Бурек со праз

Discussion in 'Рецепти' started by twilight123, Nov 8, 2019.

  1. twilight123

    twilight123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 8, 2012
    Messages:
    606
    Likes Received:
    505
    Gender:
    Female
    Не видов ваква тема ни приближно па ме интересира од секогаш сум сакала да научам бурек со праз, во ниедна бурекџилница не се продава а знам во домашни услови го прават луѓе,
    ако некој знае да прави нека го пише рецептот многу сакам да научам да правам ова
     
  2. pianogirl

    pianogirl Истакнат член

    Joined:
    Jul 14, 2018
    Messages:
    732
    Likes Received:
    975
    Gender:
    Female
    Земи си пола кило готови кори и 3 до 4 страга праз. Прво испржи го празот и обавезно малку шеќер стави при пржењето за да не ти биде тешко на желудникот кога ќе јадеш. Направи смеса од 1 чаша млака вода и квасец растопен, една чаша брашно и една чаша вода. Земаш една кора ја премачкуваш до пола со смесата к ја шреклопуваш и одоџгора ја мачкаш. На секои 2 кори тоа го правиш а на третата ставаш праз и ја моташ како пржајка у претходно намачкљна тава. И по ред сите ги правиш така ги редиш како голем груг да се направи попрскуваш со кисела вода и се пече некои 15 мин на 220 степени. Одкало ќе порумени ги вадиш пак прскаш со кисела вода и покриваш со ќесе и со крпа. Бон апетит