Сакаш совет? Бегај! Колку подалеку, толку подобро. Ако барем му значи детето ќе го погодиш ама на овој изгледа ништо на светов не му е побитно од сам себе. Да му значеше на него дете, немаше со бремената жена да се однесува како некој морон. Барем ти ќе се спасиш да не те нервира. Јас би одела на варијанта попрво да растам дете сама и верувам дека ќе биде многу посреќно ако и јас сум среќна и задоволна отколку да ми шета по дома некој бескорисен вол кој само ќе ме нервира. Некои луѓе не умеат да бидат родители. Од овој веројатно нема никаква помош и поддршка да добиеш во животот за ништо. Не заслужува да му родиш дете. Грешки се прават ама грешки и се поправаат.
Imam golemproblem, vo bezizlezna sum situacija sto neznam sto da pravam. Ziveevme so soprugot vo dvosoben stan so negovitee roditeli. Imame i 1godisno detence. Negovite postojano se mesaai naogaa racka samo da se skarat. Nie ziveevme tesko, pari ne ni stignuvaa pa soprugot bese primoran da bara od prijateli. Toj odma vika zosto barate pari potoa nekoja kutija primer, nekojnesto ni dade nema kade da ja stavime i toj pak iznasi ja od tuka mi smeta. Barase pari za hrana pa moravme da zememe frizider i da jademe posebno. Nie ziveevme vo pomalata soba tie vo golemata. Ja barase soprugot da ja dadat zosto so dete sme treba da se uci da odi, vikaat nema sansi. Nekojpat koga silno vika vo sobata ponekogas vleguvav da mu kazam da ne vika deteto se traumatizira i toj 2 do 3pati imaseo bid da me tepa duri i so voda me isprska za deteto sve se mesat bidejki noke ne spiese. Vika vampiri po cela nok deteto sede roletnata se e spustena pa normalno deteto koga spie ke e spustena. Svekra mi koga i da zaplacese odma ide padnalo deteto uplaseno bilo daj mu mleko ako nekogas se spreckavme so soprugot taa odma sto e rabotata soprugot celovreme trae i gledav deka gi podrzuva vo toa sto mi go pravat. Vika ostaj gi ne i zameruvaj za toa vreme mu rekov da nemame kontakt so niv i deteto da ne go glledat i negovite roditeli odma so ucena ili deteto ke go dadete da go gledame ili dvajcata nadvor od stanot i nie pocnavme stan da barame deteto go zapisav vo gradinka toj mi najde rabota i odednas pocnaa ucenite ili deteto ke dades da go gledat ili ke viknam policija ti si odi deteto tuka ostanuva na silamigo zemase go nosese kaj niv ponekogas spiese kaj majku okrevet so deteto pocnaa pod kluc da me drzat se dodeka ne najdov nacin da izbegam so deteto jas najdov kade da ziveam podkirija toj se javil odma vo policija tie kazale deka ne e nivna rabota treba da pojdime vosocialno kazavme sto e problemot deka sakam da sum podkirija so deteto toj i tie insistiraa da zaminam vo mojot grad so deteto moite nemat uslovi da ne prifatat jas go znaev toai tojisto ziveat tesko i otidov i se dogovorivme toj da go posetuva toj ne mozel da odi pod kirii demek imal krediti a i koga se dogovaravme da barame stan togas mozese sega ne moze isega jas sum kaj moite tatko mi postojano mi vika nemame uslovi sto ke kazat komsiite gosti koga idat ne smeam da gi pustam sabajle vie tuka spiete postojanopsihicko maltretiranje i jas mu kazav po telefon nasoprugot deka sakam da se vratam nazad vo negoviot grad da si pocnam da si rabotam da si ziveam so deteto odma pak uslovi ucenati ako se vratis jas ke se razvedam ja nemozam taka da ziveam zena mi pod kerija da zivee ja ne izlavam pod kirija znaes tatko mi veke nazad ne te pribira zatoa so izbega so deteto sedisi tamu mi vika i jas neznam stoda pravamvo bezizlezna sum situacija ve molam ako moze da mi pomognete barem sovet da mi dadete za ovaa situacija
@Osamena5 по некоја случајност те читав кај свекрвите, жено зар уште седиш таму? Човекот те истепа, бремена жена се тепа ли ? А ти извини вака ама само си седиш и се жалиш тука. Живот во себе носиш алоо. Освести се побрзо, за доброто на детето ако веќе за твојот живот ти е сеедно? Да не те читаме утре дека те истепал, и детето ти го зел. Најдобронамерен совет, значи преземи нешто. ОДи си, остави го незнам веќе. Да не биде големата после.
Точки и запирки да ставеше? Ти го зедоа детето? Колкаво е? Оди во социјално. АКо нејке со тебе да живее маж ти, зошто ти да трпиш тортуури? Ако детето е со тебе, најди си работа, запиши го во градинка и издржувај се сама.
Значи и од страната на твоите и од страната на мажот ти,не ве сакаат и немало место за вас? Запиши дете во градинка,ќе најдеш работа сами ќр се издржувате.зошто да трпиш психичко и физичко малтретирање?!разведи се.немаш ли пријателка братучетка да ти помогне на почеток секогаш е тешко.одалечи се од таквите расипани луѓе.
