Дама е...

Discussion in 'Мода и стил' started by 2468, May 13, 2010.

1. Lady97

Lady97 Популарен член

Дама е..лицето што го гледам секој ден во огледало.. :$ добро да не бидам до толку нарцисоидна еве да објаснам што гледам барем :D
    -Дама е жена која се облекува пристојно,со стил ама сепак изгледа секси,секогаш е нашминкана со не нападна шминка,средена фризура и средени нокти секако и голема чанта во која ќе собере се што и е потребно на една дама :hai:

2. Somnitelno-Lice

Somnitelno-Lice Истакнат член

Посилна од Џандар, а послаба од Крал.

marijaz, danniela5, CIA and 1 other person like this.
  3. Gea

Gea Популарен член

За мене дама е (барем јас така ја замислувам) пред се интелигентна, мудра, зрела, одмерена, елегантна и негувана, женствена и сензуална личност со свој сопствен стил (препознатлив, но ненаметлив), жена со грациозно движење и „кралско“ држење.
    Дамата, го има вродено тоа чувство во себе.Генетиката е многу битна, како и ставот на нејзините родители (посебно на мајката) спрема животот и стилот, кои во најголема мера влијаат во развојот на детето во она што подоцна ќе стане и ќе се нарече дама.Доколку можеби не постоело такво воспитување, ако во длабочината на својата душа има потреба за елегантно, спонтано и убаво, девојчето или девојката, тоа ќе го бара и ќе го научи.Можеби тој пат е и поубав.Кога нешто пробуваш и се градиш самиот себе си.
    Дамата ја следи својата интуиција, се слуша самата себе си, знае која е.Со гордост го истакнува она што е убаво и добро во неа.Не е лажно скромна и ги познава своите слаби точки, така што достоинствено работи нивните пулсирања да ги сведе на минимум.
    Дамата е достоинствена и полна со знаење.Сите искуства ги вметнува во својот стил.Гледа, осознава, споредува, без потценување на другите.Учи од подобрите и тоа го прави без срам.Дамата е љубопитна во своето тежнеење кон убавото.Кога ќе го сложи својот мозаик, кога е веќе млада и зрела жена, ужива во мирниот тек на својот избор(животен, моден, секаков) и ги држи своите раменици мудро, достоинствено и право.

4. JoxyTheFreak

JoxyTheFreak Популарен член

Ја видов темата и веднаш ми текна на ...Bree Van de Kamp :)
    [​IMG] [​IMG]
    Женава е синоним за дамско однесување и дамски став.
    Елеганта. Префинета. Нежна. Љубезна. Чекори со крената глава.
    :clap: :clap: :clap:

5. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

зашто гледам дека ми го нема мислењето :) , пак да си пишам, Ливингглам и за мене е дама, и ме потсеќа на Одри, а на Исидора да и се извинам, зашто немам убаво мислење за нејзе :D

6. s.t.e.f.a.n.j.a

s.t.e.f.a.n.j.a Нов член

Дама е таа што знае како да се однесува има свој стил на облекување образована културна знае да се изрази знае како да се однесува во сите моменти убава и негувана жена

7. ivinakit

ivinakit Популарен член

Жена која е, негувана, елегантна, секогаш средена од глава до пети, образована, културна, интелигентна, женствена, љубезна, харизматична, секогаш зрачи со позитивна енергија...

8. LilBaby

LilBaby Популарен член

Визуелен одговор на темава:

Поопширно гледано, неколку карактеристики ми паѓаат на памет кога се збори за `дама`.
    Ма да, во глобала се согласувам со мислењата над мене.
    Префинетост, грациозност, нежност, одмереност, елеганција (во движење :D ) се дел од одликите на една дама. Визуелно се разликува од жена до жена, но ова е најсоодветен епитет кога сакам Кетрин да ја опишам. Убавина бре! :inlove:

Attached Files:

Sanniii, ivinakit and Hipster like this.
  9. Hipster

Hipster Форумски идол

Достоинствена, грациозна, одмерена, секогаш средена со убав вкус, одмерено облечена не провокативна!
    Образована, културана паметна, со стил и некое си реноме држење!
    Јас за мојта мајка секогаш велам дека е права дама из Париза ;)
    Она ептен лебди, кога и викам така, ама стварно сметам дека е.
    На свои 50 години нема во живот отидено на работа без фризура, не нашминкана, со скинати хулахоки и со недекватна облека.
    За дами во секоја смила на зборот ми се, grace kelly, catherine zeta jones, meryl streep, audrey hepburn и една од најграциозните жени на столетието, catherine deneuve, дама и оваа е старно из Париза!

ludoto19 likes this.
  10. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Oд секој можен апсект е прекрасна.
    што по убавина, што по добрина, ја обожавам :) Oва е една дама за мене ;)

