Брачни совети

Discussion in 'Брак' started by Silver.E, Aug 27, 2013.

1. Amelaaaa

Amelaaaa Активен член

Да

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Те читав и на другите теми.
    Мој совет: Парталите, детето, и кај мајка ти.
    И не се враќај дури не ти вети дека ќе се оправи тој маж ти.

3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Колку има само што пишале како проблем свекрвите не им ги даваат децата на мајките од кога ќе се породат со разно разни изговори...

Па не знам кој повеќе е ненормален во ситуацијава свекрвите или синовите што дозволуваат такво нешто?

Marria94, Watermelon96 and drugarka like this.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Сите топтан.

Summer16, Animali, TeddyGrey and 10 others like this.
  5. snegulkata

snegulkata Форумски идол

@Amelaaaa
    Јас гледам грешка во тоа што премногу сте опседнати со мајка му и мајка ти! И ти и маж ти! Он ја брани мајка му, ти навредена за мајка ти! А вие двајцата сами се ставате во втор план во вашиот брак. Како најважно да е со мајка му и мајка ти да сте во арен однос! По моја претпоставка од тука ви се проблемите, од тука заборавате да се грижите еден за друг!
    Кај старите безосетни ви прават збрки, па и вие наивни... мама та мама!
    Проблеми со пошироката фамилија ве прават напнати!
    Кој да го чува детето, дали да го гледа свеќи, дали да го гледа мајка ти, да и го носиш ли во соба, да дојде ли на вакцина, па се карате и не зборите 5 месеци, па се смирувате и пак се закачате...
    Оти вака ви почнува брачниот живот, со мајка му и мајка ти!?!? Како со нив да сте во брак а не ти и маж ти! Од старт тоа ви е грешка!
    Свекрва ти е зајадлива, ама и ти не ми изгледаш лесна, претпставувам дека често му се жалиш на сопругот од неа па од таму тој револт кај него и таа заладеност кон тебе. Очигледно е дека маж ти нема да те заштити, па да не испадне работава - крај, не ме браниш од мајка ти тогаш јас сакам развод!
    Често читам - маж ти е крив, он да каже, он да и се скара... а јас со тоа не се согласувам баш секогаш. Некогаш треба мажот да преземе ама има ситуации кога треба сами да се одбраните, сами да кажете што не ви чини а не да се жалите по форуми дека ќутите! Со ќутење ниш не се решава! Вие ќутите а другата страна смета дека е се во ред.
    И ете ти проблем со свеки, ете ти проблем со маминиот син... оваај со маж ти!

Во вашиот случај би настојувала да живееме под кирија. И двете мајки гостинки кога ќе дојдат, повеќе слобода за вас со сопругот, помалку услови да ве следат каде одите и со кој.
    Ваљда тогаш помалку би имало - мама па мама!

*Dariceto*, NarCis@, Emy867 and 11 others like this.
  6. Rose96

Rose96 Форумски идол

Значи кога читам што прават свекрвите после бебе страв ми е да си родам. Страшно е ова бе на секоја втора да се дешава. Забораваат дека и тие биле млади? Со кое право се мешаат во брак и општо во чувањето на дете. Ужас.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Истото и јас и го кажав, исто, потполно!

Rose96, snegulkata, Amelaaaa and 2 others like this.
  8. poenta

poenta Форумски идол

Читајќи низ темиве за брачни проблеми и совети, се прашувам колку ли енергија, нерви и време се троши за една брачно-семејна сапуница која тешко добива разврска без разумен потег на една од личностите-учесници во целата стихијна пародија.
    Колку и до каде може да оди ваквата ситуација, а да не се избере опцијата мир, сопруг/сопруга и семејство, наспрема размислувањата и потребите на фамилиите од двете страни, не можам да разберам.
    Никогаш не сум живеела со стари лица (баба и дедо, свекрва и свекор, вклучувајќи ги и моите) и не би можела меѓу толку луѓе под еден кров. Многу добро се познавам себеси и знам како функционирам.
    Кога секој кај секого е гостин, па макар и кај своите, семејно-фамилијарните односи би биле на ниво на почитување и разбирање. Во хистерична средина и убавите моменти добиваат превртена перцепција.

