Pisuvam latinica oti internet imam na mobilniot koj nema kirilica i sum vo stranstvo.VO GRCKATA KUJNA TOA STO SE PRAVI SO MELENOTO MESO SEKADE SE STAVA ISTO NA PR:VO GRCKATA MUSAKA,VO PASTICIOTO,MAKARONI SO MELENO MESO,PAPUCAKATA.IMA KREM KOJ SE STAVA PAK VO SITE T.E VO PREDHODNITE JADENJA NEKOI STAVAT ODZGORE VRZ KREMOT NA KRAJ KASKAVAL.PAPOUCAKATA E RAZLIKATA STO MODRIOT PATLICAN ISCISTEN OD RACKATA NELUPEN SE SECE NA POLA SE IZDLABOCUVA KAKO DUPKA I SE PRZI VO VREL ZEJTIN.VO TEPSIA SE REDI I SE POLNI SO SOSTAVOT KOJ E SO MELENOTO MESO I ODZGORA VRZ TOA SE STAVA KREMOT SE PECI OKOLU 30MIN.NA 250C.PAPUCAKA VO PREVOD ZNACI KONTURI KOJ ZNACI LICAT KAKO KONTURI.MUSAKATA SE PRZAT IZLUPENITE KOMPIRI SECENI NA KRUGOVI SE REDAT VO PLEH NA IST NACIN SE PRAVAT I PRZAT MODRITE PATLICANI I DOMATOT(NE SE OSTAVA MNOGU).SE REDAT VRZ KOMPIROT DOMATA VRZ NEGO MODRIOT PATLICAN.VRZ SETO TOA SMESATA SO MELENOTO MESO NAJ ODZGORA KREMOT,PO IZBOR MOZES DA STAVES TENKI PARCINJA KASKAVAL AMA TOA E NAKRAJ DASE ISPECE NA 250C-30MIN.
Sakam da im kazam na site koj velat deka grckata kujna e ista so turskata.Kako moze da se sramnat dvete kujni koj nese isti prvo turcite ne se prvoslavni i nejadat svinsko meso koj tuka e mnogu se gotvi i duri melenoto meso e svinsko.Sigurno nemate dovolno svateno daja razlikuvate grckata kujna koj mene mie dosta poznata vo ovie godini sto ziveam ovde.Za melamakoronite nee isti receptot koj eden citatel go pisuva.Kego pobaram i naredniot pat kego napisam.Na svadbite nese davat takvi blagi slatki tuku mali parcinja slatki slicni na torta.Imam dosta knigi so recepti koj sto saka mozam da mu napisam.Kese potrudam daja najdam grckata baklava pa kevi pisam.Po nase tarator tuka zanziki ne e bas isto ima razlika vo toa.Prasajte nekoj drug koj zivee vo Grcia sto ima jadeno mnogu poveke pati razlicni jadenja pa togas keja svati razlikata.Lesno e da vikame Grckata kujna e ista so bilo koja so Turskata i slicno.Toa sto go pisuvam moze da go svati nekoj koj navistina se razbira so gotvenjeto i ima procitano mnogu.Pozdrav
Cпоред мене Tурците не го прават убаво,секогаш стомак ме боли од кај ними грчкиот кебаб поубав ми е,повкусен,и ништо после не ми е
Гкатзопулу го подготвувам ова јадење моментално..се надевам ќе го погодам..фала на убавите рецепти..понатаму и другите ќе пробам да ги направам. позз
Кога бев во Грција два пати јадев од гирото и многу е вкусно. Не знаев дека таратурот и фета сирење биле грчки. И тоа јадам често.
Колку добро би ми дошло сега едно гиро. Ммм дефинитивно ми е едно од омилените јадења. Исто така ми се допаѓа и фета сирењето.
а кој живееше во Грција,...да му ја пратам јас мојата адреса да ми прати нешто од хранава ...ми потекоа лиги .... Незнам зошто но што и да правам дома од рецептите не ми излегува толку вкусно како кај нив....не дека јас толку многу се потепав по нив....ама кога и да одам во Грчка на одмор си ставам по некое килце ...
видов и таратур и тој не е нивен туку турски, а можеби и е наш производ, мусакта исто македонски специјалитет, незначи дека се е турско, некој тоа нас ни го напикал у глава дека се ни е турско или грчко, имаме влијание од нив, ама и тие од нас. инаку од понудениве, бирам Ражничи, таратур, гиро, и оваа салатава налик шопска, други и незнам.
^ Локумадесссссссссс!!Ауу колку ми се слатки,после пливање,на плажа,со чоколаден прелив одозгора..Мх,мх,мх..
Кога одам во Солун, ме опива мирисот кога ќе поминам пред некоја од тие слаткарници, млечни ресторани или што и да се... Незнам на што мириса, ама мириса на нешто многу вкусно. Ванила ли е што ли е, да не знае некој што е? Цел град мириса така Инаку немам многу пробано од грчкава кујна, но планирам летово
Па и не пропушташ нешто којзнае што....мене лично ми е одвратно јадењето нивно затоа што немаат VEGETA наша и ич не им се вкусни јадењата, па затоа јас кога готвам сите дома прсти лижат и многу повеќе им се свиѓа моите јадења отколку нивните Грчки.....абе закон сме ние Македонците
Aј рецептот за папучаки гадзополу не ја разбрав ништо детално, како се прават папучкиве, преубави ми се! и тој кремот од што се добива?? плиззззз вхаристуме поли
Па така е , нема што тука лажење и дигање на акциите, кажи koritsaki а? Барем јас толку години што им ги јадам јадењата можам да се изјаснам јасно и гласно
Ама ич не ми се убави папутсаки А кремот што прашуваш е хопла кај нас во Мк или слатка павлака, Грците ставаат ``крема галактос`` се вика , а не знам дали ја има во Мк
леле преубави се ау, ау, ау обожавам! Aј ако најдеш рецепт фрлај и пастичјо, барам барам не можам да најдам едит-има има хопла,да да знам дека така ја викаат грците
Еве најдов на нет и го преведувам директно... papoutsaki 4 модри патлиџани За меленото месо: 1 кг меелно месо, 1 кромид, 4 домати, 1 филџан масл.масло, 1 чаша вино, 1 стапче цимет, сол, пипер, зачини. За кремот: (може и дома да го направиш): 3 лаж.путер, 4 лаж.брашно, 3,5 чаши млеко, 1 јајце, сол, цимет, морско оревче. 1. Исечете го модриот патлиџан на должина да се создадат 8 парчиња и оставете го ноќта во вода за да се отргне горчината. Тогаш ги испразнуваме за да ги наполниме со мелено месо. 2. Направи го меленото месо. Го ставаме масл.масло, кромид и меленото месо и испржете да добие златна боја. Го додаваме виното а потоа исецкани доматите, сол, бибер, цимет. 3. Направи го сосот. Се топи путерот и се додава брашното и мешајте. Додади млеко и продолжи да се спречи создавање на грутчиња. Извадете го садот од ринглата и ставете го јајцето и промешајте со сол, а потоа и цимет и морско оревче. 4. Наполнете го модриот патлиџан со мелено месо и озгора посипајте го крем сосот. Ако сакате одозгора го ставате кремот или некое сирење што се топи. 5. Ставете ги модрите патлиџани на тавче посипано со пергамент хартија и печете ги на 180 с да заруменее кремот и да се испечат добро патлиџаните. Добар апетит.