Бели пецива

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by aNy-to, Jul 22, 2010.

  1. stylishh

    stylishh Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Messages:
    425
    Likes Received:
    619
    Gender:
    Female
    многу сакам мазник,зелник,лиснато со спанаќ,кифлички со сирење на мама,пица,геврече, :fubar: НО не јадам затоа што само од нив качам на килажа,немам повеќе од пола година каснато ништо од бели печива,сега пред недела дена почнав со интегрален леб со рж на жито лукс да јадам, а само како би јадела сега бурек со јогуртче
     
  2. Alesii

    Alesii Популарен член

    Joined:
    Feb 19, 2012
    Messages:
    1,125
    Likes Received:
    841
    бели пецива уопшто не конзумирам у мојата исхрана ради линија ,а иначе да можам да јадам нонстоп би јадела и би станала стокааа ..... :lol: :rofl: :P :P :tmi: :worried:
    A како омилени би фи издвоила следниве:
    кифлички од "smile"
    пицааааааа ]:)
    симит погача :P
    геврече :inlove:
    перече :$
     
  3. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,283
    Јас уште не научив да правам зелник/комат со тегнати кори :@

    Нема кој да ми покаже, никоја од жените што ги знам не знае,баш денес пробав еден рецепт од списание за готвење и немаше врска, утре ќе му пишам на уредникот- кога објавуваат рецепти барем нека проверат дали навистина успеваат :!: :devil:

    Еве ме сега во 2 и 16, пекам за такво нешто, нејќам да си купам бурек, сакам сама да си направам, онака мераклиски цела голема тава и да си јадам, ич нема да ми биде гајле за калориите- само нека успее.

    Домаќинки, ве молам просветлете ме :angel: рецептот и постапката за стасување, колку време е потребно да стаса тестото, колку пати се размесува, и после битното (доколку дојде до тој момент, се разбира), кога ќе се извади од фурна дали треба да се покрие со влажна крпа или не?

    Ах брееее, препекав за ова, ептен сакам да можам да го правам ;(
     
    maca99 likes this.
  4. EmGreen

    EmGreen Истакнат член

    Joined:
    Aug 7, 2011
    Messages:
    337
    Likes Received:
    189
    [​IMG]

    Од нив сум зависна повеќе и од благо!!

    Секогаш, во секое време, секој момент :inlove:
     
  5. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    http://www.youtube.com/watch?v=UNkjh2aw ... re=related

    Ова ти е поедноставна Сеси, со една кора. Направи го прво ова, па премини на таа со по 10 кори, пет за долниот дел и пет за горниот :D
    Токму е рецептот, само што.. јас и женициве во мојата фамилија, откако ќе се испече, ја попрскуваме малку со вода (ладна.. со прсти). Со нож поткрени ја исто за малку вода да се слее и на долниот дел, па, покриј ја со крпа да отстои малку, да омекне.
    Ако не испадне, верувај :D не е до рецептот, него до мајсторлукот.
    Имаше доста утки дур да ја погодам.:)
     
    lolyta777, IvanaMkd and sesilija like this.
  6. IvanaMkd

    IvanaMkd Истакнат член

    Joined:
    Jan 29, 2012
    Messages:
    4,184
    Likes Received:
    3,051
    Ги сакам ама не сум зависна од нив.
    Во последниов период секојдневие ми се, ама па и фала богу што ги има иначе ќе треба да се думам што за јадење, а вака готово само избери.
    Малце ги избегавам лиснатите и тоа без некоја посебна причина...ама не викам дека не јадам, туку помалце.
    Дали се благи или солени, купени или домашни ги сакам. :lol:

    [​IMG]
     
  7. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,283
    Жапче, фала ти многу, значи секој рецепт што го гледам е различен- во оваа нема квасец воопшто, а нема ни оцет, а пак се тегнат корите :^) .
    Штом велиш дека е успешен рецептот ќе го пробам деновиве, можеби утре, па ќе видиме што ќе испадне.

    А каква е таа со 10 кори горе- доле :wasntme: :tmi: ?

    И ме интересира дали и охридскиот комат (кој што исто така се прави со тегнати кори), се прави по овој рецепт?

    Колку многу прашања :$
     
  8. zhap4e

    zhap4e Форумски идол

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    7,113
    Likes Received:
    107,128
    Gender:
    Female
    Питите што ние ги правиме, не се става нити квасец, нити оцет.
    Рецептот е тој еден ист. Само; вода, сол, брашно, зејтин.
    Количината е зависно колку пити сакаш да направиш. Но, има различни пити да. Дури и начинот на кој се прави.

