1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бурек со праз

Дискусија во 'Рецепти' започната од twilight123, 8 ноември 2019.

  1. twilight123

    twilight123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 март 2012
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    498
    Пол:
    Женски
    Не видов ваква тема ни приближно па ме интересира од секогаш сум сакала да научам бурек со праз, во ниедна бурекџилница не се продава а знам во домашни услови го прават луѓе,
    ако некој знае да прави нека го пише рецептот многу сакам да научам да правам ова
     
  2. pianogirl

    pianogirl Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    675
    Допаѓања:
    798
    Пол:
    Женски
    Земи си пола кило готови кори и 3 до 4 страга праз. Прво испржи го празот и обавезно малку шеќер стави при пржењето за да не ти биде тешко на желудникот кога ќе јадеш. Направи смеса од 1 чаша млака вода и квасец растопен, една чаша брашно и една чаша вода. Земаш една кора ја премачкуваш до пола со смесата к ја шреклопуваш и одоџгора ја мачкаш. На секои 2 кори тоа го правиш а на третата ставаш праз и ја моташ како пржајка у претходно намачкљна тава. И по ред сите ги правиш така ги редиш како голем груг да се направи попрскуваш со кисела вода и се пече некои 15 мин на 220 степени. Одкало ќе порумени ги вадиш пак прскаш со кисела вода и покриваш со ќесе и со крпа. Бон апетит