Грчка кујна

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by yawn, Jan 13, 2011.

  1. Gkatzopulu

    Gkatzopulu Истакнат член

    Joined:
    May 13, 2010
    Messages:
    46
    Likes Received:
    9
    Pisuvam latinica oti internet imam na mobilniot koj nema kirilica i sum vo stranstvo.VO GRCKATA KUJNA TOA STO SE PRAVI SO MELENOTO MESO SEKADE SE STAVA ISTO NA PR:VO GRCKATA MUSAKA,VO PASTICIOTO,MAKARONI SO MELENO MESO,PAPUCAKATA.IMA KREM KOJ SE STAVA PAK VO SITE T.E VO PREDHODNITE JADENJA NEKOI STAVAT ODZGORE VRZ KREMOT NA KRAJ KASKAVAL.PAPOUCAKATA E RAZLIKATA STO MODRIOT PATLICAN ISCISTEN OD RACKATA NELUPEN SE SECE NA POLA SE IZDLABOCUVA KAKO DUPKA I SE PRZI VO VREL ZEJTIN.VO TEPSIA SE REDI I SE POLNI SO SOSTAVOT KOJ E SO MELENOTO MESO I ODZGORA VRZ TOA SE STAVA KREMOT SE PECI OKOLU 30MIN.NA 250C.PAPUCAKA VO PREVOD ZNACI KONTURI KOJ ZNACI LICAT KAKO KONTURI.MUSAKATA SE PRZAT IZLUPENITE KOMPIRI SECENI NA KRUGOVI SE REDAT VO PLEH NA IST NACIN SE PRAVAT I PRZAT MODRITE PATLICANI I DOMATOT(NE SE OSTAVA MNOGU).SE REDAT VRZ KOMPIROT DOMATA VRZ NEGO MODRIOT PATLICAN.VRZ SETO TOA SMESATA SO MELENOTO MESO NAJ ODZGORA KREMOT,PO IZBOR MOZES DA STAVES TENKI PARCINJA KASKAVAL AMA TOA E NAKRAJ DASE ISPECE NA 250C-30MIN.
     
  2. Gkatzopulu

    Gkatzopulu Истакнат член

    Joined:
    May 13, 2010
    Messages:
    46
    Likes Received:
    9
    Sakam da im kazam na site koj velat deka grckata kujna e ista so turskata.Kako moze da se sramnat dvete kujni koj nese isti prvo turcite ne se prvoslavni i nejadat svinsko meso koj tuka e mnogu se gotvi i duri melenoto meso e svinsko.Sigurno nemate dovolno svateno daja razlikuvate grckata kujna koj mene mie dosta poznata vo ovie godini sto ziveam ovde.Za melamakoronite nee isti receptot koj eden citatel go pisuva.Kego pobaram i naredniot pat kego napisam.Na svadbite nese davat takvi blagi slatki tuku mali parcinja slatki slicni na torta.Imam dosta knigi so recepti koj sto saka mozam da mu napisam.Kese potrudam daja najdam grckata baklava pa kevi pisam.Po nase tarator tuka zanziki ne e bas isto ima razlika vo toa.Prasajte nekoj drug koj zivee vo Grcia sto ima jadeno mnogu poveke pati razlicni jadenja pa togas keja svati razlikata.Lesno e da vikame Grckata kujna e ista so bilo koja so Turskata i slicno.Toa sto go pisuvam moze da go svati nekoj koj navistina se razbira so gotvenjeto i ima procitano mnogu.Pozdrav
     
    Tetka Biberce likes this.
  3. wolf4e

    wolf4e Популарен член

    Joined:
    Jan 16, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    1,894
    Cпоред мене Tурците не го прават убаво,секогаш стомак ме боли од кај ними :^) грчкиот кебаб поубав ми е,повкусен,и ништо после не ми е :D :smirk: :smirk:
     
    mims-89 likes this.
  4. pufi-cufi

    pufi-cufi Популарен член

    Joined:
    Oct 12, 2010
    Messages:
    382
    Likes Received:
    1,764
    Гкатзопулу го подготвувам ова јадење моментално..се надевам ќе го погодам..фала на убавите рецепти..понатаму и другите ќе пробам да ги направам. позз :*
     
  5. Krisi

    Krisi Истакнат член

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    408
    Likes Received:
    155
    Ајде кажи ни некоја рецепта друга грчко јадење, особено ме интересира тзазики салатата
     
    AIT likes this.
  6. maca99

    maca99 Популарен член

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    1,818
    Likes Received:
    1,692
  7. innablood

    innablood Истакнат член

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    788
    Likes Received:
    1,324
    Кога бев во Грција два пати јадев од гирото и многу е вкусно.
    Не знаев дека таратурот и фета сирење биле грчки. И тоа јадам често.
     
  8. crazyinlove19

    crazyinlove19 Популарен член

    Joined:
    Mar 20, 2011
    Messages:
    3,753
    Likes Received:
    3,732
    Колку добро би ми дошло сега едно гиро. Ммм дефинитивно ми е едно од омилените јадења. :inlove:
    Исто така ми се допаѓа и фета сирењето.
     
