    1,818
    Леле и јас кој зависник на бели пецива сум!
    Не проаѓа ден без да кснам нешто такво, со Бучен козјак јогуртче по можност.
    Мх мх мх.
     
  16. legallyblondee

    legallyblondee Истакнат член

    Joined:
    Aug 16, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    2
    Ајде некој кој што знае нека пише рецепт за пица бурек и бурек со месо.Ве молам побрзоо ке ми дојдат едни пријателки па да подготвам нешто.
     
  17. TheaEsposito

    TheaEsposito Популарен член

    Joined:
    Nov 13, 2010
    Messages:
    2,004
    Likes Received:
    2,462
    Аааа луда сум по бели пецива! Едноставно ги обожавам. :inlove:
    Можам постојано да ги јадам, доручек, ручек, вечера, секој ден! Њамиии!
     
  18. ines.h

    ines.h Популарен член

    Joined:
    Aug 23, 2011
    Messages:
    1,689
    Likes Received:
    18,857
    :inlove: :inlove: :inlove:
     

    Attached Files:

  19. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,014
    Gender:
    Female
    Потребни состојки:
    1/2 кг тенки кори, како за баклава
    300 гр сирење /месо
    250 мл вода
    125 мл масло
    Сол по желба

    Начин на подготовка:
    Во подлабок сад ставете ги водата и маслото и промешајте. Ставете сол по желба, само внимателно, доколку сирењето ви е многу солено не морате да ставате сол. Земете ги корите и секоја премачкајте ја со претходно подготвената смеса од вода и масло. Сирењето згмечете го со вилушка и оставете го на страна привремено.
    Земете едно тавче за печење премачкајте го со малку масло и ставете две кори, од кои што краевите треба да излегуваат надвор од тавчето. Остатокот од корите поделете го по три кори за секој ред. Ставете три кори, па потоа попрскајте со маслото и водата и ставете сирење. По секој ред, краевите на секоја прва кора од трите стиснете ја навнатре пред да почнете двете останати кори, додека филот секогаш треба да ви биде на третата односно најгорната кора. А потоа, почнете пак со истата постапка се додека не ги потрошите корите. Чувајте една кора како последна со која ќе го затворите бурекот, попрскајте ја со малку масло и вода и со првите две кори односно со краевите кои се надвор од тавчето притиснете ги на последната кора и прелијте го бурекот со течноста која ви преостана. Печете на загреана рерна на 180 целзиусови степени.
     
  20. CrystalNoir

    CrystalNoir Истакнат член

    Joined:
    Jul 12, 2011
    Messages:
    389
    Likes Received:
    92
    Не сум голем обожавател на белите пецива,и многу ретко ги конзумирам,но се случува по некогаш да си купам некоја лиснатица и сл.,инаку секојдневно конзумирам интегрален црн леб,а бел леб во никој случај дали можеби сум се привикнала на интегралниот и сега неможам да замислам бел леб едноставно воопшто не ми е вкусно јадењето со него.