Гибаница

Discussion in 'Рецепти' started by mime87, Jan 25, 2013.

  1. mime87

    mime87 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    3,956
    Likes Received:
    6,950
    Gender:
    Female
    Ајде жени кажете рецепти за гибаница :) ?
     
  2. Guillotine

    Guillotine Истакнат член

    Joined:
    Jan 19, 2013
    Messages:
    74
    Likes Received:
    75
    Гибаница со сирење,јогурт и јајца

    Потребни состојки:
    -500 гр. кори
    -300-500 гр сирење (ова 300 до 500 грама по желба кој колку сака мастрав)
    -5 јајца + 2
    - 1 филџан јогурт (200 мл) + 100 мл
    - 1 филџан масло
    - 1 филџан кисела вода

    Постапка:

    Изматете ги јајцата,јогуртот и киселата вода во подлабок сад и посолете (солта зависи од соленоста на сирењето).
    Во четвртаста тепсија намачкана со масло наредете една третина од корите (околу 5,зависи од дебелината) но секоја кора попрскајте ја со врело масло.
    Истурете половина од смесата со сирење додека да ги покриете корите,а потоа уште еднаш истата постапка со втората третина кори (кои пак засебно ги прскате зо врело масло),и повторно ги прекривате со втората половина смесата од јајца,сирење и јогурт.
    На крајот наредете ги останатите кори по истата постапка со врело масло и рамномерно исечете ја гибаницата на коцки со големина по желба.
    Останатите 2 јајца и 100 мл јогурт изматете ги до степен да немаат грутки и полијте ја гибаницата.
    Печете на загреана рерна од 180 степени 35 минути или зависи (секоја релна е различна)
    И на крај кркајте со јогурт и со сласт :) :)

    На здравје нека ви е,ние дома редовно ја правиме и совршена е...Добар апетит
     
  3. mime87

    mime87 Популарен член

    Joined:
    Oct 1, 2010
    Messages:
    3,956
    Likes Received:
    6,950
    Gender:
    Female
    Ти благодарам за рацептот ќе направам имам пробано и префкусна ми беше :$
     
    Guillotine likes this.
  4. Guillotine

    Guillotine Истакнат член

    Joined:
    Jan 19, 2013
    Messages:
    74
    Likes Received:
    75
    Нема да згрешиш.
    Јас пред неколку години викав бфффф гибаницааа. :puke:
    И мајками едно сабајле направила пита(гибаница) и се пукнав од јадење кога ми кажа што е лелеле поголем мајстор немаше од мене и во јадење ,а еве неколку години подоцна и во правење баш на овој истиов рецепт,ем брз ем вкусен. ;)
     
  5. Chupe

    Chupe Популарен член

    Joined:
    Jan 25, 2011
    Messages:
    656
    Likes Received:
    422
    Јас гибаницата ја правам на следниов начин
    Во подлабок сад за матење ставам
    4 јајца
    250 грама урда или сирење,
    250 милилитри јогурт,
    200 милилитри кисела вода
    100 милилитри масло за јадење
    и една лажичка пециво.
    Сето ова го матам со вилушка и кога ќе се соедини земам една по една кора , значи ја ставаш кората во садот во кој што матеше и ја наквасуваш цела, ја гужваш во топка (нормално со неправилен облик) и ја ставаш во тавче кое претходно е намрсено со масло или маргарин. Ја повторуваш постапката со секоја кора и на крај тоа што ќе ти остане од зајрето го потураш врз корите. се пече на 200 степени околу 25-30 минути. Гибаница за мерак искача
     
    joy1 likes this.
  6. imelda

    imelda Популарен член

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    1,623
    Likes Received:
    10,359
    Корите од што тесто се? Дали можам сама да ги спремам?
    Или ако може да ми кажете кој ги произведува, да ги прогуглам па да барам некои слични готови.
     
  7. majicka

    majicka Популарен член

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    303
    Likes Received:
    1,011
    Gender:
    Female
    ^ Имелда јас ја правам истата пита со кори специјални за пита,паковани се во пакетче четвртасто и на него пиши Кори за пита и има цена-50ден ;) Корите ти се исти како оние за баклава сама мала работа подебели,пошто нели за пита се :D Треба да ги има сегде,јас ги купив од локалната продавница,цената е иста сегде,втисната на кесичката,50 денари ;)
     
  8. artemis

    artemis Популарен член

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    358
    Likes Received:
    324
    Gender:
    Female
    Горниве рецепти се слични какомојов (денес правев, пак супер испадна)

    Состојки:
    - 3-4 јајца
    2 филџани (средни) зејтин
    4 филџани кисела вода
    1 филџан јогурт
    300-400 гр сирење
    1 печиво
    кичевски кори (најубави се за гибаница, ги има во Тинекс и Тедико)

    Ги матите јајцата, па ставате зејтин, к. вода, јогурт, сирење (сечкано на парченца ситни), печиво.
    Тавата ја премачкувате со зејтин. Ставате 2 кори и оставете краеви на работ на тавата за на крај да покриете. Другите кори ги гужвате, ги ставте во смесата и зафаќате со рака и ги редите како топчиња во тавата. Оставете две кори за да покриете (ама онака растресено) и на крајот со рабовите од најдолните кори покријте. Издупчете ги горните кори за да не бидат суви. Печете околу половина час на 180 степени. Кога горните кори ќе добијат убава жолто-кафена боја, гибаницата е готова.
    Најдобро од се е што подготовката трае 15 минути.
    Бон апетит!!!
     
    gorda likes this.
  9. gorda

    gorda Истакнат член

    Joined:
    Aug 31, 2012
    Messages:
    134
    Likes Received:
    76
    Ja napraviv po ovoj recept na artemis, super ispadna, so pate d'or kori za pita