Грашок

Discussion in 'Рецепти' started by tessie, Jun 22, 2011.

  1. spellbound

    spellbound Популарен член

    Joined:
    Dec 1, 2010
    Messages:
    916
    Likes Received:
    1,483
    Јас грашок несакам да смислам ама нејќам многу да пребирам и така со затнат нос во рекордни 2 мин со 4 кришки леб го јадам и станувам од маса среќна и задоволна додека не се зготви пак.
     
    anabel-a likes this.
  2. baby-star

    baby-star Популарен член

    Joined:
    Feb 8, 2012
    Messages:
    2,477
    Likes Received:
    10,927
    Грашакот ми е едно од омилените јадења.Еве како јас го подготвувам.
    Прво запржвам кромидче,морков,па го турам и грашакот-кој да се вари.Во зависност од густината која сакам да ја постигнам турам и вода.Во меѓувреме ставам компир исечкан на коцки и сето тоа заендо се динста на тивко отприлика 1 сат или сат и пол.При крајот правам запршка но не со брашно туку пасирам компир и лажичка црвен пипер,па заедно се динста уште 10 минути.Најчесто вака го спремам,а ако ставам и месо најчесто свинско прво тоа се вари околу еден сат.
     
    tessie likes this.
  3. flowergarden

    flowergarden Популарен член

    Joined:
    Feb 27, 2011
    Messages:
    1,277
    Likes Received:
    419
    Значи ОБОЖАВАМ грашок, правен на сите начини. Највкусен ми е сепак свеж или од конзерва :)
     
  4. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,979
    Денеска имав грашок за ручек и каков сум си го направила... Петка. Мислам дека почнав сите овие зрнестиве храни да ги владеам, јас сама поубави си ги правам од мајка ми и баба ми. :rofl:

    Два кромида, ги исечкав, со морковче, магдонос, ги пропржив. Претходно испеков една пиперка за да нема лушпи внатре (мразам лушпи), излупив домат и го исеков на коцкички, и половина тиквичка. Е сега тиквичкава е ПОЛН ама ПОЛН погодок внатре. Нели обично се става компир, као демек да пополни, ама со тиквичкава е фантазија. :!: Многу нормално тиквичката ја сечкате на коцкички. :)

    Сите овие работи плус чаша вода ги крчкав некои што знам 15тина минути, го истурив грашокот после внатре, му ставив уште 3-4 чаши вода. Додадов ловоров лист, лукче и го варев. Потоа нели запршка со малку брашненце и повеќе црвена пипер (јас сакам повеќе) и зачини на крај ставам, две лажици вегета, малку сол и црн бибер.

    Прееееееекрасно! :D
     
  5. Ammy.Lee

    Ammy.Lee Популарен член

    Joined:
    Jul 31, 2011
    Messages:
    1,995
    Likes Received:
    2,281
    Gender:
    Female
    Го обожавам премногу ми е вкусен.Најчесто го јадам во компир манџа,рецептот е сличен како од Лолита затоа нема потреба да го пишувам :)
    Иначе грашок од конзерва немам пробано,туку домашно одгледуван.Баба ми на село одгледува :tmi:
    :smirk:
     
  6. ilipili

    ilipili Популарен член

    Joined:
    Apr 19, 2012
    Messages:
    1,310
    Likes Received:
    4,992
    Јас обожавам грашок,а за правење вака го правам
    Пред да се стави со останатата содржина грашокот го варам половина час и ја истурам првата вода.
    Во друг сад сечкам кромид,лук 2 чешниња,морков,домат,пиперка и пашканат.Сето тоа се пропржува со малце масло и црвена пипер.Му ставам и едно компирче и потоа во зависност од тоа како сакам д ами биде во густ му ставам вода и го варам околу еден час.Половина час пред вадење му ставам една мала лажичка брашно тастворено во млака вода.Сето тоа се вари додека не се соедини и се сервира подоладено малце,не жешко да не се изгорите :!: :D Бон апетит ;)
     
  7. Lux

    Lux Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    7,094
    Likes Received:
    6,349
    Gender:
    Female
    Обожавам грашок посебно манџа грашок, во скробен ден обавезно го јадам.
    Инаку порано не го јадев, а сега го обожавам. :)
     
  8. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,245
    Likes Received:
    10,422
    Gender:
    Female
    Ауууу грашок ми е нешто нај нај...убаво! :D
    И никогаш нема да ми здосади макар и секој ден да го јадам.
    А го јадам секако и како манџа и потпечен со многу морков.
     
    tessie likes this.
  9. rajna-vojvoda

    rajna-vojvoda Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2011
    Messages:
    626
    Likes Received:
    286
    Gender:
    Female
    запршка со пасиран компир ?? ако мозе малку подетално , ме инересира ептен , иц некам со брашно ама друг начин незнам :$
     
  10. leo-n-tina

    leo-n-tina Истакнат член

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Messages:
    449
    Likes Received:
    386
    Грашок со батаци или пилешко мевце најчесто правам ,и утре ми е на мени .
    Најпрво запржувам кромид па додавам морков ,патлиџан,пиперка (тие ми се во тегла обарени и за секој вид манџа си отварам по една тегла )и динстам се заедно ,додавам пилешко ситно сецкано или батаци обарени претходно оделени од коска само мевце и пржам убаво ,го додавам гражокот најчесто смрзнат и пак пржам помалку додавам водичка во која имам растворено коцка пилешка супа и оставам на тивко да се крчка .Бидејки сакам погуста чорба растворам 1 лаж брашно со малку сенф и вода колку да се разреди и го подметнувам во манџата зачинувам со вегета ,бибер и кари .
     
