Гости на свадба

Discussion in 'Свадба' started by fallenangel, Aug 29, 2017.

1. fallenangel

fallenangel Популарен член

Дали чувствувате обврска да ги поканите на свадба оние кај кои сте биле на свадба иако после тоа дошло до промена ,односно изладување на односите едни со други, не постоење на блискост било со роднини, било со пријатели?
    Колку ќе биде невкусно ако некого едноставно не сакаш да го поканиш на свадба поради некои свои лични причини?8-|

Last edited by a moderator: Aug 30, 2017
  2. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Роднини правеле свадби па не ме поканиле,на мојата беа,секако моите родители ѓи имаа покането.Помладите ,те.наредните генерации не сме блиски воопшто,па не им се налутив што не бев поканета.Не гледам зошто да биде невкусно,кога години не сме се виделе,ниту пак имаме контакт,едноставно не сме блиски и не гледам потреба да се сетат да ме поканат,ниту пак се лутам,нит кусур фаќам.

Gosh, Dadusicka, biGirl and 16 others like this.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Роднини кај што сме оделе на свадби ние не ги поканивме кај нас.
    Бидејки сметам дека беше непотребно луѓе кој едвај ме познаа пред некое време да викам на свадба.
    После некое време они правеа свадба и нене викнаа што е ок.
    Другарка од многу блиска стана далечна и мислев да не ја викам ама се предомислив и многу ќе згрешев ако не ја викнев бидејки многу не испочитува.
    Сега неа ќе ја мажиме:D

Victorian, Mini90, Dadusicka and 16 others like this.
  4. dunika

dunika Форумски идол

Ич,ама баш ич не би ми било незгодно.Дур студирав многу од генерацијата од средно се омажија и ме канеа нормално,уште ни беа тазе тие дружби,но со тек на време се оддалечивме и отуѓивме до степен на само здраво,па оттаму ми немаше и логика да ги канам кај мене.

5. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Не осетив таква обврска. Сме биле блиски ме канеле, не сум ги канела оти сме се раздалечиле. Не е невкусно. Сигурно и на другата страна не и кој знае колку мерак да отиде кај некој со кој е на едно ,,здраво,,

6. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

За свадба би ги викнала тие кои што јас мислам дека треба,без разлика дали ме поканиле или не.
    Не сакам да викам некои со кои се гледам еднаш во 3 или повеќе години.
    Него врв ми се оние љубопитните што не се канети а ќе се соберат пред порта да коментираат кој каков е и да фаќаат сеир (facepalm)

7. bittersweet

bittersweet Форумски идол

На свадба одам само кај блиски, само блиски и викнавме, секој што ми беше на свадба ми беше драга и блиска личност.:)

Victorian, Emy867, Dadusicka and 3 others like this.
  8. kuc

kuc Форумски идол

За мојата и на брат ми свадбата беа поканети само најблиските и мислам дека доволно беше ,а не кани кој ќе стигнеш и со некој што си рекол само едно здраво во животот ...
    Убав ви ден !!!

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Имам роднини кај кои сум била на свадба, ама не ги канев за мојата (и сестра ми го направи истото) затоа што не комуницирам со нив. Не сум скарана, ама со тек на време комуникацијата прекина. Не сакам канење роднини ради реда.

10. boo3

boo3 Популарен член

Не е должност да ги каниш ако тие тебе те поканиле.
    Јас радо би си поканила повеќе пријатели со кои комуницирам почесто отколку роднини што ги гледам само од свадба на свадба.

11. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ни јас не чувствував ниту чувствувам обврска дека треба да канам бидејќи ме канеле. Тоа старите најчесто се туфкаат, така им останало од времето, цела поширока фамилија да се кани.
    Мислам се менуваат времињата и одамна не ме поканиле на свадба каде не ги знам луѓето. Ме канеа на дедо ми некои роднини кои буквално НИКОГАШ не сум ги видела и не отидов. Дедо ми ептен се напна да сме оделе, таман ќе сме се запознаеле. :fubar:

fana, cresa-jagoda, duffi and 4 others like this.
  12. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Ми се случувало да ме поканат на свадба подалечни личности кај кои најискрено сум отишла ради-реда колку ете да ги испочитувам што ме повикале. Тоа не значи дека и јас чуствувам обврска нив да ги поканам кога јас ќе правам свадба. Чудно ми е како некои така си канат на свадба некои кои воопшто не им се блиски. Веројатно целта им е да соберат колку што е можно повеќе гости.

cresa-jagoda and SummerGirl like this.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

@Zaljubena26 тоа се прави само за да не речат нешто роднините. Да не се налутат. Баш ми беше гајле дали некој ќе ми се налути. И нас не не канеле на свадба роднини со кои не комуницираме, па не сме се налутиле. А и немаше да отидам на тие свадби. Не гледам потреба да одам на свадба кај некој со кој немам контакти.

Veki4kaa and cresa-jagoda like this.
  14. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Добивме покана за во сабота кај мој втор братучед.
    Тој ќе се судри со мене здраво нема да ми каже јас на свадба да му одам. Како не.
    Така да останува да си одат мама и тато.
    Обично сакам да одам на свадби, ама во овој случај не сакам.

Кога ќе дојде време за свадба, сакам до мене да бидат оние кои ги сакам, кои ми значат во животот, а не затоа што ме викале или ми биле роднини.

15. nina123

nina123 Истакнат член

Кога би правела свадба се знае најблиските роднини, роднини со коишто комуницирам и другари пријатели. Никој друг. Имам одено на многу свадби. Кога ми ја носат поканата се чудам како им текнало да ме канат8-|(facepalm). На последната свадба кај што бев сите ми беа непознати, а демек блиски роднини. И си решив дека во иднина ќе одам само кај тие што сметам дека ми се блиски другите аут:smoke:.

Dadusicka and cresa-jagoda like this.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Мајка ми имаше поканато мои втори братучеди со родителите (тогаш малце и се подналутив) не сни се виделе долги години, можеби од нивните свадби, живеат стотици километри подалеку од нас, кога дојдоа едноставно имавме наплив на емоции и солзи, не за џабе рекле крвта вода не бидува, а кога стана збор за пријатели си ги поканав најблиските.
    Свадба е семејна и интимна работа, поканата е израз на чест.

17. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Во последно време свадбите се за де се видиме со роднините..со братучедите.. да не се заборавиме..

Loollaa1, forumce, SummerGirl and 3 others like this.
  18. kanella

kanella Популарен член

Сум за канење роднини до второ колено. Како што кажа Ели, колку и долго да не си се видел со нив пак ќе се израдуваш да ги видиш. Јас сум блиска со сите мои втори братучеди и затоа сите се поканети.

Сум против за канење другари, пријатели и колеги на родителите на малдоженците. Непотребна гужва и трошок.

Veki4kaa and elimkd like this.
  19. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

@elimkd ти барем ги познаваш братучедите. Јас моите втори братучеди не ги ни знам (повеќето). Моите никогаш не се дружеле со нивните братучеди. И не гледав потреба да поканам некој што никогаш не сум го видела. Не канев ни пријатели на моите што не сме ги виделе одамна.

@L-a-r-a22 правилно си постапила. И јас не би отишла. Такви не заслужуваат да ги испочитуваш.

Кога се женеше мој прв братучед, бевме сите поканети. Не ми се одеше затоа што со него никогаш не сум комуницирала. Дури и на свадба не ми дојде. Ама морав да отидам затоа што немаше кој да оди. Моите не можеа. Во април бвеме на свадба кај другар на маж ми. Отидов за да му направам чест на маж ми. А не ги познавам младенците.

Last edited: Aug 31, 2017
    elimkd likes this.
  20. Mini90

Mini90 Популарен член

На мојата свадба планирам да поканам гости кои ми се драги и со кои контактирам често. Не ми требаат луѓе наречени роднини кои ме виделе еднаш во 20 години. Или роднини кои никогаш не се јавиле да прашаат како сме, а за на свадба први се. Ма дај.. 90% млади ќе ми бидат на свадба, друштва со кои контактираме секој ден..