Tvojte nemozat da prisustvuvaat Ok Nisto ne e tragicno. Finansii se finansii. Od niv se zivee. Svadba kako svadba, eden den, bila, nebila ne ni nekoja vazna rabota. Ama od finansii ne se moze ponataka. Nemozat da dojdat, nemozat. Vie pravete svadba pa koga ke dojdat ke napravite nekoja mala svecenost i se ke izleze kako treba. Nekoj raboti vo zivotot treba i mora da se teraat. Nekoj posebni emocii bas ne treba da se razvivaat. Eve ako i mene bi mi se slucelo istoto so moeto dete, Jas licno ke kazam Srekno neka Vi e, zdravje doagame koga mozeme i tolku. Jas ne bi dosla i ostavila idnina za svadba na moeto dete. Utre kako e vo MK mozda ke treba i da se pomaga. Sto ke pravime ako site za edna svadba ostavime se i sega ke ziveeme od bozja milostinja. Raspolozenie do plafon. Samo ednas se zivee. Se nemoze da bide kako od kniga (mada vo knigi ima i vakvi raboti poveke nego idealni). Srekna Veselba
Сум разговарала со баба ми милион пати, зошто сепак таа е постара и поискусна жена. И таа не знае што да ми каже, жал и е што ме гледа како се нервирам. Шок беше ова за сите, немав нити дечко, нити ништо одеднаш бремена. Баба ми вели штом те оставил бремена треба да те земе, во нејзино време срамота било вака. Додека татко ми тој е либерален, не ме осудува, рече ако не сакам не морам воопшто да го барам дечкото дека тој ќе ми помогне и пружи се што е потребно за мене и за детето, сигурна сум дека нема ништо да му фали. Еве вчера ми се јави демек да сме се слушнеле, кога сум имала контрола да дошол и тој. Му кажав нема да глумам вештерка и нашите проблеми да ги решаваме преку невино дете. И да одбере друга девојка и друг живот детето секако ќе може да си го гледа. Баба ми вика со тек на време ќе омекнел, посебно отккао ќе се родело детето ама не верувам.
Ima pravo baba ti, ke omekne, no nikoj ne znae koga. Ako veke saka da dojde so tebe na kontrola, a toa ne te voznemiruva dodatno, pa neka dojde. Sekogas mozes da reces Ne. Vidi, moja priatelka koja isto kako tebe so odvaj dvajca deckovci se na kup se prevari so decko koj navodno poubavo mu e samo kaj nejze da doaga, znaci da ne setaat nadvor. Rabotata zavrsi ne vo korist nejzina. Koga ni kaza na nas drugarkite deka e 6 mesec i se gleda so kolegata od rabota koj nesaka da izleze vo javnosta, site nie bevme pomalku ili poveke sokirani. Bese toa od prilika pred 25 god. Tipot ja mamese so izreka majka mu ne se slozuvala da se zeni so nejze, a vo sustina nemase veze. Bea toa vreminja na strikno neodobruvanje najveke od maska strana, tatkovci. Mojata priatelka resi i go rodi dzvezdiceto. Se nadevase mnogu posle toa no manipulaciite od negova strana ne prestanaa. Toplo, ladno, pa go nema , pa go ima, a taa sirota mu se javi od bolnica da mu kaze deka se rodilo bebeto za od tamu da dobie prasanje "a koe bebe"?. Zatoa vo eden od postovite ti napisav da vnimavas da ne ti go jade vremeto i energijata. Ednas koga ke resis da go izbrises od tvojot zivot, ama samo od tvojot, togas mora da bides so jasen stav i odana kon vetuvanjeto. Da prodolzam so drugarkata. Se dodeka ne dozna deka ista prikaska teral so negovata prethodna devojka i devojkata sto ja imal posle nejze, taa se nadevase i nadevase. Denes se srekno mazena za eden fin covek i zaedno imaat detence. Za dobrite luge sekogas ima sreken kraj.
@loveyouuu а да го прашаш типот што планира за тебе и него ?детето остај на страна он ке му биде родител секако ама ти и он на што сте ?