  11. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2011
    Messages:
    868
    Likes Received:
    13,217
    Gender:
    Female
    Ние грашакот го сакаме повеќе без месо. Прво запржувам кромид, потоа додавам морков, домат и грашакот и се да се продинста малку. Потоа постепено долевам вода, а на крај кога ќе се свари зачини и магдонос.
    Грашакот си бара запршка, но јас не ја сакам многу, па затоа во варењето додавам еден помал компир. Кога ќе се развари го пасирам, и така манџата си добива во густина.
     
  12. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,840
    Likes Received:
    25,752
    Gender:
    Female
    Обожавам грашок, посебно кога мајка ми во класична грашок-манџичка, става чаша кечап, и чаша бело вино. Каков шмек даваат, неверојатно.
    Ќе го пишам деновиве и целосниот рецепт, моментално не знам се до детал... Ама нема грешка, најубав е така.
     
  13. Anna-Banana

    Anna-Banana Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2011
    Messages:
    3,897
    Likes Received:
    4,903
    Gender:
    Female
    Обожавам грашок го јадам.Иначе го сакам маџа со грашок,но да биде без месо оти така ми е поубава. :lol:
     
  14. babymama

    babymama Истакнат член

    Joined:
    Jun 28, 2012
    Messages:
    437
    Likes Received:
    228
    Вчера правев грашок и тоа вака: се пржи еден кромид (исецкан), ама колку да омекне само. додавам рендан морков и рендан целер (корен) и им ставам малце водичка за да се издинстаат. им ставам една коцка за супа за да може таа смеса да се згусне. Потоа го додавам грашакот (или замрзнат или од конзерва) и ставам 2 домати од кои еден рендан, а другиот исецкан ситно на коцкички. Оставам да се свари грашокот и додавам неколку ливчиња лорберт. Сол, бибер нормално. И имаме прекрасен ручек.
     
  15. MacenceEna

    MacenceEna Форумски идол

    Joined:
    Dec 8, 2010
    Messages:
    3,039
    Likes Received:
    42,798
    Gender:
    Female
    Еве го мојот рецепт за грашок
    Пропржувам кромидче , морковче заедно .
    После додавам мелено месо и се се пржи заедно . Потоа го додавам грашокот со павлака и се заедно во стаклен сад се пече во рерна некаде 30 мин.
    Најомилено јадење :)
     
  16. flowergarden

    flowergarden Популарен член

    Joined:
    Feb 27, 2011
    Messages:
    1,277
    Likes Received:
    419
    Колку павлака ставаш? 100, 200 гр. или повеќе? Баш ќе го пробам рецептов
     
  17. MacenceEna

    MacenceEna Форумски идол

    Joined:
    Dec 8, 2010
    Messages:
    3,039
    Likes Received:
    42,798
    Gender:
    Female
    Зависи можеш и 200 грама да ставиш . И после пиши како ти се допаднало ;)
     
  18. WildCherry

    WildCherry Истакнат член

    Joined:
    Aug 20, 2011
    Messages:
    1,193
    Likes Received:
    1,173
    Дечки освен манџичка некој др рецепт за грашок ??

    Ајде ја денес ке експериментирам малку со него, па ке вииме шо ке биде ама нема да го правам како манџа, ке му смислам...

    Ама ако знае некој др начин на подготовка нека сподели :)
     
  19. blond

    blond Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    2,251
    Likes Received:
    4,719
    Правам разни комбинации, но пробајте со испечени џигери, па при крај на варењето на грашокот, иситнете го и ставете го внатре+водата и мрснинката што останала при печењето. Мераци...
     
  20. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,148
    Likes Received:
    124,521
    Грашок манџа правам со пилешко или свинско,ама преферирам пилешко.
    Прво запржувам кромид,морковче потоа месото на парчиња,додавам малку вода да се динста,потоа го додавам грашокот претходно убаво измиен и уште вода и едно томатело(или домашни домати во шише).Ставам зачини вегета,бибер,сол за едно 40-50мин е готов.10мин пред да биде готов правам запршка со 2л брашно и 1 црвен пипер,па го оставам да се докркчка.

    Исто правам и плехче,на сличен начин.
    Истата постапка само се става во плехче,се пече и на крај останува и сос од томателото со грашокот,превкусно.Обично го правам кога печам кокошка и пире,тие трите работи ми одат во пакет :)
     
    Mishela likes this.