  9. kolovoz

    kolovoz Популарен член

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,683
    Likes Received:
    6,262
    а кој живееше во Грција,...да му ја пратам јас мојата адреса да ми прати нешто од хранава :rofl: ...ми потекоа лиги :( ....
    Незнам зошто но што и да правам дома од рецептите не ми излегува толку вкусно како кај нив....не дека јас толку многу се потепав по нив....ама кога и да одам во Грчка на одмор си ставам по некое килце 8) ...
     
  10. interesna

    interesna Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    1,919
    Likes Received:
    674
    видов и таратур и тој не е нивен туку турски, а можеби и е наш производ, мусакта исто македонски специјалитет, незначи дека се е турско, некој тоа нас ни го напикал у глава дека се ни е турско или грчко, имаме влијание од нив, ама и тие од нас.


    инаку од понудениве, бирам Ражничи, таратур, гиро, и оваа салатава налик шопска, други и незнам.
     
  11. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,896
    Likes Received:
    107,990
    Gender:
    Female
  12. Rozich

    Rozich Популарен член

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    1,194
    Likes Received:
    1,092
    ^
    Локумадесссссссссс!!Ауу колку ми се слатки,после пливање,на плажа,со чоколаден прелив одозгора..Мх,мх,мх.. :mm: :mm:
     
    ludoto19 likes this.
  13. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    Кога одам во Солун, ме опива мирисот кога ќе поминам пред некоја од тие слаткарници, млечни ресторани или што и да се... Незнам на што мириса, ама мириса на нешто многу вкусно. Ванила ли е што ли е, да не знае некој што е? Цел град мириса така :lol:

    Инаку немам многу пробано од грчкава кујна, но планирам летово :)
     
  14. kallias

    kallias Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    3,782
    Likes Received:
    6,987
    Па и не пропушташ нешто којзнае што....мене лично ми е одвратно јадењето нивно затоа што немаат VEGETA наша :) и ич не им се вкусни јадењата, па затоа јас кога готвам сите дома прсти лижат и многу повеќе им се свиѓа моите јадења отколку нивните Грчки.....абе закон сме ние Македонците :clap:
     
  15. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,896
    Likes Received:
    107,990
    Gender:
    Female
    тоа што ти мириса од слаткарниците е циметот :) а за другово каллиас има право ;) :)
     
  16. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,468
    Aј рецептот за папучаки :$
    гадзополу не ја разбрав ништо :|
    детално, како се прават папучкиве, преубави ми се!
    и тој кремот од што се добива?? :?: плиззззз :D вхаристуме поли :rofl:
     
  17. kallias

    kallias Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    3,782
    Likes Received:
    6,987
    Па така е , нема што тука лажење и дигање на акциите, кажи koritsaki а? ;) Барем јас толку години што им ги јадам јадењата можам да се изјаснам јасно и гласно :o
     
    koritsaki likes this.
  18. kallias

    kallias Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    3,782
    Likes Received:
    6,987
    Ама ич не ми се убави папутсаки :puke:
    А кремот што прашуваш е хопла кај нас во Мк или слатка павлака, Грците ставаат ``крема галактос`` се вика , а не знам дали ја има во Мк :worried:
     
  19. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,468
    :o леле преубави се :rofl: ау, ау, ау обожавам!
    Aј ако најдеш рецепт фрлај :D и пастичјо, барам барам не можам да најдам :D
    едит-има има хопла,да да знам дека така ја викаат грците :D
     
  20. kallias

    kallias Популарен член

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    3,782
    Likes Received:
    6,987
    Еве најдов на нет и го преведувам директно...

    papoutsaki

    4 модри патлиџани
    За меленото месо: 1 кг меелно месо, 1 кромид, 4 домати, 1 филџан масл.масло, 1 чаша вино, 1 стапче цимет, сол, пипер, зачини.
    За кремот: (може и дома да го направиш): 3 лаж.путер, 4 лаж.брашно, 3,5 чаши млеко, 1 јајце, сол, цимет, морско оревче.

    1. Исечете го модриот патлиџан на должина да се создадат 8 парчиња и оставете го ноќта во вода за да се отргне горчината. Тогаш ги испразнуваме за да ги наполниме со мелено месо.
    2. Направи го меленото месо. Го ставаме масл.масло, кромид и меленото месо и испржете да добие златна боја. Го додаваме виното а потоа исецкани доматите, сол, бибер, цимет.
    3. Направи го сосот. Се топи путерот и се додава брашното и мешајте. Додади млеко и продолжи да се спречи создавање на грутчиња. Извадете го садот од ринглата и ставете го јајцето и промешајте со сол, а потоа и цимет и морско оревче.
    4. Наполнете го модриот патлиџан со мелено месо и озгора посипајте го крем сосот. Ако сакате одозгора го ставате кремот или некое сирење што се топи.
    5. Ставете ги модрите патлиџани на тавче посипано со пергамент хартија и печете ги на 180 с да заруменее кремот и да се испечат добро патлиџаните.
    Добар апетит. ;)
     
    koritsaki and ludoto19 like this.