Svetoslava, Animali, gjoker4e and 6 others like this.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Не е толку страшно, верувај. :)
    Ич не е до бебето, тие кои имале проблеми, немаат свое јас, газени се и пред бебето. Само тогаш испливуваат и поголемите проблеми во бракот со сопругот.

happygirl, drugarka, WildMk and 10 others like this.
  10. manako1

manako1 Форумски идол

Не се плаши слободно прави бебе и уживај во мајчинството. Никој нема да ти се меша ако не дозволиш. Сите проблеми настануваат од преќутување,се ќе се собере и после мајче и маж криви.

11. Simbol

Simbol Нов член

Девојки ,здраво.
    Нова сум на форумов.Во брак сум 3 години и имаме мало детенце.Да напоменам живееме во заедница.
    Останав бремена веднаш после свадбата и првите три месеци ми беа ризични бидејќи крварев.Мм беше супер со мене,не ме оставаше ништо да правам,ме караше цело време да лежам.А свекрва ми ме убедуваше дека ништо не ми е,не сум имала којзнае колкаво крварење.И нивните лица беа намуртени по цел ден.А нашите кавги само што почнаа.Во 5ти месец имавме толку голема караница со мм и см,што јас завршив хоспитализирана.Не сакав тогаш да се вратам во таа куќа,а мм беше убеден дека тој е во право и дека сама сум крива што сум во болница.Сакав да се тргниме настрана но тој НЕ.Поминаа месеци,нашиот однос се подобри,се породив.Кога дојдов дома,мм по цели вечери стануваше за бебето,ми помагаше максимум,јас бев царски породена.На 10 денови од раѓањето на бебето почнаа кавгите благодарение на см.Како јас не сум ја прашувала ништо,како таа земала одмор за мене,па почна да му смета што по цел ден сум седела до бебето немало никој да ми го земи.См и таа цело време ми зборуваше не прави вака,не чини онака.А за бањање таа го бањаше сама.
    Бебето немаше ни 40 дена кога см ги собра моите на карање.Сум спиела до 10 часот нишѕо по цел ден не сум правела само сум била намуртена ...Сите скокнаа против мене.А моите незнаеа збор да кажат.Па како таа ќе ми го земела детето ако решиме да се разделиме.А сите тие денови мм ми зборуваше можеш прашина да избришеш можеш ова да направиш можеш вака ,а жени верувајте неможев да јадам,немав време во тоалет да одам лице да замијам.Порасна детето а нашите животи се уништени.Продолжувме да се обвинуваме еден со друг.Неможам ни да кажам дека го сакам како што го сакав.Премногу зборови изнаслушав.
    Големо влијание има неговата мајка врз нас.Се меша индирекно,преку него.Пред да дојдам јас во куќата таа била главна,таа за се се прашувала(и сега е така,таа е како главатар некој ).
    Јас не сум вработена по цел ден сум дома со детето се правам по секого одам и повторно не чинам.
    Имаме стотици пати разговарано ама се е џабе.Ме убедува цело време дека не ја слуша мајка му дека не се меша ама не е така.
    Таа ме има направено и неспособна мајка ,како неа никогаш не и паднало дете,како таа ги воспитувала ги хранела.
    Премногу е напорна.Луѓе,јас изгубив воља за се.Ако уште трпам тоа е поради моето дете о затоа што нема каде да одам.Моите живеат со мала куќа со мојот брат и снаата.Секој ден е се полош и полош,секоја караница е поголема и поголема.Немаме излезено надвор како луѓе а да не се испокараме.

12. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Имаш две опции да го натераш сопругот да идете под кирија,плус ти да си најдеш работа,нели за да имате доволно финансии за све.Или да се разведеш од него,и да се вратиш кај твојте,со тоа што ке мора пак нели да работиш.Затоа што според ова што го прочитав,маж ти е мамино синче,не се дели од нив,не презема ништо во врска со неговата мајка,што ви прави цело време проблеми,не им прави притисок да ве остави и да си живеете живот,него он си е до мама,ти си тука,детето тука,а ти што преживуваш ке помине,за жал вакви случки има многу,и причината е ЖИВЕЕЊЕ ВО ЗАЕДНИЦА.Не сакам да звучам грубо,ниту некого да навредам,него само кажувам искрено,што мислам и каков совет можам да дадам.