@toogood искрено ти благодарам што ми посветувам време, ме разбираш и разговараме Јас најмногу од се би сакала да омекне и да ја прифати ситуацијата. Ама тоа да биде искрено и од срце не ради тоа што ми направил дете или дека мора. Mногу размислував изминативе месеци и на ова бебе не гледам како на грешка. Добро требаше да бидам попаметна и поодговорна, да не му верувам толку слепо ама сега е џабе се. Ние се запознаевме сосем случајно, ми се допаѓаше уште првиот пат кога го видов баш мој тип и карактерно и физички изгледа. Убав, висок, смеѓ, ме сослушуваше, разбираше со саати зборувавме за најразлични проблеми, му верував а и тој мене. Нормално дека сфати дека ми се допаѓа како нешто повеќе, а верувам и јас дека му се допаѓав нему. Една вечер седел со друштво ми се јави, ме повика отидов јас со моја другарка, другарката дојде само ради мене на кратко и замина, сакав и јас со нејзе ама не ме пушти рече остани уште малку па заедно ќе си одиме. Се напи малку и завршивме во кревет и тоа е тоа. После тоа продолживме да се гледаме, свесна бев дека е само за секс ама потајно се надевав на нешто повеќе. Излегувавме и низ град ама не сами, туку со други луѓе. И тој ветуваше дека нема секогаш да биде така, дека работите ќе се сменат. Цело време имавме секс без кондом и ми ветуваше дека внимава, дека нема да има ништо.Откако му соопштив за бременоста нормално шок за него, а за мене уште поголем. А неговите ниту не знаат за мене. Знам дека односите во фамилијата не му се воопшто добри, па ова може дополнително би ги вознемирило. Затоа ни не инсистирам на било што. Се сомневам дека додека се гледаше со мене, можеби и се гледаше со други. Како и да е работата е многу деликатна и не знам што ќе излезе на крај. Јас секако ќе мора да имам еден колку-толку добар однос со него ради детето. Тоест ако изрази желба да го гледа детето по некогаш. Во однос на нас двајца искрено и не се надевам премногу. Зошто и не му верувам многу, на зборови е јак а на дела никогаш не се покажал. Затоа и сакав да знам на што сме, ако нема баш никаква надеж за нас ќе си продолжам најнормално со животот. Ама одговор од негова страна нема, постојано едни исти муабети неповрзани се вртат а ништо конкретно. Премногу е ова дури и за мене. @ALISA0000 верувај јас најмногу од се би сакала да го знам тоа. И објаснував погоре и во постовите поназад. Јас нема да му бранам да го гледа детето ама ме интересира во однос на нас, дали има некоја шанса за нас или не. Зошто неговиот одговор на тоа прашање е дека ова било изненадно, не сме биле спремни, неговите не знаеле, немал финансии, немало каде да живееме итн милион други работи освен конкретен одговор. Очигледно на ништо не сме, како што постапува се си мислам дека и детето нема да го прифати
детето ке го прифати како ек мине бременоста така тој ке омекне и ке го засака не чекај од него да превземе нешто јави му се или кога ке те побара он кажи му дека сакаж да разговарате и прашај го ова од погоре дирекно од прва не врти не пусти само прашај го и чекај одговор
Случајно ти пробуричкав по мислења и ќе те прашам две прашања: Да речеме го прифати детево, сакаш брак како на твоите родители, зошто овој не те сака, тоа е повеќе од очигледно. Ако те сака нема воопшто да му ја мисли, ќе се труди заеднички се да надминете. Второ прашање, дали овој е истиот дечко што слушнал за твоите лоши постапки од минатото и дали мислиш дека ради тоа глуми лудило? Браво за храброста и браво за одлуката. Штом имаш можност да го гледаш, не го барај повеќе, ако има желба барем за малото сам ќе те побара, а ако нема , тука ќе му го процениш паметот и не му треба таков човек во животот на твојот син. Повеќе ќе му биде товар , отколку татко. Јас пак имам друг пример, типов ја остава бремена девојкава и не го сака бебето. Таа одлучи да го роди , роди девојче, вероватно "татково" сфати што направи и додека беше во болница и се јавуваше да ја земел со малото, да разговарале, но девојкава не сакаше ни да слушне. Сега си го гледа сама и успешно го прави тоа. Богами и јас исто би постапила. @loveyouuu
Прва грешка ви е што сте дозволиле било кој да учествува финансиски во вашата свадба. Ако имаш пари да правиш - прави, ако немаш, седи си мирен на газот. Сега се осеќаш должна на мајка му, а она си дава за право да се лути и поставува услови, пошто реално гледано - и се може. Она сега се понаша ко тоа да е нејзин ден, а не твој и на маж ти, и не и е битно како се чувствуваш ти која ќе бидеш невеста на таа свадба, туку и се битни парите кои ги дала, за да може сега да изиграва Џек и во иднина да може да те перка по нос дека ти направила свадба она во секоја можна прилика. Вашата свадба, вашиот кревет, вашиот дом, е ваша работа. После се чудите кога свекрвите ви се во секоја манџа зачин, оти им давате за право да бидат тоа. Друга ствар која веќе е милион пати образложувана на форумов е ситуацијата во која ти се наоѓаш, а тоа е живеењето заедно со мајка му и татко му, немате решено прашање кај ќе живеете, немате пари за ваша свадба се гребете од свекрвата и правите свадба, извини ама за мене ова е нерационално трошење пари, јас за таквите викам, кај шуто па и боде. Утре свекрва ти ќе ти купи улошки и ќе те перка по нос оти ти купила улошки, а ти ќе си ќутиш да не се нервира маж ти, и во уште милион други ситусации во секоја прилика ќе ти пререче оти и живееш под нејзиниот кров и ќе играш по нејзината музика. Ти имаш многу поголем проблем, отколку тоа дали твоите ќе присуствуваат на свадбата. Има една поговорка гласи - Нозете ќе си ги пуштиш толку колку што ти е чергата. Јас да сум ги испраќам у 3 пизде лепе комплет сите, парталите си ги собирам и под кирија со маж ти, свадба немора да се прави кога се нема пари, а на свекрвата ќе и го вратам секој денар што го дала, ако треба ќе одам и ќе метам улица за да заработам пари, ама ќе и биде вратено се до денар. Достоинството твое ти го купила за ефтини пари, ако сакаш реално да ти кажам.