Мене ни денешниот ден не може да ми помине весело и во празнична атмосфера. Вчера мм замина на прослава од работа а јас појдов кај моите. Само што појдов ми се јави да сум се вратела торта да сум правела (ова сигурно мајка му го има надупено). Јас сум бремена, со компликации кои сама си ги направив заради нив, плус настината. Никој не ме гледа. Ни тие ни тој. Има мајка за која душата ја дава, си има снаа од брат му која му е поважна од мене и мене ме бара торта да правам а тој да шета. Нема шанси. Денес реков ќе излезам на кафе. Кафето низ нос ми го извади. Ме вреѓа, ми изнарече секакви зборови... Не ме остави едно кафе на раат да го испијам Бебево не го сакал, не му било гајле ако му се случи нешто лошо. Ми го упропасти цел ден, цела вечер...
Се додека му дозволуваш така ќе ти прави. Никој ама никој нема право да ти диктира што, како и кога да правиш. Крени го гласот и кажи си го своето за да не патиш. Ако сакаш да се стресуваш постојано што ќе ти рече, молчи и дозволувај му.
Ако не го сака детето, како можеш ти да го сакаш него и зошто си уште во брак? Она клише "заради децата" џабе ти е кога поголема трагедија е да живее со татко што не го сака, отколку без татко.
Снаата овде е почитувана од сите. Од мајка му, татко му, од него, а брат му не дозволува влакно да и фали. Таа на сите им има дадено до знаење која е таа и дека треба да ја почитуваат дури и да и се плашат. Така и мојов. Дури беше таа бремена сите пазеа на неа, не ја нервираа дури и кога ќе ја преминеше границата и кога го заслужуваше тоа, а мене ме третираат буквално ко гомно. Сите се плашат од неа да не и погрешат нешто и да ја налутат па така и мм. Затоа му е побитна од мене. Бидејќи никогаш не направил ништо за да сум среќна дури и кога гледа дека сум тажна тој повеќе внимание посветува на она што ќе го речат неговите па и јатрвата. Никогаш за мене не им се спротивставил...
Ццц, немам коментар едноставно. А да му покажеш заби на мт. Или да те почитува и да се смири или ќе си одиш, па нека живее за неговите таму. Бог да чува, од такви мамини и татини синчиња ми се гади. Место ти со детето да му бидеш на прво место, тој за тие гледа што треба да бидат споредни веќе.
Таа така се поставила спрема маж и , па после маж и ја претставил така пред неговите што е сосема во ред и исправно . Ова од мт не е во ред, вероватно дека многу молчиш, попушташ и му се тресеш , уште од старт лошо се имаш поставено. Не рекле за џабе мирниот е рамен на будалата! Немој да бидеш мирна .
Е тоа е....не знаат сите мажи да си ги ценат жените. Ако тој те третира добро и неговите ќе те третираат добро, ако те третира како гомно и неговите така ќе те третираат...брат му со почит си ја третира жената.
Последнава реченица многу кажува. Прочитај го постов како да го пишала некоја друга членка, и размисли што ти би ја советувала во таква ситуација. Јас само би ти кажала дека бебето не заслужува таков татко.
Во право сте..работатта е што нас повеќето проблеми ни се од други отколку поради нас двајца. Другиот ден јас разбрав дека мајка му била таа што ја засилила цела работа и тој така набоцкан ми се пушти мене. Како не им е срам да прават проблеми, како не им е срам Да го боцкаат против мене знаејќи дека ќе се искараме и дека тоа може да има последици врз бебево. Еве цела недела сум болна никој не ме гледа. Мм демек и рече еднаш на мајка му да ми направи нешто со маргарин и млеко да пијам за кашлањево зошто јас не знам како се прави и таа само се прави наудрена и на крај ништо. Му реков не и вели што знам сама ќе си направам не ми е потребно ништо од нив. Да беа луѓе сами ќе ми направеа а не со молење. И еве вечерва пак јас кашлам и тој и вика направи и и јас му реков не не сакам. Таа седи и ќути само а брат му тука и се замеша вика стани направи си сам јас ко ќе сакам нешто не ми прави мама. И им реков аман не кревајте узбуна сама ќе си направам. А тој гревче до вчера до вц без мајка му не одеше, па и Жена му. Требаше Да му речам гледај си за женати и за тебе. А мајка му ништо не прокоментира. Да речеше нешто да не 'одбранеше' како што скока за Јатрвата и синчето друго. Ми направи и не го пијам. Мм лут, 100 пати ми рече испиј го не го пијам му реков не сакам ништо со сила направено и со 300 муабет после. Си направив лимонада и си ја пијам. Ова што таа ми го направи со сила ќе и го оставам на маса. Да види утре дека не сум глупа. Некултурно е да го оставам??? Или да го турам и нека мисли дека сум го испила? Ама така ќе покажам дека како да зависам од неа, а ако го оставам ќе види дека не сум дојдена до нешто од неа.
vaka devojce so inat nisto ne biduva so loso samo loso ke si napraves na tebe jas znam kako ti e da zivees so stari luge I jas ziveam so stari veke 13 god I so dever ziveev dve god ili ti ili ona nekoj mora da popusta a za toa sto go buckala da se karate so maz ti on si e kriv on nema li pamet da razmisle oti majka mu go bucka da se karate I da ne se rasprava so tebe imojot go buckase svekrvata na pocetokot ama eden den jas presekov ili ona ili jas toa mu go rekov na mm ako si resil da zivees so majka ti zivej jas si odam ako si resil da zivees so mene zivej ama bucki da ne dozvoluvas da ti davat I fala bogu zavrsi toa buckanjeto