Велигден

Discussion in 'Религија' started by Tweety-Girl, Mar 19, 2010.

1. Go-Girl

Go-Girl Популарен член

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА!!!
    ЗА МНОГУГОДИНИ НЕКА Е ПРАЗНИКОВ И СЕ НАЈУБАВО ВИ ПОСАКУВАМ МОИ ДРАГИ ФОРУМ-ПРИЈАТЕЛИ!!!!

Attached Files:

Klaudi likes this.
  2. kate21

kate21 Популарен член

Навистина Воскресна! Нека е за многу години, среќни, здрави, весели!

3. ozbilnazena

ozbilnazena Популарен член

4. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

[youtube]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/WFWmvS3jprk&hl=en_US&fs=1&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/WFWmvS3jprk&hl=en_US&fs=1&color1=0x5d1719&color2=0xcd311b" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/youtube]
    Навистина Воскресе ! :) Среќни празници на сите :)

5. lili1

lili1 Истакнат член

Среќен празник на сите , се најдобро :)

6. Bright

Bright Популарен член

Христос воскресе од мртвите
    со смртта - смртта ја победи,
    и на оние во гробовите
    живот и подари!

ЗА МНОГУ ГОДИНИ!

7. Pain

Pain Истакнат член

За многу години Велигден!!! Христос Воскресе!!!

8. WomanInLove

WomanInLove Истакнат член

и од мене, среќни празници, Христос воскресна, најубаво да си ги поминете деновиве :)

9. Wild.Child

Wild.Child Популарен член

Вечерва небото ѕвездите ќе го ројат, а наднив Христовите очи ќе стојат. Ќе се роди нов ден, ќе се роди ВЕЛИГДЕН! Среќа радост многу здравје во домот нека царува , се што сака Господ да Ви дарува.Љубов и песна низ животот да ВЕ понесе -ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !!! ♥ ♥ ♥

10. Hipica

Hipica Форумски идол

Here comes the Easter Bunny
    my friend the Easter Bunny
    Here comes the Easter Bunny
    hopping along, singing a bunny song....

11. emce-kremce

emce-kremce Истакнат член

Светото јајце Христово што денес куќата ви ја краси, нека ви донесе многу здравје, среќа и од секакви маки нека Ве спаси драги мои форумџики, среќни празници на сите

Attached Files:

12. strudla

strudla Истакнат член

среЌен празник на сите, христос воскресе

13. glammur

glammur Истакнат член

Јас се уште не сум вапцала јајца, тоа е должност на мајка ми, но секако помагам околу украсувањето на јајцата и сместувањето на истите. Инаку како и секоја година така и оваа не вапцавме многу јајца бидејќи сме само три члена во семејството, а кога ни гости, де тие носат, де ние даваме и пак е речиси истата бројка. Најмногу ги има црвени јајца, по обичајот. Но во последниве пет години мајка ми започна да експериментира со боите па сега прави и јајца во други бои, со некои декорации, не користиме налепници бидејќи за неа биле премногу кич, и некои шарени јајца во разни бои.

14. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Христос воскресна :) Јас со мало задоцнување, ама подобро некогаш отколку никогаш нели ;)

15. Hipica

Hipica Форумски идол

^ Вистина воскресна Реинбоу :D :D

16. Chocolate.me

Chocolate.me Популарен член

Мајка ми е по бојадисувањето , јас сум по декорот . Со сликички , со ленти , за најблиските во кошнишки со големи панделки . :*

Attached Files:

17. blond

blond Популарен член

Овој Велигден ќе ми биде најубав :inlove: на овој Велигден се мажам :inlove: :inlove: :inlove:
    (се извинувам за офф топик)

18. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Денес почнав да ја чувствувам Велигденската еуфорија, буричкај низ нет го најдов ова

Првото црвено јајце има магиска моќ
    Црвеното јајце е симбол на Велигден.
    Првите три јајца се вапсуваат на Велики четврток пред изгрејсонце за да не ги види сонцето и затоа, според верувањата, не се расипуваат со години
    Старите адети кажуваат дека в зори на Величетврток треба да се вапса барем едно црвено јајце.
    - Првото вапсано јајце му се наменува на Господ и се нарекува Господово јајце.
    - Второто е за домаќинот на семејството.
    - Третото за бериќет и за стоката.
    За првото јајце се верува дека има магиска моќ, па затоа неговото место е под иконата. Во народните преданија се вели дека со него се лекуваат одредени болести. Обичаите велат дека домаќинката не треба да биде гладна кога започнува со вапсувањето на јајцата. Треба да касне макар еден залак леб, зашто, наводно, доколку вапсува на празен стомак, таквите јајца не носат радост, туку би можело оној што ги вапсува да биде несреќен и болен... Сепак, и во вапсувањето јајца, како и во сите други нешта што се работат, секогаш е најважна добрата мисла. Така, штом излезат првите сончеви зраци на Величетврток, домаќинката (или кој било што ги вапсува јајцата) ги буди најблиските и со првото јајце им поминува по лицата со зборовите: црвено, бело, дебело! Инаку, вапсувањето на јајцата за Велигден е еден од најасоцијативните обичаи за самиот празник, што, всушност, претставува симбол на животот и на раѓањето, а црвената боја, со која најчесто се бојат јајцата, ја претставува Христовата крв.
    Тој обичај, според преданието, потекнува од чинот на Марија Магдалена, која по Христовото страдање тргнала во Рим за да го проповеда евангелието. Кога излегла пред царот Тибериј, му подала црвено јајце и рекла: "Христос воскресе". Оттогаш, спроти Велигден, христијаните ги бојат јајцата и со тоа го одбележуваат Христовото воскреснување.

Ina Lina, lolyta777, savana and 2 others like this.
  19. Nika666

Nika666 Истакнат член

Велигден ми е омилен празник дефинитинво пошто после 4-5 месеци се собираме цела фамилија и со недели го чекам ова :)
    Иначе мајка ми фарба јајца јас и помагам за украсување, лепење сликички и за по дома декорирање (велигденски чаршави имаме, салфетки, јајца пластични зајчиња корпи :lol: )
    И ете 2 недели распуст за велигден ќе уживам дома.. аххх со душа го чекам :)

20. kuc

kuc Форумски идол

велигден е најголемиот празник и според мене најубавиот едвај чекам да дојде