A od koga postoi pravilo deka isklucivo starite treba da ja plakjaat svadbata? Vo ustavot i zakonot na R.M stoi toa? Sekoj si pravi kako mu odgovara. Drugarka mi i maz i sami si ja platija svadbata, jatrva mi i deverot isto sami si ja platija, druga drugarka i maz i isto taka, starite ucestvuvaa so toa sto bea gosti, ete od ovie pricini, da nemoze utre nekoj da postavuva uslovi i da se osekja povreden i izigran. Znam za uste edno cudo random slucai koi sami si platile oti rabotev vo cvekjara i sum slusala koga idele da naracuvaat deka sami si finansiraat. A denes samo aterdziite ostavaat starite da im plakjaat svadba merak im bilo, posle od ater so svekrvata na ultrazvuk zaedno, merak i bilo, za ater kje si kjuti i kje si pukne. Utre ater i na porod kje i prisustvuvaat i ko sto gi ima vo temana od pred nekoj den, na krstevka svekrvata deteto da go drzi, pa ater aj mazot da ne se nervira kje si pokjutam. Razumni lugje stavaat granica, ili koga nemaat pari ne skokaat ko prlinja pred magare, mora celo maalo da ja vidi vo nevestinski fustan, a posle kje prdat 5 generacii vo isto vece. Koga nemam pari leb i margarin jadam, a ne lazanji i biftek. Samo koj kako gi percepira rabotite.
А од кога тоа ако платат свадба по дифолт и на глава ќе ти се качат? Се е до луѓето и карактерот. Веројатно пред да се мажите знаете со кого си имате работа и што да очекувате.
Па од секогаш се постоеле некои глупи "правила" и адети, не во секое семејство ама во повеќето или барем во моја околина да. Демек старите се должни да ја платат свадбата а и дека жената оди кај мажот да живее иако чист пример да речеме кај мажот нема соодветни услови, а жената а една може да живеат таму привремено, тоа никако не се прифаќа постои еден глуп израз "домазет" од кој се срамат мажите. Дека старите се должни да дадат спрат (ако се има) да помагаа за се, за деца итн затоа и ваквите теми се преполни посебно снаите и свекрвите. Ако ви ја платат свадбата по дифолт не значи дека треба да на глава да ви се качат ама факт е дека повеќето стари се такви. Знаете како викАат кој плаќа тој го води и орото. Премногу сме зависни од родителите затоа некои работи се такви какви што се.
Po difolt ne, ama vo najcesti slucai taka biduva, primeri ima i ovde da se iznacitas kolku sakas. Eve ti go primerov sega, svekrvata ja platila svadbata i nevestava se osekja deka ne treba da pisne, oti ako pisne kje i rece ti kaj suta pa bodes. Zatoa mladite vo posledno vreme, se pocest slucaj, se odlucuvaat sami da si ja platat svadbata i da si organiziraat kako sakaat, pa ako nekoj se luti neka mu stoi. Ili uste pocest slucaj - ne ni pravat svadba.