лепотица

Attached Files:

JuLleE and mims-89 like this.
  11. najubava2010

najubava2010 Популарен член

За мене дама не е девојка или жена (сеедно) која е увек стокмена, испеглана, со исчистени чевли, средна шминка и фризура, тоа можеме сите да го направиме па повторно да не бидеме дами во вистинска смисла на зборот.
    Најбитниот момент кај секоја дама според мене е држењето на телото, гестикулирањето, начинот на одење, седење, тонот со кој зборува, начинот на кој се смее и сл.
    Затоа дамата за мене и покрај тоа што е секогаш средена, умерено, онака како што доликува, зборува јасно и разбирливо, ни многу тивко, ниту гласно...

И дама не се станува, или го имаш во себе тоа дамското или не, трето нема. Јас познавам девојче, ќерка на наши блиски пријатели, толку е малечка, а е толку нежна, мила, културна. Самиот начин на кој седи, го одразува тоа дамското. А нејзините не ја воспитувале така да се однесува, туку ете такво си е детето.

Во моментов не ми текнува на ниту една дама, освен на една жена од кај мене во маало, ама немам слика да ви ставам. Секогаш е средена, и кога мете двор, она е со средена фризура, чиста испеглана гардероба, адекватни обувки. Јас никогаш ја немам видено со израсток, или неуредна гардероба или со прљави чевли, никогаш :!: .
    Долго време живеела во Париз, па го имаше попримено нивното меко р, не секогаш го употребуваше, ама мелем за уши беше нејзиниот говор. Кожата на рацете иако имаше 50 години и беше мека како свила, а лицето чисто, и уредно, не со три кила пудра и маскара, туку доволно да и ја истакне лепотата.

anabel-a, ana.ubavkata and Rubiii like this.
  12. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Нешто ретко во денешно време.

Категорија во изумирање:|

13. candygirl

candygirl Истакнат член

дама само може да се роди...а со тек на живот неможе да стне таа не е дама туку е вештачка и пробува да стне несто што си умислиа а не е и фактички цел зивот во глума ке го живее!мене ми е убаво вака знам една колешка што се труди да се понаша така и добро ја поштувам за некои раб али само з анекои,кога не е човечна гледа таа гзот да си го намести по цена да зезне тројца тоа ти се вика е*ати и средност и литертурен говор кога немаш ништо човечно во тебе хуманостси живее во некој нејзини свет бог да чува најабитно и е ученјето да е среднена наместена и тоа како програмирана глупости!

14. owl-ribbon

owl-ribbon Истакнат член

Ендемичен вид последниве 50 години :D инаку поимот дама го дефинирам како личност што има цврст карактер , е елегантна , смирена , со свои ставови , секогаш суредена , пицната , горда , претпазлива (што прави и како прави) и тоа е се :talk:

15. Ella.313

Ella.313 Истакнат член

..девојка која има свои принципи,умерена во се што прави,смирена,културна,нежна,дотерана и скоцкана за секоја прилика и одвнатре и однадвор-девојка со карактер.

16. Ruby.rose

Ruby.rose Популарен член

Сите ние го имаме тоа дамското во нас, но не кај сите доаѓа до израз. Големо влијание имаат средината и опкружувањето.
    Дамата е образована, амбициозна и успешна. Таа е интелигентна. Доволна самата на себеси, но ужива во друштвото на другите. Нејзиниот говор, нејзиниот глас е секогаш смирен, нејзината смеа наликува на најпријатното жуборење на поток, нејзините движења се привлечни како и летот на пеперугата. Таа има гордост, има самопочит. Таа е нежна, но со цврст карактер. Каде и да оди остава впечаток. Таа е хумана, таа е човек во вистинска смисла на зборот.

17. SimplyElegant

SimplyElegant Популарен член

За некоја девојка/жена да биде дама во вистинска смисла на зборот пред се преба да се грижи за својот физички изглед, но и да поседува внатрешна убавина.
    Што се однесува на физичкиот изглед не мора да биде преубава, доволно е секогаш да биде средена, дотерана, да ја одржува личната хигиена на високо ниво, косата секогаш да и е средена.
    Но, тоа не е доволно. Треба да поседува цврст карактер, добри манири, убаво да зборува, да е културна и умерена.

18. tea4e

tea4e Популарен член

Дама?Елегантна,убава,шик,модерна...

19. PinkGir123

PinkGir123 Популарен член

Дама според мене значи секогаш средена , елегантна , убава , згодна и културна.

20. Glossy-girl

Glossy-girl Популарен член

Темава ме асоцира на Кејт Мидалтон. Секогаш убава, средина, женствена и елегантна.