1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бели пецива

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од aNy-to, 22 јули 2010.

  1. Shaila

    Shaila Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 август 2011
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    56

    Ми го отвори апетитоттттт :D :D :D
     
  2. DigY

    DigY Популарен член

    Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.477
    Никако без квасец. Знаци и две лазици оцет, ама и квасец. На килограм брашно 1 квасец ти оди. Добро ке расукаш и нема да ти нарасне :)
     
  3. Gioia

    Gioia Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    601
    Пол:
    Женски
    Не можам без нив и мислам дека тие ми се најголемиот порок што се однесува на килограмите! Уживам во тестести работи,дали е ѓеврек,бурек,некое лиснато..периодов запнав со форнетки..еве одма ми се пријаде :D
     
  4. agi

    agi Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    65
    зошто мора квасец,ние дома правиме тесто за пита со оцет.Важно е и колку ставаш вода во брашното
     
  5. pupi.girl

    pupi.girl Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.832
    Пол:
    Женски
    Ги сакам многу секој ден си јадам ѓевречиња за појадок лалалаал :$ :$
     
  6. Monna.Monna

    Monna.Monna Популарен член

    Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.990
    Пол:
    Женски
    И јас си ги сакам, ама не сум јадела одамна.
    Порано во школо кога одев си купував секое сабајле за доручек, исто за викенди.
    Лиснато тесто, бурек, ѓевречиња, соленки, панцерота, нема што не сакам :D !
    Исто и на мама мајсториите си ги сакам, кифлички пита, зелник. :P
     
  7. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.085
    Допаѓања:
    1.647
    Без панцерота не можам да си го замислам работниот ден,исто така голем обожавател сум на пица, кифли не јадам некако ми се суви јас сакам така богата кифла а не оние како за наградна игра да има во нив :D ЗНам да правам само пица мислам и да ја замесам и се за друго не сум пробала.
     
  8. WhiteAngel

    WhiteAngel Популарен член

    Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    1.640
    Зависна-па не сум зависна, ама ги сакам. Најмногу ги јадам кога сум на училиште за време на голем одмор.
    Бурек, ѓеврек, кифла, пирошка, се јадам, смао да нема спанаќ и такви слични работи во него...
     
  9. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Најубави ми се домашни пецива, направени по мој вкус. Надвор веќе кај и да отидам да купам нешто или е суво никакво или наводно е полнето со нешто ама не се приметува исто како да е празно.
     
  10. Dulceee

    Dulceee Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.960
    Пол:
    Женски
    Оооо не да сум зависна. Само ова би јадела да можам :D
    Ама ај, има некој што може да одолее на ова?

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  11. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.599
    Допаѓања:
    23.118
    Пол:
    Женски
    Леле, сликиве! Ммммммм..
    Јас не сум некој обожавател на бели пецива, ама за крофни душа давам.. И ја исто би јадела секој ден да можам..
     
  12. mysterious

    mysterious Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    2.661
    Сум љубител на бели пецива,но не на благи. Јас и онака не сум љубител на благо,а камоли пак и на благи пецива. Од пецива јадам или со сирење нешто или со спанаќ,печурки,кашкавал,такви работи. Не ги јадам многу често,ептен некогаш кога ќе се настрвам или кога ми се јаде,а сакам да ме држи. Ѓевреци не јадам и ништо со сувомесно или виршла или такво нешто. :puke:

    И јогурт,обавезно! :)
     
  13. Seznajka2

    Seznajka2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    590
    Допаѓања:
    119
    Моментално ми недостига само бурекот,онака од се сум заситена во Италија има и што сакаш и што нејкеш,ама бурек немаа
     
  14. AzSxDc

    AzSxDc Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    24
    зависник сум на бели пецива
    мммм ги обожавам :D
     
  15. Ann.94

    Ann.94 Популарен член

    Се зачлени на:
    13 мај 2011
    Пораки:
    728
    Допаѓања:
    1.822
    Леле и јас кој зависник на бели пецива сум!
    Не проаѓа ден без да кснам нешто такво, со Бучен козјак јогуртче по можност.
    Мх мх мх.
     
  16. legallyblondee

    legallyblondee Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Ајде некој кој што знае нека пише рецепт за пица бурек и бурек со месо.Ве молам побрзоо ке ми дојдат едни пријателки па да подготвам нешто.
     
  17. TheaEsposito

    TheaEsposito Популарен член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Аааа луда сум по бели пецива! Едноставно ги обожавам. :inlove:
    Можам постојано да ги јадам, доручек, ручек, вечера, секој ден! Њамиии!
     
  18. ines.h

    ines.h Популарен член

    Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    :inlove: :inlove: :inlove:
     

    Прикачени фајлови:

    • img4583blo.jpg
      img4583blo.jpg
      Големина на фајлот:
      156 KB
      Прегледи:
      254
  19. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.011
    Пол:
    Женски
    Потребни состојки:
    1/2 кг тенки кори, како за баклава
    300 гр сирење /месо
    250 мл вода
    125 мл масло
    Сол по желба

    Начин на подготовка:
    Во подлабок сад ставете ги водата и маслото и промешајте. Ставете сол по желба, само внимателно, доколку сирењето ви е многу солено не морате да ставате сол. Земете ги корите и секоја премачкајте ја со претходно подготвената смеса од вода и масло. Сирењето згмечете го со вилушка и оставете го на страна привремено.
    Земете едно тавче за печење премачкајте го со малку масло и ставете две кори, од кои што краевите треба да излегуваат надвор од тавчето. Остатокот од корите поделете го по три кори за секој ред. Ставете три кори, па потоа попрскајте со маслото и водата и ставете сирење. По секој ред, краевите на секоја прва кора од трите стиснете ја навнатре пред да почнете двете останати кори, додека филот секогаш треба да ви биде на третата односно најгорната кора. А потоа, почнете пак со истата постапка се додека не ги потрошите корите. Чувајте една кора како последна со која ќе го затворите бурекот, попрскајте ја со малку масло и вода и со првите две кори односно со краевите кои се надвор од тавчето притиснете ги на последната кора и прелијте го бурекот со течноста која ви преостана. Печете на загреана рерна на 180 целзиусови степени.
     
  20. CrystalNoir

    CrystalNoir Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    92
    Не сум голем обожавател на белите пецива,и многу ретко ги конзумирам,но се случува по некогаш да си купам некоја лиснатица и сл.,инаку секојдневно конзумирам интегрален црн леб,а бел леб во никој случај дали можеби сум се привикнала на интегралниот и сега неможам да замислам бел леб едноставно воопшто не ми е вкусно јадењето со него.