Watermelon96, Abc07, Someday and 3 others like this.
  13. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

@Simbol Многу ме изнервира свекрва ти.
    Навистина не ми е јасно што си мислат тие со тоа однесување,сакаат синот да си остане без жена и дете или што?
    По тоа што прочитав, разговор со маж ти би бил бадијала. Бидејќи ете си разговарала веќе.
    А ти малку да им покажеш заби на двајцата? Поготово на свекрва ти.
    Кога веќе си лоша за нив, бар претстави се во такво светло.
    Бар нека се плаши од тебе. Штом не те почитува, нема ти зашто да ја почитуваш неа.
    И на маж ти кажи му дека тоа веќе нема да трпиш. Ако сака да си остане без жена и дете нека си се соземе. А ако сака со мама да си седи,нека седи. Ама ќе ве изгуби вас.

Не сакам да ти пишам да се одделиш од свекрвата, бидејќи знам дека некогаш е тешко тоа, финансиски, со една плата, а ти со малечко дете. Ама барем пробај да бидеш лоша со неа.
    Гледај си го детето. A маж ти нека размисли дали мама му треба или ти и неговото дете.

14. Simbol

Simbol Нов член

Јас барам работа,детето ќе оди во градинка.А мм го познавам подобро од самата за да знам дека нилогаш нема да се согласи под кирија да живееме

15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Оди си кај твоите, свекрва ти не ти може ништо, ниту маж ти, детето го даваат на мајката. Ќе му земаш алиментација на маж ти плус за да не им бидеш товар на твоите барај работа, за да имаш своја пара во џеб, да не зависиш од никого, за никој да не може да ти пререче што си се вратила назад кај твоите. Таков маж што живее по правилата на свекрвата ич не ти треба. Остај што ти ќе си го уништиш здравјето од кавги и стресови, така ќе му го уништиш животот и на детето. Подобро детето да живее мирен живот и да има разведени родители.

16. Kate Rina 93

Тоа е затоа што тој си нема проблем.
    А и не мисли на тебе.
    Нерви ќе изгубиш, а него тоа не го интересира.
    Тие што остануваат во брак поради децата најмногу страдаат, а и децата со нив.
    Вака не правиш ништо добро.

Abc07 and cresa-jagoda like this.
  17. Simbol

Simbol Нов член

Лоша?Во лоја смисла миа
    Лоша,? Во која смисла мислиш лоша? Таа луѓе незнаете каква е.Ќе го набоцка и мојот свекор против мене па и него ќе треба да го слушам.Знаете колку наопаку зборуваат со мене? Домот ќе ни се направи нула место за живеење.Нема да можам да ги завршивам домашните обврски од нив бидејќи таа си ги врти аите накај неа. А јас се чуствувам лакп гостинка.

Да ,ама тој ми вели дека нема проблеми од нивна страна.Дека јас се си умислувам самата.За него животот не е сменет,ама за мене е.А тој никогаш нема да го разбере тоа.Јас немам доволно храброст да се разведам од него и да заминам под кирија со детето.

Last edited by a moderator: Jul 30, 2019
    WildMk and ЕденЧлен like this.
  18. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Тогаш ништо од нормален живот со свекравата,и во таа куќа.Колку и да покажеш заби џабе е се,пакувај си се,зимај си детенцето,и оди си кај твоите,па ке почне ете во градинка,ке си најдеш работа,нека си плаќа алиментација,и тоа е тоа.Друго чаре јас тука искрено не гледам,наместо мажот твој да живее,за тебе,за детето,он живее за мамичка и татичко,од вакви само болести ке навасаш,а на дете најмногу во животот му треба МАЈКА.

Ygritte, Someday, zalosna and 3 others like this.
  19. Kate Rina 93

Во смисла да и викнеш малку. И да и се заканиш дека уште едно лошо однесување или боцкање на другите членови против тебе, ќе си земеш детето и ќе го оставиш нивниот син сам.
    Јас мислам дека тие гледаат дека ти си немоќна и затоа се однесуваат така со тебе.
    Јас би ги направила лом уште денот кога моите ги викнала да им се жали. Би ги уништила ,најсериозно.
    Куќата од мене ќе се тресе.
    И што е со тоа да извршуваш домашни обврски само ти.
    Таа не може? Во заедница сте. Ќе си ја делите работата. Не зел тој слугинка, жена зел.

Abc07, Someday, zalosna and 3 others like this.
  20. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Чим немаш храброст,извини тогаш ке си трпиш,и ке си ќутиш таму,и така ке си живееш секогаш.