    Таа со 10 кори:
    се замесува исто како и на она претходното. Исто се остава да стаса, по што, од целото тесто правиш 10 топчиња. Колку една тупаница да речеме, твоја- е секое топче. Ги оставаш да се одморат (ко шо вика мајка ми цц) на набрашнета подлога и врз нив ставаш брашно... за да не фатат кора. Покриј ги со крпа. Потоа, едно по едно размеси ги малку топчињата со рака, а потоа и со сукало разсукај ги направи еднакви кругови.. мали, сосема малку, сеедно да го натапкаш топчето, не знам дал ме разбираш. На секое стави зејтин- лажичка, размачкај го, пак врз него другa кора(топче), врз него зејтин, пак кора... така пет. Спои им ги краевите и почни да го разсукуваш :D од средината кон краевите терај :D
    Се друго ти е исто, како и на оној линкот, како ја развлекува жената кората. Оваа кора, ја ставаш на премачкана со зејтин тава, плех четвртаст пример, попрскуваш малку зејтин и ставаш зајре, дали урда со јајца, мелено месо, праз... небитно. Другата кора ја правиш по истиот начин исто со пет топчиња. И кога ќе ти е готова ја ставаш врз кората со зајрето. Ги спојуваш крајчињата, веројатно имаш видено пита таква со крајчињата какви им се мотани :D Ставаш зејтин одозгора и во рерна, исто ко на она видео. Ако си близу до погодок на питава, дур се пече ќе ти се издуе тестото. Ако не се издуе, нешто има утка со корите, предебели се пример... ти се направиле ко леб :D нема да се испечат добро. Откако ќе се испече вадиш, со виљушка една ја сплашнуваш тумбата на питата, :) попрскуваш со вода и ставаш крпа врз неа.
    Не можам да најдам линк, да видиш како, но еве приближно, исто со топчиња, како се извадени, но ова е друг начин, тука секое топче посебно се развлекува во кора... всушност погледни го да не објаснувам. Тоа ти е трет :D вид, а охрицкиов јас не знам кој е, каков е, тоа охриѓанките.

    http://www.youtube.com/watch?v=4LbiDfLK ... re=related

    За бурек..
    само нека не те плаши делот, како ја врти у воздух. Тоа ни мајка ми, ни баба ми не прават, не па јас, побогу |( :D (ете ти, ги гледаш спласнатите парчиња тесто, како кругови наредени, е така и за онаа од 10 кори треба да ти е секое натапкано топче, кое го редиш едно врз друго со зејтин измеѓу цц)
    http://www.youtube.com/watch?v=IlIQhtvY ... re=related


    ЕДИТ> Ајме мени, еве линк како Албански бурек бе :rofl: http://www.youtube.com/watch?v=zqrcYX0D ... re=related
     
    lolyta777, sesilija and sunfemina like this.
  9. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,283
    Фала Жапче за одвоеното време и помош, ќе го пробам тоа прво од првиот клип, и тоа баш со 400 грама брашно за и да не се погоди да ја фрлам :D .
     
    zhap4e likes this.
  10. soncenceto.matea

    soncenceto.matea Истакнат член

    Joined:
    Feb 21, 2012
    Messages:
    210
    Likes Received:
    57
    Ги сакам сите теста,мммммммм :D
     
  11. Zaljubena111

    Zaljubena111 Популарен член

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    1,647
    ако ви пратам слика на форумов, да не се чудите од што ми е килажата- од бели пецива и од чоколада :D
     
  12. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,283
    Многу сум возбудена- ми успеаа :rock: .
    Ги правев со кило брашно, по едно лажиче сол и шеќер, мало филџанче масло, пола квасец и вода од око, да се замеси тестото.
    Направив неколку топчиња, ги расукав малку и ги премачкав со масло од двете страни и ги оставив да постојат така 10тина минути.

    Направив со сирење и јајце, а од преостанатите кори пица-бурек :dance:

    Еве го крајниот резултат, пола што го нема е во мојот стомак, за дегустација де :emo:

     
  13. BlackSwan5

    BlackSwan5 Популарен член

    Joined:
    Jun 6, 2011
    Messages:
    2,765
    Likes Received:
    3,559
    Ги обожавам.Зелник,бурек и останато ми е дел од омилената храна.Како би јадела сега,штета што сум на диета :( .Обожавам и од оние што се продаваат полнети со печурки,сирење,кашкавал.Преубави ми се.
     
  14. Elenuskaa

    Elenuskaa Популарен член

    Joined:
    Sep 11, 2011
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    2,038
    Најчесто јадам бурек или панцерота
    инаку знам да направам кифлички, баник, мали панцеротки, само што ме мрзе па не правам често :tmi:
     
  15. Jule.Sk

    Jule.Sk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    1,314
    Likes Received:
    737
    Gender:
    Female
    Ги сакам ама не сум зависна од нив.Кога има јадам кога нема не јадам :D
     
  16. tessi

    tessi Популарен член

    Joined:
    Feb 10, 2012
    Messages:
    544
    Likes Received:
    518
    Мојата омилена храна :inlove: Можам да ги јадам секој ден,за доручек,ручек и вечера :) Повеќе сакам солени,зошто од благо си обожавам чоколади.Во комбинација со јогурт прсти ќе изедам :inlove:
     
  17. praski4e

    praski4e Популарен член

    Joined:
    Aug 29, 2010
    Messages:
    1,012
    Likes Received:
    1,156
    Gender:
    Female
    Сакам бели печива особено некои кифлички,банички :)
     

    Attached Files:

  18. Gi.ir.ll

    Gi.ir.ll Истакнат член

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    178
    Likes Received:
    60
    Ги обозавам белите пецива на мајка ми и купените не се лоши :)
     
  19. SexyLady

    SexyLady Популарен член

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Messages:
    2,800
    Likes Received:
    3,270
    Gender:
    Female
    Колку калории има една кришка полубел леб?
    И колку калории има една кришка полубел леб направена во тостер како двопек?

    [​IMG]
     
  20. katalina

    katalina Популарен член

    Joined:
    Oct 14, 2010
    Messages:
    1,616
    Likes Received:
    777
    Gender:
    Female
    Jadam recisi se od beli peciva,a najmnogu obozavam pica burek,piroski,razni polneti kroasani(so sunka,kaskaval,pekurki,krastavicki,kecap),varen gevrek i domasni kiflicki...a da ke zaboravev krofna so krem :P