Цел живот со маж ми немаме динар побарано или не дај боже очекувано од нашите. Се што имаме и ќе имаме е од наше. Со се што живеевме стекнуваме и ќе стекнуваме е само наше. Свадба не ни правевме од проста причина што не ми беше приоритет да фрлам 1000 дници евра за една вечер во бело и фешти наместо тие пари да си ги употребам за нешто далеку попаметно. Да бидеме искрени, денешницава многу тешка стана, а минатото и адетите се минато за денешницава и не можеме да мериме, споредуваме и сеуште зборуваме. Борба за живот и за нешто повеќе мечтаам а свадба ни на крај памет не ми паѓала да правам и да фрлам толку пари за ете за мене "ништо" е тој збор значи. Разбирам дека сите ги перцепираат различно работите, и дека некој ете има гооолем мерак за свадба, ако си има финансии бујрум убаво е зошто да не, ама после нека цацко не ти биде крив ако ти паднат проблеми врз главата и ако некој префрла. Оти секој е различен и со различен карактер, по дифолт не мора да значи дека ќе се префрла нели, ама како во некои случаеви овде, зборувам, порадо не би прифатила отколку да ми некој префрла цел живот за таа "церемонија" како дал пари. Па и она "не сме при финансии" кога ќе го слушнам а од друга страна свадба. Зошто? Ако не сте финансиски стабилни зошто МОРА свадба? Па со тие 3000 евра можеш далеку подобро да си го средиш животот зошто мора за свадба да се наместо за нешто подобро? И после не не бива. Епа не не бива кога не можеме да се откажеме од најразлични секојдневни фешти и трескање пари за ќејф, адет, навика и традиција и најпосле она "што ќе речат луѓето". Менталитетот ни е таков остави ти кејф. Јес да на некој е кејф ама ако чергата му е долга, ако не му е ќе зјае ама битно да се направи, да се види и чуе на широко и долго. Не, никаде не стои дека стариве требаат свадба да направат, тоа е ствар договор меѓу блиските, како зошто и кој ама кога слушам немаме пари а сепак имаме за свадба тоа некако доаѓа како заебанција на наша сметка овде што ве читаме, разбирам да имате пара и да правите и да се веселите и да најнормално си ги трошите вашите пари како што сакате. Ама да немам и да се стискам и свадба да правам па и да цела вкупна фамилија инволвирам во кредит итн НЕ ми е сватливо. Пс: за оние што не знаат. Ние еве здрави прави среќни и весели иако не правевме свадба и немавме адети. Да не не мислите.
Mene mi doagja ko suto a bode. Uste pa i vo slucajov gore devojkata sto bara sovet, ziveat vo zaednica, ama vo glavno svadba kje se pravi i dete vo zaednicata kje se rodi. Ama nea ne i e glaven problem toa sto nemaat aber da se samostalni, tuku zosto majka i i tatko i nemalo da dojdat. Realno, ama naj realno kje vi kazam, svadba ispod 5000 evra ne e, jas so 5000 evra sega da gi imam, mozam da si otvoram cvekjara, i cel zivot da bidam sam svoj gazda i cel zivot da imam prihodi i da ne tece kje mi kape. Ama pak kje recam, koj kako percepira. Na nekoj mu e cel vo zivotot da nosi nevestinski fustan, na nekoj mu e nesto drugo, popametno ili ne, koj kako percepira.
Па тоа пак до луѓето си е . Секој си знае со кој си има работа. А човек што сака да те вознемирува и на се ќе наоѓа мана, ќе наоѓа. Ако не за свадба, за нешто друго ќе биде. Секогаш ќе наоѓа рачка за нешто. Замисли мене никој не ми префрла што голем дел платија нашите. А уште помалку и се плашам на свекрва ми. Беше взаемна желба и договор. Грешка однос од старт, нестабилни карактери , пресметливи луѓе и ред други работи го нарушуваат мирот. Со или без церемонии.
Ti ne i se plasis, ama konkretniov slucaj sto postavi prasanje se plasi. Ili mozebi ne se plasi, ami se osekja dolzna i si kjuti. Tema na razgovor ne si ti ili jas, tuku problemov koj nastanal i za koj se bara sovet. Jas ja posovetuvav, vo idnina nozete kolku so i e cergata, da otkaze ceremonijata, i da odi da zaraboti pari da i vrati na svekrva i toa za so i se osekja dolzna, oti i se osekja dolzna, da ne i se osekja nemase da pise tuka.
Се сложувам и со тебе дафи. Човек со човек човечки ќе се разбере за било што, а не човек цел живот и секој дел од секундата нема да му е по кејф и на кејф буквално ништо. Тоа е она што ти целиш да го кажеш овде. И си во право. Не битно дали е свадба или најпроста ситница.